Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nieuwtjes schepencollege Herentals

AC

Infomarkt werpt licht op beleidsplan

Het stadsbestuur werkt aan een nieuw gemeentelijk beleidsplan ruimte. Als eerste stap is er een conceptnota opgesteld over de uitdagingen op korte en lange termijn op het gebied van wonen, klimaat, natuur en mobiliteit en over de ambities die een idee geven van de gewenste toekomstige ontwikkeling van onze stad.

U kunt de volledige conceptnota tot 1 april 2023 raadplegen bij het stadsloket (Augustijnenlaan 30) tijdens de openingsuren en op www.herentals.be/beleidsplan. Eventuele reacties bij de conceptnota kunt u tot 1 april 2023 indienen bij het college van burgemeester en schepenen, als aangetekende zending naar Augustijnenlaan 30, 2200 Herentals, tegen een ontvangstbewijs af te geven aan het stadsloket (Augustijnenlaan 30) of door een e-formulier in te vullen op www.herentals.be/beleidsplan.

Op woensdagavond 15 februari presenteert het team externe ontwerpers de hoofdlijnen van het beleidsplan en werpt het een licht op de conceptnota. Nadien beantwoorden het team en medewerkers van de stedelijke administratie uw vragen over het beleidsplan. Deze infomarkt heeft plaats van 19 tot 21 uur in zaal ’t Hof (Grote Markt 41).

Wijkinspecteurs Neteland houden weer zitdagen in Noorderwijk en Morkhoven

Vanaf maart organiseert lokale politie Neteland weer maandelijkse zitdagen in de dorpshuizen van Noorderwijk (Dorp 12) en Morkhoven (Ring 26), in Morkhoven op de eerste donderdag van de maand en in Noorderwijk op de derde donderdag van de maand. De inwoners kunnen dan van 10 tot 12 uur met vragen of problemen terecht bij hun wijkinspecteur, Liesbeth Vercaigne voor Noorderwijk en Miranda Horemans voor Morkhoven.

Op deze zitdagen kunt u geen aangiftes doen. Voor een aangifte moet u altijd een afspraak maken met het hoofdcommissariaat. Dat kan online op politie.be of telefonisch: 014-24 42 00.

PRESENT op de Dag van de Academies

Op zaterdag 11 februari zet ook de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst van Herentals (Markgravenstraat 89) haar werking in de kijker tijdens de Dag van de Academies. Helemaal in het thema maakt u er van 10 tot 18 uur kennis met kunst in open ateliers en workshops. U kunt ook zelf meewerken aan een heuse muurtekening in de hal van de academie of gewoon gezellig keuvelen in het Academiecafé.

U ziet er ook de plannen en de maquette van de kunstencampus, waar de academie binnenkort naar verhuist. De architect licht het project toe in een video-interview.

Nederlands oefenen in de Taalpunten van Bibliotheek Neteland

Voortaan kunt u in alle bibliotheken van Neteland (Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Olen en Vorselaar) terecht in een Taalpunt Nederlands. Een Taalpunt is de plek bij uitstek voor wie Nederlands wil leren of beter wil lezen en schrijven.

Alle materialen die u helpen om Nederlands te leren en te oefenen staan hier bij elkaar: taalcursussen, grammatica- en spellingboeken, woordenboeken, luisterboeken, maar ook leesboeken en kranten in eenvoudige taal. Een groot deel van de collectie bestaat uit taalbevorderende spellen. Alles is onderverdeeld met gekleurde symbolen, zodat u vlot zelf materialen kan uitkiezen die aansluiten bij uw taalniveau.

Het Taalpunt is voor iedereen toegankelijk tijdens de openingsuren van de bibliotheken. Ook leerkrachten, medewerkers van de sociale dienst of wie dagelijks bezig is met anderstaligen Nederlands te leren, zijn welkom in de vijf Taalpunten.

Naar aanleiding van de start van de Taalpunten organiseert Bibliotheek Neteland, samen met de dienst gelijke kansen en preventie van de stad op donderdag 16 februari, om 19 uur, de inspiratieavond ‘Taal aan Tafel’ in de Herentalse bibliotheek. Tijdens deze inspiratieavond kan u het aanbod aan activiteiten, cursussen en materialen ontdekken. Deelnemen is gratis. Inschrijven kan via https://herentals.bibliotheek.be/agenda/taal-aan-tafel.

Film en campagne brengen het thema verslaving onder de aandacht

Verslaving blijft een belangrijk thema bij jongeren. Dat weet ook de #HertalseJeugd, de jeugdraad van Herentals. Zij grijpen de filmvoorstelling van Dealer op dinsdag 21 februari om 20 uur in cc ’t Schaliken aan om het thema verslaving onder de aandacht te brengen.

Samen met het team verslaving van CAW De Kempen hebben ze een campagne met ludieke dilemma’s opgestart op Instagram. Ook loopt er een algemene bevraging waarmee deelnemers een duoticket voor de filmvoorstelling kunnen winnen. Voor aanvang van de filmvoorstelling wordt er nog even dieper ingegaan op het thema verslaving.

Meer info vindt u op de Instagram-pagina van #HertalseJeugd.

Kijk met Bartel Van Riet naar Onze Natuur in ‘t Schaliken

Op dinsdag 28 februari kunt u om 20 uur naar Onze Natuur, de film kijken in ’t Schaliken. Het is een documentaire over de natuur in onze achtertuin. Hij bevat prachtige beelden van bekende en minder bekende dieren in onze streken, van het Zwin tot diep in de Ardennen.

De film wordt ingeleid door Bartel Van Riet, natuurwerker, landschapsarchitect en televisiepresentator. Hij is bekend van de tv-programma's Expeditie Robinson en Bartel in het wild.

Mijn VerbouwLening vanaf nu aan 2,25 %

Investeren in energiebesparende maatregelen blijft lonen met de huidige energieprijzen. Bent u op zoek naar extra middelen om deze investeringen te doen, dan kan u via Mijn VerbouwLening tot €60.000 lenen aan 2,25 % (JKP 2,25 %).

Doordat de wettelijke rente in 2023 vastgelegd is op 5,25 %, wijzigt de rente van Mijn VerbouwLening automatisch naar 2,25 % (JKP 2,25 %). In vele gevallen is de besparing op de energiefactuur nog altijd groter dan de maandelijkse afbetaling van de lening.

Alle informatie is terug te vinden op www.duurzaamwonen.be of maak een afspraak met het woon- en energieloket: info@herentals.be, tel. 014-28 50 50. Opgelet, geld lenen kost ook geld.

Wordt u een luisterheld in de Provincie Antwerpen?

Word deel van het vrijwilligersteam bij hulplijn Tele-Onthaal en maak een verschil in het leven van mensen die het moeilijk hebben. Luister via telefoon of chat naar mensen die op zoek zijn naar emotionele steun en iemand om oprecht mee te praten, anoniem en gratis.

Een nieuwe vrijwilligerstraining start op 25 maart in Antwerpen. Ontdek meer op www.tele-onthaal.be/over-tele-onthaal/word-vrijwilliger-in-tele-onthaal… en word deel van het team.              

AC

Deel dit artikel