U bent hier

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Herentals
15.03.2022 - 11.55u
Door: Herman Gezelle

Fraikincollectie uitgebreid met eerste marmeren buste

Het stadsarchief heeft 'De waternimf' van Charles Auguste Fraikin uit het legaat van Jan Cools opgehaald uit zijn woonst. Dit is de eerste marmeren Fraikin in de Herentalse collectie en vult het plaasteren origineel mooi aan.

In functie van de restauratie van de Lakenhal en de thuiskomst van de collectie, waarvan de werken binnenkort zullen starten, wordt gezocht naar een geschikte plek om het beeld te exposeren. Tot dan blijft het nog eventjes in de coulissen.

De erg succesvolle 19e eeuwse kunstenaar Fraikin groeide op in Herentals, maar woonde en werkte voornamelijk in Schaarbeek. Van 'De Waternimf', die hij in de late jaren 1840 creëerde, werden slechts enkele marmeren versies gehouwen. Een hiervan werd besteld door Louis d'Orléans, prins van Condé. Hoewel we niet met zekerheid kunnen vertellen dat het dit exemplaar betreft, is de geschonken buste in uitzonderlijk mooie staat en zou het zeker niet misstaan in een prinselijk paleis.

In 1890 schonk Fraikin zijn indrukwekkende gipsen collectie van enkele honderden beelden aan zijn geboortestad Herentals. De volledige collectie was jarenlang te bewonderen in het Fraikinmuseum, op de zolder van de Lakenhal.

Jan Cools was voormalig leerkracht in het Sint-Jozefscollege, gewaardeerd historicus bij de Herentalse Geschiedkundige Kring, archivaris van kOsh, archivaris van en actief betrokken bij de Sint-Waldetrudiskerk en enthousiaste vrijwilliger bij allerlei initiatieven van de stad.

Hij overleed in 2020 en liet de stad een schitterend legaat na. Naast de marmeren buste 'La Fee de L'eau', die hij op een kunstveiling kocht, schonk hij nog twee mooie werken aan het stadsarchief: het boek 'Diva Virgo Candida' uit 1650, een prijsboek dat in 1706 uitgereikt werd aan de beste studenten van het Herentalse Augustijnencollege, en een negentiende-eeuwse facsimile (een exacte replica van een oude druk of manuscript) van de oudste, gekende kaart van Herentals.

Deze kaart, gemaakt door Jacob van Deventer in 1558, is een enorm belangrijke getuige van de Herentalse stadsontwikkeling doorheen de eeuwen en is nu fysiek te bewonderen in ons stadsarchief.

21 maart: internationale dag tegen racisme en discriminatie

21 maart is de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. De hele wereld voert dan actie om gelijke rechten te vragen voor iedereen.

Dat is trouwens ook een van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, die de stad mee heeft ondertekend. Het stadsbestuur steunt de actie dan ook en hijst een maand lang vlaggen met het opschrift 'NEEN tegen racisme en discriminatie'.

Verenigingen die deze actie mee willen ondersteunen, krijgen van de dienst gelijke kansen en preventie een gepersonaliseerde omslagfoto om op hun sociale media te plaatsen. Zo geven zij een krachtig signaal aan hun leden en volgers. Om het goede voorbeeld te geven, past ook de stad zijn omslagfoto op sociale media aan in de week van 21 maart.

Testcentrum Teunenberg sluit op 25 maart

Het testcentrum op domein Teunenberg in Olen sluit op vrijdagavond 25 maart de deuren.

De huisartsenkring en lokale burgemeesters namen deze beslissing met het oog op het aangepast testbeleid en de sterk verminderde vraag naar PCR-testen. In het testcentrum konden mensen uit Neteland, Lille, Kasterlee en Westerlo de voorbije maanden terecht voor een coronatest.

De sluiting van het testcentrum in Olen betekent niet dat inwoners voortaan aan hun lot worden overgelaten. De huisartsenkring Zuiderkempen slaat immers de handen in elkaar met het testcentrum aan het ziekenhuis in Geel.

Deze samenwerking heeft als voordeel dat er efficiënter en vanuit één centraal gelegen locatie kan gewerkt worden. In het testcentrum van Geel kunnen nu ook mensen uit Neteland, Lille, Kasterlee en Westerlo terecht voor een test. Via www.mijncoronatest.be kan je een code aanmaken om er vervolgens een afspraak in te plannen. Ook in omliggende labo's kan via die weg een PCR-test ingepland worden.

Bij verschillende apotheken in de buurt is er na afspraak via www.apotheek.be nog altijd een mogelijkheid voor een snelle antigeentest. Twijfelt u of u symptomen heeft die mogelijk op corona kunnen wijzen? De vragenlijst op www.mijncoronatest.be helpt u inschatten of een coronatest al dan niet zinvol is.

Voor vragen over het coronavirus, testing en quarantaine kunt ue van maandag tot vrijdag, van 9 tot 17 uur terecht op de algemene Covid-19-infolijn van de overheid op het nummer 0800-14 689.

Nieuw loopnetwerk met marathon officieel open

Op zondag 27 maart om 10 uur opent aan Sport Vlaanderen officieel een nieuw loopnetwerk door Herentals, Morkhoven en Noorderwijk. Dit parcours is ontstaan uit een samenwerking tussen AC Herentals, Sport Vlaanderen en stad Herentals.

Het loopnetwerk bestaat uit verschillende loopafstanden en bevat zelfs een volledige marathon. Alle lopers zijn welkom om het parcours mee in te lopen. Langs het parcours staan verschillende bevoorradingsposten. Elke loper ontvangt een gadget (zolang de voorraad strekt).

Verenigingsavond op 19 april

Op dinsdag 19 april organiseert het Herentalse strategisch atelier een eerste verenigingsavond in de schouwburg en de foyer van cultuurcentrum 't Schaliken. Alle verenigingen en geïnteresseerden zijn welkom. De avond start om 19.30 uur.

De avond begint in de schouwburg, waar u door het uitgebreide ondersteuningsaanbod van de stad geloodst wordt. Enkele leden van het atelier gaan er in gesprek met collega's van de administratie over:

• het evenementen- en verenigingsloket;
• de werking van het atelier;
• reglementen en subsidiemogelijkheden;
• de ondersteuning op het gebied van communicatie.

Daarna maken onze administratieve medewerkers graag tijd vrij om in de foyer op een informele en meer persoonlijke wijze uw vragen te beantwoorden. De avond sluit af met een drankje en een babbel tijdens een netwerkmoment.

Noteer ook alvast 21 september en 30 november in uw agenda. Op deze avonden komen de verenigingen opnieuw samen rond enkele boeiende thema's.

Vacature voor een projectmedewerker verbinding

Heeft u een bachelordiploma in een menswetenschappelijke richting, social media skills, een hart voor jongeren en zin voor innovatie en participatie? Bindt dan als onze nieuwe projectmedewerker verbinding mee de strijd aan tegen polarisatie. Bekijk de uitgebreide aanwervingsvoorwaarden en gedetailleerde functiebeschrijving op www.herentals.be/vacatures. Solliciteren kan tot en met 20 maart 2022.

Brandweer zone Kempen 2021 in cijfers

Brandweer zone Kempen heeft brandweerposten in Balen, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Mol en Westerlo.

Verspreid over de verschillende kazernes waken 62 beroepsbrandweerleden, 316 vrijwilligers en 23 administratieve medewerkers 24/7 over onze veiligheid. De zone beschikt over 15 autopompen, 7 ladderwagens, 7 tankwagens en 7 ziekenwagens.

Brandweer zone Kempen behandelde vorig jaar 13.102 oproepen. Ze moest 701 keer uitrukken voor brandbestrijding, 724 keer voor storm- of overstromingsschade en 1.744 keer voor ongevallen en andere interventies. De ziekenwagen reed 9.112 keer uit. De brandweer werd in onze zone ook 821 keer ingeschakeld om wespen te verdelgen.

De Vlaamse brandweerzones lanceerden overigens een nieuwe, overkoepelende website: www.debrandweer.be

Dit weekend mogelijk druk op Poederleeseweg

Op zaterdag 19 en zondag 20 maart heeft er een motorcrosswedstrijd plaats op het achterste Sassenhout in Vorselaar. De wedstrijden voor alle klasses tellen mee voor het Vlaams en het Belgisch Kampioenschap. De organisatoren verwachten 2.000 bezoekers. Dat kan het komende weekend voor druk verkeer zorgen op de Poederleeseweg.  Foto A. Leys/NNieuws.

 

imageMeer nieuws

Bruce Springsteen internationale tour ook in ons land : juni 2023

Bruce Springsteen internationale tour ook in ons land : juni 2023
EU | Internationaal | Nationaal 24.05.2022 - 13.49u

HC Artemis U10-meisjes winnen verdiend titel

HC Artemis U10-meisjes winnen verdiend titel
Herentals | Kempen regio | Nationaal | Neteland 24.05.2022 - 10.17u

Zwembaden Netepark 20 jaar oud

Zwembaden Netepark 20 jaar oud
Herentals 24.05.2022 - 10.07u

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Nieuwtjes schepencollege Herentals
Herentals 24.05.2022 - 10.01u

Heylen Group investeert in de toekomst van Hermans Heftrucks

EU | Herentals | Kempen regio | Nationaal | Neteland 24.05.2022 - 08.49u

"King Kev" De Bruyne en City-ploegmaats kleuren Manchester blauw

Internationaal | Nationaal 24.05.2022 - 02.05u

Van Moer Logistics breidt dienstverlening aan chemiesector uit door overname Group Van Loon

Van Moer Logistics breidt dienstverlening aan chemiesector uit door overname Group Van Loon
EU | Internationaal | Nationaal | Provincie Antwerpen 24.05.2022 - 01.17u

Féerie Florale brengt bloemenfestijn naar Antwerpse Handelsbeurs

Féerie Florale brengt bloemenfestijn naar Antwerpse Handelsbeurs
EU | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 24.05.2022 - 00.51u

"Prikletsels gevonden bij verschillende slachtoffers voetbalwedstrijd KV Mechelen"

Nationaal | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 23.05.2022 - 18.29u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto