U bent hier

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Herentals
28.09.2021 - 11.05u
Door: Herman Gezelle

Nieuwe fietspaden voor brug over E313 in Grobbendonk

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) vernieuwt de fietspaden op de brug van de N13 (Lierseweg/Herentalsesteenweg) over de E313 in Grobbendonk. De fietspaden worden er 1,75 meter breed. De werkzaamheden duren van 27 september tot 24 oktober.
De werken zijn onderdeel van de volledige heraanleg van de N13 en sluiten aan op de werken die er momenteel al bezig zijn.

Verkeerssituatie

Fietsers kunnen over de brug blijven rijden, in twee richtingen aan de zijde waar niet wordt gewerkt.
Voor het autoverkeer van Nijlen naar Herentals is er één rijstrook beschikbaar.
Het verkeer van Herentals naar Nijlen kan niet over de brug en volgt een omleiding via de ring van Herentals (R15), de Geelseweg (N13) en de Aarschotseweg (N152) richting oprit Herentals-Oost.
Dit autoverkeer kan ook van Herentals de E313 richting Massenhoven nemen, daar omkeren en de snelweg verlaten bij afrit Herenthout. Vanaf Herenthout gelden de omleidingen voor de huidige werken op de N13.

Gemeenteraad 5 oktober: aangekondigde wissels in college en gemeenteraad

Na het aangekondigde ontslag van schepen Yoleen Van Camp begint de gemeenteraad van 5 oktober met enkele vervangingen en verschuivingen.

Gemeenteraadslid Eva Brandwijk vervangt Yoleen Van Camp als schepen. Ze neemt meteen alle bevoegdheden over en wordt daarmee schepen van mobiliteit, lokale economie, markten, foren en feesten, dierenwelzijn en sport.

Rikkert Van Bauwel vervangt Yoleen Van Camp als gemeenteraadslid. Rikkert is 48 jaar, turnleraar in 't Klavertje in Noorderwijk en papa van twee.

Schepen Pascal Van Nueten zal tot slot Yoleen Van Camp vervangen als eerste schepen. Hiervoor neemt hij even ontslag als derde schepen om aansluitend op de gemeenteraad opnieuw geïnstalleerd te worden als eerste schepen. De bevoegdheden van Van Nueten blijven ongewijzigd, met name: ruimtelijke ordening, openbare werken, groen, milieu en begraafplaatsen.

Werkzaamheden in Vossenberg

Van 27 september tot 4 oktober voert een aannemer in opdracht van Eandis werkzaamheden uit aan de openbare verlichting in de straat Vossenberg, tussen Markgravenstraat en Bolwerkstraat. Hierdoor is Vossenberg afgesloten.

Voetgangers kunnen passeren langs één kant van de rijbaan. Autoverkeer en fietsers kunnen niet door. Zij volgen een omleiding via Lierseweg, Glasstraat en Markgravenstraat.

Mogelijkheden zorgwonen verruimd

De Vlaamse Regering heeft de mogelijkheden om een zorgwoning te melden, verruimd. Voortaan is het onder bepaalde voorwaarden ook mogelijk om een zorgwoning te maken van een bestaand, hoofdzakelijk vergund bijgebouw of in een tijdelijke, verplaatsbare constructie in de nabijheid van de hoofdwoning.

Tot nog toe was zorgwonen alleen mogelijk in een bestaande hoofdzakelijk vergunde woning.

Zorgwonen biedt de mogelijkheid aan maximaal twee oudere (65+) of hulpbehoevende personen om te kunnen wonen bij iemand die hen zorg verleent. U vindt meer informatie over zorgwonen op https://omgeving.vlaanderen.be/zorgwonen-zonder-zorgen.

Roze Mars voor een gezonder leven

Vaak genoeg bewegen verkleint de kans op het ontwikkelen van borstkanker. Daarom organiseert Pink Ribbon jaarlijks De Roze Mars. Van 1 tot 31 oktober 2021 kunt u alleen of in groep elke dag 10.000 stappen zetten. Inschrijven kan op pinksupport.pink-ribbon.be/event/the-pink-walk/home.

Modeweekend op 2 en 3 oktober

Op zaterdag 2 en zondag 3 oktober organiseert Handelshart Herentals het 'Modeweekend' (herfstshopping). Hiervoor zal de Zandstraat tijdelijk worden afgesloten voor het verkeer van vrijdag 1 oktober 2021, om 9 uur, tot en met zondag 3 oktober 2021, om 24 uur. De Bovenrij is autovrij van zaterdag 2 oktober 2021, om 8 uur, tot zondag 3 oktober 2021, middernacht.

Noorderwijk Kermis van 3 tot 7 oktober

Op dinsdag 28 september beginnen de foorkramers met de opbouw van Noorderwijk Kermis op het dorpsplein van Noorderwijk. De officiële opening van de kermis heeft plaats op zondag 3 oktober, om 15 uur.

Het schepencollege gaat dan, begeleid door de Koninklijke Fanfare Zucht naar Kunst langs alle kramen.
De kinderen van de basisschool van Noorderwijk krijgen via de school een tekening die ze kunnen inkleuren. De ingekleurde tekening kunnen ze inruilen voor kortingsbonnetjes.

Met die bonnetjes kunnen ze op woensdag 6 oktober terecht aan de verschillende kermisattracties. Op woensdag 6 oktober is het trouwens Familiedag: kermissen is dan goedkoper.

Tweede Handi-seniorenbeurs op 10 oktober

Het Overleg voor personen met een handicap en het Seniorenoverleg van Herentals organiseren samen met stad Herentals en lokaal dienstencentrum Convent2 een tweede Handi-seniorenbeurs.

In de Foyer van cultuurcentrum 't Schaliken en in zaal 't Hof stellen organisaties hun werking voor rond dienstverlening, hulpmiddelen en vrijetijdsaanbod voor senioren en mensen met een handicap.
Vzw To Walk Again geeft een demonstratie met de staprobot en S-sport treedt op met zijn dansgroep. Op het rolstoelparcours van VFG, de Vereniging voor personen met een handicap, kunt u ervaren welke moeilijkheden rolstoelgebruikers ondervinden.

'Drie Bijzondere Gasten met Talent' verzorgen de randanimatie. Op beide locaties heeft u trouwens de mogelijkheid om iets te drinken.

De Handi-Seniorenbeurs heeft plaats op zondag 10 oktober 2021, van 14 tot 18 uur, in de foyer van cc 't Schaliken en in zaal 't Hof. De toegang is gratis. Elke bezoeker krijgt een gratis draagtas met plan van de standhouders.

Workshop tegelwippen

Klimaatverandering zorgt voor een ongelijke spreiding van regen. Langdurige droogte en intense stortbuien wisselen elkaar af. Droogte en overstroming gaan zo hand in hand. We kunnen dit probleem samen aanpakken, door een groot deel van onze verhardingen van de grond weg te werken. Want door die verhardingen kan het water niet in de bodem dringen.

De meest bekende oplossing is een regenwaterput die u aansluit aan het toilet en de wasmachine. Maar ook in de tuin kunt u water langer vasthouden. Hoe u dat precies doet, komt u te weten tijdens een workshop van Velt. De workshop vindt plaats op maandag 11 oktober, om 20 uur in zaal 't Hof.

U gaat naar huis met tips en tricks om van uw tuin een klimaatbestendig paradijs te maken. Water moet de kans krijgen om in de bodem te infiltreren. In deze workshop bekijken we wat mogelijk is voor uw terras, tuinpad en oprit en hoe u aan een geveltuin begint.
Deelnemen is gratis maar inschrijven is verplicht. Dat kan via www.herentals.be/inschrijving-workshop-tegelwippen.

De Molekens 1950-1964 in woord en beeld

Begin oktober verschijnt het boek "De Molekens 1950-1964, Herinneringen aan een zorgeloze kindertijd in de Beukenlaan". Het brengt het verhaal van de eerste bewoners van de tuinwijk, die vanaf oktober 1951 verhuizen naar hun nieuwe woning. In woord en beeld (200 foto's!) herbeleeft u de wijk, de Sint-Janskring, het verenigingsleven, de buurt en zijn eerste bewoners en enkele markante gebeurtenissen uit de beginperiode van de Molekens.

Het boek kost 15 euro aan voorintekenprijs tot 18 oktober. Daarna kost het 18 euro.
Bestellen kan bij Milia Van Rompaey, Veldhoven 39, tel. 014-21 85 74, molekens1950@gmail.com.

Doe mee met STORMLoop

Van 7 tot en met 22 mei 2022 waaiert het kunstenparcours STORMLoop voor de tweede keer uit tot in alle hoeken van Herentals. De organisatie is op zoek naar vrijwilligers, kunstenaars en nieuwe locaties in de Herentalse binnenstad en organiseert daarvoor een infoavonden op 21 oktober en 16 december in de Kapel (Wolstraat). U vindt ook veel informatie op www.stormloop.be.

Gezinssportdag op 24 oktober

Het stadsbestuur wil gezinnen extra motiveren om samen te sporten en hen een unieke beleving te laten ervaren. Het organiseert daarom een gezinssportdag op zondag 24 oktober 2021 in zwembaden en recreatiedomein Netepark.

Gezinnen kunnen dan van 11 tot 15 uur op het recreatiedomein gratis deelnemen aan allerlei initiaties, zoals basket, volleybal, hockey, schaken, petanque, enzovoort. In de zwembaden, mét spelmateriaal, kan u terecht van 11 tot 17 uur.

De meer sportieve families kunnen deelnemen aan een wedstrijd, van 9 tot 11 uur in het zwembad en van 11 tot 14 uur op het recreatiedomein. Schrijf hiervoor wel vooraf in via www.herentals.be/herentalse-familympics.

Er is ook randanimatie met springkastelen en minigolf. Tussen 11 en 13 uur kunt u een duikinitiatie volgen bij duikclub Campinia. Hiervoor schrijft u ook best vooraf in.
Alle deelnemers ontvangen een goodiebag met bons en gadgets.

Gratis filmavond met Femma Mixinthals

Femma Mixinthals brengt vrouwen van verschillende culturen samen om toffe activiteiten te doen in en rond Herentals. Op 26 oktober 2021, om 20 uur, projecteert ze, in samenwerking met stad Herentals en Ciné Horizon in cultuurcentrum 't Schaliken, de film "Un Divan à Tunis".

Een verwesterde vrouw ruilt haar psychoanalytische praktijk in Parijs voor een nieuwe in haar geboortestad Tunis. De film is een geestige en onderhoudende komedie, vol liefde voor de stad Tunis en de psychoanalytica, maar staat ook stil bij het hedendaagse vraagstuk van de globalisatie.

Wat doen we met zaken die we niet begrijpen, zeker wanneer ze verband houden met cultuur? Wat weten we nu eigenlijk van elkaar, nu reizen of verhuizen simpeler is dan ooit? Wat vergeten we uit onze kindertijd, wat houden we vast?
De toegang is gratis.

 

 

imageMeer nieuws

'Bibliotheek Neteland verwent'

Grobbendonk | Herentals | Herenthout | Neteland | Olen | Vorselaar 14.10.2021 - 11.48u

Serene herdenking voor Korea-soldaat Jan Delen Herentals

Serene herdenking voor Korea-soldaat Jan Delen Herentals
Herentals | Internationaal | Nationaal 14.10.2021 - 10.32u

Kempense Quinten Hermans demonstreert in Amerikaanse slijkstrijd

Internationaal | Kempen regio | Vlaanderen 13.10.2021 - 22.33u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto