Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Lakenhal

Winterlicht komt weer naar Herentals

Net als vorig jaar zorgt Winterlicht tijdens de eindejaarsperiode voor sfeer en gezelligheid in onze stad. Het is de overkoepelende naam voor de eindejaarsactiviteiten die in de maand december en begin januari plaatsvinden in Herentals, Noorderwijk en Morkhoven. Het programma van Winterlicht is zeer uitgebreid en omvat lichtkunst, kerstmarkten, een lichtjeswandeling, koopweekends en kerstwandelingen.

Koopweekends

Winkeliers en café-uitbaters zetten zich tijdens de eindejaarsperiode in zodat klanten gezellig kunnen winkelen, eten, drinken en genieten. Zo zorgen zij tijdens de koopweekends van 10 en 11 december en 17 en 18 december voor heel wat animatie. En natuurlijk kunt u ook gewoon tijdens de week uw kerstaankopen doen in onze winkelstraten, om achteraf een warm drankje en hapje te benutten in de horeca.

Verder organiseert Handelshart Herentals ook een stempelkaartwedstrijd. Gedurende de maand december kunt u stempels verzamelen bij alle handelaars in Herentals, Noorderwijk en Morkhoven. Met een volle stempelkaart maakt u kans op Handelshart Herentals Cadeaubonnen van 50 euro. Stempelkaarten kunt u vinden bij de handelaars. Volle stempelkaarten kunt u achterlaten in een collectebus bij de balie van de dienst cultuur en toerisme (Grote Markt 35). De dienst cultuur en toerisme is extra geopend op zondag 11 en 18 december van 13 tot 17 uur.

Kleur de Lakenhal

Van 10 december tot 1 januari baadt de Lakenhal in kleur. Maar wat nog mooier is: u en de kinderen bepalen mee de kleur. Vanaf 1 december kunt u bij de handelaars van Handelshart een tekening van de Lakenhal afhalen. Kleur ze in, bezorg ze aan de dienst cultuur en toerisme en zie ze verschijnen op de Lakenhal tussen 17 en 22 uur. Vanaf 10 december kunt u de tekening downloaden op www.winterlicht.be.

Kerstmarkt

Op 17 december tussen 14 en 21 uur bent u welkom op de kerstmarkt in het Stadspark voor een hapje, drankje en kerstcadeautjes. Er is kinderanimatie in de namiddag en om 17 uur trappen we hier de lichtjeswandeling af. Vanaf 17 uur zorgt een dj voor de nodige ambiance.

Kerstmarkt Noorderwijk

Op vrijdag 16 december vindt van 18 tot 24 uur de kerstmarkt van Noorderwijk weer plaats op het dorpsplein. Wie goed het weekend wil inzetten, kan al vanaf 16 uur komen genieten van een warme drank aan de Kerstkeet.

Lichtjeswandeling

Geniet van 17 december tot 1 januari van een sfeervol verlichte wandeling door de historische kern van Herentals. De wandeling start aan de Lakenhal en is 3,5 kilometer lang.

Kerstwandelingen

Op maandag 26 december kunt u deelnemen aan kerstwandelingen. Tussen 17 en 19 uur vertrekt om het half uur een begeleide boswandeling aan Petanqueclub Herentals (Wijngaard 8). Onderweg geniet u van een drankje, soep en entertainment. Deze wandelingen duren zo’n twee uur en zijn in samenwerking met de vzw Toerisme Herentals. Inschrijven is verplicht en kan vanaf 1 december via www.winterlicht.be of bij de dienst cultuur en toerisme. Deelnameprijs: +12 jaar: 5 euro | -12 jaar en houders Vrijetijdspas: 2,50 euro. Niet geschikt voor rolwagens. Draag gepaste schoenen en breng een zaklamp mee.

Ruim 2.500 fietsers rijden dagelijks over brug Herenthoutseweg

 

Op vraag van de buurtbewoners werden in augustus vorig jaar permanente fietstellers geplaatst aan de nieuwe brug over het Albertkanaal aan de Herenthoutseweg, een in elke rijrichting. Het initiatief maakt deel uit van de overeenkomst uit 2019 tussen stad Herentals, De Vlaamse Waterweg en verschillende buurtbewoners om het oorspronkelijke ontwerpplan van de brug en de nabije omgeving te verbeteren voor fietsers en voetgangers. Onder andere de fietspaden op de brug zijn breder uitgevoerd dan eerst was voorzien.

Tussen 1 september 2021 en 31 augustus 2022 reden 431.734 fietsers in de richting van Herenthout. 10.313 (2,4 %) fietsten in de foutieve richting. Gemiddeld telde dit fietspad dus 1.183 fietsers per dag. Op werkdagen was het er het drukst tussen 14 en 17 uur.  De drukste dag was 28 juli 2022, de dag van het na-Tourcriterium, met 2.652 fietsers.

In dezelfde periode reden 497.041 fietsers in de richting van het centrum. 37.557 (7,5 %) van hen gebruikten het fietspad wel in de verkeerde richting. Dit fietspad telde dagelijks gemiddeld 1.362 fietsers. Hier lagen de piekmomenten op werkdagen tussen 7 en 9 uur ‘s morgens. Ook hier was 28 juli 2022 met zo’n 1.362 fietsers de drukste dag. 

Vacature voor een projectleider ICT

Het stadsbestuur heeft een voltijdse betrekking vacant voor een projectleider ICT op het niveau A.

Het zoekt een geboren projectleider die complexe en uitdagende ICT- en digitaliseringsprojecten kwalitatief op tijd en binnen het budget aflevert. De ideale kandidaat is creatief, proactief en werkt oplossingsgericht.

Kandidaten hebben een masterdiploma en bij voorkeur ervaring in projectmanagement.  Een gedetailleerde functiebeschrijving en uitgebreide aanwervingsvoorwaarden zijn te raadplegen op www.herentals.be/vacatures.  Solliciteren kan tot en met 18 december 2022.

Snoeiwerken in arboretum Le Paige

Op 22 november voeren erkende boomverzorgers snoeiwerken uit in het park rond kasteel Le Paige. Op advies van een erkend boomexpert moet één boom geveld worden, twee andere krijgen een onderhoudsbeurt. Wandelaars blijven welkom in het park, al zal de toegang op bepaalde momenten beperkt zijn.

Veilige feesten: ik knal zonder vuurwerk

Herentals steunt ook deze eindejaarsperiode de campagne van de brandweer “Ik knal zonder vuurwerk”. Het bestuur levert geen vergunningen af voor het afsteken van vuurwerk.

Vuurwerk is immers gevaarlijk voor mens en dier. Het zorgt elk jaar opnieuw voor gewonden en een verhoogd risico op brand. Wanneer de hulpdiensten moeten uitrukken voor problemen met vuurwerk, zijn ze niet bereikbaar voor noodgevallen.

Vuurwerk is ook ongezond. Het zorgt voor pieken van fijn stof en dat stof zorgt dan weer voor vervuiling van de riolen.

En dieren schrikken van vuurwerk en kunnen in hun paniek zichzelf en mensen in gevaar brengen.  Help mee deze boodschap te verspreiden. Post u feestelijke selfies op sociale media? Gebruik #ikknalzondervuurwerk! Meer info vindt u op www.ikknalzondervuurwerk.be.

Webinar over resultaten Straatvinken 2022

Sinds 2018 houdt Straatvinken, een initiatief van de Ringland Academie in samenwerking met de Universiteit Antwerpen en HIVA - KU Leuven, de vinger aan de pols voor de leefbaarheid van de straten in Vlaanderen. Aan de jaarlijkse verkeerstelling van Straatvinken is sinds 2019 ook de bevraging straat-O-sfeer gekoppeld. Die levert een leefbaarheidsbarometer op die het harde cijfermateriaal combineert met de kracht van duizenden verhalen van bewoners.

Ook in Herentals waren er dit jaar Straatvinken actief. De resultaten van de verkeerstelling en de leefbaarheidsbevraging van 2022 zijn nu klaar en worden voorgesteld in een webinar op donderdagavond 8 december, van 20 uur tot 20.30 uur.

Iedereen kan aan deze webinar deelnemen. Deelnemen is gratis. Inschrijven kan op straatvinken.be. U ontvangt dan daags voor de webinar de Zoom-link om aan te sluiten.     Foto Lakenhal / Alex Leys/ NNieuws.                                                                                                                    

 

 

Lakenhal

Deel dit artikel