Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Lakenhal

Maak een ritje met de duofiets van WZC Sint-Anna

Is een van uw naasten een bewoner van woonzorgcentrum Sint-Anna? En wilt u er deze zomer graag een fietstochtje mee maken, maar is hij of zij minder mobiel? Haal dan gerust eens de duofiets van stal!

Met de duofiets van WZC Sint-Anna kunt u als begeleider en uw naaste als passagier een fietstochtje maken op hetzelfde vervoermiddel. U stuurt, maar uw naaste kan probleemloos mee de trapbewegingen van het fietsen doen.

Is uw nieuwsgierigheid gewekt? Bekijk dan via het YouTube-kanaal van stad Herentals (https://www.youtube.com/watch?v=IXOmu7K_164) hoe de duofiets precies werkt. Wilt u de duofiets reserveren? Doe dat dan uiterlijk twee dagen op voorhand via het team ergo en animatie van WZC Sint-Anna (014-24 89 34, ergo-animatiewzc@ocmwherentals.be, Vorselaarsebaan 1 in Herentals).

Zet de zomer goed in met de braderij

Ook dit jaar is het weer vier dagen lang braderij in het centrum. Van woensdag 28 juni tot en met zaterdag 1 juli klinkt er in onze centrumstraten muziek, staan er kramen buiten en is er animatie voor groot en klein. 

Zo zijn er elke avond optredens op een podiumwagen op de Grote markt. Ook staan er maar liefst tien springkastelen verdeeld over het centrum. Kinderen kunnen op donderdag 27 juni, van 16 tot 18 uur, zelfs komen dansen op de kinderdisco.

De scholen van Herentals delen dan weer tekeningen uit aan hun leerlingen. Deze ingekleurde tekening mogen kinderen tijdens de kinderdisco uitwisselen tegen een gratis ijsje bij de ijskar van Ijs Baeten.

Zandstraat, Grote Markt, Hofkwartier, Bovenrij en Kerkstraat zijn afgesloten vanaf woensdag 28 juni om 8 uur 's morgens tot en met zaterdag 1 juli om 24 uur. De parkeerterreinen van Kerkstraat en Nonnenstraat blijven bereikbaar. Op het parkeerterrein aan Carré Mode kunt u tijdens de braderij niet parkeren.

Nieuwe tarieven voor Netepark vanaf 1 juli

Op 1 juli worden de verschillende tarieven voor zwembeurten en abonnementen in zwembaden en recreatiedomein Netepark geïndexeerd. Vanaf 1 juli kost een individueel ticket 3,50 euro voor wie in Herentals woont en jonger is dan 14 jaar. Volwassen Herentalsenaren betalen vanaf dan 4 euro voor een zwembeurt.

Voor niet-inwoners kost een toegangsticket vanaf 1 juli 6 euro (-14 jaar) en 8 euro (+14 jaar).

De nieuwe tarieven staan vanaf 1 juli op www.netepark.be.

Gezellig slenteren over de zomermarkt

Kom op zaterdag 1 juli, tussen 16 en 21 uur, genieten van de zomermarkt op de Grote Markt. U kunt gezellig slenteren voorbij zo’n zestig marktkramen over het gezelligste marktplein van de Kempen, koopjes doen en achteraf een praatje doen op de terrasjes. Mooier kan een zomeravond niet worden!

Beiaardconcerten met stadsbeiaardier Koen Van Assche

Op donderdagen 6, 13 en 20 juli kunnen u en uw gezelschap vanop een terras op de Grote Markt weer genieten van onze beiaardconcerten. Voor deze concerten speelt Koen Van Assche vanuit de beiaardtoren van de Lakenhal. De stadsbeiaardier brengt een aangename mix van licht klassieke muziek en jazz. De concerten starten steeds om 20 uur.

Wzc Sint-Anna pakt uit met Zomerfeest

Na een succesvolle Wintermarkt presenteert het Feestcomité van woonzorgcentrum Sint-Anna op 7 juli zijn eerste Zomerfeest. Het wordt een feest voor jong en oud met de nodige sfeer en gezelligheid. Daar zorgen een cocktailbar met cocktails en  mocktails en de zomerse beats van dj Jan voor. Om 16 uur is er bovendien een optreden van zangeres Sabine en om 18 uur een van Hanz Duval. Er zijn ook ijsjes, tapas en een heuse BBQ, waarvoor u trouwens niet vooraf hoeft in te schrijven.

Aan animatie voor groot en klein werd ook gedacht. Wat dacht u van zakspringen, hamerklop, sjoelbakken, springkastelen en ballonnen plooien ,… Klinkt goed toch?

Voor al dit vertier en plezier een adres: Vorselaarsebaan 1/A. Iedereen welkom vanaf 14 uur.

Vlaanderen Feest op dorpsplein Morkhoven

Op dinsdag 11 juli vieren we om 15 uur op het dorpsplein van Morkhoven de Vlaamse Feestdag met Nederlandstalige muziek, kinderanimatie, dansinitiaties voor jong en oud en Vlaamse kost. Folkgroep Kadril sluit de dag af met het beste uit zijn repertoire en zijn favoriete Vlaamse klassiekers. Al meer dan 45 jaar zorgt de Vlaamse groep Kadril voor folkvreugde. U vindt alle informatie op  www.schaliken.be/programma/vlaanderen-feest-0.

Hou de speelstraten in de gaten

Tijdens de grote vakantie, van 1 juli tot 31 augustus, maken tal van bewoners van hun straat weer een speelstraat. Kinderen kunnen dan tussen 12 en 21 uur veilig ravotten in een verkeersvrije straat, terwijl buren elkaar beter leren kennen.

Sommige straten zijn alle dagen van de zomervakantie een speelstraat, andere alleen in het weekend of tijdens een of meerdere weken. Een overzicht van alle speelstraten vindt u op www.herentals.be/speelstraat. Op deze webpagina kan u trouwens uw speelstraat tijdens de volgende schoolvakantie al aanvragen.

Blauwalgen opgemerkt? Meld het meteen

Warme en droge zomers zorgen voor veel blauwalgenbloei, zowel in kanalen en (recreatie)vijvers, als in beken en rivieren. Veel blauwalgen produceren gifstoffen die ernstige gezondheidsrisico's kunnen veroorzaken. Daarom is het belangrijk om blauwalgenbloei te melden.

Blauwalgenbloei is vrij gemakkelijk te herkennen. Ze vormen een (blauw)groene tot roodbruine olie- of verfachtige laag die op het wateroppervlak drijft of er net onder zweeft. Ook wanneer je wit of blauw schuim aan de waterkant ziet, is er sprake van blauwalgenbloei.

Een ongewone watervogelsterfte of vissterfte kan het gevolg zijn van blauwalgenbloei.

Ons lichaam kan in contact komen met de gifstoffen van blauwalgen via de huid, door water in te slikken of door heel kleine waterdruppels in te ademen. Dit kan leiden tot diarree, braken, irritatie van de ogen, oren en huid, hoofdpijn, luchtwegklachten, allergische reacties en astma. Ook voor dieren kunnen de gifstoffen schadelijk en zelfs dodelijk zijn.

Stelt u ergens blauwalgenbloei vast, meld dat dan meteen aan de dienst omgeving van de stad: tel. 014-28 50 50, info@herentals.be.

Ontdekavond in het huis van de toekomst

Op woensdag 5 juli nodigt Kamp C in Westerlo u vanaf 16 uur graag uit voor een unieke ontdekkingstocht in het huis van de toekomst. Een keukeneiland uit veenbessen, een toilet uit riooldrab en muurpanelen van schimmels? Niets is hier onmogelijk. Verruim uw blik en ervaar meer dan 100 biogebaseerde bouwmaterialen en hun mogelijkheden.

Om 19 uur kunt u er bovendien luisteren naar Nic Balthazar en zijn praat over het klimaat of volg een workshop en geniet van een hapje en een drankje aan de foodtrucks.

Inschrijven voor het bezoek en/of de praat over het klimaat is noodzakelijk en kan via kampc.be.

Foto Alex Leys/ NNieuws.

                                  

Lakenhal

Deel dit artikel