Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Grote Markt jaren 20

Vanaf 29 november: De Streke Doos, een origineel eindejaarscadeau vol streekproducten

In Herentals, Noorderwijk en Morkhoven wonen en werken fantastische streekproducenten en creatieve makers. Het zijn stuk voor stuk gepassioneerde en gedreven handen-uit-de-mouw-stekers die onze stad verrijken met heerlijke producten.

Voor sommigen is het een hoofdberoep, voor anderen een uit de hand gelopen hobby, uitgemond in een succesvol bijberoep. Hoe ze het ook aanpakken, ze geven allemaal het beste van zichzelf voor hun creaties, producten of lekkernijen.

Met de Streke Doos, die van begin tot einde lokaal gemaakt is, geven we onze streekproducten de aandacht die ze verdienen. U kunt deze doos zelf naar hartenlust vullen met het beste van Herentals, Noorderwijk en Morkhoven. Zo steunt u onze streekproducenten en maakt u ze mee(r) bekend. Geef dus een Streke Doos cadeau of vul ze gewoon lekker voor uzelf. Geniet van het vele talent en vakmanschap dat onze stad rijk is.

De doos kwam tot stand met de steun van het project De 6 van de Kempen, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling EFRO, de provincie Antwerpen, de Vlaamse overheid, de Herentalse streekproducenten, onze creatieve makers en Versmarkt Van Eccelpoel.

Het grootste gamma van streekproducten is te verkrijgen bij Van Eccelpoel, Lierseweg 26. Andere verkooppunten met een kleinere selectie aan Herentalse streekproducten zijn:

  • Bakkerij Mens, Wasserijstraat 7
  • Belgische Saffraan, Leefdaalstraat 14
  • Brouwerij Leysen, Meivuurstraat 2
  • Culinaire Slagerij Brabants, Lierseweg 27
  • Trap op Shop, Bovenrij 30

Nieuwe straatbomen in heel wat straten

Dit najaar worden de nieuwe straatbomen geleverd en aangeplant door de Stedelijke Werkplaats.

Zo staan onder andere aanplanten op de planning op het Nelson Mandelaplein, aan speelpleintjes zoals het Neerhof en aan het Netepark. Ook ter hoogte van de Doornestraat zal in het voorjaar 2023 in samenwerking met Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete een uitgebreide aanplant gebeuren ter ondersteuning van de zeldzame ingekorven vleermuis, waarvan onze stad twee derde van de totale Vlaamse populatie herbergt.

Personeel stad Herentals kan fiets leasen

Stad Herentals moedigt haar medewerkers al jaren aan om de wagen thuis te laten voor het woon-werkverkeer. Het personeel krijgt een fietsvergoeding of de terugbetaling van het openbaar vervoer. Vanaf januari 2023 kunnen de medewerkers ook (elektrische) fietsen leasen. Hiermee is Herentals een pionier in regio Neteland. Het stadsbestuur gaat voor de fietsleasing in zee met o2o / Bicycle leasing.

Geen blauwalgen meer: alle beperkingen opgeheven

De Vlaamse Waterweg heft alle beperkende maatregelen op die waren opgelegd naar aanleiding van de aanwezigheid van blauwalgen in de Vlaamse waterlopen, kanalen en waterwegen. Alle laatste staalnames naar blauwalgen waren negatief. Recreatie en captatie zijn overal weer mogelijk.

Lakenhal verlicht voor afschaffing van de doodstraf

Op 30 november organiseert de Gemeenschap van Sant’Egidio de twintigste editie van Cities for Life. Sinds 2002 hebben meer dan 2.150 steden, waarvan tachtig hoofdsteden, zich aangesloten bij de actie. Door een symbolisch monument te verlichten, uiten zij hun steun voor de afschaffing van de doodstraf wereldwijd.

Herentals steunt de actie en verlicht op 30 november de Lakenhal.

De Zelfmoordlijn zoekt vrijwilligers

Het voorbije jaar beantwoordden de vrijwilligers van de Zelfmoordlijn meer dan 20.000 oproepen. Helaas zijn dat niet alle oproepen. Daarom is de Zelfmoordlijn continu op zoek naar nieuwe vrijwilligers. In het voorjaar van 2023 start een nieuwe basisopleiding om de Zelfmoordlijn 1813 te beantwoorden in Leuven, Gent, Antwerpen en Hasselt.

U kiest zelf of u wil beantwoorden via telefoon, chat of e-mail. Dat kan gewoon van thuis uit.

Iedereen die minstens 20 is, kan zich aanmelden. Voorkennis is niet vereist. Meldt u aan via zelfmoord1813.be/vrijwilligers.

Aangepaste verkeerssituatie in Scheppersstraat op 11 december

Op zondag 11 december organiseert de Scheppersstraat de Warmste Straat. Er is een stilstaan- en parkeerverbod ter hoogte van Scheppersstraat 1 van 8 uur tot 23 uur en de straat is afgesloten voor het doorgaand verkeer van 8 uur tot 23 uur.  Plaatselijk verkeer is wel nog mogelijk.

Prentkaart collectie F. Dams : Grote Markt in de jaren 1920.

Grote Markt jaren 20

Deel dit artikel