Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Lakenhal - foto Alex Leys

Wat niet mag verdwijnen

Zomerspoor en Kempens Karakter pakken deze zomer uit met de expo “Wat niet mag verdwijnen” in het Stadsarchief (Augustijnenlaan 1). De expo toont verhalen en voorwerpen van onze inwoners.

Wat zou de toekomstige Herentalsenaar willen bekijken en beluisteren uit het Herentals van nu? De expo ‘Wat Niet Mag Verdwijnen’ wil een blik gunnen aan de toekomstige inwoners van Herentals om te ontdekken wat u anno 2023 belangrijk vindt in je leven en stad.

Breng uw verhaal of voorwerp binnen bij het stadsarchief op 2 of 9 juni, tussen 10 en 12 uur.

31 mei is Werelddag Zonder Tabak

Herentals maakt samen met 18 andere Kempense gemeenten werk van een rookvrije toekomst. Naar aanleiding van de Werelddag Zonder Tabak op 31 mei kleuren de kinderen van verschillende scholen postkaartjes om af te gegeven aan hun ouders en mensen in hun omgeving. Daarmee vragen ze om hun bijdrage: niet roken in de buurt of in het zicht van kinderen en jongeren.

Kinderen en jongeren spiegelen zich immers aan mensen waarnaar ze opkijken en kopiëren hun gedrag, ook rookgedrag: zien roken, doet roken. Verschillende Kempische scholen willen van hun omgeving nu een rookvrije omgeving maken, binnen én buiten.

De kaartjesactie werd op poten gezet door Logo Kempen, in samenwerking met de intergemeentelijke preventiewerkers. Wilt u stoppen met roken, kijk dan eens op

www.gezondleven.be/themas/tabak.

Laureaten van de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst tonen hun werk

De laureaten van de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst stellen tijdens het opendeurweekend op zaterdag 17 en zondag 18 juni hun werk tentoon in de ‘voormalige’ ateliers van de academie. 

De feestelijke opening met receptie en inleiding door schepen Jan Michielsen vindt plaats op vrijdag 16 juni om 20 uur.

Op zaterdag 17 juni is er ook een toonmoment in de vestiging van de academie in Basisschool De Wegwijzer in Morkhoven (Rode Leeuwstraat 10).

Leegstandsbeleid moet tekort aan betaalbare woningen terugdringen

Woningen en gebouwen staan soms een lange periode leeg. Als eigenaar van een dergelijk pand loopt u niet alleen mogelijke huurinkomsten mis, maar ziet u door verloedering misschien ook de waarde ervan dalen. Daarom wil de stad langdurige leegstand voorkomen en de eigenaars van leegstaande woningen en gebouwen stimuleren om ze opnieuw op de woningmarkt te brengen.

Als de leegstand toch blijft aanhouden, neemt IOK het pand op in het leegstandsregister en legt de stad een leegstandsheffing op. Met dit leegstandsbeleid wenst de stad het tekort aan betaalbare en kwaliteitsvolle woningen gedeeltelijk in te vullen. Meer info over leegstand kan u terugvinden op www.herentals.be/leegstand.

Jaarlijkse boekenverloop in bibliotheek Herentals

Begin juni vindt naar jaarlijkse gewoonte een boekenverkoop plaats in de bibliotheek van Herentals. (Prenten)boeken, tijdschriften en cd's zijn te koop aan een klein prijsje. De verkoop vindt plaats in het magazijn van de bibliotheek aan de Gildelaan, op volgende momenten:

  • zaterdag 3 juni: 10 tot 16 uur
  • maandag 5 juni: 18 tot 20 uur
  • dinsdag 6 juni: 18 tot 20 uur
  • woensdag 7 juni: 14 tot 20 uur
  • donderdag 8 juni: 18 tot 20 uur
  • vrijdag 9 juni: 18 tot 20 uur
  • zaterdag 10 juni: 10 tot 16 uur

Er is vrije inloop. De opbrengst van de verkoop gaat integraal naar 11.11.11. De boekenverkoop is een samenwerking van de dienst gelijke kansen van stad Herentals en Herentals Mondiaal.

Leer uzelf beschermen tegen cybercriminaliteit

Op vrijdag 9 juni geeft Febelfin een infosessie over allerlei vormen van online fraude. Want cybercriminaliteit is jammer genoeg niet meer weg te denken uit ons leven. Probeer u daarom zo goed mogelijk te beschermen door phishing en andere vormen van online fraude te leren herkennen.

Wat is kluisrekeningfraude? Bankkaartphishing, wat houdt het in? Hoe herken ik vriendschapsfraude? Kom het allemaal te weten tijdens de infosessie op vrijdag 9 juni, van 14.30 uur tot 16.?30 uur, in Het Pomphuis in het Dorpshuis van Morkhoven.

Schrijf vooraf in, want de plaatsen zijn beperkt: preventie@herentals.be.

 

Kajak voor 55-plussers op 22 juni

Ga op donderdag 22 juni om 13.30 uur samen met andere 55-plussers op kajaktocht van Herentals naar Grobbendonk. U kunt kiezen voor een kajak- of kanotocht met twee of een begeleide kano voor tien personen. De bus brengt u achteraf terug naar het vertrekpunt aan De Hut.

Deelnemen kost 5 euro, inclusief het busvervoer van Grobbendonk naar Herentals en een drankje bij uw terugkomst aan De Hut. Inschrijven kan via regioneteland.be/kajak-senioren en het sportloket (De Vossenberg, Markgravenstraat 107).

Vraag voor 1 juli uw kortingbon voor energiezuinige toestellen aan

Heeft u recht op het sociaal tarief voor aardgas en elektriciteit en heeft u een nieuwe energiezuinige wasmachine nodig? Of een droogkast, een koelkast of diepvriezer?

Dan kan u beroep doen op een korting van 250 euro bij de aankoop van een nieuw energiezuinig toestel. En dat doet u best voor 1 juli 2023. Daarna verkleint de doelgroep van rechthebbenden voor het sociaal tarief en komen personen met een verhoogde tegemoetkoming niet meer in aanmerking.

Vóór eind juni de kortingbon aanvragen is dus de boodschap. De kortingbon is daarna nog twee jaar geldig. Rechthebbenden kunnen maximum vier kortingbonnen aanvragen, voor de vier huishoudtoestellen.

De kortingbon geldt voor de aankoop van een energiezuinige diepvriezer met label D of beter, een wasmachine met label C of beter, een droogkast met label A++ of beter en een koelkast (met of zonder vriesvak) met een label D of beter. Tot 1 juli 2023 geldt de kortingbon ook voor een koelkast met label E. Ontdek op de website van Fluvius bij welke winkels u terecht kunt.

De kortingbon voor energiezuinige huishoudtoestellen moet op voorhand aangevraagd worden voor de aankoop van het toestel. Dit kan zowel online als op papier via fluvius.be. Hou rekening met een minimum levertermijn van twee weken. Vergeet geen recent en geldig attest ‘sociaal tarief’ toe te voegen aan de aanvraag.

Gratis renovatieadvies aan huis? Vraag een bezoek van de HUISdokter!

Heeft u renovatieplannen, maar weet u niet waar te beginnen? Wilt u een lagere energiefactuur en een hoger comfort? Of wilt u energie besparen, maar weet u niet hoe? De HUISdokter  van Energiehuis Kempen geeft gratis en onafhankelijk advies aan huis over energie en renovatie.

Interesse? Vraag nu een gratis bezoek van de HUISdokter aan via www.duurzaamwonen.be/huisdokter of bel 014 53 53 00.

Vragen over uw energiefactuur? Wilt u meer weten over premies of hulp bij de aanvraag ervan? Maak een afspraak bij het stadsloket via www.herentals.be/mijn-verbouwpremie of bel 014-28 50 50.

Beeld : Lakenhal - foto Alex Leys / NNieuws.

Lakenhal - foto Alex Leys

Deel dit artikel