Startschot Bike2School

Op vrijdag 17 september, in de Week van de Mobiliteit, gaat het project Bike2School officieel van start. Vanaf die dag kunnen zo'n 1.700 leerlingen uit onze lagere scholen virtuele munten of bucks sparen door met de fiets, te voet of met de step naar school te gaan.  Echte helden fietsen naar school

Bike2School stimuleert kinderen van de lagere school om met de fiets naar school te gaan. Elke keer dat een kind met de fiets naar school komt, krijgt het virtuele munten.

De leerlingen kunnen de verzamelde bucks bij lokale handelaars en op de lokale kermis inruilen voor een beloning. Het project wil alle duurzame schoolverplaatsingen belonen.

Bike2School vormt een perfecte aanvulling op lokale projecten om schoolomgevingen veiliger te maken.

Denk maar aan de deelname aan het Octopusplan, de inrichting van schoolstraten, de samenwerking met Route2School, de deelnames aan het Grote Voetgangersexamen en het Grote Fietsexamen ...

Bike2School wil veertig procent meer duurzame schoolverplaatsingen in veertien Kempense gemeenten, met een jaarlijkse CO2-reductie van 972 ton. 84 lagere scholen nemen deel vanaf dit schooljaar.

Het project wil veertienduizend lagereschoolkinderen bereiken. Dit project werd gerealiseerd met financiële steun van EFRO Vlaanderen - GTI Kempen, Vlaanderen en de provincie Antwerpen.

Apérotime op parking Stadspark op 17 september

Op vrijdag 17 september is het Apérotime op parking Stadspark, van 18 uur tot middernacht. Toegang is alleen mogelijk met het Covid Safe Ticket.

Door dit evenement is het parkeerterrein achter zaal 't Hof autovrij van donderdag 16 september 2021, om 6 uur, tot zaterdag 18 september 2021, om 3 uur. Voor de gasten van Hotel Karmel zijn er zes parkeerplaatsen aan het begin van het parkeerterrein.

Dag van de dementie op 21 september

De Wereld Alzheimer Dag of de Dag van de Dementie alarmeert overheden en beleidsbepalers over dementie als gezondheidskwestie, omdat de wereld vergrijst.

De werkgroep Dementievriendelijke Gemeente projecteert ter gelegenheid van deze dag de film "The Leisure Seeker", met onder meer Donald Sutherland en Helen Mirren, in cultuurcentrum 't Schaliken. Een ticket voor de deze film kost 5 euro (korting vrijetijdspas of ED-card), te koop bij cultuurcentrum 't Schaliken, www.schaliken.be, tel. 014-21 90 88).

In de foyer van het cultuurcentrum kunt u dan ook de fototentoonstelling 'Als je niet meer weet dat je vergeet" bekijken.

Tot 31 december 2021 zijn trouwens ook de kunstwerken van het kunstproject 'Kunst om niet te vergeten', in samenwerking met de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst, vrij te bezoeken in het Lokaal Dienstencentrum Covent2, aan de Augustijnenlaan 26/1.

Speeddate de Herentalse duurzame helden

Op 25 september viert de hele wereld de 6e verjaardag van de ondertekening van Agenda 2030 van de Verenigde Naties. Dat is een langetermijnagenda met zeventien doelstellingen die van de aarde tegen 2030 een duurzamere plaats moet maken. Deze doelstellingen worden de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG's) genoemd.

Samen met 114 andere Vlaamse steden en gemeenten viert Herentals die verjaardag een hele week lang. Van 18 tot 25 september hangen we de SDG-vlag uit en zetten we onze eigen 'Duurzame Helden' in de kijker.

Deze helden zijn Herentalse burgers, scholen, organisaties, bedrijven of andere groepen die op hun manier bezig zijn met duurzame ontwikkeling. Zij worden de lokale gezichten van de zeventien mondiale doelstellingen.

Op vrijdag 24 september, vanaf 19 uur, kunt u in de Kapel (Wolstraat 27) komen speeddaten met onze lokale Duurzame Helden. Hans van Dyck opent de avond met "De vlinder als lokale held – of wat kleurrijke fladderaars vertellen over de 'eco' in ecologie en economie". De toegang is gratis.
Inschrijven en info: dienst gelijke kansen en preventie, 014-24 66 43 of wereld@herentals.be.

Openingsfeest 't Schaliken op zondag 26 september

Cultuurcentrum 't Schaliken opent het nieuwe cultuurseizoen op zondag 26 september met een wervelend openingsfeest.

Tussen 13.30 uur en 17.30 uur kunt u op de Grote Markt, op het parkeerterrein achter zaal 't Hof, op het binnenplein van het cultuurcentrum en in de schouwburg proeven van cultuur in vele vormen: catchy muziek van Mr. Sousa and The Barracudas, circusvoorstellingen door Sitting Duck, clownacts door Compagnie Krak en Yanimo, theater met de volledig geautomatiseerde draak Josephine, die kan bewegen, praten en rook blazen en waarop kinderen zelfs een ritje kunnen maken.

Verder zijn er ook een mobiele discobar die alleen authentieke vinylplaten draait, Theater FroeFroe met een ludiek en interactief spelpakket, een schminkmobiel die ook uw kapsel onder handen neemt en een ballonplooier. De hele namiddag kunt u trouwens kennismaken met heel wat streekproducten.
U vindt het hele programma op schaliken.be.

Toeristische wandeling met picknick

Voor 7 euro (4 euro voor een kind) kunt u op 26 september ook deelnemen aan een interactieve wandeling met een lekkere picknick onderweg. De wandeling is vrij te starten tussen 11 en 13 uur en is ongeveer 5 km lang.

Op de verschillende tussenstops zorgen lokale verenigingen voor allerlei acts. Inschrijven is wel vereist en kan nog tot 21 september aan de balie van het toerismekantoor op de Grote Markt, telefonisch via 014-21 92 88 of met een e-mail aan cultuurcentrum@herentals.be.

Coronamaatregelen

We verwachten een 1000-tal bezoekers voor het openingsfeest. Het merendeel van de voorstellingen en animatie is in openlucht. Om uw veiligheid te garanderen hanteren wij strikt de veiligheidsmaatregelen die de overheid oplegt. De toegang tot het Openingsfeest is zonder Covid Safe Ticket.

Iedereen is welkom, mits naleving van enkele regels. Een mondmasker is verplicht als u rondwandelt; het mondmasker mag af wanneer u zit of wanneer u iets drinkt. Bewaar 1,5 meter afstand tussen de bubbels. Ontsmet de handen aan de ontsmettingszuilen.

In de schouwburg beperken we de capaciteit tot 200 bezoekers per voorstelling. Hier hoeft u geen mondmasker te dragen en geldt geen social distance tussen de bezoekers. Het ventilatiesysteem in de schouwburg zorgt ervoor dat er continu verse buitenlucht binnenkomt.

Aangepast verkeersreglement
Er is een stilstand- en parkeerverbod op de noordkant van de Grote Markt op zondag 26 september 2021, van 8 uur tot 20 uur.
Er is geen verkeer mogelijk op de noordkant van de Grote Markt en de Zandstraat (ter hoogte van de Lakenhal) en er is geen doorgaand verkeer mogelijk in het Hofkwartier, de Zandstraat (stuk tussen de Collegestraat en de Grote Markt), de Koppelandstraat (stuk tussen de Nonnenstraat en de Grote Markt) op zondag 26 september 2021, van 12 uur tot 20 uur.

Herentals verlengt Boekstartprogramma

De bibliotheek stimuleert in samenwerking met kinderopvangplaatsen jonge ouders om voor te lezen aan hun baby's en peuters. Onderzoek heeft immers uitgewezen dat voorlezen op zeer jonge leeftijd een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van kinderen, zowel op taalniveau als op verschillende andere aspecten in de ontwikkeling.

Bij de consultatie op 6 maanden schenkt de Vlaamse overheid via Kind&Gezin een babypakket. Bij de consultatie op 15 maanden krijgt de ouder een uitnodiging om in de bibliotheek een peuterpakket af te halen.

Bij de instap in het Boekstartprogramma in 2018 tekende de stad Herentals een engagementsverklaring voor vier jaar. Deze periode loopt af in de loop van volgend jaar.

Door dit engagement ook voor de periode januari 2022 - december 2025 te verlengen, continueert de bibliotheek deze leesbevorderingslijn bij jonge gezinnen.