Werelddag van het verzet tegen armoede

17 oktober is de Werelddag van het verzet tegen Armoede. Daarom organiseert De Fakkel vzw die dag een fakkeltocht tegen armoede door de straten van Herentals. Het thema dit jaar is maatschappelijke participatie.

Wilt u zich ook verzetten tegen armoede en uw steentje bijdragen? Hang dan op zondag 17 oktober een wit geknoopt laken uit als teken van solidariteit met mensen in armoede. En stap uiteraard mee in de fakkeltocht!

De fakkeltocht start om 19 uur in de schouwburg van cc 't Schaliken met een creatief project over de betekenis van maatschappelijke participatie voor mensen in armoede.

De fakkeltocht zelf begint rond 20 uur. Aansluitend is er een receptie in de foyer van cc 't Schaliken.  De organisatie is mogelijk dankzij de steun van stad Herentals, politiezone Neteland en Rode Kruis-Herentals.

Het creatieve project is een samenwerking van De Dorpel Herentals, Welzijnsschakel Olen en 't Kiertje van Vorselaar.

Herentals eert Wout

Eén zilveren olympische medaille, drie ritoverwinningen in de Tour, zilver op het WK tijdrijden, Belgisch Kampioenschap, ... en nog zoveel meer. Kortom, teveel om op te noemen en dus hoog tijd voor een eerbetoon. Want we zijn trots op onze rots. En daarom huldigen we Wout van Aert als inwoner van Herentals.

Zin om mee te vieren? Kom dan op zondag 31 oktober naar de Grote Markt voor een gezellig feest met optredens en randanimatie voor jong en oud. We starten om 15 uur. Vanaf 16 uur zijn er verschillende optredens. De huldiging van Wout zelf gebeurt rond 18 uur. Na de optredens laten DJ's het feest helemaal losbarsten.

De organisatie van dit gratis volksfeest is in handen van Herentals Fietst Feest. Ze werken samen met het stadsbestuur, de Grote Prijs Rik Van Looy en de supportersvereniging van Wout van Aert uit Lille.

Iedereen is welkom. Zorg wel voor een Covid Safe Ticket. Er zijn maximaal 4.500 mensen toegelaten.

Op zaterdag 30 en zondag 31 oktober, en op maandag 1 november geldt deze verkeersregeling:

• De Grote Markt en de toegang tot de Zandstraat is afgesloten
• Er is enkel plaatselijk verkeer toegelaten in Hofkwartier, Kloosterstraat en Zandstraat, tussen Collegestraat en Grote Markt
• Koppelandstraat is afgesloten wegens bouwwerken. Er is enkel doorgang voor fietsers en voetgangers.
• Er geldt een parkeerverbod op de Grote Markt, in Hofkwartier, Kloosterstraat, Lantaarnpad, Koppelandstraat en Zandstraat (tussen Collegestraat en Grote Markt)
• Op zondag 31 oktober geldt er een parkeerverbod op het parkeerterrein van het Stadspark.

Hoe gezond is uw grond?

Dat komt u te weten met De Grote Grondvraag. Met De Grote Grondvraag steunt de openbare afvalstoffenmaatschappij OVAM alle grondeigenaars in Vlaanderen bij het controleren en waar nodig saneren van hun grond. Zoek uw grond op www.degrotegrondvraag.be en check snel of uw grond mogelijk vervuild is. Stoot u op een probleem? Geen paniek, OVAM zoekt het samen met u uit en helpt u om uw grond opnieuw gezond te maken.

Als je te snel rijdt, zie je minder

Ook al zijn meer dan 8 op de 10 Vlaamse automobilisten overtuigd van het nut van snelheidslimieten, toch vindt gemiddeld 1 op de 3 het moeilijk om zich aan de toegelaten snelheid te houden. Daarom legt de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) met een nieuwe Beloofd-snelheidscampagne de nadruk op het waarom van de snelheidslimieten. Want of je het nu wil of niet, als je te snel rijdt, zie je minder.

En in het verkeer kom je ogen te kort: onvoorziene wegenwerken, een koerier die plots stopt in het midden van de straat, een put in de weg, een uitwijkende vuilniswagen of een bal waar zeker en vast nog een kind achteraan komt.

Maar als je je aan de snelheidslimiet houdt, kan je alles op tijd zien en heb je nog genoeg tijd om veilig te reageren, ook in onverwachte situaties. De snelheidslimiet is de veiligheidslimiet, ook in onze stad. Beloof om je aan de snelheidslimiet te houden op www.beloofd.be.

Nieuwe wandelbrug over Aa

Sinds begin september ligt er een nieuwe wandelbrug over de Aa ter hoogte van Kweek in Vorselaar. U kan als wandelaar daardoor langs de groene beemden van de Meivuurstraat naar Vorselaar wandelen.

De initiatiefnemers, stad Herentals, gemeente Vorselaar, Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete, plaatselijke landbouwers en WBE huldigen de nieuwe brug in tijdens de Dag van Trage Weg op 16 oktober, om 15 uur.

Veiligheidsmonitor 2021: uw mening telt

Vanaf 18 oktober valt mogelijk de Veiligheidsmonitor 2021 in uw bus. Dat is een bevraging over veiligheidsthema's als onveiligheidsgevoel, buurtproblemen, slachtofferschap en de kwaliteit van het politieoptreden.

De Veiligheidsmonitor is een initiatief van de politie, in samenwerking met de Federale Overheidsdienst (FOD) Binnenlandse Zaken en de lokale besturen. 400.000 willekeurig geselecteerde Belgen ontvangen de vragenlijst.

Uw antwoorden zijn een belangrijke bron van informatie voor de uitwerking van het veiligheidsbeleid van onze stad.

Start to Brandweer

Elk jaar rekruteert Brandweer Zone Kempen een 24-tal vrijwilligers. De procedure om brandweerman of -vrouw te worden, is niet te onderschatten. Om een correct beeld te schetsen van de precieze jobinhoud en de selectieprocedure organiseert Brandweer Zone Kempen op 23 oktober, van 13 tot 16 uur, een "Start to Brandweer"-sessie in de kazerne van Herentals. Meer inlichtingen over Start to Brandweer staan op kempen.hulpverleningszone.be/pagina/start-to-brandweer.

Vanaf 18 oktober enkel plaatselijk verkeer toegelaten in Wuytsbergen-Ekelen

Op 18 oktober eindigt de tweede proefopstelling met plantenbakken om de verkeersveiligheid te verhogen in Wuytsbergen-Ekelen. De plantenbakken verdwijnen, waardoor er weer doorgaand verkeer mogelijk is.

Een comité van een tiental bewoners van Wuytsbergen evalueert op 19 oktober de voorbije proefopstellingen.

Op basis van het advies van dit comité voert het stadsbestuur vervolgens een definitieve flankerende maatregel of hoofdmaatregel in, die het sluipverkeer in de woonwijk Wuytsbergen-Ekelen moet weren.

In afwachting van die beslissing laat het bestuur in de wijk alleen plaatselijk verkeer toe. Aan de drie toegangen naar de woonwijk Wuytsbergen-Ekelen komen daarvoor de nodige verbodsborden: in De Beukelaer-Pareinlaan, aan de kruising met de sporen, in de Ekelstraat, net na de kruising van de sporen en in De Zaatweg, net na de rotonde.

De tijdelijke verkeersmaatregel gaat in op 18 oktober en geldt in de volgende straten:
De Zaatweg, Peerdsbosstraat, De Roest, Vuilvoort, IJzergieterijstraat, Spoorwegstraat, Moserstraat, Bakendonk, Wuytsbergen, De Beukelaer-Pareinlaan, Montezumalaan, Langegeer, Ekelstraat, Turfkuilen, Laarberg, Vogelzang, Lenteheide, Goorkens, Fierland, Schonendonk, Klapvekens, Ekelenberg en Kleine Ekelstraat.

Geef uw mening over een nieuwe schaatsbaan

Sport Vlaanderen overweegt om één of twee nieuwe overdekte ijsbanen van 30 bij 60 meter (geschikt voor ijshockey) te bouwen op het Netepark. Het onderzoekt de haalbaarheid van het idee en is daarom benieuwd naar wat de toekomstige gebruiker daarvan vindt. Geef uw mening op https://nl.surveymonkey.com/r/W5RBJYS. De enquête invullen duurt 6 minuten.

Foto Alex Leys/Nnieuws.