Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Lakenhal

Herentals blijft Hartveilige gemeente

Stad Herentals heeft de titel van ‘hartveilige gemeente’ voor twee jaar verlengd. Daarom werd op 7 december het nieuwe Hartveilig-bord overhandigd aan de burgemeester. Diezelfde avond kregen de aanwezige leden van het schepencollege en de gemeenteraad ook een sessie reanimeren en defibrilleren.

Om Hartveilig te zijn, moet de gemeente minstens één toegankelijk AED-toestel plaatsen. Ook moet 10 procent van het stadspersoneel om de twee jaar een opleiding reanimeren en defibrilleren volgen. 

Op veel plaatsen in de stad hangt een AED-toestel. Zo’n toestel helpt bij het reanimeren van iemand met een hartstilstand en verdubbelt de overlevingskansen. Hoe meer mensen leren reanimeren en met een AED-toestel kunnen werken, hoe groter de overlevingskans bij mensen met een hartstilstand. Het is belangrijk dat zo veel mogelijk mensen de toestellen kunnen en durven gebruiken.

Ook meer dan het vereiste aantal medewerkers volgde de opleiding reanimeren en defibrilleren, verzorgd door vrijwilligers van de Rode Kruis-afdeling Herentals. De stad en het Rode Kruis werken ook samen verder aan opleidingen voor de inwoners. Die komen er aan in de loop van 2023.

Weesgedicht zkt Adoptieraam

Voor de Poëzieweek 2023 gaan honderden Weesgedichten op zoek naar een adoptieraam. Zo toveren meer dan zestig bibliotheken Vlaanderen om tot een grote poëziebundel. Bibliotheek Neteland neemt deel aan dit project. Ze selecteerde vijftig gedichten van bekende en nog te ontdekken dichters, van (inter)nationaal en net heel lokaal talent. 

Vanaf 15 december kunnen inwoners van Herentals, Herenthout, Grobbendonk, Olen en Vorselaar een gedicht adopteren via de website weesgedichten.be. Het enige wat u nodig heeft om mee te doen, is een raam op de benedenverdieping. De poëziebrigade brengt het gedicht aan op uw raam in afwasbare stift. Deelnemen aan deze actie kost niets.

Houd tussen 26 januari en 2 februari de website en sociale media van de bib in de gaten om te kijken waar u de Weesgedichten kunt ontdekken.

De Beukelaer-Pareinlaan weer open voor het verkeer

De Vlaamse Waterweg nv start met de voorbereiding voor de montage van de nieuwe stalen spoorwegbrug over het Albertkanaal. Tot het einde van de werkzaamheden in 2024 is daardoor het jaagpad tussen De Beukelaer-Pareinlaan en de Herenthoutseweg gesloten. De vernieuwde Beukelaer-Pareinlaan gaat op 16 december wel open voor alle verkeer.

Openbaar onderzoek Provinciaal Beleidsplan Ruimte

Naast grondstoffen en energie wordt ook ruimte steeds schaarser. De provincie Antwerpen wil het ruimtegebruik op haar grondgebied herdefiniëren en maakt daarom het Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen op. De ontwerpversie daarvan is klaar, net als het ontwerp-plan-MER (MilieuEffectenRapport) dat de mogelijke milieueffecten ervan onderzocht.

Tijdens het openbaar onderzoek van 16 december 2022 tot en met 15 maart 2023 kan iedereen deze plannen inkijken en erop reageren. Het is de laatste kans om uw mening te geven voor het Ruimtelijk Structuurplan Provincie Antwerpen of RSPA van 2001 wordt vervangen.

U vindt alle informatie op www.provincieantwerpen.be/BeleidsplanRuimte. Tijdens het openbaar onderzoek kunt u daar ook het ontwerp-Beleidsplan Ruimte en het ontwerp-plan-MER inkijken. U kan beide ook inkijken in het administratief centrum. Maak hiervoor wel een afspraak met het stadsloket (info@herentals.be, tel. 014-28 50 50).

Aangepaste verkeerssituatie op en rond Netepark voor Herentals Crosst

Op dinsdag 3 januari heeft op het domein van Sport Vlaanderen ‘Herentals Crosst’ plaats. Om het verkeer in goede banen te leiden, vaardigt het college een tijdelijk verkeersreglement uit.

Er is een stilstaan- en parkeerverbod op de helft van het parkeerterrein van Sport Vlaanderen van maandag 26 december, om 7 uur, tot en met vrijdag 6 januari, om 21 uur. Op de andere helft geldt dit verbod alleen op dinsdag 3 januari, van 6 tot 21 uur.

Er is ook een stilstaan- en parkeerverbod op de Vorselaarsebaan van maandag 2 januari, om 10 uur, tot en met dinsdag 3 januari, om 21 uur en in de Bornstraat, Heikenstraat, Olympiadelaan en op het parkeerterrein van SKS Herentals op dinsdag 3 januari, van 6 tot 21 uur.

Ook op het parkeerterrein voor de Colruyt geldt op dinsdag 3 januari een stilstaan- en parkeerverbod van 6 tot 17 uur.  Er is geen doorgaand verkeer mogelijk op de Vorselaarsebaan (vanaf Bornstraat tot en met rondpunt ter hoogte van Sport Vlaanderen van maandag 2 januari, om 10 uur, tot dinsdag 3 januari, om 7 uur. Vanaf dinsdag 3 januari, om 7 uur, is dit deel van de Vorselaarsebaan tot 21 uur afgesloten voor alle verkeer. Ook op de Olympiadelaan is op dinsdag 3 januari tussen 7 en 21 uur geen verkeer mogelijk.

Foto Grote Markt -  Alex Leys/NNieuws.

Lakenhal

Deel dit artikel