Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Lakenhal

Shop dit weekend in hartje Europa

Volgend weekend, op zaterdag 1 en zondag 2 oktober, kleuren de Herentalse winkelstraten vrolijk blauw. De winkels rollen tijdens deze Herfstshopping de blauwe loper voor u uit en hullen zich in de kleuren en tradities van de verschillende Europese landen. Het is dan trouwens ook Weekend van de Klant.

Heel het weekend zijn er tal van plezante activiteiten die bol staan van Europa. In de Zandstraat showen de handelaars op zaterdag- en zondagnamiddag hun collectie op vier catwalks. U kan ook deelnemen aan een Europa-fotozoektocht langs de winkelstraten en een leuke prijs winnen.

Voor de kinderen zijn er een paardenmolen en een ballenkraam en onder de stertent op de Grote Markt kunnen ze knutselen, kleuren, puzzelen en lezen. Met het Rad van Europa kunnen ook zij leuke prijzen winnen.

Op zaterdagnamiddag laat Tiktokker Elias Verwilt u in video kennismaken met Europese projecten. Of laat u in EU-outfit fotograferen door een polaroidfotograaf. Misschien komt u Mister Europe wel tegen.

Op zondagnamiddag zorgen L&M Band en volksdansgroep Die Spelewei voor het extra vleugje muzikale sfeer. Ook de Vendelzwaaiers zijn zondag van de partij.

Elke zondagnamiddag weer herfst- en winterwandelingen

Van oktober tot maart kan u al voor de twintigste keer elke zondagnamiddag deelnemen aan herfst- en winterwandelingen onder leiding van ervaren stads- en natuurgidsen. Er zijn altijd twee wandelingen: een aan een normaal wandeltempo en een geschikt voor families met kinderen, ouderen of mensen die het gewoon iets rustiger aan willen doen. Dit jaar zullen twee van de wandelingen ook toegankelijk zijn voor kinderwagens en rolstoelen.

Start en aankomst zijn elke week om 14 uur aan een andere Herentalse horecazaak. De deelname is gratis. Wie op vijf verschillende zondagen meewandelt, neemt zo deel aan een tombola en maakt kans op een mand met streekproducten.

Een overzicht van alle data en vertrekplaatsen vindt u op https://www.herentals.be/nieuws/winterwandelingen.

10-daagse van de Geestelijke Gezondheid

Elk jaar, van 1 tot 10 oktober, zetten we in onze stad het belang van een goede geestelijke gezondheid in de kijker. Het doel? Mentaal welbevinden en psychische kwetsbaarheid bespreekbaar maken. Dit jaar staat de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid in het teken van ‘kracht’. Onder het motto ‘samen veerKRACHTig’ nodigen we mensen uit om positief naar zichzelf te kijken, de eigen kracht te ontdekken en elkaar te versterken.

Lokaal dienstencentrum Convent2 heeft een veerkrachtige wandeling uitgestippeld. Deze interactieve wandeling van 2 tot 3 kilometer met opdrachten werkt in op het geluksgevoel via de bouwblokken van de Geluksdriehoek: zich goed voelen, zichzelf kunnen zijn en goed omringd zijn. Het wordt een ludieke en inspirerende wandeling. Inschrijven is niet nodig en deelname is gratis. De wandeling start op 3 oktober aan lokaal dienstencentrum Convent2, Augustijnenlaan 26/1, om 13.30 uur en sluit af met een drankje in Convent2. Doet u de wandeling liever wanneer het u past? Haal dan tussen 1 en 10 oktober de route af in het lokaal dienstencentrum Convent2.

Lezingenavond over de historiek van de stadsvesten

Herentals was ooit de hoofdstad van de Kempen. Ontstaan als handelsstad op een strategische plek langs belangrijke handelsroutes naar Antwerpen, Maastricht en Keulen en gelegen aan de Kleine Nete. Door zijn economisch belang en zijn ligging in een weids ontboste omgeving was het van cruciaal belang om de stad goed te verdedigen. Deze verdediging gebeurde met een stadsomwalling.

Gedurende verschillende eeuwen wisselde de omwalling van uitzicht en positie. De eerste aarden wal met gracht en zes stenen poortjes in de middeleeuwen groeide gedurende de tachtigjarige oorlog naar een nieuw ‘Italiaans’ gebastioneerd systeem. Er kwamen negen bastions met vier poorten. De Bovenpoort en Zandpoort zijn nu nog aanwezig, de Koepoort en Nederpoort zijn verdwenen.

Sinds midden 18e eeuw heeft de omwalling geen militaire functie meer en wordt het geheel ook wel de vesten genoemd. Stelselmatig worden de vesten ontmanteld en opgenomen in de groei en ontwikkelingen van de stad.

Een stad is altijd in ontwikkeling, dat is voor Herentals niet anders. Uitdagende opgaven komen op ons af. Hoe kunnen we groeien als stad, maar de attractiviteit en leefkwaliteit bewaren; hoe gaan we om met ons veranderende klimaat. De laatste tijd dienen er zich veel stadsprojecten aan binnen de invloedssfeer van deze historische structuur. Als we wat over is van de vesten, willen bewaren of als we verder durven kijken naar een nieuwe toekomst voor de vesten, dan is een overkoepelende visie nodig.

Het stadsbestuur ziet veel mogelijkheden in de vesten en streeft ernaar om een klimaatbestendige, hedendaagse, prominente en innovatieve herbestemming uit te denken voor de historische stadsomwalling. Het gaat op zoek naar het realiseren van een continue en herkenbare structuur in een zeer wisselende omgeving, niet alleen als herinnering, maar ook zichtbaar, tastbaar en beleefbaar.

Om deze visie aan de inwoners en geïnteresseerden voor te stellen, organiseert de stad op 20 oktober een lezingenavond over de historiek van de stadsvesten en inspirerende voorbeelden voor de toekomst. De lezingenavond heeft plaats op donderdag 20 oktober, om 20 uur, in Kapel (Wolstraat 27). Sprekers zijn geograaf en doctor in de geschiedenis Iason Jongepier en burgerlijk ingenieur architect en doctor in de Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening Piet Lombaerde.

Meer inlichtingen over de visie voor de beleving en zichtbaarheid van de vesten zijn te vinden op www.herentals.be/vesten.

Griezel mee op de Halloweenwandeling

Op maandagavond 31 oktober kunnen kinderen, ouders, grootouders en andere liefhebbers deelnemen aan een Halloween-vertelwandeling. Deze wandeling volgt een route door het centrum van onze stad en houdt regelmatig halt bij een verteller die de deelnemers trakteert op een leuk griezelverhaal op kindermaat.

De wandeling vertrekt en arriveert in het Stadspark, is drie kilometer lang, neemt ongeveer twee uur in beslag en is toegankelijk voor kinderwagens. De eerste groep start om 17 uur. Vanaf dan gaat er elk half uur een nieuwe groep op pad. De laatste groep vertrekt om 20 uur.

Inschrijven kan vanaf maandag 3 oktober om 18 uur. De ticketverkoop verloopt via de balie van cc ‘t Schaliken (Grote Markt 35) tijdens de openingsuren en de webshop van cc ‘t Schaliken. Voor meer info kunt u terecht bij het jeugdloket (014-28 52 54, jeugd@herentals.be) en op de webpagina www.herentals.be/halloween.

Computer- en smartphonecursussen najaar 2022

’t Peeseeke is een openbare computerruimte in de Campus Spiegelfabriek aan de Lierseweg 132 waar iedereen welkom is. Heeft u vragen over uw computer, gsm of tablet? Wilt u graag gebruikmaken van een van de gratis computers en wifi? Spring dan eens binnen op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag tussen 13 en 17 uur en op vrijdag tussen 10 en 12 uur.

’t Peeseeke biedt ook dit najaar weer een hele hoop basiscomputercursussen aan. Van computerwegwijs en internet tot Word en Excel: ’t Peeseeke heeft de cursus die u vlot met de computer of smartphone leert werken. De cursussen zijn gratis en op basisniveau. Inschrijven kan telkens van maandag tot donderdag tussen 13 en 17 uur.

Feestweekend 20 jaar Netepark

De zwembaden van het Netepark mogen dit jaar twintig kaarsjes uitblazen. Om dat te vieren, organiseert stad Herentals van vrijdag 25 tot en met zondag 27 november een heus feestweekend voor jong en oud in de zwembaden van het Netepark.

U kan onder meer komen feesten op een poolparty, VR-snorkelen, meedoen aan de aquamathon of tijdens de dive-in cinema naar een film kijken vanuit het zwembad.

Op www.herentals.be/20jaarnetepark vindt u het hele programma en kan u vanaf maandag 10 oktober tickets kopen.

Behaag onze Kempen

Behaag onze Kempen promoot streekeigen bomen en planten. Organisatoren zijn IOK, Natuurpunt, Velt, JNM en 27 Kempense lokale besturen. Via de actie kunt u plantgoed aankopen: haagplantsoen, fruitbomen, kleinfruit, vruchtbomen, klimplanten en heesters, bloemenzaad, bloembollen, klimhulpen en compost. Dit jaar wordt het aanbod uitgebreid met knotwilgen. De inheemse planten gedijen goed op onze arme Kempense zandgronden.

U vindt heel wat nuttige info op www.iok.be/bok of schrijf u in voor het gratis webinar Behaag onze Kempen op 10 oktober om 19.30 uur. Deelname is gratis, maar vooraf inschrijven is verplicht en kan op www.iok.be/gratis-webinar-behaag-onze-kempen-op-10-oktober. Na inschrijving ontvangt u een deelnamelink voor de webinar.

Het plantgoed bestellen, kan tot en met 20 oktober op www.iok.be/bok. De bestelling afhalen, doet u op 19 november, tussen 8 en 11 uur, in de Stedelijke Werkplaats, Hemeldonk 8.

Webinars over isoleren en verwarmen

Energiehuis Kempen organiseert in samenwerking met het Kempens Woonplatform, Dialoog en Fluvius een reeks webinars over duurzaam verwarmen en isoleren en de premies die u hiervoor kan aanvragen. Deze sessies zijn gratis, maar u moet zich wel op voorhand inschrijven via www.iok.be/webinars_energiehuis. Daar vindt u ook een overzicht van de verschillende data en onderwerpen. Voor meer informatie kan u terecht bij energiehuiskempen@iok.be of 014-56 27 88.

Aangepaste verkeerssituaties

Op zaterdag 1 oktober heeft de Bobbejaanlandtrail plaats, een jogging en wandeling die vertrekken en aankomen in Bobbejaanland en een heel klein stukje over het grondgebied van Herentals loopt. Hierdoor is er alleen plaatselijk autoverkeer toegestaan in Langendonk op zaterdag 1 oktober 2022 van 13 uur tot 17 uur.

Op zaterdag 15 oktober en zondag 16 oktober heeft de ‘Eventing ten Troon’ plaats. Hiervoor is de Heikenstraat op beide dagen van 7 tot 19 uur afgesloten voor het autoverkeer.  Foto Lakenhal / Alex Leys.

Lakenhal

Deel dit artikel