Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Vanuit Eilandje Herentals

Lokale Politie Neteland zit vanaf 5 juni weer op Molenvest

Lokale Politie Neteland verhuist op maandag 5 juni naar haar vernieuwd hoofdcommissariaat op de Molenvest. Het adres van de politie verandert die dag naar Molenvest 23, 2200 Herentals.

Tot en met 4 juni kan u nog terecht op het tijdelijk commissariaat aan de Beukelaer-Pareinlaan 3 in Herentals. Het telefoonnummer en het e-mailadres blijven hetzelfde (014-24 42 00, pz.neteland@police.belgium.eu).

Nieuwe vacatures bij het stadsbestuur

Het stadsbestuur heeft betrekkingen vacant voor een welzijnswerker buurtbus en een polyvalent medewerker bij het lokaal dienstencentrum en voor een meewerkend ploegbaas bij het reinigingsteam. Solliciteren kan tot en met 28 mei. Gedetailleerde inlichtingen over deze jobs vindt u op www.herentals.be/vacatures.

Week van de Bij

Van 28 mei tot en met 4 juni is het weer Week van de Bij. Bijen hebben een onmisbare rol als bestuiver, maar vinden moeilijk nestgelegenheid en voedsel. De stad maait daarom minder gras en plaatst insectenhotels op bloemrijke plaatsen.

Samen kunnen we de bij redden. De bekende Vlamingen en ambassadeurs Dominique Persoone en Britt van Marsenille vragen daarom aan iedereen om hun eigen tuin in te richten als B&B voor bijen! Laat u inspireren op vlaanderen.be/week-van-de-bij voor kleine en grote acties of haal een exemplaar van De Bijenkrant in de bibliotheek of bij het stadsloket.

Studeren in de bib

Zoekt u een rustige plaats om te studeren tijdens de blok? Studenten zijn altijd welkom in de bib van Herentals. U kan er terecht tijdens de openingsuren, maar van dinsdag 30 mei tot vrijdag 23 juni op weekdagen ook tussen 9 en 13 uur in de voormiddag. Er is wifi in de bib.

Lezing over dementie en mantelzorg in bibliotheek

Op donderdag 1 juni organiseert de Familiegroep (jong)Dementie in de bib van Herentals een lezing over dementie en mantelzorg. Na een korte inleiding over wat dementie is, focust deze voordracht zich op het thema mantelzorg.

Zorgen voor iemand met dementie kan immers een hele inspanning zijn: lichamelijk, psychisch en emotioneel. Het is niet altijd makkelijk om de zorg vol te houden. Elke Keepers van Expertisecentrum Dementie Tandem kijkt daarom naar manieren om het evenwicht tussen de draagkracht en de draaglast van de mantelzorger te behouden of versterken.

De lezing start om 20 uur. Deelnemen is gratis. Reserveer uw plaats via herentals.bibliotheek.be.

Hulp bij invullen van belastingaangifte

Heeft u vragen bij het invullen of nakijken van uw aangifte? Dan kunt u rekenen op hulp. Zo helpen vrijwilligers van Beweging.net alle inwoners op:

  • dinsdag 13 juni en donderdag 22 juni, tussen 9 en 21 uur, in lokaal dienstencentrum Convent2,
  • woensdag 14 juni, tussen 18 en 21 uur, in het Dorpshuis in Noorderwijk
  • maandag 26 juni, tussen 18 en 21 uur in het Dorpshuis in Morkhoven.

U kunt een afspraak maken met een vrijwilliger via 0494-23 10 82 (enkel bereikbaar tussen 17 en 22 uur).

Er is ook een zitdag van de FOD Financiën in het administratief centrum op vrijdag 23 juni. Maak vooraf een afspraak via 014-28 50 50. U kunt de FOD Financiën ook rechtstreeks contacteren op het nummer dat vermeld staat op uw belastingaangifte of op het telefoonnummer 02-572 57 57 (directe code 17001).

Subsidie voor zwaluwnesten

Zwaluwen zijn gemakkelijk herkenbare en graag geziene vogels. Hun aanwezigheid werd lange tijd als vanzelfsprekend beschouwd. Maar hun aantal neemt nu drastisch af. Om de zwaluwen te ondersteunen, geeft de stad een subsidie aan mensen die een huis hebben waar zwaluwen nestelen. De subsidie geldt voor nesten van de huiszwaluw, boerenzwaluw en gierzwaluw. U kunt de subsidie in juni en juli aanvragen via www.herentals.be/zwaluwen.

Sint-Waldetrudiskerk en Begijnhofkerk openen de deuren

De Sint-Waldetrudiskerk en Sint-Catharinakerk (Begijnhofkerk) worden opengesteld voor het grote publiek van 1 juni tot 30 september, telkens op vrijdag, zaterdag en zondag van 14 tot 17 uur. Beide kerken zijn dan gratis te bezichtigen.

Tijdens de Open Kerkendagen is de Sint-Waldetrudiskerk op 3 en 4 juni geopend van 12 tot 17 uur en de Begijnhofkerk op zondag 4 juni, ook van 12 tot 17 uur. Het thema van de Open Kerkendagen is dit jaar: ‘Kleine details, grote verhalen’. In beide kerken ontdekken de kinderen aan de hand van een zoektocht vele verborgen details. In de Sint-Waldetrudiskerk staan ervaren gidsen ter beschikking voor algemene info, maar zeker ook voor specifieke

Veekijkdag

Op pinkstermaandag organiseert het stadsbestuur in samenwerking met de Landelijke Raad een gratis Veekijkdag, de opvolger van de gekende Veeprijskamp. Deze Veekijkdag vindt ook plaats op het multifunctioneel terrein naast het voetbalstadion van VC Herentals, van 13 tot 17 uur.

U maakt er kennis met de leukste paarden, pony's, ezels, geiten en schapen, maar ontdekt er ook klein- en pluimvee en oude landbouwvoertuigen.

Er is eet- en drankgelegenheid op het gezellige terras of in de grote tent.

Op www.herentals.be/veekijkdag kan u een tekening downloaden. Kinderen die die tekening inkleuren en ter plaatse afgeven, verdienen een gratis ijsje!

Zelfmoordlijn 1813 zoekt vrijwilligers

Het voorbije jaar beantwoordden de vrijwilligers van de Zelfmoordlijn 1813 meer dan 20.000 oproepen. Dat is een mooi cijfer, maar jammer genoeg kan ze niet alle oproepen beantwoorden. Daarom is de Zelfmoordlijn 1813 continu op zoek naar nieuwe vrijwilligers.

Wilt u iets kunnen betekenen voor anderen? Heeft u een groot inlevingsvermogen en wilt u tijd nemen voor mensen die het niet meer zien zitten? Kan u zich vrijmaken om naar mensen in nood te luisteren en beschikt u over een goede dosis draagkracht? Dan is het beantwoorden van de Zelfmoordlijn misschien wel iets voor u.

Iedereen die minstens 20 jaar oud is en zich voor tenminste een jaar kan engageren, kan zich kandidaat stellen. U heeft geen specifieke vooropleiding nodig, daar zorgt de Zelfmoordlijn 1813 voor. Zo start in het najaar van 2023 een nieuwe basisopleiding in Leuven, Gent, Antwerpen en Oostende. U kan zelf kiezen welk medium u het beste ligt: telefoon, chat of e-mail. U vindt alle nuttige info op www.zelfmoord1813.be/word-vrijwilliger.

Vanuit Eilandje Herentals

Deel dit artikel