U bent hier

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Herentals | Neteland
26.04.2022 - 16.07u
Door: Herman Gezelle

 Ook Herentals maait niet in mei

Herentals neemt deel aan de campagne Maai Mei Niet. 'Een maand lang geven we extra aandacht aan ons groenbeheer door ons gras niet te maaien. Door anders te maaien, krijgen we meer bloemen en dus ook meer bestuivers in onze tuinen, zoals hommels, bijen en vlinders.

Via deze weg hopen we op een bloemrijk resultaat waar ook onze bewoners van zullen kunnen meegenieten. Tegelijk zorgt minder maaien voor een betere waterinfiltratie bij droogte, wat onze groenpercelen beter wapent tegen de klimaatverandering. Of hoe een kleinschalige ingreep de natuur een handje helpt!

Wilt u de biodiversiteit ook een serieuze duw in de rug geven? Neem dan ook deel aan Vlaanderens grootse campagne Maai Mei Niet en laat gedurende één maand uw gras staan. Hoe klein of groot uw tuin ook is, alle beetjes helpen!

In 2021 was deze grootse campagne alvast een groot succes in België. Zo kregen dankzij de deelname van burgers, lokale overheden en bedrijven maar liefst 5 miljoen bijen dagelijks eten. En dat zonder iets te doen.
Op de website maaimeiniet.be/ vindt u alle info om ook dit jaar van de maand mei een succesmaand te maken.

Bouw nieuwe spoorbrug vanaf mei onder stoom: extra hinder voor verkeer

De Vlaamse Waterweg nv en Infrabel bouwen dit jaar een nieuwe spoorwegbrug over het kanaal in Herentals. Vanaf mei komen de werken stilaan onder stoom. Omdat ze ook de bruggen Wolfstee, Lierseweg en Beukelaer-Pareinlaan aanpassen en Pidpa aan de nutsleidingen werkt, zal er ook hinder zijn voor gemotoriseerd verkeer.

Gedurende enkele weekends wordt ook het treinverkeer onderbroken. Wilt u op de hoogte blijven, schrijf u dan zeker in op de digitale nieuwsbrief van De Vlaamse Waterweg nv.

Nadat eerder al de brug van de Lierseweg werd vernieuwd, is het dit jaar de beurt aan de spoorwegbrug Lier-Herentals, die er langs ligt. Ook die werken kaderen in de opwaardering van het Albertkanaal, waarbij de kanaalbruggen worden verhoogd zodat schepen met vier containerlagen vlot kunnen varen.

Door de nieuwe ligging van de spoorwegbrug wordt ook het spoorwegtracé aan beide kanten van het kanaal aangepast over in totaal meer dan 2 km.

Sinds maart zijn er voorbereidende werken aan de gang. Vanaf mei schakelt de aannemer een versnelling hoger en neemt de hinder toe. Omdat door de nieuwe ligging van het spoor ook de kruisingen Wolfstee, Lierseweg en Beukelaer-Pareinlaan worden vernieuwd, wordt de rijweg er de komende maanden op verschillende momenten onderbroken, met omleidingen voor alle verkeer.

Wolfstee half jaar onderbroken vanaf de zomer

De grootste hinder verwachten we op Wolfstee. Begin mei zal de rijweg ter hoogte van de spoorwegbrug een week onderbroken zijn. Vanaf de zomer volgt een tweede onderbreking, maar dan veel langer, tot eind 2022. Er geldt telkens een omleiding in beide richtingen via de Toekomstlaan.

Eenrichtingsverkeer Lierseweg

Van midden mei tot einde juni voert Pidpa ook nutswerken uit aan het fietspad van de Lierseweg, onder de spoorbrug, aan het kruispunt met Wolfstee. Omdat de ruimte er beperkt is, zal er ongeveer anderhalve maand eenrichtingsverkeer naar Antwerpen gelden. Fietsers volgen een omleiding langs het jaagpad. Tijdens de duur van deze werken is Wolfstee wel open voor alle verkeer.

Feestelijke opening nieuw speelpleintje Kleerroos

Begin dit jaar werd de wijk Kleerroos bevraagd tijdens een doorlopende participatiemoment. We dachten samen met u na over hoe we de openbare ruimte in de wijk aantrekkelijk en gezellig kunnen inrichten. Dat deden we door samen een plan op te maken met aandacht voor onder andere ontmoetings- of sportplekken, speeltuigen, fietsenstallingen, ontharding, enzovoort.

Als stad willen we de feestelijke opening van het speelterrein op woensdag 4 mei samen met de buurt beleven. Alle buurtbewoners zijn er welkom vanaf 16.30 uur aan het Gidsenlokaal in Kleerroos. We voorzien er een gratis drankje en hapje.

Voorafgaand aan deze feestelijk opening organiseert de stad op het terrein ook de Buitenspeeldag.
Op het programma staan meerdere springkastelen, knutselactiviteiten, een touwenparcours, verschillende initiaties en reuzenballen.
De stad voorziet tijdens de Buitenspeeldag begeleiding, maar het toezicht is beperkt. Ouders begeleiden best zelf hun kinderen, zeker de allerkleinsten. Neem gerust een picknickdekentje mee of neem plaats op een terras vanwaar u uw kind(eren) in het oog kan houden.

Controleer of u uw hobby of zelfstandige activiteit moet melden

Iedereen die een ingedeelde inrichting of activiteit uitoefent is verplicht dat te melden aan de vergunningverlenende overheid, het college van burgemeester en schepenen. Een uit de hand gelopen hobby waarvoor u een grotere machine gebruikt, een kleine zelfstandige activiteit, water wegpompen uit een bouwput, ... ingedeelde inrichtingen of activiteiten kunnen vanalles zijn.

Check altijd de indelingslijst op www.herentals.be/melding-van-een-ingedeelde-inrichting-of-activiteit. Via deze pagina moet u ook uw aanvraag of melding digitaal indienen op het Omgevingsloket.

Evenementen zorgen voor aangepaste verkeerssituaties

kOsh campus Scheppersstraat houdt opendeur op zaterdag 7 en zondag 8 mei. Op deze dagen geldt tussen 9 en 16 uur een parkeerverbod in de St.-Jansstraat (tussen de Herenthoutseweg en de Gildelaan) en in de Scheppersstraat (aan de rechterkant, komende van de Gildelaan.

Tussen 9 en 16 uur is er op zaterdag 7 en zondag 8 mei ook geen doorgaand verkeer mogelijk in de St.-Jansstraat (tussen de Herenthoutseweg en de Gildelaan).

Van zaterdag 7 tot en met maandag 9 mei is het Meikermis in Morkhoven. Er geldt een stilstaan- en parkeerverbod in Dorp en op het dorpsplein van woensdag 4 mei, om 8 uur, tot en met dinsdag 10 mei, om 12 uur. Er is daar dan ook geen doorgaand verkeer mogelijk.

Omwille van Apérotime op vrijdag 13 mei is de Kerkstraat op vrijdag 13 mei van 18 tot 24 uur afgesloten voor alle verkeer. Op het kerkplein aan de Sint-Waldetrudiskerk geldt een stilstaan- en parkeerverbod van vrijdag 13 mei, om 8 uur, tot zaterdag 14 mei, om 6 uur.

Op zaterdag 14 mei  wordt het fietspad van het Lantaarnpad (tussen de Nonnenstraat en het Helikopterpleintje) tussen 11 uur en 21 uur afgesloten voor fietsers en bromfietsen omwille van het schoolfeest van (W)onderwijs.

Voor het schoolfeest van vrije basisschool De Wegwijzer op zaterdag 14 mei is er van 9 uur tot 18.30 uur een stilstaan- en parkeerverbod in de Streepstraat (vanaf Dorp tot net achter de school, ter hoogte van Streepstraat nummer 4). Er is dan ook geen verkeer mogelijk in de Streepstraat (tussen Dorp en de Eusselsstraat).

En ook voor het kunstenfestival STORMloop gelden enkele aangepaste verkeersmaatregelen.
• Er is een stilstaan- en parkeerverbod op de eerste en tweede rij parkeerplaatsen van de zuidkant van de Grote Markt tot maandag 6 juni, om 18 uur.
• Er is een stilstaan- en parkeerverbod op de andere rijen parkeerplaatsen van de zuidkant van de Grote Markt (behalve de rij parkeerplaatsen voor mindervaliden aan de kant van de Kerkstraat):
o tot en met zondag 8 mei, om 18 uur;
o van zaterdag 14 mei, 8 uur, tot en met zondag 15 mei, om 22 uur;
o van zaterdag 21 mei, om 8, uur tot en met maandag 6 juni, om 18 uur.
• Er is een stilstaan- en parkeerverbod op het kerkplein aan de Sint-Waldetrudiskerk op zaterdag 7 mei, van 11 uur tot 13 uur.
• Er is een stilstaan- en parkeerverbod in de Nederrij (tussen de brug over de Kleine Nete en kasteel Le paige) op zaterdag 7 mei, van 11 uur tot 13 uur.
Er is geen doorgaand verkeer mogelijk in de Kerkstraat op zaterdag 7 mei 2022, van 11 tot 13 uur.

Deel uw idee over democratie en staatsstructuur

Op 25 april lanceert de federale regering een burgerbevraging over onze democratie en staatsstructuur. Ze roept burgers, het middenveld, de academische wereld, experten en lokale overheden op hun mening te geven over de toekomst van onze democratie en staatsstructuur.

Dat kan 6 weken lang op het online platform eenlandvoordetoekomst.be. Alle Belgen en inwoners van België die ouder zijn dan 16 jaar kunnen deelnemen.

Het is de bedoeling om ideeën en aanbevelingen te verzamelen van burgers, organisaties, lokale overheden en experten die hieraan wensen deel te nemen. Experten zullen de resultaten van de burgerbevraging samenvatten in een rapport, dat publiek raadpleegbaar zal zijn en wordt overgemaakt aan de federale regering, het parlement en aan de politieke partijen om de politieke dialoog te voeden.

Neteland neemt actie tegen vluchtige snuifmiddelen

De gemeenten van Neteland ondernemen actie tegen het misbruik van vluchtige snuifmiddelen. Het gaat concreet om aanstekergas, lachgas of slagroompatronen die soms als roesmiddel worden gebruikt.

Regelmatig vinden medewerkers van de gemeenten lege flesjes op speelpleintjes. Het aantal flesjes is de afgelopen tijd gelukkig afgenomen, maar Neteland blijft bezorgd om de jonge gebruikers en wil hen sensibiliseren voor het gevaar van deze middelen.

Neteland heeft daarom de hulp gevraagd van de scholen en van winkels die deze vluchtige middelen verkopen. De scholen van de gemeenteregio plaatsen allemaal een bericht op Smartschool waarin de risico's van het gebruik van vluchtige snuifmiddelen zijn opgesomd.

De winkels ontvangen een gelijkaardige brief, maar de gemeenteregio wijst hen ook op wetgeving die de verkoop van een aantal van deze middelen verbiedt aan minderjarigen. De gemeenteregio vraagt de handelaars om deze wetgeving op te volgen en ook om de snuifmiddelen minder zichtbaar in de winkel te plaatsen.

G-sportdriedaagse in Vorselaar

In samenwerking met G-sport Vorselaar vzw organiseert Neteland tijdens de grote vakantie een uitdagende en gevarieerde sportdriedaagse voor sporters tussen 6 en 21 jaar met een verstandelijke of fysieke beperking of psychische kwetsbaarheid.

Op 17 augustus staan vier klassieke sporten op het programma: in de voormiddag voetbal en basketbal, in de namiddag netbal en korfbal.
Op 18 augustus komen de slagsporten aan bod: in de voormiddag tennis en baseball en in de namiddag badminton en knotshockey.

Vrijdag 19 augustus is gereserveerd voor alternatieve sporten en zwemmen: in de voormiddag archery tag en minigolf en 's namiddag zwemmen.

De sportdagen starten telkens om 9 uur en eindigen om 16 uur. Er is vooropvang mogelijk vanaf 8.30 uur en naopvang tot 16.30 uur.
Deelnemen kost 5 euro per halve dag. Inschrijven kan vanaf 2 mei via www.vorselaar.be/eloket/sport of aan het onthaal in het gemeentehuis van Vorselaar na afspraak op tel. 014-50 11 01.

Foto A. Leys/NNieuws.
Meer nieuws

Bruce Springsteen internationale tour ook in ons land : juni 2023

Bruce Springsteen internationale tour ook in ons land : juni 2023
EU | Internationaal | Nationaal 24.05.2022 - 13.49u

HC Artemis U10-meisjes winnen verdiend titel

HC Artemis U10-meisjes winnen verdiend titel
Herentals | Kempen regio | Nationaal | Neteland 24.05.2022 - 10.17u

Zwembaden Netepark 20 jaar oud

Zwembaden Netepark 20 jaar oud
Herentals 24.05.2022 - 10.07u

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Nieuwtjes schepencollege Herentals
Herentals 24.05.2022 - 10.01u

Heylen Group investeert in de toekomst van Hermans Heftrucks

EU | Herentals | Kempen regio | Nationaal | Neteland 24.05.2022 - 08.49u

"King Kev" De Bruyne en City-ploegmaats kleuren Manchester blauw

Internationaal | Nationaal 24.05.2022 - 02.05u

Van Moer Logistics breidt dienstverlening aan chemiesector uit door overname Group Van Loon

Van Moer Logistics breidt dienstverlening aan chemiesector uit door overname Group Van Loon
EU | Internationaal | Nationaal | Provincie Antwerpen 24.05.2022 - 01.17u

Féerie Florale brengt bloemenfestijn naar Antwerpse Handelsbeurs

Féerie Florale brengt bloemenfestijn naar Antwerpse Handelsbeurs
EU | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 24.05.2022 - 00.51u

"Prikletsels gevonden bij verschillende slachtoffers voetbalwedstrijd KV Mechelen"

Nationaal | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 23.05.2022 - 18.29u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto