Opening toeristisch seizoen

Op zaterdag 23 april opent het toeristisch seizoen. Verken het Neteland met de Geocaching-app langs gloednieuwe rondjes in Grobbendonk, Herenthout, Herentals, Olen en Vorselaar. Geen ervaring met geocaching? Om 11 uur en 13 uur krijgt u in de kantine van VC Herentals (Herenthoutseweg 118) info over geocaching. Nadien gaat u op pad voor het loggen van uw eerste cache. Deelnemen is gratis.

Op zondag 24 april kunt u ook in Herentals toerist spelen in eigen stad.

Toeristentoren
• Van 11 tot 16 uur: gratis toegang tot de toren en death ride
• Van 14 tot 16 uur: randanimatie

De Waterral
• Van 11 tot 16 uur: initiatie kajak en kano

Netepark
• Van 11 tot 13.30 uur: picknick en randanimatie.
• Van 12.30 uur tot 15 uur: fietsgraveren
• Van 13.30 tot 16 uur: watersmakentest is samenwerking met Hidrodoe
• Om 14 uur en 15.30 uur: roofvogeldemonstraties: nabootsing van de jacht en de vrije vlucht van een arend, gier, buizerds, valk, uilen, wouwen, caracara ...
• Doorlopend: streekproducten, kindergrime, verkoop fiets- en wandelzoektochten, trampolines en BMX-parcours.
• De nieuwe fiets- en wandelzoektochten worden op 24 april gelanceerd en zijn te koop in het Netepark (enkel cash). De algemene fietstocht vertrekt ook daar. Vanaf 26 april zijn ze te koop bij de dienst cultuur en toerisme (Grote Markt 35).

Op zondag 24 april zet Herentals de deuren van haar kerken open voor Thomasdag. Ontdek ook een greep uit het Herentals erfgoed tijdens Erfgoeddag.

Infovergadering over de toekomst van Sint-Bavokerk

De parochiekerk Sint-Bavo is in 1998 erkend als beschermd monument. Zowel de binnen- als buitenkant van de kerk is beschermd en vooral de neogotische muurschilderingen zijn uniek. De stad onderzoekt een mogelijke neven- of herbestemming van dit kerkgebouw en bekijkt wat dit statige gebouw in de toekomst voor de lokale gemeenschap kan betekenen.

Het onderzoek gebeurt in samenwerking met Re-ST architectenvennootschap, het kerkbestuur, de lokale kerkgemeenschap en het Agentschap Onroerend Erfgoed, dat hiervoor een onderzoekspremie heeft uitgekeerd.

Het eindresultaat van het onderzoek wordt voorgesteld op maandag 2 mei in de Sint-Bavokerk, om 19 uur. Voor meer inlichtingen kunt u terecht op www.herentals.be/sint-bavo.

Drie keer Buitenspeeldag in Neteland

Op woensdag 20 april is het opnieuw Buitenspeeldag. In Neteland is er niet één, maar zijn er drie Buitenspeeldagen. De Buitenspeeldagen vinden plaats van 13 tot 16.30 uur. Kinderen kunnen er ook kennismaken met de buitenspeelhelden Nette en Lander. Zij spelen op alle locaties verstoppertje. Vraag een opdrachtenformuliertje aan het onthaalpunt op de Buitenspeeldag en ga op zoek naar de twee helden.

Woensdag 20 april
• Noorderwijk: Sporthal, Ring 9
• Morkhoven: Dorpsplein, Dorp 1
• Grobbendonk: De Volle Vaart, Vaartkom 6

Woensdag 27 april in Vorselaar en Herenthout
• Vorselaar: Sportcentrum De Dreef, Oostakker 1
• Herenthout: Sportcomplex 't Kapelleke, Bergense Steenweg 61

Woensdag 4 mei in Olen en Herentals
• Olen: sportterreinen Buul, Missestraat 12
• Herentals: grasveld, Kleerroos 77a

In Herentals staan springkastelen, knutselactiviteiten, een touwenparcours, verschillende initiaties en reuzenballen. Er is begeleiding, maar het toezicht is beperkt. Ouders begeleiden zelf hun kinderen, zeker de allerkleinsten. Neem een picknickdekentje mee of neem plaats op een terras.

Kinderen die naar drie Buitenspeeldagen gaan, moeten zeker hun polsbandjes bewaren en op de laatste dag tonen. Ze winnen dan een toffe prijs. Meer info: regioneteland.be/buitenspelen

Ontdek de wereld in Herentals

Herentals telt meer dan 115 verschillende nationaliteiten. 16 procent van de inwoners heeft een herkomst in het buitenland. Wie zijn deze mensen en waar komen ze vandaan? Waar kunnen ze terecht? Wat verwachten we van hen? En wat verwachten zij van ons? Hoe kunnen we van onze stad een plek maken waar iedereen zich thuis voelt?

Met concrete cijfers en verhalen vertellen we meer over nieuwkomers in Herentals. Aan de hand van enkele projecten verduidelijken we hoe het samenleven in onze stad een duwtje kan krijgen. Na de toelichting kan u kennismaken met de organisaties die de nieuwe Herentalsenaren begeleiden.

Programma:

• 18.45 uur: onthaal
• 19.00 uur: welkomstwoord
• 19.15 uur: intro door Agentschap Integratie en Inburgering
• 20.00 uur: meet and greet met verschillende organisaties
• 21.00 uur: receptie

Schrijf u voor 19 april in via herentals.bibliotheek.be/agenda/infoavond-ontdek-de-wereld-herentals, aan de balie van de bibliotheek, via gelijke.kansen@herentals.be of tel. 014-24 66 43.

Deze avond vindt plaats in het kader van Wereldtals en in samenwerking met het Agentschap Integratie en Inburgering.

Ook voor u is er een plek in het OverKop-huis

Op woensdag 20 april, van 15.30 uur tot 17 uur zet het OverKop-huis van Herentals zijn deuren wijd open voor alle jongeren van de Kempen. Dit OverKop-huis bevindt zich in het Koetshuis in het Stadspark.

In een OverKop-huis kunnen jongeren tot 25 jaar gewoon binnen en buiten lopen en allerlei leuke activiteiten doen. Het is een veilige plek waar ze een luisterend oor vinden en beroep kunnen doen op hulp, als ze daar nood aan hebben.

Het OverKop-huis in Herentals opende in februari van dit jaar. Op hun openingsdagen op dinsdag, van 15 tot 20 uur en op woensdag, van 12 tot 17 uur, ontvangen ze gemiddeld 30 jongeren. Samen met deze jongeren zetten ze op woensdag 20 april de deuren extra wijd open, zodat iedereen met hun werking kennis kan maken.

Dit OverKop-huis is een initiatief van een samenwerkingsverband in de Kempen ondersteund door CAW De Kempen en Arktos.

Bloemen voor het stadscentrum en de dorpshuizen

Het stadsbestuur heeft de firma Singco uit Willebroek de opdracht gegeven om het stadscentrum te bebloemen. De opdracht omvat het telen, planten en onderhouden van de huidige bloembakken in het centrum. De firma plaatst ook nieuwe bloementorens aan de Lakenhal, het administratief centrum en de dorpshuizen in Noorderwijk en Morkhoven. Verder is de firma ook verantwoordelijk voor het gieten van de kurkeiken in de winkelstraten.

Stickerverkoop Rode Kruis

Het Rode Kruis organiseert tussen donderdag 21 april en donderdag 5 mei zijn jaarlijkse stickerverkoop. Een sticker kost 5 euro per stuk en u steunt er de plaatselijke afdeling van het Rode Kruis mee. Het Rode Kruis verkoopt de stickers op de parkeerplaatsen van supermarkten, aan het station, op kruispunten en op de wekelijkse markten.

De wervers van het Rode Kruis zijn herkenbaar aan hun kledij, waarop de naam van de organisatie duidelijk vermeld is. Zij hebben ook een officiële badge met hun naam en de naam van de organisatie.

U koos welke muurschilderingen kleur geven aan onze stad

In 2022 zet stad Herentals sterk in op street art onder het motto 'street art is het democratiseren van kunst'. Op vijf locaties, verspreid over het centrum, Noorderwijk en Morkhoven, zullen professionele binnen- en buitenlandse artiesten een grote muurschildering maken.

Een werkgroep van inwoners, stadsmedewerkers, schepenen en experten kozen de inhoudelijke thema's voor de verschillende kunstwerken. Alle thema's hebben te maken met de eigenheid van Herentals en de Herentalsenaren. Dit project wordt gerealiseerd in samenwerking met Treepack. Zij zijn gespecialiseerd in het verfraaien van publieke en commerciële ruimtes.

De afgelopen weken kozen 544 burgers uit telkens twee ontwerpen mee voor de muurschildering in de Vest (kruising Rode-Kruisstraat), het skatepark Stadspark, het paadje tussen Dorpsplein en Oude Dreef in Noorderwijk en de schuine muur van het Dorpshuis in Morkhoven. Voor de voetgangerstunnel aan het station werkte Treepack een ontwerp uit. Bekijk op www.herentals.be/streetart alvast de ontwerpen die het hebben gehaald.

Op dinsdag 12 april starten de eerste schilderwerken. Alle werken zullen uiterlijk klaar zijn op 22 mei 2022, de laatste dag van kunstenfestival STORMLoop. Op donderdag 14 april wordt ook het lage gedeelte van de muur naast het skatepark in het stadspark ingewijd als legale graffitimuur. Zo wil Herentals lokale kunstenaars een plek geven om zich in de toekomst op te kunnen uitleven. Treepack geeft die dag ter plekke een workshop.

Nieuw openbaar onderzoek voor verkaveling Poederkot

Omwille van een onregelmatigheid in het openbaar onderzoek van het omgevingsvergunningsdossier voor fase 1 van de verkaveling Poederkot wordt een nieuw openbaar onderzoek georganiseerd.

Dit nieuwe openbaar onderzoek loopt van 13 april tot 12 mei 2022. Alle inlichtingen hierover vindt u op www.herentals.be/openbaar-onderzoek-omgevingsvergunning-poederkot.

Reeds ingediende bezwaarschriften tijdens het eerste openbaar onderzoek worden meegenomen bij de behandeling van het dossier; het is dus niet nodig om een eerder ingediend bezwaarschrift opnieuw in te dienen.  Foto W. De Raedt rr