Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Rik Van Looy standbeeld Markt

Blauwe zone rond station breidt uit

Het schepencollege breidt de blauwe zone uit op het Stationsplein, in de de Zaatweg en in de Belgiëlaan. In de blauwe zone mogen bestuurders alle dagen tussen 9 en 18 uur maximum 2 uur parkeren met de parkeerschijf, behalve op zon- en feestdagen, dan is parkeren mogelijk zonder parkeerschijf. Bewoners die een bewonerskaart hebben mogen in hun sector onbeperkt parkeren. 

De uitbreiding is het gevolg van het betalend maken van het parkeerterrein aan het station door de NMBS (vanaf 30 mei). Hierdoor vreest de stad extra verkeers- en parkeerdruk door chauffeurs die op zoek zijn naar een gratis parkeerplaats in de buurt van het station.

Concreet worden de volgende vier straten en pleinen opgenomen in de blauwe zone:

 • Stationsplein: alle parkeerplaatsen aan de oneven kant van de straat. Aan de even kant geldt al een specifieke parkeerreglementering voor kortparkeren, taxi's en personen met een handicap.
 • Stationsplein: het parkeerterrein aan de even kant, op eigendom van de stad, tussen de busperrons en de Nieuwstraat.
 • Zaatweg: het parkeerterrein aan de noordkant van de sporen, op eigendom van de NMBS.
 • Belgiëlaan: de parkeerplaatsen langs de ventweg tussen de Hikstraat en het Ghandiplein. 

Wie in de blauwe zone woont, kan een bewonerskaart aanvragen via www.herentals.be/diensten/vraag-online-aan/bewonerskaart.

Drie keer buitenspeeldag in Neteland

De gemeenten uit de regio Neteland slaan dit jaar opnieuw de handen in elkaar om u niet één, maar drie onvergetelijke buitenspeeldagen te bezorgen. Gaat u drie keer buiten spelen,  dan krijgt u ook nog eens een prijs. De buitenspeeldag vindt telkens plaats van 13 uur tot 16.30 uur.

woensdag 19 april

 • Herentals: recreatiedomein Netepark, Vorselaarsebaan 56
 • Olen: sportterreinen Buul, Missestraat 12

woensdag 26 april

 • Grobbendonk: GC De Volle Vaart, Vaartkom 6
 • Noorderwijk: speelterrein Lusthof, Zeven Zillen
 • Morkhoven: Dorpsplein, Dorp

woensdag 3 mei

 • Herenthout: Sportcomplex 't Kapelleke, Bergense Steenweg 61
 • Vorselaar: Sportcentrum De Dreef, Oostakker 1
 • Speelplezier in Olen (lokaal aan te passen)

Op het programma staan alvast springkastelen, bubbelvoetbal, creatieve workshops, een zoektocht, circusinitiatie en nog veel meer. Laat de kinderen best met de fiets komen, want die hebben ze nodig voor het fietsparcours.

Er is tijdens de buitenspeeldagen een EHBO-post en begeleiding, maar het toezicht is beperkt. U begeleidt best zelf uw kinderen, zeker de allerkleinsten. Er is een terras vanwaar u uw kind(eren) in het oog kan houden.

Loop op 7 mei mee de Infinity Run

Loop op zaterdag 7 mei van 13 tot 18 uur mee met de allereerste editie van de Infinity Run Herentals. Op het Infinity-parcours aan Sport Vlaanderen kiest u zelf uw loopafstand.

Loopt u graag 5 kilometer met uw kinderen en aansluitend met uw loopmaatje nog 8 kilometer? Of loopt u liever op uw eigen tempo twee rondes van 3 kilometer? Alles kan en alles mag. En dat terwijl u tijdens uw loopuitdaging de mooie bosrijke en landelijke omgeving van onze stad in u opneemt.

U start en finisht op de eventweide aan het Netepark. In het midden van uw parcours houden u en uw supporters halt in onze gezellige fan- en funvillage met muziek, foodtrucks en pop-up bar.

Schrijf u nu al in op www.infinityrunherentals.be en geniet van alle ondersteuning zoals een tijdschema en tips. Volwassenen betalen via voorinschrijving 12 euro en aan de kassa 15 euro. Voor minderjarigen kost deelnemen via voorinschrijving 8 euro en aan de kassa 10 euro.

Om de deelnemers optimaal voor te bereiden, zorgt Sporta in samenwerking met de dienst sport voor een sportief voor- en natraject. Dit bestaat uit voorbereidende looptrainingen in samenwerking met AC Herentals en Jogclub Herentals, voorbereidende krachttraining in samenwerking met fitnesscentra Rtals Move en aanvullende trainingen die de dienst sport voorziet: bodypower, circuittraining, bootcamp en aqualessen. Alle info hierover staat op sportainfinityrun.be/herentals.

Ontdek het Albertkanaal met de milieuboot

Op zondagnamiddag 14 mei kan u samen met uw familie, vrienden of vereniging met de Milieuboot meevaren op het Albertkanaal. Deze educatieve boottocht vertrekt om 14 uur op het Eilandje, ter hoogte van sas 10 en meert daar weer aan rond 17 uur.

Het Albertkanaal is een belangrijke en drukke scheepvaartweg tussen de Antwerpse haven en Luik. Om het milieuvriendelijk vervoer via het water nog meer kansen te geven worden trouwens de bruggen over het kanaal verhoogd.

Tijdens de tocht verneemt u hier alles over. U leert ook op een interactieve manier het verhaal van het Albertkanaal. In het laboratorium kan u mee de waterkwaliteit helpen bepalen en u krijgt tips om duurzaam om te gaan met water.

Reserveer tijdig uw plaats op de Milieuboot op inschrijven.milieuboot.be. De tocht kost 8 euro voor een volwassene en 4 euro voor wie jonger is dan 18.

Meer inlichtingen: www.milieuboot.be

Veilige heraanleg van toegang tot sporthal en chirolokalen in Noorderwijk

Eind april start een aannemer met de buitenaanleg van het bijgebouw van de Pastorie in Noorderwijk. Daarvoor wordt een deel van de zone rond de Pastorie onthard en wordt er een diamantkoppaal geplaatst aan de toegang tot de percelen van de Kerkfabriek en de Chiro. De werkzaamheden duren, afhankelijk van de weersomstandigheden, ongeveer 4 weken.

Tijdens de werkzaamheden wordt de volledige zone afgebakend met hekwerk. Voetgangers en fietsers kunnen de sporthal en de chirolokalen bereiken langs de Sint-Bavostraat.

De toegang voor gemotoriseerd verkeer blijft ook na de heraanleg verboden. Alleen de Chiro kan in uitzonderlijke omstandigheden toegang verlenen aan wagens.

Door de zwakke weggebruikers, via de betonnen omheining, over de nieuwe aanleg te leiden, zullen zoveel mogelijk de conflicten tussen private weg (toeleveringen bedrijven, lokale handelaars) en zwakke weggebruikers vermeden worden.

Beweegkeet voor senioren: vijf weken lang bewegen vlak bij uw deur

Kunt u wel wat (extra) beweging gebruiken? Vindt u niet altijd de tijd om u te verplaatsen of heeft u geen zin om op uw eentje oefeningen te doen? Dan is de beweegkeet iets voor u: turnen in groep én op eigen tempo.

Met de beweegkeet komen sport en bewegen letterlijk tot bij de deur. Wekelijks houdt er een caravan met sport- en beweegmateriaal halt in uw buurt. Professionele lesgevers trakteren u 45 minuten lang op turnoefeningen om uw conditie op peil te houden of te verbeteren. U werkt aan uw kracht, lenigheid en stabiliteit. U beweegt in groep, maar voert de oefeningen op eigen tempo en naar eigen mogelijkheden uit.

De Beweegkeet staat op dinsdagen 18 en 25 april en 2, 9, en 16 mei,  van 9.30 uur tot 10.15 uur op de sportvelden aan Krakelaarsveld (hoek Lange Eerselstraat – Veldhoven) en op dinsdagen 23 en 30 mei en 6, 13, en 20 juni , van 15.30 uur tot 16.15 uur[JB1]  aan de parochiezaal van Morkhoven (Goorstraat 1). De beweegkeet is gratis. Inschrijven is niet nodig.  

Op de foto : Rik Van Looy standbeeld Grote Markt  / foto Alex Leys /NNieuws.      

Rik Van Looy standbeeld Markt

Deel dit artikel