Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Nieuwe toiletten voor de jachthaven

Het stadsbestuur vervangt in de week van 6 maart de toiletten van de jachthaven. De huidige toiletten zijn aan vernieuwing toe. Bovendien is de vergunning voor de toiletten verstreken. De stad vervangt het toiletgebouw door tijdelijke containers. Deze containers blijven staan tot het nieuwe havengebouw, dat ook op het parkeerterrein moet komen, gebouwd is.

Het stadsbestuur wil de jachthaven verder uitbouwen tot een toeristische trekpleister. Dit gebeurt in overleg met de havenmeester, die verantwoordelijk is voor het beheer van de jachthaven. De havenmeester werkte, samen met een architect, al enkele jaren aan de plannen voor een nieuw havengebouw. Hier heeft de havenmeester onlangs een omgevingsvergunning voor aangevraagd. Het huidige havengebouw staat immers zonder vergunning en voldoet niet aan een aantal normen op vlak van ecologie en veiligheid. De havenmeester verwijdert daarom binnenkort het huidige havengebouw.

Herentals verlengt titel FairTradeGemeente

Herentals behaalt de hoogste score op de Fair-O-Meter en herbevestigt daarmee zijn titel als FairTradeGemeente. Herentals is daarmee een van de 90 Vlaamse FairtTradeGemeenten (op 200) met de hoogste A-score.

De Fair-O-Meter meet de inzet van gemeenten op het vlak van eerlijke handel en sociale en duurzame rechtvaardigheid op basis van 6 criteria:

 • een geëngageerd gemeentebestuur
 • deelnemende winkels en horeca
 • deelnemende scholen, bedrijven en organisaties
 • communicatie en media
 • trekkersgroep
 • lokale en duurzame voeding

Herentals behaalde op elk criterium de hoogste A-score (op een schaal van A tot E).

Dit toont aan dat Herentals zich blijft engageren voor eerlijke handel, onder de vorm van een eerlijk aankoopbeleid, verbindende partnerschappen, communicatie en sensibilisering. Dat is een resultaat om trots op te zijn! De campagne heeft na 19 jaar bewezen een sterke motor te zijn voor lokale dynamiek en samenwerking rond eerlijke handel en duurzaamheid. Hierdoor is het een stimulans geworden voor een sterk lokaal, duurzaam en mondiaal beleid.

Het komende jaar maken we samen verder de omslag van FairTradeGemeente naar Faire Gemeente en vormen we een netwerk van Faire Gemeenten, Steden en Provincies waar Lokaal, Ecologisch en Fair denken én doen de norm is.

Elke actie, elk gebaar, groot of klein, het telt allemaal. Zo zetten we samen een stap richting een meer duurzame en eerlijke samenleving!

Reiniging straatkolken in het voorjaar

Het stadsbestuur laat tussen 6 maart en 3 april de kolken in het stadscentrum reinigen. Omdat de veegwagen overal bij de straatkolken moet kunnen, geldt er in sommige straten een parkeerverbod. Dat parkeerverbod geldt alleen op de dag van de reiniging, vanaf middernacht, De reinigingswerken beginnen om 7 uur. De stad probeert ook zoveel mogelijk het onkruid te verwijderen. De politie houdt toezicht en laat wagens wegtakelen als dat nodig is.

Het overzicht van welke straten wanneer aan de beurt zijn, vindt u op www.herentals.be/nieuws/kolken-reinigen.

Met Vlag en Wimpel

Kempens Karakter gaat voor het project Met Vlag en Wimpel aan de slag met de vlaggen en vaandels van verenigingen en organisaties van de 12 gemeenten uit onze regio. Deze kleurrijke objecten vol symboliek vertellen een boeiend verhaal. Daarom wil Kempens Karakter ze opsporen, inventariseren, fotograferen en via leuke publieksactiviteiten in de kijker zetten.

Op 10 en 11 maart 2023 organiseert Kempens Karakter van 14 tot 17 uur een inzamelmoment in kasteel Le Paige (Nederrij 135, Herentals) om het vlaggenerfgoed te fotograferen en in kaart te brengen. De erfgoedcel geeft meteen ook handige tips om deze waardevolle objecten goed te bewaren.

Heeft u een vlag, maar geen tijd om naar de collectiedag te komen? Contacteer dan jeroen@kempenskarakter.be, 014-21 47 00.

Herman Engels dirigeert laatste concert in cc ‘t Schaliken

Herman Engels dirigeert na 14 jaar zijn laatste concert in de reeks residentieconcerten in cc ’t Schaliken. Op 24 januari 2009 speelde Engels met het Slovak Sinfonietta zijn eerste nieuwjaarsconcert in de toen pas geopende schouwburg. Veertien seizoenen lang bracht hij de romantische klassieke muziek en Vlaamse componisten onder de aandacht met zijn orkesten. De laatste jaren deed hij dit met het Flemish Chamber Philharmonic.

Op zaterdag 11 maart neemt hij met dat orkest afscheid van zijn publiek in het Herentalse cultuurcentrum. Hij eindigt in schoonheid met een lenteconcert, waar de romantiek hoogtij viert.

Alle info op www.schaliken.be/programma/lenteconcert-pure-romantiek.

Geniet van de lente met de GroenZoeker

GroenZoeker.be is dé referentie voor iedereen die op zoek is naar kleinschalige natuur op wandel- of fietsafstand van huis. Onlangs werd een hele hoop nieuwe informatie toegevoegd, waardoor de GroenZoeker nog meer kan en nog gebruiksvriendelijker is.

Zoekt u een groene speelplek in de buurt die uw kinderen nog niet kennen? Of wil u eens een nieuwe looproute uitproberen? Waar staan er picknickbanken tijdens uw fietstochtje? Vind ik een hondenweide op mijn wandeling? Op GroenZoeker.be vindt u het antwoord.

Dankzij de koppeling met 'Uit in Vlaanderen' geeft GroenZoeker bovendien tips over wat er allemaal te doen is in de buurt. Start to imker, een uilenwandeling, buitenspeelkampen, een snoeicursus? Check de kalendertips.

Grote burgerbevraging peilt naar gedrag, participatie en tevredenheid

Data, informatie en kennis zijn essentieel om (lokaal) beleid voor te bereiden en te ondersteunen. Het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) biedt daarvoor verschillende lokale beleidsmonitoren aan, waaronder de Gemeente-Stadsmonitor. Die bevat meer dan 300 omgevingsindicatoren, waarvan er ruim 100 worden verzameld via een driejaarlijkse burgerbevraging. Dit voorjaar organiseert ABB opnieuw zo een burgerbevraging in alle Vlaamse steden en gemeenten.

Tussen eind maart en eind juni 2023 bevraagt het ABB in elke Vlaamse gemeente een representatieve groep inwoners tussen 17 en 85 jaar, overeenkomstig de vereisten van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). ABB peilt in deze bevraging naar het gedrag, de participatie en de tevredenheid van de inwoners over lokale beleidsthema’s. 

De eerste brief zal in de bus vallen op woensdag 22 maart. Een laatste herinnering is voorzien voor eind april. De medewerking van elke inwoner is cruciaal om tot betrouwbare en valide resultaten te komen. Wie vragen of opmerkingen heeft over dit initiatief, kan vanaf 22 maart terecht op het gratis nummer 1700 van de Vlaamse Infolijn of via de mailbox van de burgerbevraging. 
 

Vanaf januari 2024 staan de resultaten van dit grootschalig onderzoek op de vernieuwde website van de Gemeente-Stadsmonitor. Nu al kan u op de gemeente-stadsmonitor.vlaanderen.be terecht om de resultaten van de vorige edities van de burgerbevraging te raadplegen.

U heeft maar drie minuten …

Woningbranden eisen in ons land jaarlijks heel wat dodelijke slachtoffers. Niet alleen voldoende rookmelders zijn van levensbelang, ook een ingeoefend vluchtplan zorgt ervoor dat u bij brand tijdig uw woning kan verlaten. Wacht dus niet langer en stel een vluchtplan op en oefen het regelmatig.

 • Bespreek met alle bewoners wie er bij brand wat gaat doen (wie neemt de kinderen mee, wat met de huisdieren, …).
 • Voorzie op elke slaapkamer een zaklamp. Bij brand valt immers de elektriciteit en dus het licht uit.
 • Zorg voor een vrije vluchtweg. Sluit de deuren op weg naar buiten. Zo wordt de brand opgesloten en krijgt die zo weinig mogelijk zuurstof.
 • Steek de sleutel op de voor- of achterdeur of leg hem in de buurt ervan.
 • Zorg eerst dat jullie allemaal buiten zijn en bel dan pas de hulpdiensten op het gratis nummer 112.
 • Wacht buiten op de brandweer en ga zeker niet terug naar binnen.

Nieuwe vacatures bij de stad

Het stadsbestuur heeft betrekkingen vacant voor een stafmedewerker voor de sociale dienst, een administratief medewerker, een wegenarbeider en een schilder. Solliciteren kan tot 5 maart voor de functie van administratief medewerker. Voor de functies van stafmedewerker, wegenarbeider en schilder kan dat tot en met 12 maart. Kijk snel op www.herentals.be/vacatures voor meer inlichtingen.

Deel dit artikel