Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Begijnhof

Eind januari klinkt beiaard weer als vanouds

Op 16 januari starten de werkzaamheden voor het terugplaatsen van de beiaard. Twee weken later moet de beiaard weer zijn vertrouwde klanken kunnen laten klinken over de stad.

De beiaard van de Lakenhal was toe aan een opfrisbeurt. Begin oktober vorig jaar verhuisde hij naar klokkengieterij en fabriek van torenuurwerken Koninklijke Eijsbouts in het Nederlandse Asten. Die gaf het klokkenspel, dat in 2004 nog als eerste in België werd uitgerust met een automatisch pneumatisch speelwerk, een nieuw klavier dat voldoet aan de wereldstandaard. Ook enkele klepels werden vervangen of gedraaid. Verder werd de gehele bedrading vervangen en werden alle connecties naar hulpstukken gecontroleerd en waar nodig vervangen.

De toekomst van onze dorpen: slotevent in de dorpen

De masterplannen voor Morkhoven en Noorderwijk vallen stilaan in de plooi. En daar zijn we best trots op. Het voorbije jaar werkten het studiebureau en de stad nauw samen met experten, verenigingen, belanghebbenden en vooral ook met de inwoners van de dorpen om de plannen te verfijnen.

De ambities voor Morkhoven en Noorderwijk zijn op zich dezelfde, maar worden per dorp concreet uitgewerkt. Alles begint bij het gemeenschapsleven dat de verbindende factor is in het plan. Van daaruit werken we voort aan een toekomst die rekening houdt met het veranderende klimaat en de verschillende manieren waarop we ons in een dorp verplaatsen. Dat alles bepaalt mee hoe en waar we willen en kunnen wonen.

Bent u benieuwd? Kom dan op dinsdagavond 24 januari naar het slotevenement in Noorderwijk (zaal Oud Zwembad) en op donderdagavond 26 januari in Morkhoven (parochiezaal).

Elke avond wordt om 19.30 uur ingeleid door een presentatie. Nadien krijgt u uitgebreid de kans om het eindresultaat met een drankje in de hand van dichterbij te bekijken.  Meer info: www.herentals.be/dorpen

Stad bespaart op openbare verlichting

Door de torenhoge energiekosten moet ook het stadsbestuur wat vaker het licht uit doen. Op het grondgebied van Herentals staan 5.126 verlichtingspalen, dagelijks goed voor ongeveer 37.590 branduren in drie regimes: avondlamp, nachtlamp en monumentenverlichting.

Avondlampen werken met een sensor en branden vanaf het invallen van de duisternis tot 22 of 23 uur en van 5 of 6 uur tot het weer licht is.

Ook nachtlampen worden bediend door een sensor en gaan aan wanneer het donker is en weer uit wanneer het licht wordt.

Het bestuur besliste om tot 2028 alle avondlampen en monumentenverlichting uit te schakelen en alle nachtlampen te laten branden. Dat levert een besparing op van 11.895 branduren per dag (32%).

Fluvius moet daarvoor aanpassingen uitvoeren in 161 elektriciteitscabines. Vermoedelijk vanaf eind februari gaat het nieuwe regime in. Tegen 2028 zouden alle lampen LED en interactief moeten zijn en kunnen de lampen vanop afstand gedimd worden. 

Verwachte verkeershinder op Aarschotseweg

Tussen 16 januari en 3 februari legt Agentschap Wegen en Verkeer verlichte oversteekplaatsen voor voetgangers aan op de Aarschotseweg. Op weekdagen moet het verkeer daardoor tussen 8.30 uur en 15.30 uur beurtelings over één rijstrook.

Lierseweg afgesloten op 21 januari: omrijden van en naar Grobbendonk

Door werkzaamheden aan de nieuwe spoorwegbrug is de Lierseweg, tussen Rietbroek en Wolfstee, volledig afgesloten voor het doorgaande verkeer op zaterdag 21 januari, van 6 tot 22 uur. Er is een omleiding langs de Herenthoutseweg, Toekomstlaan en Wolfstee. Fietsers kunnen het jaagpad gebruiken.

Aangepaste verkeerssituaties

Op zaterdag 4 februari 2023 organiseren de bewoners van de Veldstraat het Veldstraatfeest. Hierdoor is er geen doorgaand autoverkeer mogelijk in de Veldstraat op zaterdag 4 februari, van 13 uur tot 17.30 uur.

Op zondag 15 januari organiseren de bewoners van de Ernest Claesstraat en de Wittestraat een nieuwjaarsdrink. Hierdoor is er geen doorgaand autoverkeer mogelijk en is ook stilstaan en parkeren verboden in het laatste deel van de Ernest Claesstraat, tussen het nieuwe appartementencomplex en de rotonde, op zondag 15 januari, tussen 14.30 uur en 20 uur.

Glascontainers verhuizen

In de week van 16 januari krijgen vier glascontainers een nieuwe plaats: de glascontainers die nu in de Gagelstraat staan, verhuizen naar het multifunctionele terrein aan de Herenthoutseweg en de twee glascontainers op het parkeerterrein achter de bibliotheek staan vanaf half januari op het parkeerterrein voor het Hummeltjeshof aan de Augustijnenlaan.

Begijnhof

Deel dit artikel