Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Lakenhal

50 jaar lokale dienstencentra

De lokale dienstencentra (LDC) - dat zijn ontmoetingsplekken met tal van activiteiten waar iedereen welkom is - bestaan 50 jaar. Ze zijn van onschatbare waarde voor het sociale weefsel in onze steden en gemeenten en vormen een uitstekend wapen tegen vereenzaming. Toch weet niet iedereen wat ze zijn en wat ze doen.

Daarom lanceert de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) de campagne ‘Lokale Dienstencentra: mijn warme thuis’. Bekende Vlamingen Joris Hessels en Lien Van de Kelder ondersteunen de campagne.

Vlaanderen telt 308 erkende lokale dienstencentra. Ieder LDC organiseert een resem aan activiteiten, afgestemd op de noden van de buurt. Dat gaat van het aanbieden van maaltijden tot vorming over het gebruik van de smartphone of een petanquetornooi. De LDC’s zijn ook een prima instrument om zorg- en ondersteuningsnoden te ontdekken. Mensen ontmoeten mekaar en medewerkers hebben er voelsprieten en een zeer breed netwerk om te zien hoe het met iemand gaat en of er hulp nodig is.

Herentals heeft twee LDC’s: Convent2 in het centrum en Het Pomphuis in Morkhoven.

In Convent2 kan u alle (werk)dagen terecht voor ontmoeting, ontspanning, vorming of creatief-zijn. Convent2 heeft ook een beweegruimte en op dinsdag en donderdag is er een buurtrestaurant.

De cafetaria van Het Pomphuis is van dinsdag tot vrijdag geopend van 13 uur tot 16.30 uur. Meer inlichtingen over onze dienstencentra vindt u op www.herentals.be/convent.

Stad Herentals laat 241.804 m² gras groeien

Onze stad neemt dit jaar weer deel aan de campagne Maai Mei Niet. Zo laten we onze grasperken een maand lang groeien. Maar liefst 241.804 vierkante meter gras op het openbaar domein wordt deze maand niet gemaaid. Die oppervlakte komt overeen met bijna vijftig voetbalvelden.

Door minder te maaien, krijgen we op onze grasperken meer bloemen en dus ook meer bestuivers zoals hommels, bijen en vlinders. Ook zorgt het voor een betere waterinfiltratie bij droogte, wat onze groenpercelen beter wapent tegen de klimaatverandering.

Neem ook deel aan Vlaanderens grootse campagne Maai Mei Niet en laat deze maand het gras maar groeien in uw tuin. U vindt alle informatie op www.maaimeiniet.be.

Materiaalpech? Herstel uw fiets in een fietsreparatiestation

Voortaan kunt u bij pech onderweg uw fiets herstellen in twee fietsreparatiestations in Herentals. Een fietsreparatiestation bevat alle gereedschappen om kleine mankementen aan uw fiets zelf te herstellen.

U vindt zo’n station aan het parkeerterrein naast de bibliotheek en aan de jachthaven.

Met de fietsreparatiestations wil de stad nog meer inzetten op betere mobiliteit en een gezondere levensstijl. De stations zijn aangekocht van lokale handelaar Fietsen Hendrickx voor het symbolische bedrag van 1 euro. Het gaat om een proefproject.

Aanmelden secundair onderwijs: de tickets zijn verdeeld

Kinderen die in september de overstap naar het secundair onderwijs maken, moesten zich dit jaar voor het eerst digitaal aanmelden, voor ze zich kunnen inschrijven in een school. De secundaire scholen in Geel, Kasterlee, Herentals, Vorselaar, Mol en Westerlo werken daarvoor samen in één overkoepelend aanmeldsysteem.

Het nieuwe aanmeldsysteem zorgt voor een eerlijke verdeling van de beschikbare plekken in de secundaire scholen van de deelnemende gemeenten. Het aanmeldsysteem verdeelt de leerlingen over de scholen op basis van voorkeuren. Als er voldoende plaatsen zijn, krijgen kinderen automatisch de school van hun eerste voorkeur. Als er te weinig plaatsen zijn in een school, kijkt het systeem naar de tweede school van voorkeur.

De aanmeldtermijn is intussen verstreken. In Herentals kreeg ieder kind dat zich aanmeldde zijn eerste schoolkeuze en kan het zich van 16 mei tot 12 juni inschrijven.

Wie zich niet heeft aangemeld, maar alsnog wil inschrijven, kan dat alleen in een school waar er nog vrije plaatsen zijn. Een overzicht van de vrije plaatsen is te vinden op www.geel.be/vrije-plaatsen. Die tabel is een momentopname en wijzigt voortdurend.

Spoorwegovergang Belgiëlaan gesloten op 20 mei

De spooroverweg aan de Belgiëlaan is afgesloten op zaterdag 20 mei, van 4 tot 16 uur.

Het autoverkeer volgt een omleiding langs Fraikinstraat of Hikstraat en Nederrij naar de Poederleeseweg of de Olympiadelaan of omgekeerd.

Straatvinken 2023: tel het verkeer in uw straat

Op donderdag 25 mei tellen in heel Vlaanderen duizenden vrijwilligers de voetgangers, fietsers, steps, bussen, auto’s en andere voertuigen in hun straat. Ook in Herentals gaan weer tientallen inwoners tussen 17 en 18 uur straatvinken. Wilt u ook meetellen? Schrijf u dan in via de ‘Ik doel mee’-knop op www.straatvinken.be.

Hoe meer tellers, hoe meer gegevens voor het grootschalig bevolkingsonderzoek dat nagaat hoe gezond het verkeer in onze straten is. Wetenschappers willen immers achterhalen of het verkeer duurzamer wordt. Het streefcijfer voor heel Vlaanderen is 40 % duurzame vervoersmiddelen: te voet, met de fiets of het openbaar vervoer.

Ondersteuning vrijwilligerswerking voor verenigingen

Op woensdag 31 mei, om 19.30 uur, organiseert het strategisch atelier vrije tijd een derde verenigingsavond in cc ’t Schaliken.

Een enthousiaste spreker maakt verenigingen warm om werk te maken van hun vrijwilligerswerking.

Daarnaast lanceert het atelier een oproep aan alle verenigingen om zich in te schrijven voor een vervolgtraject, waarbij ze op een persoonlijke manier gecoacht worden in hun vrijwilligerswerking.

Iedereen welkom. Inschrijven is niet nodig.

Gratis les dynamische relaxatie

Wilt u graag vol energie en relaxed uw zomervakantie tegemoet gaan? Kom dan op donderdag 1 juni van 20 uur tot 20.50 uur naar een gratis les dynamische relaxatie in het zwembad van het Netepark.

Spanningen vloeien weg uit uw lichaam, u doet nieuwe energie op, uw spieren ontspannen en u komt tot een volledig bewustzijn van uw lichaam. De les is ook geschikt voor zwangere vrouwen en personen met chronische aandoeningen. Inschrijven kan aan de kassa van het Netepark. De plaatsen zijn beperkt.

Foto : Lakenhal / Alex Leys/NNieuws.

Lakenhal

Deel dit artikel