Kinderen derde leerjaar De Wijngaard planten 900 bomen en struiken aan Sport Vlaanderen

In 2021 besliste het bestuur om boswerken te laten uitvoeren op het domein van Sport Vlaanderen. Het betrof uit te voeren dunningen en een kaalkap met heraanplant.
Einde 2021 werd de zone aan de rechterkant van de toegang tot het sportcomplex en de schaatsbaan kaalgekapt.

Op woensdagvoormiddag 23 februari zullen de leerlingen van het derde leerjaar van basisschool De Wijngaard deze zone heraanplanten. De stad levert 900 planten, waaronder 150 berken, 150 wintereiken, 100 winterlindes, 100 lijsterbessen, zoete kers, spork, vlier, hazelaar, haagbeuk en 8 hoogstam winterlindes.

Het Agentschap voor Natuur en Bos en Bosgroep Kempen Noord coördineren de aanplanting en begeleiden de schoolkinderen. Sport Vlaanderen voorziet de schoolkinderen na het hard labeur van een warme kom soep.
De eerste klas gaat aan de slag van 9.30 uur tot 10.30 uur, de tweede van 10.30 uur tot 11.30 uur.

Geen samenwerking tussen stad en Wikipower

De firma Wikipower verspreidde de afgelopen weken brieven in de stad. Deze brieven wekken de indruk dat Wikipower samenwerkt met de stad voor een groepsaankoop van energie. Er is echter geen samenwerking tussen de stad en Wikipower. De brief is een actie van een privébedrijf. Als stadsbestuur staan wij niet garant voor de kwaliteit van het aanbod, de prijzen en de dienstverlening. De stad organiseert op dit moment geen groepsaankoop van energie.

Bent u op zoek naar de goedkoopste energieleverancier? Kijk op www.mijnenergie.be/energieleveranciers-vergelijken.

Herentals telt bijna 28.500 inwoners

De totale Herentalse bevolking groeide in de loop van 2021 met 250 inwoners tot 28.477, terwijl er in 2020 nog een daling was met 90 personen. Het is geleden van 2016 dat het inwoneraantal zo snel steeg.

De stijging doet zich overigens voor in alle drie de deelgemeenten, maar Morkhoven kende de grootste relatieve aangroei met 17 inwoners.

De bevolkingsaangroei kan niet verklaard worden door een natuurlijke aangroei, want het aantal geboorten (232) ligt beduidend lager dan het aantal overlijdens (305).

Een beperkt deel van de aangroei kan verklaard worden door immigratie, want het aantal inwoners met een andere nationaliteit dan de Belgische steeg met 17. Het overige deel van de aangroei is te verklaren door verhuisbewegingen van andere Belgische gemeenten naar Herentals.

In Herentals zagen we vooral verhuisbewegingen naar Ganzenplein en Mie Broosplein. In Morkhoven waren er veel nieuwe inschrijvingen in Vennekenshoek, Pater Van Baelenstraat en Nelson Mandelaplein. Het aantal verhuisdossiers dat de dienst onthaal en burgerzaken te verwerken kreeg, steeg dan ook met 12 %.

Doordat het aantal vreemdelingen en het aantal Belgen gelijkmatig steeg, bleef het aandeel vreemdelingen constant op 6,85 %.

Het is van 2004 geleden dat het aandeel vreemdelingen in de Herentalse bevolking niet is gestegen.
In Herentals wonen vreemdelingen van 122 verschillende nationaliteiten. De top 5 van het aantal inwoners per nationaliteit is identiek aan deze van 2019 en 2020, namelijk Nederland (355), Roemenië (166), Portugal (138), Polen (114) en Suriname (75).

Ook minder leegstaande handelspanden in Herentals

Het aantal handelszaken dat leeg staat in onze stad daalde het voorbije jaar van 15,5 naar 14,7 %. Herentals volgt daarmee de trend die vooral in onze provincie uitgesproken is. Maar het bestuur zet dan ook al geruime tijd in op de versterking van het kernwinkelgebied van Herentals en de dorpskernen van Noorderwijk en Morkhoven. Dat begint nu vruchten af te werpen.

Handelszaken die buiten die kernen liggen, worden aangemoedigd om om te vormen naar wonen. Eigenaars van zulke panden kunnen hiervoor eenvoudig een omgevingsvergunning aanvragen.
Panden in het kernwinkelgebied daarentegen dienen voor handel, horeca of kwalitatieve diensten die beleving met zich meebrengen. De gelijkvloerse verdieping van deze zaken omvormen naar wonen is niet gewenst.

Minder leegstand betekent meer beleving, wat ook weer nieuwe zaken aantrekt. Onder meer de Zandstraat en de Grote Markt mochten vorig jaar zo al enkele nieuwe handelaars verwelkomen.

Deel uw knuffelmoment en wie weet, valt u in de prijzen

De zeven gemeenten van de eerstelijnszone Middenkempen onthulden op de dag voor Valentijn het kunstwerk 'Knuffelcontact' van het Herentalse kunstenaarsduo Diva Benini.

Het kunstwerk, dat in Herentals een plekje kreeg vooraan het ziekenhuis en in Noorderwijk op het pleintje aan Berkemus, staat symbool voor de warmte en solidariteit tijdens de coronacrisis.

Nu het kunstwerk officieel is ingehuldigd, daagt Toerisme Neteland iedereen uit: plan een bezoek aan het kunstwerk en maak een selfie, foto of filmpje van maximaal 30 seconden waarbij het kunstwerk centraal staat.

Deel uw foto of filmpje op sociale media met de hashtags #ToerismeNeteland en #knuffelcontact en stuur ze vóór 31 mei 2022 naar toerisme@herentals.be.
Per gemeente wordt de origineelste foto én de leukste video beloond met een mooie Neteland-prijs.
In de Stadskrant van september komt u te weten welke inzendingen voor Herentals in de prijzen zijn gevallen.

Door uw beeldmateriaal in te zenden geeft u de uitdrukkelijk de toestemming om de inzending te gebruiken op alle communicatiekanalen van de vijf Neteland-gemeenten.

MOEF! zoekt perfecte match tussen jongere en werk

Heel wat jongeren vinden maar moeilijk de juiste job, terwijl steeds meer ondernemers niet de juiste kandidaten vinden. Vacatures blijven onbeantwoord of de wederzijdse verwachtingen liggen te ver uit elkaar.

Om de vele drempels voor jongeren naar een duurzame tewerkstelling weg te werken, pakken de zeven besturen van Neteland Welzijn & Zorg (Grobbendonk, Herenthout, Herentals, Kasterlee, Lille, Olen en Vorselaar), samen met het Centrum voor Algemeen Welzijn (CAW), Arktos en Emino en met financiële middelen van het Europees Sociaal Fonds uit met MOEF!

MOEF! staat voor Motivation, Oriëntation, Employment, Future. Het helpt de drempels te overbruggen die jongeren ervaren in hun zoektocht naar een geschikte job.

Elke werkloze jongere tussen 18 en 30 jaar uit onze regio, die dergelijke moeilijkheden ondervindt en gemotiveerd is om een oplossing te zoeken, krijgt na doorverwijzing door VDAB, CLB, CAW of OCMW een trajectgezel. Die begeleidt de jongere volledig op maat én in de richting die de jongere zelf kiest! Door de nauwe samenwerking tussen de verschillende partners, is daarvoor alvast heel wat expertise in huis. De jongere kan zich overigens ook zelf aanmelden via www.arktos.be/nl/vorming/moefneteland.

Om het doel – een duurzame tewerkstelling – te bereiken, zet MOEF! in op het invullen van vrije tijd, oriëntatie en werkplekleren. Een coördinator Lokaal Netwerk bouwt bovendien een duurzaam en kwalitatief netwerk uit van lokale werkvloeren, want zonder werkgevers geen tewerkstelling. De coördinator verzamelt daarbij ook zoveel mogelijk informatie om de perfecte match te vinden voor werkgever én werkzoekende.

Ondernemers hoeven trouwens niet te wachten tot de coördinator Lokaal Netwerk bij hen aanklopt: ziet u het belang van deze aanpak, laat de coördinator dan op uw maat uitzoeken wat de mogelijkheden zijn en zorgen voor de juiste contacten.

De coördinator Lokaal Netwerk is immers ook thuis in het uitgebreide aanbod van ondersteuningsmogelijkheden en tewerkstellingsmaatregelen voor ondernemers. Contacteer de coördinator Lokaal Netwerk: inge.mampaey@regioneteland.be, tel. 0492-13 51 29.

Graven oud-strijders op begraafplaats Herentals worden opgeknapt

Het schepencollege keurt het voorstel van oud-strijdersvereniging Brigade Piron goed om perk 14 op de begraafplaats van Herentals, met 26 graven van oud-strijders, op te waarderen.

Vele graven liggen er nu immers verwaarloosd bij. Daarom zullen de kopstukken indien nodig recht gezet worden en de buikstukken verwijderd worden als de nabestaanden daarvoor hun toestemming geven.

Bedoeling is om de vrijgekomen ruimte in te zaaien en aan te planten met groen. Perk 14 zal hierdoor op termijn een mooi en opgewaardeerd geheel vormen. Als dit proefproject lukt, kunnen ook de andere perken van oud-strijders aangepakt worden.

De volledige opwaardering zal ten vroegste pas in 2024 zichtbaar zijn. Het opsporen van nabestaanden en het verkrijgen van hun toestemming is een tijdrovende procedure.

Nieuwe verkaveling aan Olenseweg krijgt ook ontsluiting langs Elzenstraat en Steenovens

Op 1 februari keurde de gemeenteraad de verkoop goed van enkele percelen voor de ontwikkeling van een verkaveling tussen Olenseweg, Elzenstraat en Steenovens in Noorderwijk. Hierdoor kan de ontwikkelaar ook een ontsluiting van de verkaveling voorzien langs Steenovens en Elzenstraat en niet alleen via de Olenseweg.

De verkochte percelen vormen samen een groenzone van 881 m². Ze dienen enkel om de door de stad gevraagde ontsluiting van de verkaveling langs Elzenstraat en Steenovens mogelijk te maken; er mag niet op gebouwd worden.

Eens de verkaveling voltooid is, moet de ontwikkelaar ze zo goed als volledig weer als groenzone kosteloos aan de stad overgedragen. In totaal zal de ontwikkelaar overigens ongeveer 3.250 m² grond volledig uitgerust als weg en groengebied voor de ruimere buurt gratis moeten overdragen aan de stad.

Donderdag marktdag op dorpsplein Morkhoven

Vanaf 3 maart is het op het dorpsplein van Morkhoven elke donderdagvoormiddag marktdag. Hierdoor geldt er vanaf 3 maart elke donderdag, van 6 tot 14 uur, een stilstaan- en parkeerverbod op het dorpsplein. Er is dan ook geen doorgaand verkeer mogelijk in het zijstraatje van Dorp ter hoogte van het dorpsplein. Foto A. Leys/NNieuws.