Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nieuwtjes schepencollege Herentals

ac

Herdenking Wapenstilstand

De NSB-afdelingen Herentals, Noorderwijk en Morkhoven herdenken op 11 november Wapenstilstand en de slachtoffers van de twee wereldoorlogen.

In Morkoven doen ze dat samen met de catechisten en hun ouders en een afvaardiging van het schepencollege om 8.30 uur in de Sint-Niklaaskerk, gevolgd door een kransneerlegging aan de herdenkingsplaat van de gesneuvelden. Om 9 uur wordt er ook een krans neergelegd voor de oud-strijders en de slachtoffers van de neergestorte Lancaster op de begraafplaats.

In Noorderwijk trekken de plaatselijke NSB-afdeling, de catechisten en hun ouders en een afvaardiging van het stadsbestuur om 9.45 uur onder fanfarebegeleiding naar de nieuwe begraafplaats. Daar leggen ze om 10 uur een krans neer op de graven van de oud-strijders van WOI en WOII, gevolgd door een kransneerlegging en saluut aan het officiële Noorderwijkse monument voor oud-strijders van WOI en WOII.

Daarna gaat het in optocht naar de Sint-Bavokerk. Daar heeft omstreeks 10.25 uur een kransneerlegging plaats aan de Vredesboom, om 10.35 uur op de graven van de oud-strijders en om 10.50 uur in de kerk aan de gedenksteen met de namen van de gesneuvelden of aan hun wonden bezweken Noorderwijkse soldaten.

In Herentals start de herdenking van Wapenstilstand om 10.50 uur met een bijeenkomst aan café Den Beiaard op de Grote Markt. Daarna volgt een Heilige Mis, om 11 uur, in de Sint-Waldetrudiskerk.

Na de viering gaat het in optocht onder muzikale begeleiding naar het monument voor de gesneuvelden op de Molenvest. Daar vindt rond 11.45 uur een kransneerlegging plaats.

De stoet trekt onder muzikale begeleiding verder naar het monument van de Boerenkrijg op de Grote Markt, waar om 12.10 uur het stadsbestuur en korte bloemenhulde geeft.

Openbare verkoop

Het stadsbestuur organiseert een online veiling van afgeschreven materialen, waaronder lichte vrachtwagens, gras- en bosmaaiers, heggenscharen, kettingzagen, boenmachines, lasposten, stapel- en bureaustoelen, dossierkasten, een digitale mengtafel, projectoren en fietsen. Alle materialen zijn te bekijken op https://www.belgaveilingen.be/nl/veiling/stad-herentals/241410.

De veiling start op 10 november en eindigt op 1 december. Er is een kijkdag op dinsdag 29 november, van 10 tot 12 uur, in de Stedelijke Werkplaats, Hemeldonk 8, Herentals.

Lierseweg onderbroken tussen Wolfstee en Rietbroek van 18 tot 21 november

Door een misverstand kondigde het schepencollege communicatie vorige week verkeerdelijk de sluiting aan van de Lierseweg, tussen Wolfstee en Rietbroek, van 18 november tot 21 januari 2023. In plaats van twee maanden zal de Lierseweg echter slechts een drietal dagen onderbroken zijn.

Omwille van de werkzaamheden aan de nieuwe spoorwegbrug over het Albertkanaal en de Liersweg zal de Lierseweg, tussen Rietbroek en Wolfstee, van vrijdag 18 november, om 22.30 uur, tot en met maandag 21 november, om 4 uur, volledig worden afgesloten voor het doorgaande verkeer. Het doorgaand verkeer volgt  een omleiding langs de E313. Fietsers hebben doorgang via het jaagpad.

Tijdens deze werkzaamheden op de Lierseweg blijft de doorgang op Wolfstee ook nog altijd afgesloten.

Kunstendag Voor Kinderen met tal van plezante activiteiten

Op zondag 20 november organiseren cc ’t Schaliken, de bibliotheek en de stedelijke kunstacademies van 13 tot 17 uur de Kunstendag Voor Kinderen in en rond het cultuurcentrum. Het programma bestaat uit zeven workshops en doe-activiteiten rond het thema diversiteit en anders-zijn. Voor meer informatie en reserveringen kunt u terecht op https://www.schaliken.be/programma/kunstendag-voor-kinderen-0.

Kerstmarkt en lichtjeswandeling op 17 december

De Herentalse Kerstmarkt heeft dit jaar voor de eerste keer plaats in het Stadspark. Van 14 tot 21 uur zorgen het stadsbestuur en tal van verenigingen en organisaties er met kerstartikelen, workshops, kinderanimatie, muziek en véél lekkers voor een gezellige kerstsfeer.

De kerstmarkt is meteen ook de aftrap voor de lichtjeswandeling. Zodra de duisternis invalt kan u genieten van een sfeervol verlichte wandeling van 3,5 km door de historische kern van de stad.

Bibliotheek vult boekenruilkasten in De Cirkel en Kinderboerderij Lentehei

Ontmoetingscentrum De Cirkel en Kinderboerderij Lentehei starten met een boekenruilkast. De bibliotheek, die al boeken ter beschikking stelt van de boekenruilkast aan het station, zal ook deze nieuwe initiatieven van boeken voorzien.

In De Cirkel staan ontmoetingen tussen mensen en doelgroepen centraal. Om deze ontmoetingen op een plezierige en laagdrempelige manier te stimuleren, creëert De Cirkel een boekenhoekje, waar afgevoerde boeken en tijdschriften uit de bibliotheek een nieuw leven krijgen. Bezoekers kunnen zich gezellig nestelen in een fauteuil met een tof boek of tijdschrift, ouders kunnen een leuk verhaaltje voorlezen aan hun kinderen. Op deze manier kunnen boeken verbindend werken.

Kinderboerderij Lentehei installeert een boekenruilkast om fietsers en voetgangers die bij hen passeren ontspannende lectuur te kunnen aanbieden. Deze boekenhoek ondersteunt zo ook de toeristische troeven van Herentals.

Heldenhuis Herentals schenkt zes picknicktafels

Heldenhuis Herentals is een nieuw, klein fonds dat organisaties en verenigingen een duwtje in de rug wil geven en lokale helden wil helpen met kleine en wat grotere sociale projecten rond gezondheid, hernieuwbare energie, natuurbescherming, ...

Heldenhuis Herentals wil ook een klankbord zijn voor initiatiefnemers en mensen samenbrengen.

Het schenkt daarom zes picknicktafels aan de stad waar mensen uit de buurt elkaar kunnen ontmoeten. Deze tafels komen op de Kleine Markt, op de graszone aan de Zavelstraat en op de speelterreinen van de Molenvest, de Kastanjelaan en de Leopoldstraat-Albertsraat.

ac

Deel dit artikel