U bent hier

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Herentals
07.06.2022 - 11.24u
Door: Herman Gezelle

Overname eeuwenoude stadsarchieven

Op donderdag 23 juni neemt het stadsbestuur de oude archieven over Herentals, Morkhoven en Noorderwijk symbolisch in ontvangst van het Algemeen Rijksarchief, de federale archiefinstelling. Deze feestelijke gebeurtenis vindt om 19 uur plaats in Moktamee (Bovenrij 30) en wordt opgeluisterd door een aantal lezingen, waarop u ook bent uitgenodigd.

Aan dit evenement gaat een geschiedenis vooraf. Zo gaf het Algemeen Rijksarchief op 30 juni 1992 onze archieven ter bewaring aan onze stad. De overeenkomst gold voor dertig jaar en had te maken met een decentraliseringspolitiek.

Lokale besturen werden gestimuleerd om, door middel van het overbrengen van deze kostbare archieven, te investeren in hun historisch archiefwerking. Daarom richtte onze stad destijds bijvoorbeeld het stadsarchief in het voormalige augustijnenklooster in. Nu, dertig jaar later, verloopt deze overeenkomst.

Hoewel het Rijksarchief zulke archieven – die eigendom zijn van de Belgische staat – weer centraal verzamelt, sloot het met onze stad een nieuwe overeenkomst af.

Het Rijksarchief erkent namelijk het kwalitatieve werk dat de stad afgelopen decennia rond deze archieven heeft verricht. En dan vooral de ambitieuze doelstellingen die het stadsbestuur rond archief- en erfgoedwerking heeft opgesteld. Het Rijksarchief ziet in deze archieven een belangrijke rol weggelegd voor het uitbouwen van die bredere Herentalse erfgoedwerking.

De oude archieven hebben een fenomenale cultuurhistorische waarde omdat ze van nut zijn om het verleden van de stad in alle mogelijke facetten te reconstrueren.

Het waardevolste aspect van deze archieven zijn de eeuwenoude persoonsgegevens die ze bevatten over inwoners die in Herentals, Noorderwijk en Morkhoven hebben gewoond.

Vandaag worden deze archieven, samen met de laatmiddeleeuwse en vroegmoderne archieven van Herentals, Morkhoven en Noorderwijk, geïnventariseerd door het stadsarchief. Het stadsarchief publiceert de inventaris daarna digitaal, waardoor het archief opengesteld wordt voor historisch onderzoek.

Het stadsarchief zal het archief mee bewaren in het erfgoeddepot in de Kunstencampus.

Wilt u erbij zijn op 23 juni? Deelnemen is gratis, maar om praktische redenen moet u zich wel inschrijven via www.herentals.be/overname-stadsarchieven.

Wat met de toekomst van onze beschermde gebouwen?

Herentals heeft heel wat mooie gebouwen met een belangrijke erfgoedwaarde. Binnenkort komen er een aantal van deze gebouwen vrij. Zeker wanneer de kunstencampus klaar is, staat er een grote verhuis gepland. De stad wil voor deze gebouwen een nieuwe bestemming vinden. Daarom ontwikkelen we een toekomstvisie op deze gebouwen, waarbij we bekijken welke gebouwen we willen behouden, welke we in erfpacht willen geven en mogelijk zelfs welke we willen verkopen. Investeerders mogen zich dus zeker ook aanmelden.

Concreet gaat het om acht gebouwen. Op het Begijnhof zijn dat de Gildenkamer (huisnummer 12), het Begijnhofmuseum (huisnummer 13), het Fundatiehuis (huisnummer 27) en de huizen met huisnummers 14 A, 24 A en 24 B. Verder moet er ook een visie komen op de huidige muziekacademie (Hikstraat 26) en het stadsarchief ( Augustijnenlaan 1).

Studiebureau Arat ontwikkelt de toekomstvisie. Bij de opmaak houdt het studiebureau rekening met het archeologisch, landschappelijk én bouwkundig erfgoed, maar ook met de financiële mogelijkheden van de stad. Voor alle gebouwen, met uitzondering van het archief (dat geen beschermd monument is), wordt deze studie opgevolgd en gesubsidieerd door het Agentschap Onroerend Erfgoed.

Op dinsdag 21 juni is er om 19 uur in de Sint-Catharinakerk (Begijnhof) een informatieavond over het eerste deel van deze studie. Iedereen is welkom!

Kom gezellig slenteren op eerste zomermarkt in Herentals

Op zaterdag 9 juli vindt op de Grote Markt van 16 tot 21 uur de eerste zomermarkt van Herentals plaats. De markt trekt meer dan zestig marktkramen aan, met een uitgebreid en divers aanbod aan eten, drinken en kleding. Gezellig slenteren over het gezelligste marktplein van De Kempen, koopjes doen en achteraf een praatje slaan op de terrasjes: mooier kan een zomeravond niet worden!

Stedenbouwkundige uittreksels aanvragen tijdelijk niet mogelijk

Door de overschakeling naar een nieuw computerprogramma is het van vrijdag 10 tot en met vrijdag 17 juni helaas niet mogelijk om stedenbouwkundige uittreksels aan te vragen. Wij verontschuldigen ons voor het ongemak, maar hopen u met het nieuwe computerprogramma nadien sneller en beter te van dienst te kunnen zijn.

Aangepaste verkeerssituaties

De Kerkstraat, tussen de Bovenrij en de inrit naar het parkeerterrein van de St.-Waldetrudiskerk, is afgesloten voor het verkeer van donderdag 9 juni om 18 uur, tot zondag 12 juni, om 24 uur en van donderdag 16 juni, om 18 uur, tot zondag 19 juni, om 24 uur.

Op zaterdag 11 juni houdt De Leertuin schoolfeest. Er is dan van 11 tot 18 uur geen verkeer mogelijk in de Populierenlaan, tussen de Platanenlaan en het parkeerterrein aan de school.

Autoluwe dag - VBS De Wegwijzer
Vrije Basisschool De Wegwijzer houdt op vrijdag 17 juni een autoluwe dag. Van 8 tot 16 uur is er dan geen verkeer mogelijk in de Streepstraat, tussen Dorp en Eusselsstraat en de Rode Leeuwstraat, St.-Niklaasstraat en Tempels.

Op donderdag 23 juni heeft er een bevelsovergave plaats op de Grote Markt. De hele Grote Markt is dan van 7 tot 22 uur afgesloten voor alle verkeer.

Door een straatfeest is er op zaterdag 25 juni, van 15 uur tot middernacht geen verkeer mogelijk in de Maalderijstraat.

Laat uw fiets beveiligen tegen diefstal

Op woensdag 15 juni kunt u aan het koetshuis in het Stadspark tussen 12 en 15 uur gratis uw fiets laten graveren. U kunt uw rijksregisternummer in uw fiets laten graveren of u kunt kiezen voor een niet-verwijderbare sticker. Meer info vindt u op www.herentals.be/aanvraag-fietsgraveren.

Fotowedstrijd 25 jaar Stichting Kempens Landschap

Samen met de aangesloten gemeenten geeft Kempens Landschap waardevolle landschappen, gebouwen en open ruimten een nieuwe toekomst. En dat doet het al 25 jaar. Om dat te vieren organiseert Kempens Landschap een fotowedstrijd.

Maak een foto van uw favoriet Kempens Landschap-plekje en vertel waarom dat uw favoriete plekje is. Stuur foto en verhaal uiterlijk op 31 augustus 2022 naar info@kempenslandschap.be.

Het volledige wedstrijdreglement is te vinden op www.kempenslandschap.be/nl/nieuws/fotowedstrijd-25-jaar-stichting-kempens-landschap.
De winnaar van deze fotowedstrijd maakt een vlucht met een zweefvliegtuig boven domein De Keiheuvel in Balen.  Foto : prentkaart rr /W. De Rouck.
Meer nieuws

Deze (energie)premies kun je vanaf vandaag wel/niet aanvragen

 Deze (energie)premies kun je vanaf vandaag wel/niet aanvragen
Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 01.07.2022 - 13.51u

Beweegbank aan Sporthal De Lichten in Booischot

Heist op den Berg 30.06.2022 - 15.55u

Verschillende chocoladefabrieken (deels) stilgelegd uit voorzorg na salmonellabesmetting bij Barry Callebaut

Verschillende chocoladefabrieken (deels) stilgelegd uit voorzorg na salmonellabesmetting bij Barry Callebaut
Herentals | Nationaal | Neteland | Olen | Vlaanderen 30.06.2022 - 15.29u

Kristof Pauels : 'Groep Infrabo klaar voor de toekomst'

Kristof Pauels : 'Groep Infrabo klaar voor de toekomst'
Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen | Westerlo 30.06.2022 - 15.11u

E-steps verbannen van voetpad en je moet overal elektronisch kunnen betalen: dit verandert op 1 juli

Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 30.06.2022 - 14.47u

Wout van Aert wordt aandeelhouder van Heylen Vastgoed

Wout van Aert wordt aandeelhouder van Heylen Vastgoed
Herentals | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 30.06.2022 - 14.17u

Asbestverwijderaar start in Diepestraat Mol

Kempen regio | Lille | Mol 30.06.2022 - 13.56u

Levensgrote muurschilderingen als ode aan de landbouw

Levensgrote muurschilderingen als ode aan de landbouw
Kempen regio | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 30.06.2022 - 12.48u

Criminelen maken via valse sms'jes honderdduizenden euro's buit: 6 verdachten opgepakt, onder wie een contacttracer

EU | Kempen regio | Nationaal | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 30.06.2022 - 11.44u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto