Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Lakenhal

Kom in beweging en laat u inspireren tijdens de Maand van de Sportclub

De Maand van de Sportclub is een jaarlijks terugkerend evenement dat wordt gesteund door Sport Vlaanderen en de lokale besturen. Het moedigt mensen van alle leeftijden en niveaus aan om deel te nemen aan sportieve activiteiten en om zich aan te sluiten bij lokale sportclubs.

Ontdek heel de maand september de magie van sport en beweging bij de Herentalse sportclubs. Ervaar de gratis open trainingen, kennismakingscursussen en demonstraties. Of u nu een doorgewinterde sporter bent of nieuw bent in de wereld van de sport, de Maand van de Sportclub heeft voor elk wat wils.

De Maand van de Sportclub is de perfecte gelegenheid om de sport te ontdekken die bij u past. Sluit u aan bij de sportieve gemeenschap en ervaar hoe sporten u fitter, gezonder en gelukkiger maakt. Of u nu uw vaardigheden wilt verbeteren, nieuwe sportvrienden wilt maken of gewoon wilt genieten van beweging en plezier, het is allemaal mogelijk tijdens deze unieke sportmaand.

Op www.herentals.be/maand-van-de-sportclub vindt u een overzicht van de activiteiten die deelnemende sportclubs organiseren. Van voetbal tot tennis, van dansen tot zwemmen, het aanbod is enorm ruim.

Veilig naar school: te voet of met de fiets

Over twee weken start het nieuwe schooljaar en dan leggen weer heel wat leerlingen dagelijks te voet of met de fiets de route naar school af. In dit artikel vindt u heel wat tips om dat veilig te doen.

Te voet:

 • Leg met uw kind het parcours al van tevoren af. Toon alle potentiële gevaren zoals opritten en uitritten van parkeerterreinen en garages.
 • Vertrek ruim op tijd, zodat u niet hoeft te lopen.
 • Toon uw kind hoe het correct en rustig moet oversteken en leg uit dat het altijd oogcontact met de bestuurders moet maken voor het oversteekt op een zebrapad.

Met de fiets:

 • Oefen de veiligste route naar school.
 • Heb vertrouwen in uw kind, maar laat haar of hem pas alleen naar school rijden als zij of hij zich daar comfortabel bij voelt. Kan uw kind goed de snelheden inschatten? Kan zij of hij de arm uitsteken en tegelijk het evenwicht bewaren?
 • Zorg dat uw kind altijd goed zichtbaar is en laat haar of hem een fietshelm dragen.

Adolescenten:

 • Laat uw oudere kinderen onderweg geen muziek luisteren. Dring erop aan dat ze ‘s ochtends op tijd naar school vertrekken, anders nemen ze misschien risico’s.
 • Wil uw jongere een brommer? Leg haar of hem uit dat een hogere snelheid een hoger risico betekent. Een helm is verplicht en moet een CE-markering bevatten.           

 

ANB herstelt natuurwaarde van Zavelbos

Deze week start het Agentschap Natuur en Bos (ANB) boswerkzaamheden in het Zavelbos. In het kader van het omvormingsbeheer naar een ander bostype met een hogere natuurwaarde, dat van nature op deze standplaats voor komt, voert ANB een selectieve kapping uit. Het gaat om een dunning van den en exotenbestrijding van Amerikaanse eik.

De werkzaamheden zullen vermoedelijk twee weken duren. Nadien volgt nog de afvoer van het stamhout.

Tekenacademie zoekt modellen

Voor haar atelier tekenkunst, schilderkunst en beeldhouwkunst is de Stedelijke Academie voor Beeldende kunst op zoek naar (naakt)modellen. Ervaring is niet vereist. Aanstelling en vergoeding via vrijwilligers statuut.

Zin in deze nieuwe uitdaging? Mail naar pascale.brant@herentals.be.

Stad zet in op landschapstoerisme rond Toeristentoren

Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete werkt in een breed partnerschap samen met de stad Herentals aan de realisaties van de landschapsvisie Kempense heuvelrug. Een daarvan is het versterken van het landschapstoerisme en daarvoor werd nu een huisstijl ontwikkeld. Nieuwe infobakens zullen bezoekers vanuit de verschillende toegangen aan de rand van het gebied gericht leiden naar de zone rond de Toeristentoren. Nog voor de start van de nieuwe reeks Herfst- en Winterwandelingen komen er twee maxi-bakens, twee infoborden en drie nieuwe zitbanken.

Strijd voor het goede doel in Pink Ladies Games

De Pink Ladies Games komen op zondag 1 oktober voor het eerst naar Herentals. Dames nemen het in teams van vier of vijf met elkaar op tijdens zes ludieke wedstrijden. De opbrengst gaat naar Think Pink, de organisatie die strijdt tegen borstkanker.

De wedstrijden vinden plaats op de Grote Markt en starten om 13 uur. Vrouwen vanaf 16 jaar en van alle maten en achtergronden kunnen meedoen. Een deelname kost 160 euro voor een team met vier dames en 195 euro voor een team met vijf dames. Inschrijven doet u via www.pinkladiesgames.be.

#BakeWithLove: geld inzamelen voor onderzoek naar Alzheimer

Op Wereld Alzheimer Dag, 21 september, lanceert Stop Alzheimer, de Stichting Alzheimer Onderzoek, de campagne #bakewithlove.

De #BakeWithLove-campagne is een manier om banden te smeden met onze ouderen, waarbij een moment van samenhorigheid in de keuken centraal staat. Net als bij andere activiteiten zorgt koken immers voor een ritme in ons dagelijks leven en helpt het om het functionele geheugen van patiënten in stand te houden. Het gebruik van een recept, het geven van een taak en precieze instructies aan patiënten over wat ze moeten doen, helpt de patiënten hun vaardigheden op peil te houden.

Op deze manier stimuleert het #BakeWithLove-initiatief interactie en vergroot het de zelfwaardering. Het is een initiatief dat zowel patiënten als toekomstige generaties ten goede komt, want aan het einde van de ateliers worden de creaties verkocht ten voordele van Belgisch wetenschappelijk onderzoek naar het voorkomen, genezen en behandelen van de ziekte van Alzheimer en aanverwante vormen van dementie.

Of het nu gaat om koekjes, cake, taart of muffins, u kunt uw eigen gebak maken, alleen of met anderen. Verkoop ze vervolgens aan vrienden en familie; elke verkoop telt! Tot slot kan u de winst doneren op rekening BE83 0017 5620 5915 op naam van de Stichting Alzheimer Onderzoek (mededeling cupcakes 2023).

Voor meer informatie: www.stopalzheimer.be

Aangepaste verkeerssituaties

Op zaterdag 2 september organiseren de bewoners van de Veldstraat een straatfeest. Hierdoor is er geen doorgaand autoverkeer mogelijk van 14 tot 23 uur.

Op zaterdag 2 september vindt de Grote Kunstparade plaats. De Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst en de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans verhuizen dan in stoet van respectievelijk de Markgravenstraat en de Hikstraat naar hun nieuwe stek in de kunstencampus aan de Molenvest. Hierdoor is er tussen 13 en 18 uur geen verkeer mogelijk op de Molenvest, in de richting van de Zandstraat, tussen Gildelaan en Wasserijstraat. Er geldt ook een stilstaan- en parkeerverbod.

Op zaterdag 2 september organiseren de bewoners van Driesbos, Varendries en de Kijningestraat een straatfeest. Hierdoor is er geen doorgaand verkeer mogelijk op het laatste deel van Driesbos (vanaf zijweg Driesbos tot einde straat) van zaterdag 2 september 2023, om 14 uur, tot en met zondag 3 september 2023, om 1 uur.

Op zondag 3 september vindt er een trottoirverkoop plaats op de Molenvest. Hierdoor geldt er van 9 tot 17 uur een stilstaan- en parkeerverbod aan de beide kanten van de rijbaan, in de richting van de Gildelaan. Tussen 10 en 17 uur is er geen doorgaand verkeer mogelijk.

Op zaterdag 9 september viert Brandweer Herentals zijn 200ste verjaardag op de Grote Markt. Hierdoor is er op de Grote Markt en in het Hofkwartier geen verkeer mogelijk tussen 6 en 22 uur.

De enkelrichting in de Koppelandstraat (tussen Nonnenstraat en Koppelandstraat 9), Zandstraat (tussen Collegestraat en Grote Markt) en Kloosterstraat wordt dan opgeheven. 

Er geldt een stilstaan- en parkeerverbod:

van vrijdag 8 september, om 14 uur, tot en met zaterdag 9 september, om 22 uur:

 • op de noordkant van de Grote Markt

op zaterdag 9 september, van 6 tot 22 uur:

 • op de zuidkant van de Grote Markt
 • op zes parkeerplaatsen op parkeerterrein Stadspark
 • op de linkerkant van het parkeerterrein van de Sint-Waldetrudiskerk
 • op het parkeerterrein aan het administratief centrum.
Lakenhal

Deel dit artikel