Lichtjeswandelingen in Noorderwijk en Morkhoven vanaf 18 december

Op zaterdag 18 december om 17 uur worden de lichtjeswandelingen officieel afgetrapt op Golfclub Witbos. In Noorderwijk is er een wandeling van 3,7 km die u door een sprookjesachtig Witbos en langs de verlichte Zandkapel brengt. Zowel op het domein van de golfclub als aan de Zandkapel kan u terecht voor een hapje en drankje. Enkele vuurartiesten houden u gezelschap.
Parkeren kan op het paradeplein op het Golfdomein.
Bij grote drukte is een mondmasker verplicht en om iets te consumeren is een Covid Safe Ticket nodig.
De lichtjes in Noorderwijk branden van 18 december tot 2 januari dagelijks van 17 tot 22 uur.

In Morkhoven gaan de lichtjes op het dorpsplein en aan de Sint-Niklaaskerk ook aan op 18 december om 17 uur. Op het dorpsplein vertrekt een kinderzoektocht van 3,4 km lang. Kinderen gaan op zoek naar reflecterende wegwijzers, prenten en morsecodes. Hiervoor hebben ze een zaklamp nodig en stevige stapschoenen. Het opdrachtenblad is te vinden op www.winterlicht.be. Deelnemen aan deze zoektocht kan van 18 december tot en met 9 januari.

Nieuwjaarszingen kan doorgaan

De vijf Netelandgemeenten (Herentals, Grobbendonk, Herenthout, Olen en Vorselaar) hebben beslist het nieuwjaarszingen op vrijdag 31 december door te laten gaan. Dat betekent dat ook de kinderen in Herentals dit jaar weer van deur tot deur mogen gaan om wat snoep of een centje bij elkaar te zingen.

Om alles zo coronaveilig mogelijk te laten verlopen, gelden er wel enkele bijkomende richtlijnen:
• alle gulle gevers dragen bij voorkeur een mondmasker aan hun deur;
• tijdelijke eet- en drankstandjes van inwoners en verengingen - bijvoorbeeld met warme chocomelk of jenever - zijn dit jaar niet toegestaan. Wie graag iets eet of drinkt, kan hiervoor terecht bij de lokale horecazaken, mits naleving van de horecaregels
• verenigingen die toch iets extra willen doen voor de Herentalse jeugd kunnen een alternatief uitwerken, rekening houdend met de huidige coronamaatregelen. Consumpties ter plaatse zijn verboden.

Geen kinderdorp op 19 december

Normaal eindigde de laatste dag van de schaatsbaan op de Grote Markt met heel wat extra kinderactiviteiten en – workshops. Zo zouden ouders de kans krijgen om snel nog die laatst kerstinkopen te doen, terwijl hun kinderen zich amuseerden in het kinderdorp. Helaas wordt deze activiteit geannuleerd. De ijspiste blijft voor alle duidelijkheid wel gewoon doorgaan.

Herentaldum stelt herdruk van historisch werk voor

De vzw Herentalse Kring voor Geschiedenis en Heemkunde Herentaldum stelt haar nieuwste publicatie voor: "Eenige Aanteekeningen over de geschiedenis van Herenthals", een herdruk van een historisch werk uit 1925.

In dat werk bundelde de Herentalse geschiedschrijver én eerste stadsarchivaris René Verstreyden artikels van zijn hand, die verschenen waren in het Nieuws- en Advertentieblad van Herenthals in de periode 1920-1923. Het werd in 1925 gedrukt in de Herentalse drukkerij G.-E. Broux-Heylen.

Herentaldum wil dit zeldzame, unieke historische pareltje bewaren voor het nageslacht met deze herdruk in zijn oude, oorspronkelijke vorm. Het is vanaf 11 januari voor 20 euro te koop in het toerismekantoor op de Grote Markt.

Nieuw boek over Kempense Heuvelrug

Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete heeft een nieuw boek klaar over de Kempense Heuvelrug. Ontdek in dit boek de ontwikkelingsgeschiedenis van het landschap, rijkelijk gestoffeerd met kaarten, foto's en verhalen.

Uniek is de compacte en toegankelijke informatie over de wording van het landschap, aanbevelingen voor de toekomst en omgang met rijkdom aan sporen en verhalen die onze voorouders nalieten. De historische vestenstad Herentals aan de Kleine Nete, op een boogscheut van de heuvelrug, speelt een hoofdrol in dit boek.

Het boek meet 25 x 33 cm, telt 144 pagina's en kost 25 euro. In Herentals is het te koop bij Boekhandel Bert Van Sande.

Ik knal zonder vuurwerk

Vuurwerk afsteken of wensballonnen oplaten is sinds 2019 bij wet verboden. Wie toch vuurwerk afsteekt, riskeert een GAS-boete.

Vuurwerk brengt trouwens gevaren met zich mee. Zowel bij het afsteken als bij het oprapen van gebruikt vuurwerk kunt u gewond geraken. De meeste vuurwerkslachtoffers zijn bovendien gewoon toeschouwer.

Dieren schrikken van vuurwerk en kunnen in hun paniek mensen in gevaar brengen.

Ook het risico op brand is erg groot bij het afsteken van vuurwerk en het oplaten van wensballonnen. Uw wensballon kan op een woning, tuinhuis of brandbaar materiaal terechtkomen, waar het vuur heel wat schade kan veroorzaken.

Vuurwerk is trouwens superongezond. De fijnstofconcentraties pieken tijdens en net na afsteken van vuurwerk. Zeker voor mensen met gevoelige luchtwegen, zoals jonge kinderen en mensen met allergieën of astma, kan dit gevaarlijk zijn. 90 % van dat fijnstof komt bovendien op de bodem en in de riolering terecht, waar het voor een enorme vervuiling zorgt.

Vacature voor een projectmedewerker verbinding

Het samenwerkingsverband Neteland zoekt een dynamische projectmedewerker met een nieuwsgierige natuur, die samen met collega's binnen de hele regio een stempel wil drukken op het thema (online) polarisatie.

Samen met jongeren gaat u een participatief traject aan en onderzoekt u onderliggende redenen van (online) polarisatie. U maakt jongeren weerbaarder in het online landschap. U zet in op innovatieve methodieken, zoals nudging, om duurzame gedragsveranderingen tot stand te brengen. U ondersteunt ook scholen en leerkrachten. Op basis van bevragingen en onderzoek, ontwikkelt u een aanbod op maat om hen te versterken in het omgaan met polarisatie en de online uitingen hiervan.

Interesse? Bekijk het volledige functieprofiel en de uitgebreide aanwervingsvoorwaarden op www.herentals.be/vacatures. Solliciteren kan tot en met 2 januari 2022.

De Warmste Week steunt De Verhalenweverij

De Verhalenweverij, een project van Herentalse bodem, is een van de 200 geselecteerde projecten waarvoor de Warmste Week dit jaar geld inzamelt.

De Verhalenweverij bevordert het leesplezier. Bijzondere aandacht gaat hierbij naar mensen in kwetsbare leefsituaties, anderstalige nieuwkomers en mensen met een migratie-achtergrond.

Steun de Warmste Week én dus ook De Verhalenweverij met een actie. Meer info op dewarmsteweek.be. 

Foto A. Leys/NNieuws.