U bent hier

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Herentals | Neteland
10.05.2022 - 15.19u
Door: Herman Gezelle

Bike2School: echte helden fietsen naar school

Kinderen die met Bike2School naar school fietsen, stappen of steppen, verdienen virtuele munten of 'bucks' om uit te geven bij lokale handelaars en lokale markt- en foorkramers. Neem zeker een kijkje op www.herentals.be/bike2school om te zien waar ze de bucks kunnen spenderen.

Klassen die een leuke foto maken in het heldenthema maken bovendien kans op een uitstap naar de Lilse Bergen, Superjump of Hidrodoe. De foto's met de meeste likes maken kans op één van de 7 hoofdprijzen. De actie loopt nog tot 23 mei. Meer informatie en het wedstrijdreglement zijn te vinden op www.iok.be/heldenwedstrijd

Dit project werd gerealiseerd met financiële steun van EFRO Vlaanderen - GTI Kempen, Vlaanderen en de provincie Antwerpen.

Extra zitdag over masterplannen Morkhoven op 16 mei en Noorderwijk op 18 mei

Op 2 en 3 mei konden de inwoners van Noorderwijk en Morkhoven in een dorpsatelier kennismaken met de toekomstplannen voor hun dorp. Het bestuur dankt de ruim 120 belangstellenden in Noorderwijk en 65 in Morkhoven, die een kijkje kwamen nemen en opmerkingen en voorstellen formuleerden.

De eerste bevindingen uit de ateliers worden nu verwerkt in twee syntheses die binnenkort ter kennisname worden voorgelegd aan het schepencollege.

We willen graag de maand mei nog aangrijpen om alle mogelijke bijkomende ideeën te vergaren voor de opmaak van de visienota, die zal resulteren in een ontwerp van masterplan. Daarom organiseren we extra zitdagen in de dorpshuizen en lanceren we een online bevraging.

De extra zitdag voor Morkhoven heeft plaats op maandag 16 mei in het Dorpshuis van Morkhoven. Die voor Noorderwijk vindt plaats op woensdag 18 mei in het Dorpshuis van Noorderwijk. Wie vragen, opmerkingen of suggesties heeft kan dan langskomen tussen 9 en 18 uur.

Alle infopanelen van de dorpsateliers zullen vanaf 16 mei overigens ook met de nodige duiding online te raadplegen zijn op www.herentals.be/dorpen. Aan de hand van enkele gerichte vragen kan iedereen nog meer input geven tot 27 mei.

Op 19 mei vindt nog een stuurgroep plaats en op 31 mei wordt het ontwerp van visienota voorgesteld aan de Gecoro, de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening. In juni wordt alles gebundeld in een visienota die ter goedkeuring aan het schepencollege wordt voorgelegd.

In de zomer vangen we aan met de volgende fase, waarbij het masterplan effectief wordt vormgegeven. Na de vakantie starten we een uitgebreide tweede participatieronde met nieuwe werkgroepen, stuurgroepen, bilaterale gesprekken en dorpsateliers.

U kunt alles op de voet volgen op www.herentals.be/dorpen.

Dagopvang CADO houdt open deur op 15 mei

CADO staat voor Collectief Autonoom Dagopvang van senioren met of zonder zorgbehoefte.

Het dagopverzorgingscentrum biedt professionele zorg aan en een zinvolle tijdsbesteding op maat in een warme, huiselijke sfeer. Een CADO biedt aan mantelzorgers de gelegenheid om even op adem te komen terwijl de oudere waarvoor ze zorgen in de CADO verblijft.

Thuiszorg Kempen baat een CADO uit in een gerenoveerde vleugel van woonzorgcentrum Sint-Anna. Op zondag 15 mei zet het de deuren open voor het grote publiek. Bij een warme kop koffie of thee met versnaperingen kunt u er kennismaken met de werking en de medewerkers.

Boekpresentatie De luchtballon in bibliotheek

Op woensdag 18 mei, van 14.30 uur tot 15.30 uur, stellen de Herentalse advocaat Dirk Heylen en Erika Decock hun kinderboek "De luchtballon" voor in de bibliotheek, Gildelaan 13 Herentals.

"De luchtballon" vertelt het verhaal van een kleine jongen die samen met zijn papa in een huis onder een luchtballon woont, hoog in de lucht. Het boek brengt de moeilijke situaties waar kinderen soms mee te maken krijgen mooi in beeld. De prachtige, warme illustraties van Erik D'hondt maken het tot een ideaal voorleesboek, maar iets oudere kinderen kunnen het boek perfect zelf lezen.

U kan de boekpresentatie bijwonen als u zich inschrijft op herentals.bibliotheek.be.

Straatvinken 2022: tel het verkeer in uw straat

Op donderdag 19 mei tellen in heel Vlaanderen duizenden vrijwilligers de voetgangers, fietsers en andere voertuigen in hun straat. Ook in Herentals gaan weer tientallen inwoners tussen 17 en 18 uur straatvinken.

Wilt u ook meetellen? Schrijf u dan in via de 'Ik tel mee'-knop op www.straatvinken.be.
Hoe meer tellers, hoe meer gegevens voor het grootschalig bevolkingsonderzoek dat nagaat hoe gezond het verkeer in onze straten is. Wetenschappers willen immers achterhalen of het verkeer duurzamer wordt. Het streefcijfer voor heel Vlaanderen is 40 % duurzame vervoersmiddelen: te voet, met de fiets of het openbaar vervoer.

Herentals plaatst Struikelstenen voor nazislachtoffers

In 1942 pakten de nazi's 31 jongemannen op in Herentals. Het was de grootste razzia die ooit plaatsvond in onze stad. Het stadsbestuur wil die droevige gebeurtenis dit jaar herdenken.

Het lanceerde daarom vorig jaar een oproep om voorstellen in te dienen voor een projectsubsidie rond de herdenking van het oorlogsverleden en het thema oorlog en conflict in het algemeen.

Een van de voorstellen sprong in het oog: de plaatsing van een Struikelsteen in de St.-Waldetrudisstraat ter herdenking van Léon Puyenbroek, een Herentalse verzetsstrijder. Hij werd in 1944 opgepakt en gedeporteerd naar Buchenwald, waarna hij vermoedelijk overleed in het concentratiekamp van Ohrduf.

Het stadsbestuur gaat nu op zoek naar andere nazislachtoffers in onze stad en hoopt tegen het einde van het jaar voor elk van hen een Struikelsteen te kunnen plaatsen. De struikelstenen vormen een tastbare verbinding tussen de hedendaagse en historische maatschappijen doordat ze alledaagse plekken voorzien van historische context.

Bovendien stimuleren ze reflectie over de blijvende gevolgen van conflicten en kunnen ze aanleiding geven tot het discussiëren en reflecteren over huidige conflicten.

'Struikelstenen' is een kunstproject van Gunther Demnig. Deze Duitse kunstenaar startte in 1996 met het plaatsen van messing gedenkplaatjes voor de voormalige woonplaatsen van slachtoffers van het naziregime. Het struikelen moet daarbij niet letterlijk genomen worden, wandelaars kunnen niet vallen over de steentjes maar 'struikelen met hun hart en hoofd' als ze toevallig zo'n struikelsteen zien liggen.

Ondertussen zijn meer dan 80.000 struikelstenen geplaatst en vormen deze samen het grootste memoriaal van de wereld. In België liggen ondertussen struikelstenen op verschillende plekken, onder meer in Antwerpen, Gent, Brussel, Charleroi, Mol en Menen.

Let op geldigheid van uw rijbewijs in bankkaartmodel

De Federale Overheidsdienst Mobiliteit leverde in juli 2012 de eerste rijbewijzen in bankkaartmodel af in enkele pilootgemeenten. Deze rijbewijzen hebben een administratieve geldigheid van 10 jaar en moeten dus binnenkort vernieuwd worden.

De FOD Mobiliteit deelt niet mee welke de pilootgemeenten waren; de gemeenten kunnen daardoor niet nagaan welke inwoners binnenkort eventueel hun rijbewijs moeten laten vernieuwen en kunnen hen bijgevolg ook niet verwittigen.

Het is daarom aangeraden om zelf de administratieve einddatum van uw rijbewijs in bankkaartmodel te controleren en indien nodig tijdig een vernieuwing van het rijbewijs aan te vragen. Maak hiervoor een afspraak op www.herentals.be/rijbewijs.

Hou er rekening mee dat de verwerking van de aanvraag één tot twee weken kan duren. U hoeft geen nieuw (rij)examen af te leggen; ook een nieuwe pasfoto is niet nodig. Het nieuwe rijbewijs kost wel 25 euro.

Fotowedstrijd Kempens Landschap

Samen met de stad geeft Kempens Landschap al 25 jaar waardevolle landschappen, gebouwen en open ruimten een nieuwe toekomst. Om dat te vieren, organiseert Kempens Landschap een fotowedstrijd. U kunt een vlucht met een zweefvliegtuig boven een van de domeinen van Kempens Landschap winnen.

Maak een foto van uw favoriet Kempens Landschap-plekje in onze stad. Vertel waarom dit uw favoriete plekje is. Stuur de foto voor 31 augustus naar info@kempenslandschap.be. Op www.kempenslandschap.be vindt u alle wedstrijdinfo.  Foto NNieuws.

imageMeer nieuws

Toch provinciale vergunning voor 3 windturbines in Hulshout én Heultje

Toch provinciale vergunning voor 3 windturbines in Hulshout én Heultje
Hulshout | Kempen regio | Westerlo 25.05.2022 - 18.55u

Zilvermeer rust zwemvijver uit met nieuwe redderstoren

Zilvermeer rust zwemvijver uit met nieuwe redderstoren
Kempen regio | Mol | Provincie Antwerpen 25.05.2022 - 16.09u

Ruiterwebshop Paulissen Paardensport viert 1e verjaardag met pop-up event in Bevel

Ruiterwebshop Paulissen Paardensport viert 1e verjaardag met pop-up event in Bevel
Kempen regio | Neteland | Nijlen regio | Provincie Antwerpen 25.05.2022 - 16.05u

Nike haakt af als sponsor van voetbalclub Antwerp na ophef rond sportief directeur Marc Overmars

Internationaal | Kempen regio | Laakdal regio | Nationaal | Provincie Antwerpen 25.05.2022 - 12.15u

Justitie : 'Vorig jaar 863 onrustwekkende verdwijningen: 680 vermisten levend teruggevonden'

Justitie : 'Vorig jaar 863 onrustwekkende verdwijningen: 680 vermisten levend teruggevonden'
EU | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 25.05.2022 - 10.06u

Nieuw onderkomen voor BKO Heist-Goor

Heist op den Berg 25.05.2022 - 09.47u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto