Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Lakenhal

April is maand van de markt

In april is het weer de Maand van de Markt. U maakt de hele maand kans om een van de prijzen te winnen uit de mooie prijzenpot van 2000 euro. De prijzenpot is samengesteld in samenwerking met de deelnemende marktkramers.

Deelnemen is simpel. Hebt u iets gekocht? Scan dan de unieke QR-code van de handelaar en u neemt deel aan de wedstrijd. Kom goed voorbereid naar onze markt en download alvast de wedstrijd-app op www.maandvandemarkt.be.

Hebt u geen smartphone? Vraag dan uw invulformulier aan de marktkramer. Vul het invulformulier volledig in en deponeer het in de urne op de wekelijkse markten. De urne staat op vrijdag bij de dienst cultuur en toerisme op e Grote Markt, op zondag aan het administratief centrum aan de Augustijnenlaan en op donderdag in het Dorpshuis van Morkhoven.

De maand van de markt is een actie van de vijf Vlaamse provincies, de gemeenten en de Vlaamse federatie van marktkramers.

Zondagsmarkt van 2 april krijgt bezoek van Catman en zijn katmobiel

Joris, de catman bij dierenrechtenorganisatie GAIA, is al sinds 2019 op de baan met Oscar, de grote kat bovenop de GAIA-katmobiel, om aandacht te vragen voor de zwerfkattenproblematiek.

Tijdens hun campagnes stellen Joris en Oscar vaak vast dat niet iedereen op de hoogte is van de verplichte kattensterilisatie en dat mensen nog met vragen zitten, ook over katten en kittens in het algemeen.

Op 2 april geven Joris en de vrijwilligers van de Herentalse Zwerfpoezen aan hun kraampje op de zondagmarkt, graag uitleg over de sterilisatieplicht, over wat TNR nu precies is, en hoe je een melding maakt van een zwerfkat. Voor hun jonge fans brengen ze leerrijke spelletjes mee over katjes en kittens.

Samen met Oscar hopen de vrijwilligers van de Herentalse Zwerfpoezen dat mensen gaan inzien dat kiezen voor sterilisatie van hun katje, eigenlijk hun burgerplicht is. En bovendien ook gunstig voor de kat zelf. Dankzij de bijna pijnloze ingreep bij de dierenarts wordt een kat immers rustiger, aanhankelijker, en leeft ze gemiddeld langer. Een echte dierenvriend die zijn kat graag ziet, laat zijn kat dus steriliseren!

Op zondag 2 april start trouwens ook de inzamelactie van kattenvoer voor de vele zwerfkatjes in Herentals, Noorderwijk en Morkhoven. Kattenvoer doneren kan op 2 april op de zondagmarkt, bij het kraampje van de Herentalse Zwerfpoezen, net naast de katmobiel Oscar en heel de maand april kan je ook kattenvoer, in gesloten verpakking, droppen in de donatieboxen in het Administratief Centrum, in de Bib en in het dorpshuis van Morkhoven.

Neteland Vrije Tijd en kOsh openen selfiemuseum

kOsh Herentals en Neteland Vrije Tijd slaan de handen in elkaar om een selfiemuseum te openen. Iedereen is welkom in de Sint-Gummaruskapel, aan de Vonckstraat 37 in Herenthout, om te komen ontdekken hoe u de meest gekke foto’s kan maken. Maak een reis langs de verschillende booths en leg de momenten vast op camera. Plezier verzekerd tijdens de reis en nadien bij het ophalen van de mooie herinneringen die u heeft vastgelegd.

Het selfiemuseum is tijdens de paasvakantie, van 3 tot 16 april, elke werkdag geopend van 12 tot 16 uur, behalve op paasmaandag.

Aangepaste verkeerssituaties

Buurtfeest Wittenberg

Op zaterdag 1 april organiseren de bewoners van Wittenberg een buurtfeest. Hierdoor is er geen verkeer mogelijk op het einde van Wittenberg, van zaterdag 1 april 2023 om 17 uur tot en met zondag 2 april 2023 om 2 uur.

Lenteshopping en Spel van de Roetaert

Op zaterdag 1 en zondag 2 april organiseert Handelshart Herentals zijn jaarlijkse Lenteshopping in het kernwinkelgebied. Op zondag 1 april vindt op de Grote Markt bovendien het Spel van de Roetaert plaats.

De Zandstraat is daardoor autovrij van vrijdag 31 maart, 9 uur, tot en met zondag 2 april, 20 uur.

Van zaterdag 1 april, om 8 uur, tot en met zondag 2 april, 20 uur, is er ook geen autoverkeer mogelijk in Bovenrij, Kerkstraat (tussen parkeerterrein Sint-Waldetrudiskerk en Grote Markt), Grote Markt en Hofkwartier.

In de Paepestraat, Nonnenstraat, Lantaarnpad, Kloosterstraat, Koppelandstraat en Wasserijstraat wordt de enkelrichting opgeheven.

Wolfstee onderbroken

Van 3 tot en 16 april is de doorgang van Wolfstee onderbroken ter hoogte van de spoorwegbrug. Er wordt in beide richtingen een omleiding voorzien, ook voor fietsers.

Paaskermis

Van woensdag 5 april, om 7 uur, tot en met donderdag 13 april, 12 uur, is er door de Paaskermis geen verkeer mogelijk op de Grote Markt. De enkelrichting wordt tijdens deze periode ook opgeheven in Kloosterstraat, Koppelandstraat (tussen Nonnenstraat en Grote Markt) en Zandstraat (tussen Collegestraat en Grote Markt). In het Hofkwartier is alleen plaatselijk verkeer toegestaan.

Gratis tuinhandschoenen bij aankoop van compost of potgrond op het recyclagepark

Koopt u in april Vlaco-compost, -topdressing of -potgrond op het recyclagepark, dan krijgt u een prachtig paar tuinhandschoenen cadeau; één paar tuinhandschoenen per klant en dit zolang de voorraad strekt. 

Vlaco-compost is een duurzame bodemverbeteraar, zorgvuldig gerecycleerd uit organisch materiaal. U sluit de biologische kringloop en u kiest voor een 100 % natuurlijk en multifunctioneel inzetbaar product.

Niet alleen de bodem en alles wat daarop groeit, beleeft er profijt aan, ook het klimaat viert mee. Door duurzame Vlaco-compost te gebruiken, realiseert u immers een opmerkelijke voetafdrukvermindering. En u geniet mee van een mooier gazon, prachtige bloemen en planten en een heerlijke eigen oogst!

Tenslotte heeft compostgebruik ook heel wat in petto om uw tuinbodem natuurlijk te wapenen tegen langere droogte- en hitteperiodes én plotse, felle regenval. Een compostkuur verbetert de waterhuishouding van de bodem, want met compost steekt u een spons in de grond. Compost verrijkt de bodem met humus. Deze humus zorgt ervoor dat de bodem meer water kan vasthouden. En dat is positief bij droogte (er is langer water beschikbaar), maar ook wanneer er op korte tijd net heel veel regen valt (een spons kan veel water opslorpen). 

Gezocht: locatie voor muurschildering met Herentalse wielerhelden

In de zomer van dit jaar laat de stad een nieuwe muurschildering maken waarin de Herentalse wielerhelden centraal staan. We zoeken daarvoor een nieuwe locatie, bij voorkeur centraal gelegen, goed zichtbaar voor bezoekers en voldoende groot. De oppervlakte zou tussen 80 en 130 vierkante meter groot moeten zijn.

Kent u de ideale locatie? Laat het ons dan voor 15 mei weten via www.pakherentalsaan.be. In de zomerperiode kunt u via deze link ook stemmen op uw favoriete ontwerp.

Nieuwe vacatures

Het stadsbestuur heeft een vacature voor een administratief medewerker internationale samenwerking. Solliciteren kan tot en met 7 april 2023.

Neteland zoekt een educatief medewerker digitale inclusie of projectmedewerker Digibank. Solliciteren kan tot en met 23 april 2023.

En woonzorgcentrum Sint-Anna heeft betrekkingen vacant voor een vrijwilligerscoördinator voor het buurtrestaurant (solliciteren tot en met 16 april), voor huismoeders en -vaders (solliciteren tot en met 16 april) en voor zorg- en verpleegkundigen (solliciteren tot en met 23 april 2023).

Alle nuttige inlichtingen over deze betrekkingen vindt u op www.herentals.be/vacatures.

Foto A. Leys/NNieuws.

Lakenhal

Deel dit artikel