U bent hier

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Herentals
11.01.2022 - 14.21u
Door: Herman Gezelle

Woonzorgcentrum Sint-Anna zoekt vrijwilligers voor de bar

Verkoopt u graag drankjes met een glimlach en met het nodige geduld? Komt u graag onder de mensen? Kunt u zich één of meerdere namiddagen per maand tussen 14 en 17 uur vrijmaken? Dan bent u onze geschikte nieuwe barvrijwilliger.
Wij bieden een zinvolle vrijetijdsbesteding, respect en waardering en een degelijke verzekering.

U komt terecht in een dynamische groep vrijwilligers die we elk jaar bedanken op een waarderingsavond.
Interesse? Laat het weten aan de coördinator vrijwilligers van wzc Sint-Anna, Kelly Huysmans, kellyhuysmans@ocmwherentals.be, tel. 014-24 89 46.

Nieuwe werkwijze aanvragen tijdelijke inname openbaar domein

U gaat verhuizen of bent aan het verbouwen of u wilt voor een andere reden de parkeerplaatsen voor uw woning vrijhouden? Dan kan u voortaan een tijdelijke inname van het openbaar domein online aanvragen op www.herentals.be/inname-openbaar-domein. Daar vindt u ook de vereiste aanvraagtermijnen en de tarieven.

Heeft u tijdelijke parkeerverbodsborden nodig, dan geeft u dat aan bij de aanvraag. U moet ze niet meer zelf ophalen bij de Stedelijke Werkplaats: onze diensten plaatsen ze en halen ze ook weer op.
Het is daarom wel erg belangrijk dat u uw aanvraag tijdig doet!

Geen doorgaand verkeer mogelijk in Nieuwstraat op 27 januari

Op donderdag 27 januari wordt een grote bouwkraan in de Nieuwstraat gedemonteerd. Daardoor is er tussen 7 en 17 uur geen verkeer mogelijk tussen de Vaartstraat en Blijdenberg.

Het verkeer dat in de richting van het station rijdt, volgt een omleiding via de (kleine) Vaartstraat naar de Belgiëlaan. De enkelrichting in het stuk van de Nieuwstraat tussen Blijdenberg en Kapucijnenstraat wordt omgedraaid. Zo kan plaatselijk verkeer van de Nieuwstraat, Blijdenberg, Romeroplein, Kapucijnenstraat en Sint-Magdalenastraat altijd de woning bereiken.
Zwaar vervoer kan niet door de (kleine) Vaarstraat en volgt de omleiding voor +3,5 ton.

Noorderwijk krijgt verdwenen Japanse kerselaars terug

Rotary Club schonk ooit aan elke wijk in Noorderwijk een Japanse kerselaar. Door de jaren heen zijn er door bouw- en wegwerkzaamheden helaas enkele verdwenen.

Na overleg met de buurtbewoners plant het stadsbestuur nu een nieuwe Japanse kerselaar op de voormalige begraafplaats aan de Sint-Baafskerk, in de groenzone van het plein achter het Dorpshuis, op de hoek van het fietspad Aarschot-Herentals en Schravenhage-Hoge Weg en op de strook langs het parkeerterrein van Noordstar in de Tarwestraat.
Als het weer het toelaat, worden de bomen in de loop van de volgende weken geplant.

Wateroverlast juli 2021 erkend als ramp

De Vlaamse Regering heeft de overvloedige regenval van 14 tot 16 juli vorig jaar op het grondgebied van onze stad erkend als ramp. Wie schade leed door die regenval kan tot 31 maart 2022 een aanvraag tot tegemoetkoming indienen bij het Vlaams Rampenfonds. Doe dat bij voorkeur via het e-loket van het Vlaams Rampenfonds.

Dat is de gemakkelijkste manier om een aanvraag tot tegemoetkoming in te dienen. Bovendien bent u er zeker van dat uw aanvraag tijdig, correct en volledig indient. U vindt het e-loket via https://www.vlaanderen.be/schadevergoeding-vlaams-rampenfonds-aanvragen/wateroverlast-midden-juli-2021.

Een schriftelijk aanvraagformulier kunt u downloaden van https://www.vlaanderen.be/schadevergoeding-vlaams-rampenfonds-aanvragen. Bezorg het ingevulde formulier uiterlijk op 31 maart 2022 aan het Vlaams Rampenfonds via rampenfonds@vlaanderen.be of stuur het per post naar Departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken, Vlaams Rampenfonds, Havenlaan 88 bus 100 - 1000 Brussel.

Bijkomende inlichtingen zijn verkrijgbaar op het nummer 02-553 50 10 of via rampenfonds@vlaanderen.be

Nog altijd 7,40 % van de chauffeurs rijdt te snel

De lokale politie Neteland houdt op geregelde tijdstippen snelheidscontroles op verschillende plaatsen in Herentals, Morkhoven en Noorderwijk.

Tijdens de tweede helft van het voorbije jaar, tussen juli en december 2021, voerde de lokale politie 39 controleacties uit, waarbij 7.368 voertuigen werden gecontroleerd. 545 chauffeurs (7,40 %) reden te snel en ontvingen een boete voor overdreven snelheid. In vergelijking met het eerste deel van het jaar is dat een daling met ruim 1 %.

Het stadsbestuur vraagt de politie om deze controles te blijven uitvoeren. Overdreven snelheid is een van de belangrijkste oorzaken van verkeersongelukken en zorgt dan ook voor een gevoel van onveiligheid bij kwetsbare weggebruikers. Met de controles willen het bestuur en de politie verder werken aan een verkeersveilige stad en dorp.

Permanent onttrekkingsverbod voor Derde Beek en Gerhezeloop

Ecologisch zeer kwetsbare waterlopen zijn waterlopen met een hoge ecologische waarde én een klein debiet. Indien er onttrekkingen plaatsvinden heeft dit logischerwijze meteen een grote impact.

De Antwerpse provinciegouverneur Cathy Berx stelde daarom vanaf 1 januari preventief voor deze kwetsbare waterlopen een permanent onttrekkingsverbod in. Dit is noodzakelijk om de ecologische doelstellingen te kunnen realiseren. Deze maatregel beschermt waterlopen tegen een toekomstige periode van droogte. Voor onder meer zeldzame en zeer kwetsbare vissoorten zoals beekprik en rivierdonderpad is deze bescherming cruciaal.

Op ons grondgebied vallen de Derde Beek en de Gerheezeloop onder het permanent captatieverbod.

Waar een onttrekkingsverbod geldt en welke uitzonderingen er van toepassing zijn, kunt u raadplegen op de website van provincie Antwerpen – dienst Integraal Waterbeleid.

Bescherm niet alleen uzelf tegen de kou

De winter is in het land: tijd voor mutsen, sjaals en handschoenen. Maar denk ook even aan uw watermeter. Water heeft de bijzondere eigenschap dat het bij bevriezing uitzet. Bij watermeters en waterleidingen kunnen bij uitzetting van het ijs scheurtjes in de leidingen ontstaan. Gevolg: lekken in de waterleiding met eventueel waterschade.

Enkele tips

• Scherm de leidingen af van de tocht van ramen, deuren of kelderluiken
• Breng beschermende isolatie aan tussen de buitenmuur en de waterleiding.
• Breng bij extreme koude isolatie aan rond de leidingen zelf.
• Draai, voor u de woning voor een langere periode verlaat, de hoofdkraan dicht. Laat de binnenleidingen leeglopen. Stilstaand water bevriest immers sneller.

LET OP: bij een langere koudeperiode is isoleren alleen niet voldoende. Zorg dan voor voldoende verwarming.

Is uw leiding toch bevroren?

• Is de waterleiding niet gescheurd, probeer ze dan geleidelijk te ontdooien. (bv. met een haardroger). Te hevige opwarming kan de leiding doen barsten.
• Stel u een leidingbreuk vast, sluit dan onmiddellijk de hoofdkraan af en raadpleeg een loodgieter voor de herstelling.

Bevindt het lek zich op het deel van de Pidpa-leiding of is de watermeter zelf stukgevroren, contacteer dan Pidpa op 0800 90 300.   Foto A. Leys/NNieuws.

imageMeer nieuws

Vanaf zondag grote kans op een heuse hittegolf met dinsdag temperaturen van 30 graden en meer

Vanaf zondag grote kans op een heuse hittegolf met dinsdag temperaturen van 30 graden en meer
EU | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 05.08.2022 - 12.26u

Start aanleg glasvezelnetwerk in Olen door Fiberklaar

Neteland | Olen 05.08.2022 - 08.12u

Hoeveel pintjes zitten er in een biervat? Caféfederatie trekt weer naar Raad van State over berekening

EU | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 04.08.2022 - 19.11u

Zomer-BOB-controle politie regio Turnhout : 2 rijbewijzen ingetrokken

Kasterlee | Kempen regio | Lille | Turnhout regio 04.08.2022 - 17.34u

Nooit eerder zo weinig inbraken als in 2021

EU | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 04.08.2022 - 11.01u

Justitie : 'Strijd tegen intrafamiliaal geweld, extra criminologen in dienst bij de parketten'

Justitie : 'Strijd tegen intrafamiliaal geweld, extra criminologen in dienst bij de parketten'
EU | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 04.08.2022 - 10.03u

Actie Vooruit Herentals : inzamelen bruikbaar schoolmateriaal

Actie Vooruit Herentals : inzamelen bruikbaar schoolmateriaal
Herentals | Neteland 04.08.2022 - 10.02u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto