U bent hier

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Herentals
24.05.2022 - 10.01u
Door: Herman Gezelle

Week van de bij: minder beton, meer bijen

Zondag 29 mei start de 9e editie van de Week van de Bij. Met de slogan 'Minder beton, meer bijen' zetten Dominique Persoone en Britt van Marsenille, peter en meter van de Week van de Bij, het thema ontharding kracht bij.

Planten en bomen zorgen voor meer voedsel voor bijen. Bijen verdienen aandacht in een breder biodiversiteitsverhaal. Ze vervullen een uiterst belangrijke functie als bestuiver van landbouwgewassen, fruitteelten en wilde planten, maar ze hebben het steeds moeilijker om te overleven. Zo leeft 80 procent van de bijen onder de grond. Hoe meer verharde oppervlakten er zijn, hoe meer dakloze bijen.

Samen kunnen we de bij redden: voedsel en nestgelegenheid zijn de sleutelwoorden. Voedsel in de vorm van stuifmeel en nectar van wilde planten, maar ook van cultuurplanten.

Nestplaatsen creëer je door herstel van hun habitat, een doorlatende bodem voor de zandbijen en holle stegels en bijenhotels voor de bovengronds nestelende bijen. Breek dus de voortuin open, maak eilandjes in het terras en laat de natuur weer toe.

Wilt u tips om zelf aan de slag te gaan? Laat u inspireren op www.weekvandebij.be voor kleine en grote acties of haal een exemplaar van De Bijenkrant in de bibliotheek of bij het stadsloket. In het najaar biedt de actie 'Behaag onze Kempen' van IOK ook bijvriendelijke bloembollen en planten aan; meer info op https://www.iok.be/compost-tuin/behaag-onze-kempen.

9 klanten winnen aankoopbedrag terug

De winnaars van de wedstrijd "Win je aankoopbedrag terug" van Handelshart Herentals zijn bekend. De wedstrijd liep heel de maand april in de handelszaken van Herentals, Noorderwijk en Morkhoven.

Uit de 2.326 deelnemende kassaticketjes werden 9 gelukkigen geloot. Die verdelen een prijzenpot van 1.500 euro aan cadeaucheques van Handelshart Herentals. De hoogste prijs is een cadeaubon ter waarde van 525 euro. De cadeaucheques zijn onderweg naar de winnaars.

Zwembaden Netepark worden 20 jaar

De zwembaden van het Netepark mogen dit jaar twintig kaarsjes uitblazen. Om dat te vieren, organiseert stad Herentals van vrijdag 25 tot en met zondag 27 november voor jong en oud een heus feestweekend in de zwembaden. Hou deze data dus alvast vrij in uw agenda.

Het exacte programma van het feestweekend wordt eind september bekendgemaakt en kunt u vanaf dan raadplegen op www.herentals.be/20-jaar-netepark.

Ondertussen kunt u alvast komen zwemmen in onze zwembaden en meesparen voor leuke prijzen. Met de spaarkaart – aan te vragen aan de kassa – krijgt u per zwembeurt een stempel. Hoe meer stempels u verzamelt, hoe meer gadgets en prijzen u krijgt.

Doe mee aan de I-sportdag

Op vrijdag 23 september vindt van 10 tot 16 uur de I-sportdag plaats op de terreinen van Sport Vlaanderen en het Netepark. Een I-sportdag is bestemd voor senioren en personen met een handicap. De 'I' staat dan ook voor inclusief.

Tijdens deze sportdag kunt u op een laagdrempelige manier kennismaken met verschillende beweegactiviteiten. Samen sporten en bewegen is immers gezellig en goed voor lichaam en geest.

Deelnemen kost 4 euro, inclusief drankje. Wie tijdens de middagpauze ook een lunch wil, betaalt 8 euro. Voor meer informatie en inschrijven kunt u terecht op www.herentals.be/isportdag, aan de balie van het sportloket (Markgravenstraat 107, 014-28 52 51, sport@herentals.be) of aan de balie van dienstencentrum Convent2 (Augustijnenlaan 26, 014-28 20 00). De inschrijvingen lopen van 8 augustus om 9 uur tot 14 september.

Kajaktocht voor 55-plussers

Neteland Vrije Tijd en Sport Vlaanderen organiseren op donderdag 23 juni een kajaktocht van Herentals naar Grobbendonk voor 55-plussers. Deelnemen kost 5 euro, een welverdiend drankje bij aankomst inbegrepen. Inschrijven kan vanaf 30 mei, om 9 uur, via https://regioneteland.be/kajak-vijfenvijftigplussers of aan de balie van het sportloket in De Vossenberg.

Boekenverkoop ten voordele van 11.11.11

Van zaterdag 4 juni tot zaterdag 11 juni  kan u dagelijks terecht in de bibliotheek van Herentals voor de jaarlijkse boekenverkoop ten voordele van 11.11.11. Die organisatie bundelt de krachten van vele vrijwilligers met allemaal één doel voor ogen: een rechtvaardige wereld zonder armoede.

Tijdens de boekenverkoop kan u afgevoerde boeken, dvd's en cd's kopen aan €1,5 per begonnen 5 cm. Reserveer uw bezoek aan de bib op https://herentals.bibliotheek.be/. Zo krijgt iedereen de kans om in alle rust te kijken en te kiezen.

11.11.11 zoekt nog vrijwilligers om aanwezig te zijn tijdens de boekenverkoop of om andere acties van 11.11.11 in Herentals mee te ondersteunen. Iets voor u? Stuur dan zeker een mailtje naar wereld@herentals.be.

Probleem met uw energiecontract? Hier kan u terecht

De laatste maanden krijgt de FOD Economie meer en meer klachten over oneerlijke handelspraktijken bij energiecontracten. Veel burgers stellen zich daarover vragen of kennen hun rechten niet.

Het internet overstelpt u met informatie over energiecontracten. Maar die info is niet altijd correct. De FOD Economie maakte daarom een overzicht van de meest prangende vragen en de instanties waar u terecht kan. U vindt de lijst met vragen en antwoorden op https://news.economie.fgov.be/214451-probleem-met-je-energiecontract-hier-kan-je-terecht.  Foto A. Leys/NNieuws.

 
Meer nieuws

Deze (energie)premies kun je vanaf vandaag wel/niet aanvragen

 Deze (energie)premies kun je vanaf vandaag wel/niet aanvragen
Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 01.07.2022 - 13.51u

Beweegbank aan Sporthal De Lichten in Booischot

Heist op den Berg 30.06.2022 - 15.55u

Verschillende chocoladefabrieken (deels) stilgelegd uit voorzorg na salmonellabesmetting bij Barry Callebaut

Verschillende chocoladefabrieken (deels) stilgelegd uit voorzorg na salmonellabesmetting bij Barry Callebaut
Herentals | Nationaal | Neteland | Olen | Vlaanderen 30.06.2022 - 15.29u

Kristof Pauels : 'Groep Infrabo klaar voor de toekomst'

Kristof Pauels : 'Groep Infrabo klaar voor de toekomst'
Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen | Westerlo 30.06.2022 - 15.11u

E-steps verbannen van voetpad en je moet overal elektronisch kunnen betalen: dit verandert op 1 juli

Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 30.06.2022 - 14.47u

Wout van Aert wordt aandeelhouder van Heylen Vastgoed

Wout van Aert wordt aandeelhouder van Heylen Vastgoed
Herentals | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 30.06.2022 - 14.17u

Asbestverwijderaar start in Diepestraat Mol

Kempen regio | Lille | Mol 30.06.2022 - 13.56u

Levensgrote muurschilderingen als ode aan de landbouw

Levensgrote muurschilderingen als ode aan de landbouw
Kempen regio | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 30.06.2022 - 12.48u

Criminelen maken via valse sms'jes honderdduizenden euro's buit: 6 verdachten opgepakt, onder wie een contacttracer

EU | Kempen regio | Nationaal | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 30.06.2022 - 11.44u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto