Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Lakenhal

Aangepaste verkeerssituaties

Van maandag 24 oktober om 7 uur tot vrijdag 11 november om 19 uur is er geen autoverkeer mogelijk in de Kerkstraat. Er worden dakwerken uitgevoerd en daarom staat er een grote kraan op de weg. De parking aan de Sint-Waldetrudiskerk is bereikbaar via de Herenthoutseweg. Fietsers en voetgangers kunnen langs.

Van donderdag 3 november om 7 uur tot zaterdag 5 november om 18 uur is er geen doorgaand verkeer mogelijk op de Herenthoutseweg van de Kolveniersstraat tot het kruispunt met de Sint-Jansstraat. Plaatselijk verkeer kan via de Sint-Waldetrudisstraat. Doorgaand verkeer wordt omgeleid via de Ringlaan. Ook voetgangers en fietsers volgen de omleiding.

Ga voor een thuislaadpaal met groepsaankoop

Als u een elektrische wagen koopt, moet u nadenken over hoe u deze wil opladen. Thuis een laadpaal plaatsen, heeft zijn voordelen, zeker als u dit combineert met zonnepanelen. De stad en IOK organiseren daarom infosessies en een groepsaankoop voor laadpalen.

Geïnteresseerd? Volg dan een van de online infosessies. Deze vinden plaats op donderdag 27 oktober en woensdag 9 november, telkens om 19.30 uur. Vrijblijvend inschrijven kan via www.iok.be/laadpaal of 014-56 27 88. Nadien beslist een stuurgroep over welke firma de palen mag leveren. Ook u kunt lid zijn van deze stuurgroep. Duidt dit aan als u zich inschrijft.

Hebt u nog vragen? Mail duurzaamheidsteam@iok.be of bel 014 56 27 88. De actie kadert binnen het streekproject Kempen2030, het engagement van alle Kempense gemeenten om 40% CO2 te besparen tegen 2030. Voor meer info kunt u terecht op www.kempen2030.be.

Ontharding ‘t Vlietje

Van 24 tot 28 oktober wordt ’t Vlietje onthard. ’t Vlietje is dan afgesloten, van de Olympiadelaan tot aan de oprit van de fietsostrade. De fietsostrade blijft open via de Nederrij. De mensen van de volkstuintjes kunnen enkel te voet naar hun perceel.

Hebt u oude foto’s van het Netepark?

Het Netepark is op zoek naar oude foto’s, krantenartikelen en wist-je-datjes over de zwembaden en het recreatiedomein doorheen de jaren. Dat materiaal wil het Netepark gebruiken voor een expo in de inkomhal tijdens het feestweekend voor het twintigjarig bestaan op 25, 26 en 27 november.

Hebt u oude foto’s of ander (beeld)materiaal over het Netepark? Dan kunt u dat digitaal bezorgen via netepark@herentals.be met ‘Expo – 20 jaar Netepark-‘ als onderwerp. U kunt het materiaal ook via Facebook bezorgen als reactie op de post of via Facebook Messenger.

Bezorgt u het liever fysiek? Dat kan per post aan Vorselaarsebaan 56, 2200 Herentals of aan de kassa van het Netepark. U krijgt het beeldmateriaal na afloop van de expo terug.

Ga mee bowlen met Neteland

Op donderdag 15 december om 14 uur organiseert Neteland een bowlingactiviteit voor alle 55-plussers. Bent u die dag vrij en hebt u zin om gezellig met vrienden een spelletje bowling te spelen? Schrijf dan snel in.

De activiteit vindt plaats in Bowling Het Ven (Vennen 35). Deelnemen kost vier euro per persoon. In ruil voor het inschrijvingsgeld mag u twee spelletjes spelen en krijgt u een drankje.

Inschrijven kan vanaf 17 november via https://regioneteland.be/bowling of aan de balie van het sportloket (Markgravenstraat 107).

Bescherm uw huis tegen hackers

Van 17 tot 23 oktober vragen we aandacht voor de risico’s die verbonden zijn met zogenaamde slimme toestellen in huis. Met het internet verbonden toestellen zijn overal en we zijn er ons zelfs niet meer van bewust. Een stofzuiger, wasmachine, verwarmingsinstallatie, slimme bel, de installatie van zonnepanelen,... Ze maken deel uit van ons dagelijks leven, maar kunnen risico's inhouden als ze gehackt worden.

Alle tips om uw toestellen te beschermen, vindt u op www.besafe.be/nl/diefstal/beveiliging-slimme-toestellen.

De campagne is een samenwerking van de AD Veiligheid en Preventie, de Federale Politie, de provincies en de lokale overheden in het kader van de campagne Besafe@home.

Boeren mogen terug water halen uit onbevaarbare waterlopen

De provincie en de Vlaamse milieumaatschappij voeren constant metingen uit in de onbevaarbare waterlopen. Die metingen tonen aan dat het waterpeil door de regen in september gestegen is tot boven de minimumdrempel. De gouverneur heft daarom het tijdelijke verbod op om water uit onbevaarbare waterlopen te pompen. De waterpeilen blijven echter laag. Ook de grondwaterstand is laag voor de tijd van het jaar. Het permanente verbod om water te pompen uit op ecologisch kwetsbare beken, blijft daarom van kracht.

Een onttrekkingsverbod is geen irrigatie- of sproeiverbod. Grondwater, water uit kanalen, gezuiverd afvalwater mogen wel gebruikt worden om te sproeien. Dit moet wel duurzaam en zuinig gebeuren.

Raadpleeg de interactieve kaart - https://www.provincieantwerpen.be/aanbod/dlm/dienst-integraal-waterbeleid/droogte/onttrekkingsverbod.html#actueel

Vraag uw voorlopig rijbewijs online aan

Vanaf maandag 17 oktober kunt u de aanvraag voor uw voorlopig rijbewijs online indienen via de applicatie BelDrive. Dankzij deze applicatie moet u slechts één keer naar het stadsloket komen om hun rijbewijs af te halen.

U kunt de applicatie gebruiken via de website mobilit.belgium.be of door met uw smartphone de QR-code op de affiches in de examencentra en de rijscholen te scannen. Het voorlopig rijbewijs moet u nadien persoonlijk aan het stadsloket afhalen. Zo zijn we zeker dat het document bij de juiste persoon terechtkomt.

Markt van Morkhoven krijgt de GoeBezig-prijs

Het stadsbestuur heeft op zaterdag 15 oktober de GoeBezig-prijs ontvangen voor het op poten zetten van de wekelijkse markt in Morkhoven. De markt ontstond naar aanleiding van een behoefteonderzoek bij de senioren in Morkhoven. De marktleider en dienstencentrum Convent2 sloegen de handen in elkaar om dit succesvolle project op te starten. De stad is zeer blij met deze mooie erkenning.

De GoeBezig-prijs is een initiatief van de Vlaamse Vereniging voor Dorpsbelangen. Het thema van de wedstrijd is dit jaar dienstverlening via een buurtpunt of dorpshuis vanuit een participatief traject. De jury kende de prijs toe aan Herentals omdat de markt in Morkhoven tegemoetkomt aan een grote nood en het een samenwerking is met de school en zowel senioren als jonge gezinnen. Verder vermeldde de jury dat Herentals een duidelijk masterplan voor en een visie rond zijn dorpen heeft.

Lakenhal

Deel dit artikel