U bent hier

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Herentals | Neteland
05.07.2022 - 14.12u
Door: Herman Gezelle

Tientallen kunstenaars aan het werk op Grote Markt op 12 juli

Op dinsdag 12 juli wordt de Grote Markt een beetje het Montmartre van de Kempen. Tientallen kunstenaars stellen dan tussen 10 en 17 uur hun schildersezel op rond de Lakenhal. Tekenen, aquarelleren of schilderen met olieverf, u ziet het er allemaal.

De Zomerschilderdagen zijn een initiatief van gemeente Heist-op-den-Berg. Die neemt de kunstenaars elke dinsdag van de zomervakantie mee naar een schilderachtige locatie in de Kempen.

Elk jaar nemen zo'n 100 kunstenaars deel. Op zonnige dagen zijn er soms meer dan 50 tegelijk aan het werk. Volg hen op www.facebook.com/zomerschilderdagen.

Nieuwe sporthal voor Noorderwijk en Morkhoven : €4,9 miljoen, onderhoud en beheer €231.000

20 jaar probeert het stadsbestuur een nieuwe sporthal te bouwen in Noorderwijk. Het was echter zeer moeilijk om een geschikte grond te vinden, laat staan aan te kopen. Omdat de huidige sporthal in slechte staat was, drongen nieuwe sport- en recreatiemogelijkheden voor de inwoners van Noorderwijk en Morkhoven zich meer en meer op.

'In het bestuursakkoord 2020-2025 is een nieuwe sporthal voor Morkhoven en Noorderwijk een topprioriteit. We zijn dan ook heel blij dat we nu kunnen bevestigen dat de sporthal er nu eindelijk gaat komen.

In april 2019 besliste de stad een mededingingsprocedure met onderhandelingen op te starten. In de opdracht stond, naast de bouw van een basisporthal met multifunctionele voorzieningen voor kleinschalige socio-culturele activiteiten, ook het aanbieden van een recreatiegrond.

De stad gunt een Design, Build en Maintain-opdracht aan aannemer Vanhout.pro. Voor het onderhoud van de sporthal en het gebruik van de gronden sluit de stad een overeenkomst af voor 35 jaar.

De bouwkosten bedragen €4,9 miljoen en het onderhoud en beheer bedraagt €231.000 per jaar. Het onderhoud gebeurt door Van Roey Services.

Aannemer Vanhout.pro ontwierp samen met de stad een op maat gemaakte sporthal. De nieuwe sporthal komt op de locatie van de huidige sporthal.

Ze heeft een grote sportruimte met negen badmintonterreinen, drie volleybalterreinen, twee basketbalvelden, een zaalvoetbalterrein, zes grote kleedkamers, sanitaire voorzieningen en tal van berg- en technische ruimtes. De sporthal kan verdeeld worden in drie delen.

In de grote inkomhal kunnen kleinschalige socioculturele activiteiten plaatsvinden. Een vergaderzaal met kitchenette geeft verenigingen de kans om consumpties aan te bieden.

De stad vraagt nu een vergunning aan voor de bouw van de sporthal. Als die vergunning er is, start de afbraak van de huidige sporthal en de bouw van de nieuwe. Als alles volgens planning verloopt, starten de werken in het voorjaar van 2023 en zijn ze klaar tegen het einde van 2023. Het stadsbestuur begeleidt de verenigingen om deze periode sportief te overbruggen.

Beiaard wordt vernieuwd

Koninklijke Eijsbouts gaat de beiaard van de Lakenhal vernieuwen. De Nederlandse klokkengieterij en fabriek van torenuurwerken kwam als economisch meest voordelige bieder uit de onderhandelingsprocedure met een offertebedrag van 87.000 euro exclusief btw.

Preventieacties tijdens feestmarkt op 8 juli

Uit cijfers blijkt juli één van de topmaanden te zijn voor zakkenrollers. Warme dagen kunnen dan weer gevaarlijk zijn voor kinderen, ouderen en zieken en blootstelling aan te veel zon kan huidkanker veroorzaken. Stad Herentals organiseert daarom preventieacties rond gauwdiefstal en gezondheid op de komende feestmarkt.

Humoristische straattheateracts maken de bezoekers attent op onveilige situaties. Lokale politie Neteland is aanwezig met een infostand over diefstalpreventie en de jongsten kunnen zich laten fotograferen op een echte politiemotor.

De vier Herentalse ontmoetingsruimtes - De Cirkel, De Gagel, lokaal dienstencentrum Convent2 en de Dorpel – lichten hun werking toe en in het kader van de overheidscampagnes Warme Dagen en Smeerweer worden zonnebrandsprays en UV-horloges aan de bezoekers van de markt uitgedeeld.

De feestmarkt vindt plaats op de vertrouwde plaats van de wekelijkse vrijdagmarkt, op 8 juli, van 9 uur tot 12.30 uur.

We maaien minder

De Maai Mei Niet-actie heeft het op korte tijd tot een vaste waarde geschopt. Door in het voorjaar niet te maaien krijgen heel wat planten in het gras de kans om te bloeien en dus nectar aan te maken. Bijen en andere bestuivers krijgen zo een broodnodig duwtje in de rug.

Langer gras is ook nog eens beter bestand tegen droogte en hitte, waardoor er meer water in de bodem opgeslagen blijft. Stad Herentals heeft daarom besloten om dit extensieve maaibeleid verder te zetten. Zo ondersteunen we de biodiversiteit en kunnen we met zijn allen langer genieten van bloemen, bijen en vlinders.

Vaccinatiecampagne

Wie in aanmerking komt voor een coronavaccinatie kan hiervoor één keer per maand terecht in het vaccinatiecentrum naast het ziekenhuis. Deze zomer zijn er prikdagen op vrijdag 15 juli en vrijdag 26 augustus. U kan de parkeerfaciliteiten van het ziekenhuis gebruiken: na vaccinatie ontvangt u een uitrijkaartje.

Momenteel komen in aanmerking:
- 80-plussers voor hun tweede boosterprik,
- verhuizers voor hun basisvaccinatie,
- kinderen die recent vijf jaar werden voor hun basisvaccinatie,
- mensen die een eerste prik of booster gemist hebben en
- mensen met een verlaagde weerstand die nog geen vierde prik kregen.

Als u een geldige vaccinatiecode heeft, kan u een afspraak maken op https://covidvaccin.doclr.be/.
Heeft u geen code, dan kan u mailen naar vaccinatie@elzmiddenkempen.be of bellen naar 014-80 09 80. Het callcenter is bemand op werkdagen van 9 tot 11 uur, behalve op maandag 11 juli en van maandag 18 juli tot en met maandag 15 augustus. Let op: bel hiervoor dus niet naar AZ Herentals. De medewerkers van het ziekenhuis hebben geen toegang tot de afspraken voor het vaccinatiecentrum.

Wolfstee half jaar onderbroken vanaf de zomer

De Vlaamse Waterweg verhoogt de spoorbrug over het Albertkanaal aan de Lierseweg en verbreedt er het kanaal om de capaciteit van het Albertkanaal te vergroten.

Door deze werkzaamheden is Wolfstee is ter hoogte van de spoorwegbrug onderbroken tot februari 2023. Er geldt een omleiding in beide richtingen via de Toekomstlaan en de Herenthoutseweg.

Communicatie van Vlaamse waterweg over afsluiten Wolfstee, Lierseweg en de Beukelaer-Pareinlaan op 9 en 10 juli

Volg de werkzaamheden en de gevolgen voor het verkeer op https://www.vlaamsewaterweg.be/spoorbrug-herentals.

Vlaanderen Feest in Noorderwijk

Herentals viert de Vlaamse feestdag dit jaar op het dorpsplein van Noorderwijk. Schepen Jan Michielsen opent de feestelijkheden, op 11 juli, om 14 uur. De kleuters van Dansstudio BodEmotion zetten daarna het dans- en muziekfestijn in, om 15 uur gevolgd door het danstheater van dezelfde dansstudio. Om 16 uur zet OKRA-trefpunt Noorderwijk u aan het linedancen. Om 17 uur warmt dj BEX u op voor een concert van Lenny en de Wespen om 20 uur.
De toegang is gratis.

Discriminatie op de huurmarkt: een aanpak op maat

De zoektocht naar een huurwoning loopt niet altijd van een leien dakje. De woningmarkt staat vandaag meer dan ooit onder druk met een aanbod dat vele malen kleiner is dan de vraag. Verhuurders kunnen daarom vaak kiezen uit heel wat kandidaat-huurders. Die keuze moet echter gebaseerd zijn op objectieve factoren. Discriminatie mag daar in elk geval nooit een rol in spelen.

Mensen achteruitstellen of zelfs uitsluiten op basis van geslacht, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische origine, gezondheidstoestand of handicap is bij wet verboden in Vlaanderen.
De verhuurder mag wel nagaan of de kandidaat-huurder in staat is om de maandelijkse huur te betalen. Verhuurders vinden hierover meer informatie op de website van Unia: https://www.unia.be/nl/actiedomeinen/huisvesting.

Wordt u als huurder geweigerd en twijfelt u of alles wel correct verlopen is? Was u getuige van discriminatie? Dan kan u een melding van discriminatie doorgeven op https://www.melding.unia.be/nl/meld-het/waar of via het gratis telefoonnummer 0800-12 800.

Beschikt u niet over toegang tot het internet of heeft u hulp nodig bij het invullen van de melding? Dan kan u terecht bij het gemeentelijk meldpunt discriminatie bij de sociale dienst, Nederrij 133/B in Herentals of op het nummer 014-24 66 66 (vragen naar Pol Goris).

U kunt ook mailen naar sociale.dienst@herentals.be. Breng zoveel mogelijk bewijsmateriaal mee naar het meldpunt. Dit kan gaan om e-mailverkeer, sms'en, briefwisseling, screenshots van online advertenties, eventuele getuigenissen, ...

Leer digitaal bankieren

Digitaal bankieren wordt alsmaar populairder en valt niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Maar wat zijn de voordelen en wat kan u er allemaal mee doen? Waar moet u op letten? Is het wel veilig?

Tijdens de infosessie op dinsdag 12 juli, om 19 uur, bij De Cirkel in Campus Spiegelfabriek, Lierseweg 132A, krijgt u de antwoorden op deze vragen. U krijgt er ook meer uitleg over phising en andere vormen van online fraude. Hoe gaan oplichters te werk en hoe herken je verdachte mails of sms'en. Ook contactloos betalen, PayConiq zn Itsme komen aan bod.

Inschrijven doet u met een e-mail aan preventie@herentals.be.

Ontmoetingsruimte De Cirkel opent Zomerterras

De Cirkel is een ontmoetingsplek waar iedereen welkom is. U kan er de krant lezen, mensen ontmoeten, een gezelschapsspel spelen en deelnemen aan één van de workshops of activiteiten. Heeft u een vraag of wilt u uw verhaal kwijt? De medewerkers luisteren graag!

Op dinsdag 12 juli, om 12 uur, opent De Cirkel trouwens officieel zijn Zomerterras. De medewerkers serveren frisdrank en koffie, er is live akoestische muziek en vanaf 13 uur zorgt de Speelbus tot 16 uur voor kinderanimatie.

Het Zomerterras is van 12 juli tot 15 september geopend op dinsdag, van 13 tot 17 uur en op woensdag en donderdag, van 10 tot 17 uur. U vindt De Cirkel op de Campus Spiegelfabriek, Lierseweg 132 in Herentals.

Zet mee uw schouders onder het leukste zomerfeest van de Kempen

Na twee jaar noodgedwongen afwezigheid kan het centrum van Herentals eind juli weer volstromen voor de 16de editie van Herentals Fietst Feest, het tweedaagse evenement waarbij sport en entertainment centraal staan.

Maar zo'n grootschalig event kan alleen gerealiseerd worden dankzij de tomeloze inzet van een grote groep enthousiaste vrijwilligers. En die groep kan elk jaar vers bloed gebruiken!

Ook voor dit jaar is de organisatie van HFF nog op zoek naar extra helpende handen: om te tappen, de kassa's te bemannen, toezicht te houden op het parcours of voor de opbouw of afbraak, ...
Bent u 16 jaar of ouder en heeft u zin om uw steentje bij te dragen aan het leukste zomerfeest van de Kempen? Stuur dan een mailtje naar medewerkers@hff.be of surf naar www.hff.be/vrijwilligers en schrijf u in!

Voorzichtigheid over verhoogd aantal besmettingen

Het aantal coronabesmettingen in de provincie Antwerpen stijgt opnieuw. Ook neemt de druk op de zorg opnieuw. Dat is op dit moment geen reden tot paniek, maar wel tot voorzichtigheid.

• Hebt u klachten aan de luchtwegen? Laat u testen of doe een zelftest.
• Is de test positief? Blijf thuis, ga zeven dagen in isolatie en breng uw contacten op de hoogte. U moet geen PCR-test doen.
• Personen met een zwakkere gezondheid dragen best een FFP-2-masker in binnenruimtes of op het openbaar vervoer.
• Haal uw boosterprik.
• Bescherm uw kwetsbare vrienden en familieleden.

imageMeer nieuws

120.000 mensen op Antwerp Pride Parade, Love United Festival even stilgelegd om man te reanimeren

EU | Internationaal | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 14.08.2022 - 01.39u

SKS Herentals - Katelijne 5-1 : Heylen-boys bekeren vlot verder

SKS Herentals - Katelijne 5-1 : Heylen-boys bekeren vlot verder
Herentals | Neteland | Provincie Antwerpen 13.08.2022 - 20.44u

Verkorte Dodentocht in Bornem voelt toch als succeseditie: 9.500 deelnemers halen de finish

EU | Internationaal | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 13.08.2022 - 12.09u

Grote drugsbende opgerold in Antwerpen in Sky ECC-onderzoek, speurders nemen 900.000 euro in beslag

Internationaal | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 12.08.2022 - 17.29u

De Schakel 28/8 : vertrek- controlepunt regio Neteland aan Boerenkrijghut op VC Herentals

De Schakel 28/8 : vertrek- controlepunt regio Neteland aan Boerenkrijghut op VC Herentals
Herentals | Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen 12.08.2022 - 16.35u

Grand Opening Hnita Jazz Club : aanraders

Grand Opening Hnita Jazz Club : aanraders
EU | Heist op den Berg | Internationaal | Kempen regio | Nationaal | Vlaanderen 12.08.2022 - 11.38u

36-jarige man dood aangetroffen in z'n jacuzzi in Herselt

Herselt | Kempen regio 12.08.2022 - 10.40u

Strandpret op wielen voor kinderen met een fysieke beperking

Herentals | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 12.08.2022 - 09.13u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto