Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Lakenhal

Tips voor veilig schoolverkeer

Uit een nieuwe statistische analyse van VIAS institute blijkt dat op de leeftijd van 12 en 16 jaar er telkens een grote stijging is van het risico op een ongeval op weg naar school. Het risico stijgt met bijna 70 %. Woensdagmiddag is het gevaarlijkste moment van de schoolweek, omdat alle leerlingen dan bijna gelijktijdig de school verlaten. Trap het nieuwe schooljaar veilig op gang met volgende tips:

Voor alle weggebruikers

 • Respecteer de snelheidslimieten in schoolomgevingen. Bij 40 km/u is de kans dat een voetganger bij een aanrijding overlijdt, al dubbel zo groot als bij 30 km/u.
 • Hou voldoende zijdelingse afstand wanneer u fietsers inhaalt.
 • Maak altijd oogcontact aan zebrapaden. Zo ben u zeker dat de voetganger weet dat u voorrang verleent.

3 tips wanneer uw kind te voet naar school gaat

 • Leg het parcours op voorhand al eens samen af. Toon alle potentiële gevaren zoals opritten, en uitritten van parkeerterreinen, garages, enz.
 • Vertrek ruim op tijd, zodat het op geen enkel moment moet lopen.
 • Toon hoe je correct en rustig moet oversteken en leg uit dat je altijd oogcontact met de bestuurders moet maken bij het oversteken op een zebrapad.

3 tips wanneer uw kind met de fiets naar school gaat

 • Oefen de veiligste route naar school verschillende keren op voorhand.
 • Heb vertrouwen in uw kind, maar laat het pas alleen naar school rijden als het zichzelf daar comfortabel bij voelt. Kan het bijvoorbeeld goed de snelheden inschatten? Kan het zijn arm uitsteken en tegelijk zijn evenwicht bewaren?
 • Zorg dat uw kind altijd goed zichtbaar is en laat het een fietshelm dragen.

3 tips als je je kind met de auto naar school brengt

 • Als uw kind kleiner is dan 1m35, maak het dan altijd correct vast in een aangepast kinderzitje.
 • Vertrek ruim op tijd thuis, zo vermijdt u dat u zich onderweg moet haasten.
 • Rij de auto niet tot tegen de schoolpoort. Het is rustiger voor iedereen als u de wagen wat verder parkeert en het laatste stuk te voet aflegt. Een slecht geparkeerd voertuig kan ervoor zorgen dat een kind dat oversteekt niet goed ziet én niet goed zichtbaar is.

3 tips voor de ouders van adolescenten

 • Veel jongeren gebruiken oortjes om naar muziek te luisteren. Daardoor kunnen ze omgevingsgeluid niet goed oppikken. Raad hen aan tijdelijk de oortjes uit te doen of om extra voorzichtig te zijn wanneer ze de weg oversteken.
 • Dring er op aan dat ze ‘s ochtends op tijd naar school vertrekken. Door te laat te vertrekken, is het mogelijk dat ze risico’s nemen en zichzelf in gevaar brengen.
 • Wilt uw zoon of dochter een brommer? Leg hem of haar uit dat een hogere snelheid een hoger risico betekent en dat het essentieel is om 100 % aandachtig te rijden en de verkeersregels te volgen.

Beleef, lach en geniet op de septemberkermis

Van vrijdag 2 september tot en met woensdag 7 september strijkt de Septemberkermis weer neer in het centrum van onze stad met allerhande vertier en lekkers voor jong en jong-van-geest. De kermis is alle dagen open en op de meeste dagen zijn er ook bijzondere activiteiten.

 • vrijdag 2 september: open van 15.30 uur tot 22 uur
  Om 18.30 uur officiële opening van de kermis door het schepencollege, gevolgd door een rondgang langs de verschillende kermisattracties voor alle kinderen met muzikale begeleiding van koninklijke fanfare De Noorderzonen en optredens van circusschool Locorotondo en de vendeliers van Alferitax Krawabelli.
 • zaterdag 3 september: open van 14 tot 22 uur
  Ballonplooi-act en kindergrime door Tommykiko van 15 tot 17 uur.
 • zondag 4 september: open van 14 tot 22 uur
  Meet-and-greet met de echte Mickey en Minnie Mouse, Daisy Duck, Super Mario, Spongebob Squarepants en Pikachu van 15 tot 17 uur.
 • maandag 5 september: open van 16 tot 22 uur
 • dinsdag 6 september: open van 16 tot 22 uur
  Van 16 tot 21 uur: integratiedag met gratis kermisbonnen voor personen met een beperking (info en inschrijvingen via dienstencentrum@herentals.be of 014-28 20 00) .
  Van 17 tot 19 uur prikkelarm moment waarbij alle kermisattracties het geluid dempen, de felle lichten dimmen en de flikkerende lichten doven.
 • woensdag 7 september: open van 14 tot 22 uur
  Familiedag: vandaag is kermissen een stuk goedkoper.
  Van 14 tot 17 uur kunnen de kinderen die via de school deelnamen aan de kleurwedstrijd hun kortingbonnen aan de kermisattracties inruilen voor kortingskaartjes.

Prikkelarme uren en integratiedag voor personen met een beperking op de septemberkermis

Dankzij de steun van Rotary Club Herentals kunnen mensen met een beperking dit jaar weer gratis kermisbonnen aanvragen die aan alle kramen aanvaard worden. Deze bonnen zijn geldig op dinsdag 6 september en kunnen tussen 16 en 21 uur afgehaald worden in de tuinkamer van zaal ’t Hof. De deelnemers krijgen dan ook allemaal een gratis drankje en ze kunnen er eventueel ook in alle rust een versnapering van op de foor oppeuzelen.

Dezelfde dag van 17 tot 19 uur zullen de attracties ook het geluid dempen, de felle lichten dimmen en de flikkerende lichten doven voor een prikkelarm moment.

Bike2School, want echte helden fietsen naar school

Op 1 september start opnieuw Bike2School. De schoolgaande jeugd kan dan weer virtuele munten of bucks sparen wanneer ze met de fiets of te voet naar school komt. Een handige tag aan het fietswiel of de boekentas en een scanner aan de schoolpoort registreren de inspanning. Wie twee dagen duurzaam naar school komt, krijgt daarvoor één buck (0,10 euro). In de winter levert de inspanning 1 buck per duurzame verplaatsing op.

De bucks worden verzameld op een betaalkaart, waarmee betaald kan worden bij lokale handelaars of andere partners. Welke scholen, handelaars en partners deelnemen en waar de betaalkaart en de tag te verkrijgen zijn, is terug te vinden op www.iok.be/scholen/bike2school.

Ontvangst nieuwe inwoners op 24 september

Het stadsbestuur nodigt 1.462 nieuwe inwoners uit die zich tussen 1 juli 2021 en 30 juni 2022 vestigden in onze stad uit op een ontbijtbuffet in de foyer van cc 't Schaliken. Van 12.30 uur tot 14.30 uur kunnen de nieuwe inwoners Herentals beter leren kennen tijdens een historische stadswandeling. Elk aanwezig gezinshoofd krijgt ook een cadeaubon van cc ’t Schaliken.

Herentals wordt gastorganisatie voor samenlevingsdienst

Het stadsbestuur sluit een partnerschap met het Platform voor de Samenlevingsdienst en wordt zelf gastorganisatie. De Samenlevingsdienst (SLD) stelt de persoonlijke ontwikkeling van jongeren en hun integratie in de samenleving als verantwoordelijke, kritische en solidaire burgers voorop en bevordert tegelijkertijd hun vooruitzichten op werk en opleiding. Jongeren die een samenlevingsdienst doen als vrijwilligers zijn vier van de vijf werkdagen actief bij een gastorganisatie voor een periode van 6 maanden en volgen één dag vorming door het platform. Op dit moment doen meer dan 600 jongeren een samenlevingsdienst in België.

Als gastorganisatie organiseert Herentals binnen de stedelijke diensten een of meerdere projecten voor een jongere in samenlevingsdienst.

Een samenlevingsdienst heeft heel wat voordelen voor jongeren. De periode van engagement is zeer verrijkend voor de jongeren die deze missies aangaan: ze doen levenservaring op, krijgen de tijd om na te denken over hun toekomst, leren zichzelf beter kennen, ontwikkelen hun talenten, vinden hun plaats binnen een groep en een samenleving.

Herentals Hartveilige stad

Herentals is een Hartveilige stad en wil dat blijven. Het bestuur organiseert daarom in samenwerking met het Rode Kruis opleidingen reanimatie en defibrillatie voor de personeelsleden van de stad. Hoe meer mensen leren reanimeren en met een ARD-toestel kunnen werken, hoe groter de overlevingskans bij mensen met een hartstilstand.

Wij werven 2 chauffeurs-magazijniers aan

Het team logistiek, evenementenbeheer en administratie van de stedelijke werkplaats heeft twee betrekkingen vacant voor chauffeur-magazijnier. Kandidaten kunnen solliciteren tot en met 11 september 2022. Een gedetailleerde functiebeschrijving en uitgebreide aanwervingsvoorwaarden zijn terug te vinden op www.herentals.be/vacatures.

Aangepaste verkeerssituaties

Door de Septemberkermis is er op de Grote Markt geen verkeer mogelijk van woensdag 31 augustus om 8 uur tot en met donderdag 8 september, 12 uur. Fietsers mogen door, maar moeten afstappen.

Ook in het Hofkwartier, de Zandstraat (tussen Collegestraat en Grote Markt), de Koppelandstraat (tussen Nonnenstraat en Grote Markt) en de Kloosterstraat is van woensdagochtend tot en met donderdagmiddag geen doorgaand verkeer mogelijk.

Voor de lokale handelaars geldt dat leveringen slechts kunnen plaatsvinden tot 12 uur ’s middags. Ook is het mogelijk dat sommige terrassen even aan de kant moeten op de eerste ochtend van de opbouw, andere moeten wellicht herschikt worden wanneer de kermis verhindert dat ze op hun gebruikelijke plaats worden uitgestald. Zaken die hun terras tijdens de kermis niet gebruiken, moeten het terrasmeubilair binnen zetten.

Op vrijdag 2 september is het Noorderwijk Alive. Om de wielerwedstrijd in goede banen te leiden geldt er een tijdelijk aangepast verkeersreglement op het parcours.

 • Van donderdag 1 september om 8 uur tot en met zaterdag 3 september om 3 uur is er een stilstaan- en parkeerverbod in de Graanstraat.
 • Van vrijdag 2 september om 14 uur tot zaterdag 3 september om 3 uur is er een stilstaan- en parkeerverbod op het plein tegenover Berkemus (statieplein) en in Braakveld.
 • Op vrijdag 2 september is er tussen 8 en 24 uur een stilstaan- en parkeerverbod en van 17 tot 24 uur enkelrichting in een deel van de Morkhovenseweg, Braakveld, Schommestraat, Streepstraat, Broekhoven, Dijsels, Betteleer, Voortkapelseweg, Hoogton en Witbos.

Op vrijdag 2 en zaterdag 3 september heeft op het Netepark het Afterwork & Replayfestival plaats. Om het verkeer in goede banen te leiden, vaardigt het college een tijdelijk verkeersreglement uit.

 • Het is verboden te parkeren op de Olympiadelaan, aan de kant van het Netepark van vrijdag 2 september om 14 uur tot en met zondag 4 september om 2 uur.
 • Er geldt ook een parkeerverbod, aan beide kanten van de rijbaan, in de Vorselaarsebaan, de Oud-Strijderslaan (tussen St.-Jobsstraat en sanitair Laureys) en de Cardijnlaan (tussen Netelaan en St.-Jobsstraat) van vrijdag 2 september om 14 uur tot en met zondag 4 september om 2 uur.
 • Er wordt een enkelrichting ingevoerd in de Olympiadelaan in de richting van het centrum van vrijdag 2 september om 16 uur tot en met zondag 4 september om 2 uur.
 • Wanneer de voorziene parkeerplaatsen niet volstaan, kan er ook geparkeerd worden en wordt er daarom enkelrichting ingevoerd in de Oud-Strijderslaan (tussen de Kleine Nete en sanitair Laureys) en de Cardijnlaan (tussen de Netelaan en de Kleine Nete) van vrijdag 2 september om 16 uur tot en met zondag 4 september om 2 uur. 

Op zaterdag 3 september organiseren de bewoners van de Kleine Ekelstraat hun straatfeest. Hiervoor is de Kleine Ekelstraat afgesloten voor het verkeer van 8 tot 24 uur.

Op zaterdag 3 september houden ook de bewoners van de Paepestraat hun straatfeest. Er is daardoor geen verkeer mogelijk van 15 tot 24 uur.

Door de Molekensrun is er op zaterdag 3 september tussen 10 en 14 uur geen verkeer mogelijk in de Acacialaan, tussen Wilgenlaan en Heesveld.

Op zondag 11 september houdt Chiro Morkhoven zijn Startdag. Tussen 12 en 18 uur is er dan geen verkeer mogelijk in DorpFoto Alex Leys/NNieuws

 

 

Lakenhal

Deel dit artikel