Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Lakenhal - Alex Leys

Standplaats beschikbaar op woonwagenterrein Heirenbroek

Er is een standplaats beschikbaar op het stedelijk woonwagenterrein Heirenbroek. Deze standplaats is uitsluitend bestemd voor een permanent verblijf van niet-rondtrekkende woonwagenbewoners.

De standplaats wordt ten vroegste vanaf 15 augustus toegewezen. Geïnteresseerden kunnen zich tot en met 15 juli melden via het aanvraagformulier op www.herentals.be/woonwagenwerk.

Het gemeentelijk reglement woonwagenwerk is van kracht. U vindt dit reglement ook op www.herentals.be/woonwagenwerk.

Draag op warme dagen zorg voor kwetsbare personen én voor uzelf

Bij warm weer is het aangeraden voldoende te drinken en uzelf en uw huis koel te houden. Draag ook zorg voor anderen, in het bijzonder kinderen en ouderen. Hou kinderen in de gaten, ga langs bij oudere mensen of mensen die er alleen voor staan. Drinken zij wel voldoende? Is hun kledij aangepast aan de warmte? Hebben zij een koele plek om te rusten?"

Hou het koel met deze tips:

 • Drink voldoende.
 • Draag loszittende en lichtgekleurde kledij, een hoofddeksel en een zonnebril.
 • De ochtend en avond zijn de koelste momenten van de dag. 
 • Vermijd zware inspanningen tijdens het middaguur, de zon is dan het sterkst.
 • Zoek koele plekken op en blijf zoveel mogelijk in de schaduw.
 • Hou de gezondheidstoestand van ouderen, kinderen en baby's goed in de gaten.
 • Een hitteslag kan gevaarlijk zijn. Bel 112 indien nodig.
 • Smeer je huid regelmatig in met zonnecrème.
 • Laat nooit iemand achter in de auto.

Alle tips en adviezen zijn te vinden op www.warmedagen.be.

 

Kijk uit naar de Aziatische hoornaar

De zorg voor ons leefmilieu en de omgeving waarin we opgroeien en leven is een permanent aandachtspunt voor het stadsbestuur. Al jaren tracht het de biodiversiteit te vergroten door meer kansen te geven aan bijen en andere bestuivers met het aanplanten van bloemenperken, bijenvriendelijke bomen en heesters, een nultolerantie toe te passen op pesticiden en insectenhotels te plaatsen.

De Aziatische hoornaar dreigt al die inspanningen teniet te doen. Dit uitheemse insect vangt honingbijen, vliegen, sprinkhanen, vlinders en wespen, maar heeft zelf bij ons geen natuurlijke vijanden, waardoor hun aantal blijft groeien en het evenwicht verstoort.

De enige manier om de opmars van de Aziatische hoornaar effectief te vertragen, is door de nesten te vernietigen. Dat laat u best wel over aan professionelen. Zelf nesten behandelen of verwijderen kan gevaarlijk zijn.

De soort kan zeer agressief uit de hoek komen wanneer het nest bedreigd wordt. En uiteraard moet u eerst helemaal zeker zijn dat u met een Aziatische hoornaar te maken heeft; nesten van Europese hoornaars mogen niet bestreden worden, omdat die zeer zachtaardig zijn en weinig bedreiging vormen voor bijen of mensen.

Hoe herkent u een Aziatische hoornaar?

 • tussen 2 en 3 cm lang
 • zwart borststuk
 • zwarte antennes
 • geel uiteinde aan de poten
 • achterlijf met 2 smalle en 1 brede oranje band
 • koningin en werkster zijn ongeveer even groot

De Europese hoornaar heeft opvallende rode poten, veel rood aan de kop en op het borststuk en geel op bijna alle achterlijfssegmenten.

Wat te doen als u een nest van de Aziatische hoornaar ontdekt?

Brandweer Zone Kempen is al sinds vorig jaar getraind en actief om bij melding nesten van de Aziatische hoornaar te verwijderen. De wespenlijn is van 7 tot 19 uur bemand (014-28 78 78), maar gebruik bij voorkeur het e-formulier op

kempen.hulpverleningszone.be/pagina/aanvraag-wespenverdelging.

Als het nest zich op uw eigen perceel bevindt, rekent de brandweer kosten aan voor de verdelging (30,25 euro). Vindt u een nest op het openbaar domein, meld dat dan zeker ook aan Brandweer Zone Kempen of aan groendienst@herentals.be.

 

Uitgebreid onttrekkingsverbod Aa, Kleine Nete en Wimp

Door het droge weer en de lage waterstand in de waterlopen heeft de provinciegouverneur op 10 juni jongstleden een uitbreiding van het permanent onttrekkingsverbod voor onbevaarbare waterlopen afgekondigd. 

Daardoor is het op het grondgebied van Herentals nu ook verboden water te onttrekken uit alle onbevaarbare waterlopen en publieke grachten in de stroomgebieden van

de Aa, de Kleine Nete en de Wimp. Meer bijzonderheden over dir verbod vindt u via www.provincieantwerpen.be/leefmilieu/waterlopen.html.

23 juni is Dag van de Mantelzorg

Ook in Herentals zijn er vele stille krachten die dagelijks de zorg voor iemand anders op zich nemen. Het stadsbestuur viert deze mantelzorgers op vrijdag 23 juni in lokaal dienstencentrum Convent2. Mantelzorgers kunnen zich er laten verwennen in een workshop, maar zeker ook tijdens het ontmoetingsmoment met lekkernijen.

De verwensessie verzorgende massage heeft plaats tussen 10 uur en 12.30 uur, de voetmassage tussen 13 en 16 uur. Een afspraak inplannen kan in het dienstencentrum (dienstencentrum@herentals.be, tel. 014-28 20 00).

Voor het ontmoetingsmoment met lekkere versnaperingen kan u terecht in de cafetaria van het dienstencentrum, van 13 uur tot 16.30 uur.

Tarzan en Jane geven het goede voorbeeld in het Netepark

Op zaterdag 1 juli openen de buitenzwembaden van het Netepark. Naast de zwembaden kunt u ook genieten van de minigolfbanen, het BMX-parcours, de grote speeltuin, de trampolines en de cafetaria met groot terras. De speeltuin opent om 9 uur, de rest van het domein om 10 uur.

Vanaf dit jaar moet u uw identiteitskaart tonen voor u het domein binnen mag. Dat moet mogelijke ruziemakers uit het Netepark houden.

In het Netepark geldt al jaren een dresscode, die ondertussen ook in vele andere zwembaden van kracht is. U mag enkel zwemmen in strakke, aansluitende zwemkleding gemaakt van zwemstof, boven de knie en zonder zakken. Onder meer losse shorts, bermuda’s en onderbroeken zijn niet toegestaan. De dresscode zorgt voor de best mogelijke waterkwaliteit, hygiëne en netheid in de baden.

Heeft u de juiste zwemkledij bij? Neem dan een selfie met Tarzan en Jane, tag de Facebook-pagina van het Netepark en win tien gratis zwembeurten en vijf jetons voor de geur- en stoombaden. De wedstrijd loopt van 1 juli tot 3 september.

Alle informatie over de wedstrijd, de dresscode, de openingsuren en sluitingsdagen van het Netepark vindt u op www.netepark.be.

Aangepaste verkeerssituaties

Op vrijdag 16 juni organiseert vrije basisschool De Wegwijzer een autoluwe dag. Daardoor is er van 8 tot 16 uur  geen verkeer mogelijk in de Streepstraat, tussen Dorp en Eusselsstraat, en de Rode Leeuwstraat, tussen St.-Niklaasstraat en Tempels.

Op zondag 25 juni organiseren de bewoners van de Ernest Claesstraat en de Wittestraat een straatfeest. Hierdoor is er geen doorgaand verkeer mogelijk in het laatste deel van de Ernest Claesstraat op zondag 25 juni, van 10 tot en met 21 uur.

Van woensdag 28 juni, om 8 uur, tot en met zaterdag 1 juli, middernacht is er omwille van de braderij geen verkeer mogelijk op de Grote Markt en in de Zandstraat, Bovenrij, Hokwartier en Kerkstraat.

Van vrijdag 30 juni tot en met zaterdag 2 september is de Zandstraat een winkelwandelstraat op vrijdag en zaterdag tussen 11 en 18 uur. Er is dan geen doorgaand verkeer mogelijk in de Zandstraat.

Op dinsdag 11 juli viert Morkhoven Vlaanderen Feest. Tussen 10 en 22 uur is er daardoor geen verkeer mogelijk in Dorp.

Eind juli is het weer Noorderwijk Feest & Ronde van Noorderwijk. Op dinsdag 25 juli is er tussen 18 en 21 uur geen verkeer mogelijk in Koningsveld, Prinsenstraat en de Ghellincklaan.

Op vrijdag 28 juli is er tussen 18 en 21 uur geen verkeer mogelijk in de Fabiolastraat, tussen Diesterbaan en Grote Plek, en Diesterbaan, vanaf Boudewijnstraat tot het einde van de straat.

Op zaterdag 29 juli, tussen 7 en 19 uur, en zondag 30 juli, tussen 12 en 20 uur,  is er geen verkeer mogelijk op Ring in Noorderwijk, tussen Servaas-Daemsstraat en de Ghellinklaan. Het verkeer wordt omgeleid langs St.-Bavostraat en Olenseweg.

En op zaterdag 29 juli ten slotte is er tussen 7 en 19 uur geen verkeer mogelijk in de Ghellincklaan, tussen Ring en Koningsveld.

Toon uw talent op Montmartre op het Begijnhof

Voor de elfde editie van Montmartre op het Begijnhof zoekt het organiserend comité schilders, beeldhouwers, keramisten, textielkunstenaars, grafici, juweelkunstenaars, kunstenaars in hedendaagse kunst en andere kunst van 16 tot 106 jaar, amateurs of professionelen.

Zij gaan in hun gekozen discipline aan het werk tussen de fruitbomen en huisjes van het prachtige Begijnhof.  Ze kunnen ontwerpen, afwerken of voorbereidingen treffen voor een andere versie, een demonstratie of workshop geven, iets creëren met recyclagemateriaal.

Toon uw talent, uw persoonlijke kunst, dat is de enige voorwaarde om te kunnen deelnemen.

Deelnemen kost 10 euro  of 30 euro per groep vanaf 5 personen.
Er is ook ruimte voor foodtrucks.

Inlichtingen en Inschrijven via  montmartreherentals.wordpress.com.

De Lijn rolt het nieuwe net uit

Vanaf 1 juli gaat de volgende fase van basisbereikbaarheid, de nieuwe mobiliteitsvisie van de Vlaamse overheid, van start. Verschillende openbaarvervoeraanbieders passen hun aanbod gradueel aan om beter te voldoen aan de noden van de (potentiële) gebruikers.  

Weldra zullen verschillende vervoeropties naadloos op elkaar aansluiten en rijden bussen en trams frequenter, veranderen vertrouwde lijnen mogelijk van nummer, zijn er meer of andere verbindingen naar steden, scholen en ziekenhuizen én kunt u efficiënter uw eigen vervoermiddelen combineren,  ook als u een (mobiele) beperking heeft.  

Vanaf 15 juni doet De Lijn er alles aan om u te informeren, onder andere via delijn.be/nieuwenet. Maar ook op de lijn-, halte- en gemeentepagina’s op delijn.be, in De Lijn-app en folders én aan de Lijnhaltes vindt u meer informatie. U kunt met vragen ook terecht de Lijnwinkels en op 070-220 200 (0,30 euro/minuut).

Eerste jaar middelbaar = 1 maand gratis met De Lijn

Start uw kind na de vakantie in het eerste middelbaar? Vraag dan een gratis probeerabonnement van De Lijn aan. De buschauffeurs nemen met plezier de rol van mama/papa taxi van u over. Probeer de bus een maand lang gratis uit. Met een gratis probeerabonnement kan uw zoon of dochter de hele maand september op bus en tram stappen. Overal en altijd, op schooldagen én tijdens het weekend.

Aanvragen is eenvoudig; is uw kind geboren in 2011? Dan kan u zo een gratis probeerabonnement aanvragen:

 • Registreer u vóór 17 augustus 2023 met het rijksregisternummer van uw kind op delijn.be/probeeractie.
 • In augustus ontvangt u dan het probeerabonnement per post.
 • Is uw kind niet geboren in 2011, maar start hij/zij ook in het eerste middelbaar? Dan geldt dezelfde procedure als hierboven. Vul op delijn.be/probeeractie het aanvraagformulier in en laad het nodige attest op.

Word vrijwilliger bij hulplijn Tele-Onthaal

Bent u er voor anderen wanneer ze u nodig hebben? Vrijwilligerswerk bij Tele-Onthaal is uw kans om écht empathisch te zijn, verder dan clichés. Maak het verschil met uw woorden en word een luisterend oor voor de 350 mensen per dag die nood hebben aan een ondersteunend gesprek.

Volg de opleiding tot telefoon- of chatvrijwilliger bij Tele-Onthaal en schrijf u in voor de trainingsreeks die start op zaterdag 7 oktober 2023. Meer info en inschrijven via www.tele-onthaal.be/word-vrijwilliger.

Foto : Lakenhal - Alex Leys/NNieuws.

Lakenhal - Alex Leys

Deel dit artikel