Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Begijnhof

Molekens en Sint-Janneke krijgen wijkonthaalpunt

Op dinsdag 14 maart start wijkcentrum De Gagel (Gagelstraat 36, Herentals) met een wijkonthaalpunt voor de Molekens en Sint-Janneke. In dit wijkonthaalpunt kunnen de bewoners uit de buurt terecht voor al hun vragen over zorg en welzijn.

Het onthaalpunt is een organisatie van wijkcentrum De Gagel en de partners van Herentals Linkeroever.

Openbaar onderzoek voor springstoffenvergunning

Nog tot en met 23 maart 2023 wordt er een openbaar onderzoek georganiseerd voor een vergunningsaanvraag van klasse 2, voor het opslaan en/of verbruiken van springstoffen. De aanvraag werd ingediend door FOD Justitie, Waterloolaan 80, 1000 Brussel. De aanvraag heeft betrekking op de percelen Geelseweg 9/A in Herentals, kadastraal bekend onder afdeling 13302 sectie C nr 523B.

De aanvraag heeft als voorwerp: opslag van 60.000 veiligheidspatronen voor handvuurwapens en stalen van kruitmengsels (maximaal 100 kg), waarbij in het totaal maximaal 500 kg kruit opgeslagen zal worden (klasse 2).

U kan tijdens het openbaar onderzoek het dossier inkijken bij de dienst omgeving in het administratief centrum (Augustijnenlaan 30). Maal wel vooraf een afspraak.

Bezwaren moeten uiterlijk op 23 maart 2023 ingediend worden bij het college van burgemeester en schepenen, via info@herentals.be, per post of tegen ontvangstbewijs afgeven aan het stadsloket.

Ontdek Getlagen, tussen Kleine Nete en Aa

In de reeks winterwandelingen in Neteland vertrekt u op zondag 26 maart, om 10 uur, aan De Hut in het Spaanshofpark in Herentals. U wandelt 10 km door de vallei van de Aa. Hier domineren ruderale planten, zoals perzikkruid en kantige basterdwederik. Ook moerasdroogbloem, een plantje dat sterk op edelweiss lijkt, komt veel voor en duidt op een vochtige bodem. Stevige wandelschoenen zijn dus aangeraden! Voor kinderwagens en rolstoelen is deze wandeling helaas niet geschikt. Honden zijn welkom, maar aan de leiband.

Deelnemen kost 2 euro. Meer inlichtingen op www.regioneteland.be/winterwandelingen en bij de dienst cultuur en toerisme, Grote markt 35, 2200 Herentals (tel. 014-21 90 88,  toerisme@herentals).

Film en infostand brengen dementie onder de aandacht

Op dinsdag 28 maart kunt u in cc ’t Schaliken de film Vortex bekijken. De film vertelt het coming-of-old-ageverhaal van een naamloos ouder koppel. Zij, een gepensioneerde psychiater, is dementerend en wordt verzorgd door haar man die een boek schrijft over dromen en films.

Na de film geeft het Expertisecentrum Dementie Tandem in een nagesprek meer uitleg over dementie. In de foyer kan u terecht aan een infostand over dementie. Dit kadert in Herentals, dementievriendelijke gemeente.

Voor meer informatie en tickets kunt u terecht op www.schaliken.be/programma/film-3.

Gratis film voor 30 jaar 11.11.11 Noorderwijk

In de reeks Ciné Horizon tonen het stadsbestuur en Herentals Mondiaal de film “Tori en Lokita” naar aanleiding van 30 jaar 11.11.11 Noorderwijk.

Twee tieners zijn Afrika ontvlucht en in België terechtgekomen. De harde realiteit van het vluchtelingenleven brengt Tori en Lokita tot elkaar. Samen proberen ze een leven op te bouwen als broer en zus. Een verblijfsvergunning blijkt moeilijk te krijgen, waardoor ze van verschillende kanten in het nauw worden gedreven. Tori en Lokita lijken onzichtbaar voor de wereld om hen heen, maar gelukkig hebben ze elkaar.

Tweevoudig Gouden Palmwinnaars Jean-Pierre en Luc Dardenne houden met deze film de kijker een spiegel voor. Hun hartverscheurende observaties over de samenleving waarin we leven, confronteren ons met dat wat we niet willen zien.

U kan de film gratis gaan bekijken op vrijdag 24 maart, om 20 uur, in het Oud Zwembad in Noorderwijk. Na de film kan u iets drinken in het 11.11.11-café.

Paaskermis

Op woensdag 5 april start de opbouw van de Paaskermis. De foornijveraars rijden met hun kermisattracties de Grote Markt op vanaf 9 uur, onder begeleiding van de politie.

Op vrijdag 7 april opent een afvaardiging van het schepencollege officieel de Paaskermis. Tussen 18.30 uur en 21 uur volgt een rondgang langs de verschillende kermisattracties onder begeleiding van het Harmonieorkest Sint-Jozefscollege en geflankeerd door acrobaten, zeepballenblazers en paashazen die kwistig paaseitjes uitdelen.

Op dinsdag 11 april is het een prikkelarme kermisdag. Van 17 tot 19 uur gaat de volumeknop van

alle kermisattracties tot maximaal 50 decibel, wat overeenkomt met achtergrondmuziek. De felle lichten worden gedimd en flikkerende lichten worden gedoofd.

Op woensdag 12 april is het familiedag. De kermisattracties zijn dan goedkoper.

Tijdens de duur van de kermis organiseren de foornijveraars nog een 'Maak je eigen filmpje van de kermis'-actie. Bezoekers kunnen een zelfgemaakt filmpje van de paaskermis posten via sociale media. Zij maken kans op toegangsbewijzen voor de kermis.

De afbraak van de kermis gebeurt tegen uiterlijk donderdag 13 april, om 12 uur.

Stad wil Besloten Hofje restaureren

Het stadsbestuur gaat op zoek naar subsidies voor de restauratie en erkenning van het Besloten Hofje uit de begijnhofcollectie. Er biedt zich daarvoor nu een unieke gelegenheid aan in Tongerlo, waar een team van experten in een speciaal daarvoor ingericht atelier het plaatselijk Besloten Hofje restaureert.

Besloten Hofjes dateren uit de late middeleeuwen. Toen ontstond in de Lage Landen een unieke religieuze kunstvorm die gebruikmaakte van een grote verscheidenheid aan artefacten en memorabilia. Deze unieke mixed-mediaobjecten stellen een ideale spirituele en paradijselijke wereld voor.

Het Besloten Hofje van de Herentalse begijnhofcollectie is een eikenhouten kast van ongeveer 90 cm hoog, 55 cm breed en 20 cm diep uit het tweede kwart van de 16de eeuw met centraal een Mechelse kleine sculptuur met Madonna met kind en peer, op een sokkel in notenhout, verschillende soorten zijden bloemen, vruchten en planten met metalen lovertjes, zijden vogels en Christusfiguurtjes.

Het Hofje is van zeer hoge kwaliteit en heeft een grote cultuurhistorische waarde, waardoor het mogelijk in aanmerking komt voor een erkenning en bescherming als Vlaams topstuk. Het project zal het erfgoed van de stad in een nationale context in de kijker stellen en een nieuw leven geven aan een uniek stuk uit het Herentalse begijnhofverleden.

Begijnhof

Deel dit artikel