Samen starten met autodelen

Autodelen is een systeem waarbij u samen met anderen gebruik maakt van dezelfde auto. Dat biedt tal van voordelen: het is goedkoper, milieuvriendelijker en socialer.

U hebt wel de lusten van autogebruik, maar niet de lasten van autobezit. Ook uw (eigen) tweede wagen delen is mogelijk. Op die manier staat de wagen minder stil en verdient u een deel van de autokosten terug.

Autodelen is een van de essentiële schakels in het mobiliteitslandschap. Het zorgt voor betaalbare mobiliteit op maat en het is een ideale aanvulling op stappen, trappen en openbaar vervoer. Een auto staat vaak stil, tot wel 23 uur per dag. Doordat een deelauto vaker en door meer mensen wordt gebruikt, worden andere auto's overbodig.

Afhankelijk van de situatie kan een deelauto vier tot wel vijftien auto's vervangen. Ook vermindert de parkeerdruk aanzienlijk en daalt het aantal files en de CO2-uitstoot.

Autodelen kan u trouwens financieel heel wat opleveren. Reken het zelf maar eens voor uw situatie uit met de calculator van Autodelen.net op www.savewithcarsharing.be.

In onze stad is er al een klein aanbod aan particulier autodelen, maar er is nog marge om dat te doen groeien. Om met succes aan deze groei te timmeren, start de stad samen met IOK, Autodelen.net en geëngageerde inwoners en organisaties het co-creatieproject Samen Starten met Autodelen.

Vindt u autodelen interessant en wilt u mee nadenken over hoe autodelen een succes kan worden in onze stad? Kom dan op maandag 13 juni om 19.30 uur naar de eerste co-creatiesessie Samen Starten met Autodelen in Herentals in Moktamee, Bovenrij 30 (ingang langs de gele poort naast café Barbier). Inschrijven kan op https://www.herentals.be/schrijf-u-nu-in-voor-de-co-creatiesessie.

Overhandiging titel Laureaat van de Arbeid aan Jelle Brabants en Evy Wynens van Slagerij Brabants

De Koning heeft aan de heer Jelle Brabants en mevrouw Evy Wynens van Slagerij Brabants de titel van Laureaat van de Arbeid verleend. De laureaten zijn gemotiveerde burgers die beschikken over een grote vakbekwaamheid en zich sociaal engageren.

De officiële overhandiging van het brevet is de verantwoordelijkheid van de gemeentelijke autoriteiten. De brevetten worden op dinsdag 7 juni, om 19 uur, in aanwezigheid van de raadsleden overhandigd tijdens een openbare zitting van de gemeenteraad in de raadzaal van het administratief centrum. Na de officiële overhandiging heeft een receptie plaats in de traphal op de eerste verdieping van het administratief centrum.

Het is ook gebruikelijk om de Laureaten en de Eredekens van de Arbeid van vorige promoties uit te nodigen. In 1985 kreeg de heer Marcel Ardies de titel van Eredeken van de Arbeid verleend in de lederindustrie. In 2009 kreeg de heer Willy Bellemans de titel van Eredeken van de Arbeid verleend als vakbondsman. De heer Marcel Ardies is ondertussen overleden. De heer Willy Bellemans wordt uitgenodigd als Eredeken.

Geen verkeer in Populierenlaan op zaterdag 11 juni

Basisschool De Leertuin organiseert op zaterdag 11 juni zijn jaarlijks schoolfeest. Er is daardoor van 10 tot 18 uur een stilstaan- en parkeerverbod op de eerste rij parkeerplaatsen vóór de school.
Van 11 tot 18 uur is er geen verkeer mogelijk in de Populierenlaan, tussen de Platanenlaan en het parkeerterrein van De Leertuin. Foto NNieuws.