Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nieuwtjes schepencollege Herentals

De Hellekens - foto Alex Leys

Bouw van nieuwe sporthal in Noorderwijk start op 18 september

Op 18 september start de bouw van de nieuwe sporthal in Noorderwijk. Om de inwoners van Noorderwijk en Morkhoven te informeren over het bouwproces vond er op 21 augustus een infomoment plaats in het oud zwembad van Noorderwijk.

De nieuwe sporthal komt op de locatie van de huidige sporthal. Ze heeft een grote sportruimte met negen badmintonterreinen, drie volleybalterreinen, twee basketbalvelden, een zaalvoetbalterrein, zes grote kleedkamers, sanitaire voorzieningen, een polyvalente ruimte en tal van berg- en technische ruimtes (https://www.youtube.com/watch?v=FtiesaWpCWc).

Het gebouw is fossielvrij en maakt gebruik van een warmtepomp om de ruimtes duurzaam te verwarmen en te koelen. Daarnaast is er regenwaterrecuperatie en worden er zonnepanelen geplaatst.

Volgens de huidige planning wordt de sporthal in het najaar van 2024 opgeleverd en eind 2024 ingericht. In het najaar van dit jaar volgt er nog een infomoment over de gebruiksregels, de tarifering en het reservatiesysteem.

Uniek loket beantwoordt vanaf september al uw vragen over wonen en energie

Op welke premies hebt u recht als u uw woning gaat (ver)bouwen en/of aanpassen? Of hebt u hulp nodig bij het indienen van Mijn VerbouwPremie of Mijn VerbouwLening? Vragen over energiecontracten? Welke verplichtingen zijn er om een woning te verhuren?

Aan het woon- en energieloket kunt u terecht voor al uw vragen over premies, leningen of andere vragen over woon- en energiethema’s. Het loket is vanaf september wekelijks open op afspraak op maandag van 13.30 uur tot 16 uur en van 17 uur tot 19.30 uur.

Om voldoende tijd te nemen om uw dossier te behandelen, kan u alleen op afspraak terecht bij het woon- en energieloket. U kan telefonisch een afspraak maken via 014-28 50 50. Een afspraak duurt, afhankelijk waarvoor u wilt langskomen, 30 minuten (voor advies, info of begeleiding) of 1 uur (voor het indienen van een premie of lening).

Alle informatie over wonen, energie en duurzaamheid staat vanaf nu gebundeld op één overzichtelijke website: www.duurzaamwonen.be/herentals

Weggeefkast is geen wegwerpkast

Sinds eind 2021 staat er een weggeefkast op het dorpsplein van Morkhoven. In de Geefkast kunnen buurtbewoners hun ongebruikte spullen een nieuw leven geven. Alle spullen die nog bruikbaar zijn en in de kast passen, kunt u meebrengen. Alles wat in de Geefkast staat, mag meegenomen worden.

Helaas zien we steeds vaker dat er ook zaken in de Geefkast belanden die er niet in thuishoren. Denk maar aan vieze, versleten of kapotte spullen of grote zaken die er niet in passen en dan maar naast de kast worden gezet. Daarom sommen we even op wat wel en niet in de weggeefkast mag.

Wat mag wel? Kleine spullen in goede staat zoals boeken, tijdschriften, babyverzorging, wc-papier, tandpasta, shampoo, zeep, keukengerei, huisraad, vazen, fotokaders, speelgoed, klein elektro, muziekinstrumenten of schoolgerief.

Wat mag niet? Spullen die niet in de kast passen, voedingswaren, dranken, kledij, medicatie, scherpe voorwerpen en oude, versleten of kapotte spullen.

De weggeefkast en de andere ruilkasten in onze stad en dorpen zijn het werk van vrijwilligers. Zij kijken de kasten geregeld na en onderhouden ze.

Septemberkermis van 1 tot 6 september

Van vrijdag 1 september tot en met woensdag 6 september staat de Septemberkermis weer op de Grote Markt. Stad en foorkramers stellen u graag volgend boeiend programma voor:

vrijdag 1 september

  • 15.30 uur: de kermisattracties zijn open
  • 19.00 uur: officiële opening van de kermis door het schepencollege, gevolgd door een rondgang voor alle kinderen langs de verschillende kermisattracties onder begeleiding van de Koninklijke Fanfare De Noorderzonen
  • straatanimatie 'Racebob'

zaterdag 2 september

  • 15 - 17 uur: Clown en ballonplooien

zondag 3 september

  • 15 - 17 uur: meet en greet met animatiefiguren Barbie en Ken, Olaf en Elsa van Frozen en Marshall van Paw Patrol

dinsdag 5 september

  • 17  - 19 uur: prikkelarm moment: alle kermisattracties dempen het geluid, dimmen de felle lichten en doven de flikkerende lichten
  • integratiedag voor mensen met een beperking (in samenwerking met OPH en Rotary Club Herentals).

woensdag 6 september

  • 14 - 17 uur: kinderkleurwedstrijd: kinderen kunnen een ingekleurde tekening, die ze hebben ontvangen via de basisscholen van Herentals of via de website van de stad, inruilen voor kortingskaartjes. Deze kaartjes kunnen ze die woensdag inruilen aan de verschillende kermisattracties.
  • familiedag: de kermis is vandaag goedkoper.

Sport na school met SNS-pas

Heeft u sportieve kinderen in het secundair onderwijs die graag allerlei sporten doen? Dan is de SNS-pas op hun lijf geschreven. De SNS-pas is een sportpas voor leerlingen van de middelbare school. Met deze pas kunnen ze gedurende een bepaalde periode na de schooluren deelnemen aan verschillende sportactiviteiten in de buurt. Ze kiezen zelf waar, wanneer, hoe vaak en met wie.

Een SNS-pas kost 35 euro voor een semester en 55 euro voor twee semesters. Een deel van het inschrijvingsgeld kan u terugvragen via uw ziekenfonds.

Meer inlichtingen over het aanbod en inschrijven, vindt u op www.sportnaschool.be.

Brandweer viert tweehonderdjarig bestaan met opendeurdag op Grote Markt

In 2023 bestaat brandweer Herentals 200 jaar. Om dat te vieren, houdt de brandweer op 9 september van 11 tot 18 uur een opendeurdag op de Grote Markt. Ook de lokale en federale politie, het Rode Kruis, de civiele bescherming, defensie en de dienst noodplanning zijn aanwezig met voertuigen, materiaal en personeel.

U kunt er genieten van een show met de voertuigen en oldtimers. De allerkleinsten kunnen zelfs een brand blussen en zich uitleven op leuke springkastelen en een toffe fotobooth. Ook kunnen ze deelnemen aan een zoektocht.

De allergrootsten kunnen dan weer een Pompbierke proeven of een boek over de rijke geschiedenis van de brandweer aanschaffen. Verder zijn er ook infostanden over alle disciplines. U krijgt er alle informatie over jobs, aanwerving, preventie en meer.

www.200jaarbrandweerherentals.be.

Fietsbehendigheid voor volwassenen

Voelt u zich soms onzeker op de (elektrische) fiets en zit u met vragen? Of wilt u graag uw fietsbehendigheid een boost geven? Dan is de sessie 'fietsbehendigheid voor volwassenen' van politiezone Neteland misschien wel iets voor u! Een lesgever van het verkeerseducatief centrum begeleidt u op maandag 4 september, om 10 uur, in het Verkeerspark. Schrijf wel vooraf in via de website van Politiezone Neteland.

Reiniging straatkolken in het najaar

Het stadsbestuur laat in het najaar de kolken in het stadscentrum reinigen. Omdat de veegwagen overal bij de straatkolken moet kunnen, geldt er in sommige straten een parkeerverbod. Dat parkeerverbod geldt alleen op de dag van de reiniging, vanaf middernacht. De reinigingswerken beginnen om 7 uur. De stad probeert ook zoveel mogelijk het onkruid te verwijderen. De politie houdt toezicht en laat wagens wegtakelen als dat nodig is.

Wanneer en in welke straten het parkeerverbod geldt, kan u nakijken op https://www.herentals.be/nieuws/reiniging-straatkolken-in-het-najaar. Staat uw straat niet in het overzicht, dan komt ze wel aan de beurt, maar geldt er geen parkeerverbod.

Luchtfoto De Hellekens - foto Alex Leys (drone) / NNieuws.

De Hellekens - foto Alex Leys

Deel dit artikel