Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Lakenhal - foto Alex Leys

Echte helden fietsen, steppen of wandelen naar school

Ook dit jaar kunnen kinderen uit de lagere school deelnemen aan Bike2School. Telkens ze met de fiets, te voet of met de step naar school komen, ontvangen ze een aantal bucks. Bucks zijn virtuele munten die de kinderen kunnen inruilen bij lokale handelaars.

Kinderen die deelnemen, verdienen niet alleen een leuke beloning. Ze voelen zich ook fitter, dragen bij aan een beter klimaat én zorgen voor een veiligere schoolomgeving met minder auto’s.

Uw kind kan deelnemen door een handige tag aan zijn fiets of boekentas te hangen. Telkens het kind te voet, met de step of met de fiets naar school gaat, kan het de tag scannen en zo munten verzamelen.

Er zijn ook enkele actieweken waarin kinderen extra bucks kunnen sparen. Die actieweken lopen van 18 tot 22 september, van 4 tot 8 december en van 19 tot 23 februari. Deelnemende scholen nemen automatisch deel aan jaarwedstrijd waarbij ze kans maken op leuke prijzen, zoals een klasbezoek aan de Lilse Bergen, Hidrodoe, Superjump, het Klimkaffee of Raf&Otje.

Bike2School kan rekenen op de financiële steun van EFRO Vlaanderen - GTI Kempen, Vlaanderen en de provincie Antwerpen en de deelnemende gemeenten.

Infrabel waarschuwt voor geluidshinder tijdens vernieuwing wissels

Infrabel werkt verder aan de vernieuwing van alle wissels ter hoogte van het stationsgebouw en de spoorbundel in Herentals. Deze werken zijn nodig om de veiligheid en de continuïteit van het treinverkeer te blijven garanderen.

De werkzaamheden hebben plaats in de weeknachten van 11 tot 15 en van 25 tot 28 september.

Omwille van de aard van de werkzaamheden en het gebruik van machines zullen deze werken geluidshinder met zich meebrengen. Infrabel stelt als in het werk om die hinder tot een minimum te beperken.

Investeer mee in zonnepanelen

Samen met Campina Energie wil het stadsbestuur 1.500 zonnepanelen plaatsen op het dak van het Herentalse bedrijf Intervest. De zonnepanelen leveren elektriciteit voor het stroomgebruik van 175 gezinnen. Het gaat om een grote investering in groene energie waar ook inwoners op kunnen intekenen. Een aandeel kost 250 euro en u kunt maximaal 40 aandelen kopen. Burgers die aandelen kopen, delen mee in een mogelijke winst van Campina Energie.

Op dinsdag 12 september, om 19.30 uur, organiseert het stadsbestuur samen met Campina Energie een informatieavond over dit project. De infoavond vindt plaats in de kunstencampus (Molenvest 21). U krijgt er meer informatie over hoe dit werkt en wat de doelstellingen zijn van het bedrijf. Het stadsbestuur doet er ook zijn klimaatambities uit de doeken. Inschrijven is niet nodig.

Bent u al overtuigd en wilt u aandelen kopen van Campina Energie? Surf dan naar aandelen.campinaenergie.be/herentals.

Stadsbestuur ontvangt nieuwe inwoners met ontbijtbuffet en historische stadswandeling

Op zaterdag 16 september nodigt het stadsbestuur alle inwoners die het voorbije jaar in onze stad kwamen wonen uit voor een brunch in de foyer van cultuurcentrum ’t Schaliken (Grote Markt 35). De nieuwe inwoners kunnen er kennismaken met het bestuur. Om 12 uur kunnen ze Herentals beter leren kennen tijdens een historische stadswandeling. Bovendien krijgt elk aanwezig gezin een kleine attentie van de stad. 

Nieuwe inwoners die nog niet ingeschreven zijn, kunnen zich nog tot en met 8 september inschrijven bij de dienst cultuur en toerisme (014-21 90 88, toerisme@herentals.be) of met het formulier op www.herentals.be/nieuwe-inwoner.

5 boeiende najaarslezingen bij Bib Neteland

Dit najaar organiseert Bib Neteland vijf boeiende lezingen, telkens in een andere Netelandgemeente.

De reeks wordt afgetrapt op dinsdag 19 september, om 20 uur, in Feestzaal Boekelheem in Olen. Coach en spreker Hilde Mariën deelt waardevolle inzichten over “Stress, veerkracht, burn-out en bore-out”. Haar praktische tips leren veerkracht op te bouwen en breinvriendelijk te leven en te werken. Deze lezing kan u ook bijwonen via een live stream.

Op dinsdag 3 oktober is Marlies Van Wemmel te gast in de bibliotheek van Herentals. Marlies besloot om in 2022 een uitdaging aan te gaan: een jaar lang niks nieuws kopen. Ze doopte het project #Niksnieuwjaar. Het werd een boeiend jaar vol avonturen en zoektochten, maar ook een jaar van loslaten en leren leven in een compleet nieuwe en verhelderende mindset. Marlies is nu klaar om haar verhaal te vertellen en mensen te inspireren.

In de bibliotheek van Herenthout bekijkt Willy Boghe op donderdag 26 oktober WO II door de ogen van een minderjarige soldaat. Aan de hand van het oorlogsdagboek van zijn vader Louis vertelt Willy het aangrijpende verhaal van de mobilisatie en deportatie van een jonge boerenzoon.

Dr. Erna Claes, gespecialiseerd in de gezondheidspsychologie en de cognitieve gedragswetenschappen, vertelt op vrijdag 10 november in de bibliotheek van Grobbendonk over “De sandwichgeneratie”, over het bewaren van de balans tussen zorgen voor anderen en zorgen voor uzelf.

Psycholoog en journalist Leslie Hodge sluit de reeks af op dinsdag 5 december in de cafetaria van Thomas More in Vorselaar. De auteur van het indrukwekkend boek “Eenzaam tussen mensen” onderzoekt in deze lezing wat eenzaamheid betekent voor ons en onze gezondheid en onthult welke elementen deze eenzaamheid in stand houden.

Een lezing bijwonen, kost 5 euro. Houders van een UiTPAS met kansentarief betalen 1 euro. Gratis voor studenten en leerkrachten op vertoon van studenten- of lerarenkaart.

Inschrijven kan online of aan de balie van de bibliotheek.

Leer reanimeren

Om mensen met een hartstilstand te redden, moet u snel kunnen reageren. En omdat Herentals een Hartveilige stad wil zijn, organiseert ze samen met het Rode Kruis gratis reanimatiecursussen om zo veel mogelijk inwoners kennis te laten maken met reanimatie en het gebruik van de defibrillator.

De reanimatiecursussen zijn gratis en hebben telkens plaats van 19 tot 22 uur:

- op 25 september, 26 oktober en 20 november in de gebouwen van het Rode Kruis, Schoolstraat 46, Herentals

- op 2 oktober en 6 november in de leeszaal van het Dorpshuis van Noorderwijk

- op 9 oktober en 13 november in de grote vergaderruimte van het Dorpshuis van Morkhoven

Deelnemen is gratis, inschrijven verplicht: gelijke.kansen@herentals.be, 014-24 66 43.

Daar zijn de herfst- en winterwandelingen weer

Van oktober tot maart zijn er opnieuw elke zondag begeleide herfst- en winterwandelingen. De wandelingen vertrekken om 14 uur aan een Herentalse horecazaak en komen daar ongeveer twee uur later weer aan. U heeft iedere week de keuze tussen een langzame of een snellere wandeling. Wie aan minstens vijf wandelingen deelneemt, maakt kans op een prijs.

Eerste afspraak op 1 oktober aan de Toeristentoren. De andere vertrekplaatsen vindt u op www.herentals.be/nieuws/winterwandelingen.

Bent u al lid van uw BIN?

BIN staat voor buurtinformatienetwerk. Het wil met preventie en sociale controle de criminaliteit inperken en de veiligheid van de inwoners verbeteren. De leden van het buurtinformatienetwerk melden verdachte handelingen of misdrijven in hun buurt aan de 101-centrale. Die verwittigt meteen alle leden van dat netwerk telefonisch met een spraakbericht en preventietips. De 101-centrale stuurt ook een politiepatrouille ter plaatse, zodat de BIN-leden bijkomende informatie krijgen.

Aansluiten bij het BIN van uw buurt kan voortaan ook digitaal. Wilt u eerst graag meer weten over de werking van een BIN? Contacteer dan de dienst preventie van Lokale Politie Neteland: tel. 014 24 42 00, pz.neteland@police.belgium.eu.

Aangepaste verkeerssituaties

Op zaterdag 16 september houden De Buecken Scoutsfeesten aan hun nieuwe lokalen aan Langepad en Alenblok. In deze straten geldt daarom van zaterdag 16 september, om 10 uur, tot zondag 17 september, 2 uur, eenrichtingsverkeer.

Op zondag 17 september vindt de wielerwedstrijd Grote Prijs Rik Van Looy plaats. Tussen 8 en 24 uur is er daardoor geen verkeer mogelijk in het Hofkwartier, op de Grote Markt en in de Bovenrij en de Zandstraat (tussen Grote Markt en Collegestraat).

De enkelrichting wordt opgeheven in de Koppelandstraat, de Kloosterstraat, het Lantaarnpad, de Nonnenstraat en de Paepestraat.

Ook op het parcours geldt eenrichtingsverkeer tussen 12 en 18 uur.

 • Schravenhage, verplicht te rijden in de richting van Hoge Weg
 • Hoge Weg, verplicht te rijden in de richting van de Servaas Daemsstraat
 • Plassendonk, verplicht te rijden in de richting van Klein Plassendonk
 • Klein Plassendonk, verplicht te rijden in de richting van de Acacialaan
 • Acacialaan, verplicht te rijden in de richting van Lenskensdijk
 • Lenskensdijk, verplicht te rijden in de richting van Hezewijk
 • Greesstraat, verplicht te rijden in de richting van Kempenland
 • Kempenland, verplicht te rijden in de richting van de Geelseweg
 • Geelseweg, verplicht te rijden richting Herentals
 • Stadspoortstraat, verplicht te rijden in de richting van Bovenrij
 • Zandstraat (vanaf Collegestraat), verplicht te rijden in de richting van Molenvest
 • Lierseweg (vanaf Molenvest), verplicht te rijden in de richting van ringlaan
 • Rietbroek, verplicht te rijden in de richting van de Lange Eerselsstraat
 • Lange Eerselsstraat, verplicht te rijden in de richting van Dompel
 • Dompel, verplicht te rijden in de richting van Veldhoven
 • Veldhoven, verplicht te rijden in de richting van de Toekomstlaan
 • Toekomstlaan, verplicht te rijden in de richting van Herenthoutseweg
 • Galgeveld, verplicht te rijden in de richting van de Heuvelstraat
 • Heuvelstraat, verplicht te rijden in de richting van Rossem
 • Rossem, verplicht te rijden in de richting van Pluiskensvest
 • Pluiskensvest, verplicht te rijden in de richting van de Hoge Weg
 • Hoge Weg, verplicht te rijden in de richting van de Servaas Daemsstraat.                                                                                                                                                          

         Foto : Lakenhal - Alex Leys /NNieuws.  

Lakenhal - foto Alex Leys

Deel dit artikel