Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Lakenhal foto Alex Leys

Pop-up zomerplein op zuidkant Grote Markt

In augustus wordt de zuidkant van de Grote Markt een pop-up zomerplein. U kunt er genieten van onder meer zitelementen, een overkapping, beplanting, sfeerverlichting en een petanqueveld. De allerkleinsten kunnen zich dan weer uitleven in de zandbak. Het wordt een aangename, groene en schaduwrijke ontmoetingsplek.

Het pop-up zomerplein opent op donderdagmiddag 3 augustus en blijft tot en met donderdag 24 augustus. Evenementenbureau P-Productions Rental & Events werkt het concept uit. Vrijwilligers uit onze stad steken de handen uit de mouwen om zit- en groenelementen te maken.

De opstelling gaat gepaard met tijdelijke verkeersmaatregelen. Zo geldt er een stilstaan- en parkeerverbod tussen Koppelandstraat en Lantaarnpad van dinsdag 1 augustus om 22 uur tot en met vrijdag 25 augustus om 7 uur. Er is heel deze periode ook geen autoverkeer toegelaten, behalve op vrijdag tussen 6 en 14 uur voor marktkramers en leveringen aan cc ‘t Schaliken.

Er worden tijdens de periode van woensdag 2 augustus om 9 uur tot en met vrijdag 25 augustus om 8 uur drie extra parkeerplaatsen voor mensen met een beperking voorzien op het parkeerterrein van de Sint-Waldetrudiskerk.

Kinderzoektocht Groetjes uit Herentals

De stedelijke dienst cultuur en toerisme heeft een nieuwe kinderzoektocht door onze stad uitgestippeld. Kinderen kunnen samen met de reporters Lino en Lena de leukste plekjes in Herentals leren kennen tijdens een boeiende wandeling van 4 kilometer.

De kinderzoektocht Groetjes uit Herentals kost 4 euro en is verkrijgbaar bij de dienst cultuur en toerisme, Grote Markt 35, Herentals.

Donderse Dagen op buitenplein cc ‘t Schaliken

Op donderdagen 10 en 17 augustus zijn het weer Donderse Dagen op het buitenplein van cc ’t Schaliken. U kunt dan telkens om 20 uur genieten van gratis concerten. Zo brengt Dries Bongaerts op 10 augustus rauwe nummers die balanceren tussen blues en folk. Hij was in 2021 artist in residence bij Muziekcentrum Dranouter.

Op 17 augustus is het de beurt aan Kristo, het project van de Belgische singer-songwriter en multi-instrumentalist Kristiaan Deruytter. U mag straffe en oprechte songs verwachten die de ene keer ingetogen en puur en dan weer opzwepend en funky zijn.

Beleef Zomerspoor met de bibliotheek

Ook de bibliotheek neemt in augustus deel aan het stadsfestival Zomerspoor. U en uw kinderen kunnen de hele maand augustus genieten van allerlei activiteiten op verschillende locaties in onze stad:

  • 19 augustus: Vertelcaravan op de Grote Markt
  • 21, 23 en 24 augustus: Vertelmomenten op verschillende locaties in samenwerking met de Verhalenweverij
  • 22 augustus: Proefjes met je boefjes, workshop voor kinderen in VBS De Wegwijzer in Morkhoven
  • 23 augustus: Strip je meubels, workshop in VBS De Wegwijzer in Morkhoven (inschrijven is nodig)
  • 28 augustus: Het Complimentariaat, in het speeltuintje naast de bib
  • 29 augustus: Lezing: Op de Vlucht, op de groenzone achter de bib (inschrijven is nodig)

Meer informatie vindt u op herentals.bibliotheek.be en www.zomerspoor.be.

Aangepaste verkeerssituaties

Van dinsdag 1 augustus om 22 uur tot vrijdag 25 augustus om 7 uur is er geen autoverkeer mogelijk op de zuidkant van de Grote Markt door het pop-up zomerplein.

Van woensdag 2 augustus om 9 uur tot en met vrijdag 25 augustus om 8 uur geldt ook eenrichtingsverkeer in de Kerkstraat, van de Bovenrij naar de Collegestraat.

Op zaterdag 5 augustus organiseren enkele bewoners van de Koepoortstraat een straatfeest. Hierdoor is er geen doorgaand autoverkeer mogelijk in een deel van de Koepoortstraat, tussen huisnummers 44 en 52, van vrijdag 4 augustus om 18 uur tot en met zondag 6 augustus om 20 uur.

Op zaterdag 12 augustus is er omwille van een rommelmarkt tussen 8 en 18 uur geen autoverkeer mogelijk in de Sint-Waldetrudisstraat.

Op dinsdag 15 augustus organiseert Café Welkom Veloclub de wielerwedstrijd GP Yvonne Reynders. De wielerwedstrijd loopt grotendeels over het grondgebied van Herentals, maar ook deels over dat van Westerlo en Olen.

De wedstrijd start in Ring en gaat vervolgens naar Olenseweg, Varendries, Kijnigestraat, Landweg, Acacialaan, Klein Plassendonk, Plassendonk, Servaas Daemsstraat, Hoge Weg, Schravenhage, Lankem, Roetershoek, Duipt, Doornestraat, Molenstraat, Kapelstraat, Speltstraat, Berteneinde, Wiekevorst, Voortkapelseweg, Morkhovenseweg, Verbindingsstraat, Zandkapelweg, Hoogton, Witbos, Morkhovenseweg terug naar Ring.  De omleiding naar Noorderwijk en Morkhoven gaat langs Olen.

Op dinsdag 15 augustus, tussen 8 en 19 uur is er een stilstaan- en parkeerverbod op heel het parcours van de wielerwedstrijd.

Op dinsdag 15 augustus, tussen 8 en 22 uur, is er een stilstaan- en parkeerverbod in de Ghellincklaan, tussen Ring en Koningsveld.

Van vrijdag 11 augustus om 8 uur tot en met woensdag 16 augustus om 22 uur is er een stilstaan- en parkeerverbod op het dorpsplein van Noorderwijk.

Op dinsdag 15 augustus geldt tussen 13 en 19 uur op een groot deel van het parcours eenrichtingsverkeer.  Alleen in de Servaas Daemstraat, tussen Plassendonk en Hoge Weg, Molenstraat, tussen Doornestraat en Kapelstraat, en Ring, tussen Servaas Daemsstraat en Olenseweg, wordt er geen enkelrichting ingevoerd. Hier zal politie Neteland het verkeer regelen.

Op zaterdag 19 augustus is er op de Grote Markt een bracante- en rommelmarkt. Tussen 7 en 21 uur is er dan geen  autoverkeer mogelijk. Het Hofkwartier is dus doodlopend ter hoogte van de Grote Markt en de Zandstraat, tussen Grote Markt en Collegestraat, is niet bereikbaar via de Grote Markt.

Op zaterdag 19 en zondag 20 augustus is het Molekens Kermis. Er is dan geen autoverkeer mogelijk op 19 augustus, tussen 8 en 22 uur, en 20 augustus, tussen 8 en 23 uur, in de Acacialaan, tussen Wilgenlaan en Heesveld, in de Dennenlaan en in de Lindenlaan, tussen Berkenlaan en Acacialaan.

Op zondag 20 augustus is er door het feestweekend 150 jaar Noorderwijk  tussen 9 en 20 uur geen autoverkeer mogelijk op de Ring in Noorderwijk, tussen Servaas Daemsstraat en Ghellinklaan. Het verkeer wordt hier omgeleid langs de Sint-Bavostraat en de Olenseweg.

Op zondag 20 augustus heeft er in het centrum van Herentals een autoloze sportdag plaats. Tussen 8 en 20 uur is er dan geen verkeer mogelijk in de Zandstraat, tussen Grote Markt en Collegestraat, in het Hofkwartier, op parkeerterrein Stadspark, op de Grote Markt, in de Koppelandstraat, tussen Nonnenstraat en Grote Markt, in het Lantaarnpad, in de Bovenrij, tussen Nonnenstraat en Kerkstraat, in de Kerkstraat, op het parkeerterrein Sint-Waldetrudiskerk, in de Collegestraat en in de Gildelaan, tussen Molenvest en Kerkplein.

Lakenhal foto Alex Leys

Deel dit artikel