Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Lakenhal

Aanleg fietspaden en gescheiden riolering Poederleeseweg

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), de stad Herentals en de gemeenten Vorselaar en Lille werken al enige tijd aan een studietraject voor de heraanleg van de Poederleeseweg (N153). Langs de N153 komen er vrijliggende fietspaden aan beide zijden van de weg.

Gelijktijdig vernieuwen Fluvius, Pidpa en Aquafin de riolering, zodat regen- en afvalwater apart kan worden opgevangen en afgevoerd.  Waar mogelijk komen ook grachten. 

Om deze werken te kunnen uitvoeren, is een verbreding van het openbaar domein noodzakelijk. Het Vlaams Gewest moet hiervoor privé-eigendom verwerven en tracht dat altijd in dialoog met de eigenaar te doen. De onderhandelingsgesprekken starten ten vroegste in 2024.

Woonzorgcentrum Sint-Anna wordt zorgvereniging 

Het stadsbestuur van Herentals wil de zorg die ze aanbiedt in woonzorgcentrum Sint-Anna toegankelijk, betaalbaar, divers en kwaliteitsvol houden. Door de evolutie van de zorgsector zijn deze doelstellingen steeds moeilijker haalbaar. Het stadsbestuur heeft daarom het voorbije jaar gezocht naar schaalvoordelen in een samenwerkingsverband.  

De zoektocht naar samenwerking bracht stad Herentals bij de Zorggroep Orion uit Turnhout, waarmee ze vorig jaar een verregaande samenwerking heeft verkend. Er volgden boeiende gesprekken en interessante werkbezoeken.

Daaruit bleek dat beide organisaties wel heel wat overeenkomsten hebben, maar ook een andere visie hebben op samenwerking. De stad wil zich focussen op de woonzorg, terwijl Orion ook de publieke thuiszorg in Turnhout organiseert en nog verder uitkijkt naar andere zorgvormen in eigen beheer, zoals kinderopvang.

Thuiszorg en kinderopvang wil de stad Herentals zelf blijven beheren, gezien het belang van deze diensten om een eigen sociaal beleid te voeren. 

Het stadsbestuur heeft op basis van het onderzoek beslist dat het noodzakelijk is om van het woonzorgcentrum een zelfstandige instelling, een zogenaamde zorgvereniging, te maken die zelf samenwerkingen kan aangaan en zijn eigen richting kan bepalen.

Schaalvergroting is immers noodzakelijk om de woonzorg betaalbaar en kwaliteitsvol te houden. In dat traject blijft een samenwerking mogelijk met Orion, maar ook met andere zorginstellingen in de regio. De stad denkt hierbij concreet aan andere openbare woonzorgcentra zoals Orion, maar ook de woonzorgcentra met een non-profit-karakter van de regio Neteland. 

Het stadsbestuur van Herentals start de procedure op om van woonzorgcentrum Sint-Anna een zorgvereniging te maken. Die behoudt zijn openbare karakter, wat betekent dat het de publieke regelgeving blijft volgen voor onder andere personeel, aanbestedingen en boekhouding.

De verzelfstandiging moet rond zijn tegen 1 januari 2024. Het personeel van het woonzorgcentrum behoudt dus ook in de toekomstige zorgvereniging zijn huidige publieke statuut.

Meikermis in Morkhoven van 13 tot 15 mei

Op woensdag 10 mei, vanaf 9 uur, rijden foornijveraars met hun kermisattracties het dorpsplein van Morkhoven op en start de opbouw van de Meikermis. De kermis zelf wordt feestelijk geopend op zaterdag 13 mei, om 15 uur, onder meer met een optreden van Koninklijke Fanfare Zucht naar Kunst. Een uurtje eerder al is het kermiscafé geopend in het Dorpshuis. Dat opent overigens ook op zondag 14 mei om 14 uur.

Op maandag 15 mei vindt op de kermis een kinderkleurwedstrijd plaats. Kinderen kunnen dan tussen 17 en 19 uur een ingekleurde tekening, die ze hebben ontvangen via de basisschool van Morkhoven of via de website van de stad, inruilen voor kortingbonnetjes. Deze bonnen kunnen ze die maandag inruilen aan de verschillende kermisattracties.

De wekelijkse donderdagmarkt kan gewoon doorgaan, maar de marktkramen worden herschikt.

De kermis uiterlijk op 16 mei, om 12 uur, opgebroken.

Nieuwe vacatures bij het stadsbestuur

Het stadsbestuur heeft betrekkingen vacant voor een projectleider mobiliteit, een projectleider infrastructuur, een administratief medewerker voor de scholenwerking van de bibliotheek en een logistiek medewerker voor de dienst cultuur en toerisme.

De uitgebreide functiebeschrijvingen en meer details over de aanwervingsprocedure kan u nalezen op www.herentals.be/vacatures. Solliciteren kan tot en met 14 mei 2023.

Voetgangersbarometer brengt noden van voetgangers in kaart

Omdat we allemaal voetganger zijn, elke dag. Te voet naar het werk of naar school; tijdens het shoppen; al wandelend met of zonder hond; wanneer we op straat komen om mensen te ontmoeten of enkel voor de laatste meters richting bus, fiets of auto. We hebben het recht om vlot, veilig en comfortabel te voet te gaan.

Er zijn echter te weinig cijfers over voetgangers en meten is weten. Om de voetganger op de kaart te zetten en concrete aanbevelingen te doen, peilt de eerste Belgische Voetgangersbarometer daarom naar de noden van de voetganger en polst naar de bewandelbaarheid van Belgische steden en gemeenten. Het doel van de bevraging is om kennis te verzamelen over de ervaringen van voetgangers om het beleid hierop te kunnen afstemmen.

Laat uw stem horen en maak duidelijk wat de grootste groep weggebruikers nodig heeft. Neem 15 minuten de tijd om de vragenlijst in te vullen. Wie wil, maakt kans op een speciaal voetgangersgeschenk! Deelnemen kan tot en met 30 juni op www.voetgangersbarometer.be.

Lakenhal

Deel dit artikel