Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nieuwtjes schepencollege Herentals

AC

Stedelijke website niet beschikbaar tijdens update overdag...

Op donderdag 18 oktober voert de stad een update uit aan de website. Tussen 15.30 uur en 17.30 uur is de website daarom offline. De update verbetert hopelijk de veiligheid, stabiliteit, de reactietijd en de zoekfunctie van de website.  Voor de gebruikers zeker een slechte timing overdag...

Stad vraagt subsidies aan voor verbeterde fietsinfrastructuur

Verkeersveiligheid is voor het bestuur een van de belangrijkste aandachtspunten. Het schaarde zich achter het STOP-principe: stappen, dan trappen, vervolgens openbaar vervoer en dan pas naar personenwagens.

Om het gebruik van de fiets te verhogen, biedt het Kopenhagenplan van de Vlaamse overheid lokale overheden 1 euro voor elke 2 euro’s die de gemeenten investeren in veilige en comfortabele fietsinfrastructuur aan gemeentelijke wegen. De subsidie wordt verdeeld op basis van het aantal inwoners. Voor Herentals bedraagt die 640.000 euro.

Het bestuur vraagt alvast subsidies aan voor de fietsverbinding Lierseweg – woonwijk Ekelenberg. Deze dubbelrichting fietsverbinding creëert een veilige doorsteek via een fietstunnel onder de spoorweg vanaf de Lierseweg tot aan de woonwijk Ekelenberg. Later kan nog een bijkomende verbinding met de fiets-o-strades gemaakt worden.

Verder vraagt het bestuur subsidies aan voor de fietsverbinding Wuytsbergen-Vogelzang. Deze verbinding van zo’n 260 meter is momenteel nog onverhard. Het bestuur wenst de verkeersveiligheid te verhogen door de doorsteek te verharden.

Het bestuur dient ook een subsidieaanvraag in voor de fietsstraten in het kernwinkelgebied: Grote markt, Bovenrij, Kerkstraat, Zandstraat en Hofkwartier. Die straten zijn aangelegd met kasseien. Dat biedt zeer weinig comfort voor de fietser. Bovendien moet de fietser de rijweg delen met het gemotoriseerd verkeer. Het bestuur wil deze straten verkeersluw maken en omvormen tot fietsstraten door een heraanleg van het wegdek met een fietsvriendelijk oppervlak in combinatie met infrastructurele ingrepen aan de weg.

Het is de Vlaamse overheid die na onderzoek van de ingediende aanvragen, beslist of Herentals kan rekenen op de subsidie.

Twee dagen Seniorenfeest

Op maandag 24 en dinsdag 25 oktober vindt telkens om 14 uur het Seniorenfeest plaats in cultuurcentrum ’t Schaliken. Alle senioren, maar ook niet-senioren, zijn welkom. Voor maar 7 euro kunt u genieten van een concert. Daarbij krijgt u bij het binnenkomen ook twee gratis drankbonnen.

Manoush speelt de voorstelling Stole from the Fifties. De zangeressen Marijke Hulsmans, Marianne Van Gemert en Elke Smeets brengen heerlijke close harmony, grimmige jailhouse rock en naoorlogse freedom swing. Zij worden bijgestaan door een groep uitstekende muzikanten.

Als u in een deelgemeente woont en moeilijk in het stadscentrum raakt, dan kunt u gratis de stadsbus nemen. Op maandag 24 oktober vertrekt de bus om 13 uur in Noorderwijk aan de voorkant van het Dorpshuis. Op dinsdag 25 oktober vertrekt de bus om 13 uur in Morkhoven aan ‘t Kapelleke (hoek Wiekevorstseweg en Kapelstraat) en rijdt daarna nog langs Berkemus. Om 16.30 uur vertrekt de bus vanuit Herentals om iedereen aan de afgesproken plaatsen weer af te zetten. Inschrijven voor het busvervoer is niet nodig.

Kolken reinigen

Het stadsbestuur laat in het najaar de kolken in het stadscentrum reinigen. Omdat de veegwagen overal bij de straatkolken moet kunnen, geldt er in sommige straten een parkeerverbod. Dat parkeerverbod geldt alleen op de dag van de reiniging, vanaf middernacht. De reinigingswerken beginnen om 7 uur. De stad zal dan ook zoveel mogelijk het onkruid verwijderen. De politie houdt toezicht en laat wagens wegtakelen mocht dat nodig zijn.

Staat uw straat niet in het overzicht? Dan komt ze wel aan de beurt, maar geldt er geen parkeerverbod.

 • Maandag 17 oktober : Stationsplein - Stationsstraat - Klein Markt - Markgravenstraat
 • Dinsdag 18 oktober : Zandstraat - Wasserijstraat - Blijdenbergstraat - Sint-Antoniusstraat - Velodroomstraat - Stadspoortstraat - Koppelandstraat - Sint-Jobsstraat (tot aan de ring)
 • Woensdag 19 oktober : Bergenstraat - Scheppersstraat - Kolveniersstraat - Herenthoutseweg
 • Donderdag 20 oktober : Augustijnenlaan - Nonnenvest - Goudbloemstraat - Begijnenstraat
 • Maandag 24 oktober : Bolwerkstraat - Vestingstraat - Glasstraat - Madrigaalstraat
 • Dinsdag 25 oktober : Vossenberg - Waterloostraat - Veldstraat - Bevrijdingsstraat
 • Woensdag 26 oktober : Lierseweg - Ieperstraat - Arnhemstraat - Menenstraat
 • Donderdag 27 oktober : Nederrij (Vlietje) - Fraikinstraat - Burchtstraat - Begijnhof
 • Maandag 31 oktober : Kleerroos - Hondsberg - Ernest Claesstraat
 • Donderdag 3 november : Zavelstraat - Hellekensstraat - Zwanenberg - Vinkenslag
 • Maandag 7 november : Bovenrij -  Eigen Haard - Vest - Grote Markt - Hofkwartier - Belgiëlaan
 • Dinsdag 8 november : Molenvest (kant kunstencampus) - Magdalenastraat - Kapucijnenstraat - Vaartstraat
 • Woensdag 9 november : Boerenkrijglaan - Nonnenstraat - Lantaarnpad - Kloosterstraat
 • Woensdag 16 november : Peerdsbosstraat - Wuytsbergen - De Zaatweg -  Kerkstraat - Collegestraat -  Nieuwstraat -  Hikstraat -
 • Donderdag 17 november : Molenvest (kant apotheek) - Gildelaan - Sint-Jansstraat - Schoolstraat
 • Maandag 21 november : Sint-Waldetrudisstraat - Wipstraat - Stadsveld - Pol Heynsstraat
 • Dinsdag 22 november : Noorderwijksebaan - Rode Kruisstraat - Spekmolenstraat - De Paepestraat

Open prikavond voor herfstbooster

Op vrijdag 21 oktober organiseert vaccinatiecentrum Teunenberg in Olen een open prikavond. Tussen 16 en 21 uur kan iedereen die zijn/haar herfstbooster nog niet kreeg, een vaccin krijgen. Het is niet nodig hiervoor een afspraak te maken, maar het kan wel.

De volgende weken worden er minder vaccins gezet. Het vaccinatiecentrum is nog open op 12, 21, 22 en 24 oktober. Na 24 oktober sluiten het vaccinatiecentrum Teunenberg en het callcenter. Lukt het niet om online een afspraak te maken? Bel dan naar het callcenter of kom naar het vaccinatiecentrum.

De coronacijfers zijn intussen weer in stijgende lijn. Het is belangrijk dat we de kwetsbare groepen zo goed mogelijk beschermen. Behoort u tot een kwetsbare groep, is het meer dan drie maanden geleden sinds u uw laatste vaccin kreeg en heeft u nog geen uitnodiging of herfstvaccin gekregen? Maak dan online een afspraak, bel naar het callcenter of kom naar het vaccinatiecentrum.

Internationale Dag Van Verzet Tegen Armoede

Op de Internationale Dag Van Verzet Tegen Armoede getuigen mensen in kwetsbare financiële situaties over hun ervaringen. Ze kaarten dan bijvoorbeeld hun bezorgdheden, vragen en frustraties met betrekking tot sociale woningen, huren op de private huurmarkt en het renoveren van eigendom aan.

Om dit thema extra kracht bij te zetten heeft vzw De Fakkel met haar bezoekers een nieuw woonlied gemaakt. Al wie sympathiseert met de boodschap ‘meer en betere sociale woningen plus een woonbeleid dat de kwaliteit en de betaalbaarheid van private huurwoningen verbetert’ is op 17 oktober vanaf 19 uur welkom in cc ’t Schaliken om de première van dit lied bij te wonen.

Aansluitend is er een fakkeltocht door de straten van Herentals en daarna kan u nog een glas drinken in de foyer van ’t Schaliken.

Wie niet aanwezig kan zijn, kan ook zijn steun betuigen door een wit laken met een knoop erin uit het raam te hangen.

Week van de Kringwinkel

Van zaterdag 15 tot zaterdag 22 oktober vieren alle Kringwinkels in het Vlaams Gewest opnieuw de Week van de Kringwinkel. Ook Kringwinkel Zuiderkempen aan de Lierseweg 132 in Herentals doet mee. Wilt u ook uw steentje bijdragen en herbruikbare goederen een tweede leven geven, kom dan eens langs om te snuisteren in het grote aanbod aan boeken, muziek, huisraad, kleding, decoratie en gereedschappen allerhande. U kan ook zelf spullen die u niet meer gebruikt, maar nog nuttig kunnen zijn voor anderen, binnenbrengen. Meer informatie vindt u op www.dekringwinkel.be.

AC

Deel dit artikel