Bibliotheek vult mee boekenruilkast in station

In een vijftigtal stations, waaronder dat van Herentals, staat een boekenruilkast. Pendelaars kunnen er een uitgelezen boek ruilen voor een ander boek.

Onze bibliotheek schenkt van nu tot 22 juni 2022 een vijftigtal afgeschreven boeken aan de boekenruilkast en breidt daarmee het aanbod in het station van Herentals aanzienlijk uit.

De bibliotheek voert jaarlijks een aantal boeken af op basis van hun staat, uitleenfrequentie en ouderdom. De bib biedt deze afgeschreven werken één keer per jaar te koop aan. De opbrengst van die verkoop gaat integraal naar 11.11.11. Een vijftigtal van die boeken gaat nu dus eenmalig naar de boekenruilkast in het station.

Week van de Fair Trade

FairTradeGemeente zet sinds 2004 eerlijke handel op de kaart in de Vlaamse steden en gemeenten. De campagne draagt bij aan een waardig bestaan voor boeren en producenten wereldwijd, zowel de boeren dichtbij, als de boeren in Afrika, Latijns-Amerika en Azië. We willen dat de voeding op ons bord en de producten die we gebruiken in goede werk- en milieuomstandigheden worden gemaakt. En dat de boeren en producenten daar een eerlijke prijs voor ontvangen. Dit engagement van de steden en gemeenten draagt bij aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

Dagelijks duurzame voeding op ons bord, gezond voor de mens en geteeld met respect voor mens en milieu? Steeds meer mensen willen dat. Maar als we in de winkel staan, weten we vaak niet waar te beginnen.
Daarom zet stad Herentals tijdens de week van de Fair Trade, van 6 tot 16 oktober, de perfecte drievuldigheid in de kijker met een filmpje: lokaal, bio en Fair Trade-producten. Ook onze vier Fair Trade-ambassadeurs spelen daarin een hoofdrol: Belgische Saffraan, VZW Twerk, Hopper-jeugdverblijf de Brink en bioboerderij de Kijfelaar.

Het filmpje is vanaf 6 oktober te bekijken op het youtubekanaal van de stad: https://www.youtube.com/stadherentals

Test BE-Alert op 7 oktober

Een grote brand, een overstroming of een stroomonderbreking? Bij een noodsituatie willen we u graag snel verwittigen. Daarom beschikt onze stad over BE-Alert, een systeem dat u via sms, e-mail of telefoon op de hoogte stelt van een noodsituatie. Op 7 oktober zullen we dit systeem testen.

Om een bericht te ontvangen moet u zich registreren. Dat kan heel gemakkelijk op www.be-alert.be. Iedereen die ingeschreven is op BE-Alert ontvangt op 7 oktober via sms, telefoon of e-mail een testbericht.

Nacht van de Duisternis op 9 oktober

Op zaterdagavond 9 oktober 2021 organiseren vzw Preventie Lichthinder, de Vereniging voor Sterrenkunde (VVS) en diverse natuurverenigingen opnieuw de Nacht van de Duisternis. Ze vragen hiermee aandacht voor de impact van lichtvervuiling op mens en milieu en roepen op om 's nachts zo energie-efficiënt mogelijk te verlichten.

Tijdens de Nacht van de Duisternis, zullen opnieuw heel wat steden en gemeenten in Vlaanderen hun openbare verlichting 's nachts doven.

Nieuwe reeks VITRINE-tentoonstellingen

Na een moeilijk COVID-19-schooljaar, waarin de stedelijke academie voor beeldende kunst geen bezoekers kon ontvangen, start ze het nieuwe schooljaar met een reeks van nieuwe VITRINE-tentoonstellingen in de eigen academiegalerij.

Eva De Vlam, laureaat schilderkunst van het academiejaar 2019-2020 bijt de spits af met de tentoonstelling Stills. Warre Borgmans leidt de vernissage in op dinsdag 12 oktober 2021, om 20 uur. De tentoonstelling is vervolgens te bezoeken van woensdag 13 oktober tot 13 november 2021, tijdens de openingsuren van de academie.

Sensibiliseringsactie voor scholen over dode hoek

Van 14 tot 18 oktober organiseert het stadsbestuur een sensibiliseringsactie voor scholen over de dode hoek. Het stelt hiervoor ook een vrachtwagen ter beschikking. Die staat op de volgende locaties, waardoor daar dan ook een stilstand- en parkeerverbod geldt:
• multifunctioneel terrein: donderdag 14 oktober 2021, van 8 tot 11 uur;
• Dorpsplein Morkhoven: donderdag 14 oktober 2021, van 13 tot 15 uur;
• parkeerterrein Menenstraat: vrijdag 15 oktober 2021, van 8.30 uur tot 11.30 uur;
• Helikopterpleintje: maandag 18 oktober 2021, van 8.30 uur tot 15.30 uur;
• parkeerterrein Netepark (einde parkeerterrein, kant Olympiadelaan): dinsdag 19 oktober 2021, van 9.30 uur tot 12 uur;
• parkeerterrein achter Dorpsplein Noorderwijk: dinsdag 19 oktober 2021, van 13 uur tot 15.30 uur.

Geen verkeer mogelijk door Heikenstraat op 16 en 17 oktober

Op zaterdag 16 en zondag 17 oktober heeft er een veelzijdigheidswedstrijd voor paarden plaats op en rond Manège Soetemans op het Heiken, op de grens van Herentals en Vorselaar. Door dit evenement is er een stilstand- en parkeerverbod in de Heikenstraat op zaterdag 16 en zondag 17 oktober 2021, telkens van 7 uur tot 19 uur. Er is dan ook geen verkeer mogelijk in de Heikenstraat.

Openbare verkoop stedelijk materiaal

Het stadsbestuur verkoopt een boel overtollig materiaal openbaar: auto's, fietsen en bromfietsen, kantoormeubilair, vloerschrobmachines, ... zelfs basketbalringen. De verschillende materialen zijn te bekijken op https://api.troostwijkauctions.com/sale/preview/c68b4833-7419-4190-a6ba-f2d964aa534e en er is een kijkdag op 19 oktober, van 9 tot 11 uur, in de Stedelijke Werkplaats, Hemeldonk 8.
De veiling start op 6 oktober en sluit op 20 oktober.

Dag van de jeugdbeweging op 22 oktober

Op vrijdag 22 oktober is het de jaarlijkse Dag van de jeugdbeweging. Die zet het jeugdverenigingsleven en het vrijwilligerswerk van de leiding in de kijker. Het stadsbestuur biedt als waardering voor die inzet alle kinderen en jongeren in het uniform van hun vereniging een ontbijt aan, tussen 7.30 uur en 8.30 uur, op het binnengebied achter zaal 't Hof en aan de Dorpshuizen van Noorderwijk en Morkhoven. Er worden over de drie locaties samen een 550-tal leden van jeugdbewegingen verwacht. Het bestuur laat die dag ook de vlaggen van de jeugdverenigingen wapperen aan de Lakenhal.

Parking Stadspark gesloten op zaterdag 23 oktober

Op zaterdag 23 oktober organiseert Fluvius een historische stadswandeling in onze stad. Hierdoor is Parking Stadspark parkeer- en verkeersvrij van 8 tot 19 uur. Voor de gasten van Hotel Karmel zijn er zes parkeerplaatsen aan het begin van het parkeerterrein.  Foto A. Leys/NNieuws.