Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Lakenhal

Herentals kiest voor duurzame warmte

Het stadsbestuur van Herentals zet enkele belangrijke stappen in de overgang naar hernieuwbare warmte. Zo werkt het schepencollege op dit moment aan een warmteverordening.

De warmteverordening is een stedenbouwkundige vergunning die bepaalt dat nieuwe ontwikkelingen vanaf tien woningen een centrale stookruimte en collectieve warmtevoorzieningen moeten hebben.

Stad Herentals onderzoekt ook de mogelijkheid om een warmtenet aan te leggen in het centrum. Een warmtenet is een ondergronds netwerk van buizen om warmte vanuit een centrale bron te verdelen tussen verschillende gebouwen. Gebouwen aangesloten op het warmtenet hebben geen eigen verwarmingsinstallatie nodig. De mogelijkheden van een warmtenet zijn al in kaart gebracht door het project Warmtemakelaar Kempen.

Het stadsbestuur werkt ook samen met IOK aan een warmteplan. Meer dan 60 % van het energieverbruik in een woning gaat naar verwarming. Het is dus belangrijk om deze vraag zoveel mogelijk te beperken en duurzaam in te vullen.

Een warmteplan is nodig om de overgang van fossiele naar hernieuwbare energie zo goed mogelijk te laten verlopen en dat tegen een zo laag mogelijke maatschappelijke kost. Ook voor de opmaak van het warmteplan krijgt de stad steun van het project Warmtemakelaar Kempen. Warmtemakelaar Kempen kan rekenen op steun van Europa via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Waterpret voor de hele familie in het Netepark

Van 15 tot 21 mei organiseert Sport Vlaanderen de Week van het Gezin. Zwembaden Netepark springt mee op de kar en zet gezinsport in de kijker p woensdag 17 me. Hebt u zin om samen met uw gezin, grootouders, tantes of nonkels, broers of zussen, neefjes of nichtjes, … te bewegen en plezier te maken in het water? Tussen 16.30 uur en 17.30 uur beleeft u spetterende waterchallenges in het Netepark! Brengt u alle activiteiten tot een goed einde, dan wacht er een lekkere verrassing!

Deelnemen is gratis. Inschrijven kan nog tot en met maandag 15 mei op www.herentals.be/week-van-het-gezin. Alle activiteiten zijn geschikt voor kinderen tot 12 jaar.

2 x kerkconcert

De Sint-Niklaaskerk van Morkhoven vormt op zondag 4 juni, om 11 uur, het decor voor het aperitiefconcert “A Walk through Nature” door het Woodwork Reed Quintet. Vijf gepassioneerde muzikanten bespelen de hobo, klarinet, basklarinet, fagot en de saxofoon, die de bezetting van orkestrale houtblazers net dat tikkeltje meer geeft. Woodwork Reed Quintet werd niet voor niets begin 2022 laureaat van Supernova, een muziekwedstrijd voor jong talent.

Tickets kosten 13 euro (10 euro met een Vriendenpas en 2,60 euro met Kansentarief UiTPAS), inclusief aperitief.

Op donderdag 15 juni ontvangt de Sint-Catharinakerk van het Begijnhof Het Collectief. Dat verdiept zich al ruim twintig jaar in de kamermuziek van de twintigste eeuw. Voor dit concert selecteerde Het Collectief werken van componisten uit onze contreien uit de periode 1890-1940.

“Beltop 1890-1940” begint om 20 uur. Tickets kosten 16 euro (13 euro met Vriendenpas en 3,20 euro met Kansentarief UiTPAS).

Tickets en info vindt u op www.schaliken.be.

Seg, bedankt voor een veilig fietsverkeer

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde en Fietsberaad zijn hun jaarlijkse campagne voor meer fietsveiligheid gestart. We fietsen met zijn allen steeds meer en vaker, maar 82 % van de weggebruikers vindt dat het verkeer veiliger zou verlopen als fietsers en autobestuurders wat meer rekening zouden houden met elkaar.

De campagne focust daarom op enkele kleine inspanningen die het een pak aangenamer en veiliger maken voor iedereen. Ze vraagt automobilisten om bij het inhalen voldoende ruimte te laten tussen de auto en de fietser en achterom te kijken bij het uitstappen.

Fietsers kunnen hun steentje bijdragen door te vertragen wanneer ze iemand inhalen en voorrang te verlenen wanneer dat moet.

Meer tips en campagnevideo’s zijn te bekijken op www.veiligverkeer.be.

Nieuwe sensibiliseringsactie tegen hondenpoep

Het stadsbestuur levert al vele jaren inspanningen om de overlast door hondenpoep in te perken.

Van 8 tot 17 mei vraagt het opnieuw aandacht voor dit fenomeen met een nieuwe sensibiliseringsactie in samenwerking met Politiezone Neteland.

Het interventieteam van de PZ Neteland en de wijkagenten controleren die week extra op het gebruik van hondenpoepzakjes. Hondeneigenaars die een hondenpoepzakje bij hebben, worden beloond met een rolletje hondenpoepzakjes of een hondensnoepje. Maar wie geen zakje bij heeft, riskeert een GAS-boete tot 350 euro.

Lakenhal

Deel dit artikel