U bent hier

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Herentals
08.03.2022 - 12.01u
Door: Herman Gezelle

Herentals bereidt opvang van vluchtelingen uit Oekraïne voor

De oorlog in Oekraïne brengt een grote stroom vluchtelingen op gang. De federale regering bereidt daarom hun opvang voor en inventariseert mogelijke opvangplaatsen.

Inwoners van Herentals die vluchtelingen uit Oekraïne kunnen en willen opvangen, kunnen dat melden via wwww.herentals.be/opvangplaatsen-voor-vluchtelingen uit-oekraine. Het stadsbestuur geeft uw gegevens door aan de federale overheid.

Er is vanuit de overheid geen financiële of andere vergoeding voor het ter beschikking stellen van een opvangplaats.

In principe hebben de opgevangen personen zelf wel recht op financiële ondersteuning, maar dit is afhankelijk van een individueel sociaal en financieel onderzoek. U vangt de vluchtelingen op op eigen verantwoordelijkheid.

Nieuwe bomenrij voor Bornstraat

Op maandag 7 maart startte een gedreven team van boomexperts en boomtechniekers met de voorbereidende werken om 39 winterlindes te kunnen planten als nieuwe bomenrij langs de Bornstraat.

De stad koos in overleg met de buurt weldoordacht voor winterlindes als nieuwe boomsoort. De lindeboom is namelijk een goede voedselbron voor veel bestuivers en een uitstekende schuilplaats voor allerlei insecten en biedt door zijn kenmerken een antwoord op de klimaatopwarming.

Lindebomen zijn uiterst bestand tegen hete en droge zomers. De bomen worden daarnaast aangeplant met een plantgarantie en bijhorende gietbeurten, zodat de leverancier de groei en conditie van de jonge bomen zelf kan opvolgen om een grote slaagkans te behalen bij de aanplant.

Vanaf dinsdag 8 maart worden de bomen dan zelf geplant. De aannemer rondt de werkzaamheden uiterlijk op maandag 14 maart af. De hinder voor de buurt wordt zo veel mogelijk beperkt door onder andere met kleiner en aangepast materiaal aan de slag te gaan.

De stad wil ook de buurtbewoners betrekken bij deze heraanplant en nodigt hen op een later tijdstip persoonlijk uit om de nieuwe bomenrij feestelijk te openen.

Wie dat wil kan dan meter of peter worden van een boom. Nadien blijft de stad met de buurt samenwerken om op een leuke manier wandelaars en passanten te informeren en sensibiliseren.

De Sprong verwijdert weesfietsen aan het station

In de week van 14 maart verwijderen de mensen van vzw De Sprong opnieuw weesfietsen aan het station. Een weesfiets is een fiets die langer dan drie weken niet wordt gebruikt en door niemand uit het fietsenrek wordt gehaald.

Het is de bedoeling dat er geen weesfietsen meer gestald worden aan het station. Weesfietsen zijn namelijk hinderlijk, vooral voor wie dagelijks met de fiets naar het station komt. Elke plek die een weesfiets in beslag neemt, kan immers niet worden gebruikt door pendelaars. Zo werden in het najaar van 2021 maar liefst 49 fietsen verwijderd uit de stallingen.

De weesfietsen worden naar de stedelijke werkplaats (Hemeldonk 8) gebracht. Daar worden ze drie maanden bewaard. Deze actie vindt telkens plaats in het voorjaar, de zomer en het najaar, in samenwerking met NMBS en de stad.

Herentals wil Verkeersveilige Gemeente worden

Verkeersveiligheid is een absolute prioriteit voor het bestuur. Het wil zo snel mogelijk het aantal verkeersslachtoffers naar nul brengen en het verkeersveiligheidsgevoel bij alle weggebruikers verhogen, met bijzondere aandacht voor de meest kwetsbare actieve weggebruikers: de voetgangers, fietsers en minder mobiele weggebruikers.

Herentals start daarom dit jaar samen met 9 andere gemeenten in de provincie Antwerpen met het traject Verkeersveilige Gemeente. Dit traject is een samenwerking tussen de provincie Antwerpen, de Gouverneur en haar federale diensten, de Vlaamse Stichting Verkeerskunde en de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen.

Samen begeleiden ze de gemeenten en politie bij de opmaak en uitvoering van een actieplan verkeersveiligheid. De provincie Antwerpen ondersteunt met onder meer begeleidingen op locatie, een Lerend Netwerk, een nieuwsbrief en infofiches.

Workshop graffiti

In 2022 zet stad Herentals sterk in op street art onder het motto: street art is het democratiseren van kunst. Street art is er dus voor iedereen. Op vijf locaties, verspreid over het centrum, Noorderwijk en Morkhoven, zullen professionele binnen- en buitenlandse artiesten een muurschildering maken. In het Stadspark kunnen jongeren ook zelf aan de slag met graffiti.

In een graffitiworkshop op donderdag 7 april kunnen ze onder begeleiding van een professionele graffitikunstenaar van street art-organisatie Treepack op het lage gedeelte van de muur naast het skatepark zelf graffiti spuiten. Deze muur wordt met de workshop ingewijd als 'legale graffitimuur'.

De gratis workshop heeft plaats van 10 tot 16 uur. Er is nog plaats voor zes jongeren vanaf 16 jaar.
Inschrijven kan bij de dienst cultuur en toerisme, Grote Markt 35, tel. 014-21 90 88, cultuurcentrum@herentals.be

Speel ook buiten de zomermaanden minigolf in het Netepark

Het is voortaan ook mogelijk om buiten de zomermaanden minigolf te spelen op het recreatiedomein van het Netepark. Dat kan vanaf de paasvakantie tot eind september. De minigolf telt achttien uitdagende holes.

In juli en augustus is minigolf inbegrepen in de toegangsprijs van het domein. Buiten de zomermaanden betaalt u 2,50 euro per persoon. De openingsuren van de minigolf zijn identiek aan die van de zwembaden. Raadpleeg ze op www.netepark.be.

Meer ondersteuning voor mantelzorgers

Mantelzorgers zijn mensen die zieke familieleden of vrienden onbetaalde en vaak langdurige zorg bieden. Ze voelen zich vaak overbelast en dat is geen goede zaak. Niet voor wie ze de zorg opnemen, niet voor henzelf en niet voor de samenleving.

Mantelzorgers hoeven er echter niet alleen voor te staan. Ze kunnen een beroep doen op verschillende diensten om te helpen bij de zorg. Het stadsbestuur zet in op het waarderen en verbeteren van de levenskwaliteit van de partner, familie, mantelzorger die dag in en dag uit voor een ander zorgt.

Samen met de familiegroep (jong)dementie Herentals, Samana, de ziekenfondsen en CADO Herentals biedt lokaal dienstencentrum Convent2 mantelzorgcafés aan.

In het mantelzorgcafé kunnen naasten van zorgbehoevende personen terecht voor een luisterend oor en een deugddoende babbel. U kunt er netwerken en workshops volgen en toegankelijke informatie vinden. Ervaringen delen, praktische vragen of gewoon eens uw hart luchten? Dat kan allemaal in de mantelzorgcafés.

Het voorjaarsprogramma van de mantelcafés is gebundeld in een overzichtelijke folder. U kan die folder bekijken op www.herentals.be/mantelzorgcafes. Een gedrukte versie van de folder kan u ophalen of aanvragen bij Lokaal Dienstencentrum Convent2, Augustijnenlaan 26/1, tel. 014-28 20 00, dienstencentrum@herentals.be.

Nieuwe vacatures bij de stad

Woonzorgcentrum Sint-Anna zoekt een kinesist of een ergotherapeut die het team kinesisten ondersteunt:  een tijdelijk contract tot eind 2022. U werkt deeltijds of voltijds in dagdienst. Solliciteren kan tot 30 maart 2022. Alle nuttige inlichtingen over deze vacature zijn te vinden op www.herentals.be/vacatures.

Foto : Lakenhal -  archief W. De Roeck/N.

imageMeer nieuws

Bruce Springsteen internationale tour ook in ons land : juni 2023

Bruce Springsteen internationale tour ook in ons land : juni 2023
EU | Internationaal | Nationaal 24.05.2022 - 13.49u

HC Artemis U10-meisjes winnen verdiend titel

HC Artemis U10-meisjes winnen verdiend titel
Herentals | Kempen regio | Nationaal | Neteland 24.05.2022 - 10.17u

Zwembaden Netepark 20 jaar oud

Zwembaden Netepark 20 jaar oud
Herentals 24.05.2022 - 10.07u

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Nieuwtjes schepencollege Herentals
Herentals 24.05.2022 - 10.01u

Heylen Group investeert in de toekomst van Hermans Heftrucks

EU | Herentals | Kempen regio | Nationaal | Neteland 24.05.2022 - 08.49u

"King Kev" De Bruyne en City-ploegmaats kleuren Manchester blauw

Internationaal | Nationaal 24.05.2022 - 02.05u

Van Moer Logistics breidt dienstverlening aan chemiesector uit door overname Group Van Loon

Van Moer Logistics breidt dienstverlening aan chemiesector uit door overname Group Van Loon
EU | Internationaal | Nationaal | Provincie Antwerpen 24.05.2022 - 01.17u

Féerie Florale brengt bloemenfestijn naar Antwerpse Handelsbeurs

Féerie Florale brengt bloemenfestijn naar Antwerpse Handelsbeurs
EU | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 24.05.2022 - 00.51u

"Prikletsels gevonden bij verschillende slachtoffers voetbalwedstrijd KV Mechelen"

Nationaal | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 23.05.2022 - 18.29u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto