Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nieuwtjes schepencollege Herentals

ac Herentals

Samen voor meer veerkracht tijdens de 10-daagse voor de Geestelijke Gezondheid

Van 1 tot 10 oktober, zet Herentals het belang van een goede geestelijke gezondheid extra in de kijker met tal van leuke, verbindende en versterkende activiteiten.

 • 1 oktober, van 14 tot 16 uur, in De Dorpel, Boerenkrijglaan 16
  Creatieve namiddag voor volwassenen: bloemenschilderij voor de ontmoetingsruimte
 • 2 oktober, van 14 tot 16 uur, in De Fakkel, Boerenkrijglaan 16
  Lezing over veerkracht in samenwerking met CM
 • 3 oktober, van 19 tot 20 uur, in het Oud Gasthuis, Nederrij 133/A
  Ontspannen voor ouders - Inschrijven: gelijke.kansen@herentals.be
 • 4 oktober, van 14 tot 16 uur, in De Dorpel, Boerenkrijglaan 16
  Creatieve namiddag voor volwassenen en kinderen: dromenvangers maken
 • 6 oktober, van 9 tot 12 uur
  Themastand op de vrijdagmarkt
 • 6 oktober, van 13 uur tot 16.30 uur, in De Dorpel, Boerenkrijglaan 16
  Zing- en dansnamiddag
 • 9 oktober, van 19.30 uur tot 21.30 uur, Bibliotheek Herentals, Gildelaan 13
  Lezing schermtijd bij kinderen (€5/€1) - Inschrijven: gelijke.kansen@herentals.be
 • 10 oktober, van 9.30 uur tot 10.30 uur, Huis van het Kind, Lierseweg 132/A
  Babymassage tijdens de speelbabbel - Inschrijven: gelijke.kansen@herentals.be
 • 10 oktober, van 20 tot 22 uur, Huis van het Kind, Lierseweg 132/A
  Lezing: Goed omringd, in samenwerking met Gezinsbond - Inschrijven: gelijke.kansen@herentals.be

Noorderwijk kermis van 1 tot 5 oktober

Van 1 tot en met 5 oktober staat de kermis weer op het dorpsplein van Noorderwijk. Een afvaardiging van het schepencollege opent de kermis officieel op zondag, om 15 uur, gevolgd door een rondgang langs de verschillende kermisattracties onder begeleiding van het harmonie-orkest Sint-Jozefscollege.

Op woensdag is er een kinderkleurwedstrijd. Kinderen kunnen dan een ingekleurde tekening, die ze ontvingen via de basisschool van Noorderwijk, inruilen voor kortingsbonnetjes.

Op woensdag is het ook familiedag: kermissen is die dag goedkoper.

Extra controle op hondenpoep en zwerfvuil tijdens week van de handhaving

Al vele jaren levert het stadsbestuur heel wat inspanningen om de overlast door hondenpoep, zwerfvuil en sluikstort in te perken. Dat doet het enerzijds door te sensibiliseren – via allerlei campagnes – en anderzijds door te bestraffen, met GAS-boetes.

Toch blijven zwerfvuil en hondenpoep, terecht, voor ergernis zorgen bij onze inwoners. Tijdens de week van de handhaving, van 2 tot 8 oktober, houden de gemeenschapswacht-vaststellers en GAS-vaststellers daarom een extra oogje in het zeil. Rokers zullen worden aangesproken om hun peuken niet op de grond of in de riool te werpen en ontvangen een zak-asbakje. Ook hondenbezitters die geen hondenpoepzakje bij hebben of die de hondenpoep niet opruimen, spreken ze aan. Hondeneigenaars die zakjes bijhebben, krijgen hondensnoepjes of een rolletje zakjes; wie geen zakjes bijheeft, riskeert een GAS-boete.

School Run&Fun

Op donderdag 5 oktober nemen de lagereschoolkinderen van Wonderwijs, 3Master, De Wegwijzer, de Leertuin, de Wijngaard, t’ Klavertje, Arkades en de Vesten gespreid over de voor- en de namiddag deel aan de jaarlijkse scholenveldloop van het stadsbestuur op de terreinen van zwembaden en recreatiedomein Netepark.

Dit jaar wil de dienst sport inzetten op beleving en plezier tijdens het lopen. Daarom ontwikkelde het een belevingsloop met tal van hindernissen op het parcours, zoals over strobalen lopen, door zand lopen, door autobanden lopen en nog veel meer!

Ouders, grootouders, familie, sympathisanten, iedereen is uitgenodigd om te komen kijken!

Nieuwe stadsarchief opent  de deuren

Op 6 oktober zet het nieuwe stadsarchief in de Kunstencampus aan de Molenvest de deuren wijd open voor het publiek. Van 10 tot 15 uur zijn er in zaal Meier en de leeszaal doorlopend exposities van verschillende items uit diverse collecties. Erfgoedcel Kempens Karakter stelt zijn werking en activiteiten voor en maakt de bezoeker met touchscreens wegwijs in de Kempense erfgoedbank. De medewerkers van het stadsarchief tonen een heleboel historische foto’s uit de collectie, waar ze graag meer informatie over zouden verzamelen en tussen 13.30 uur en 15 uur lichten ze de nieuwe vrijwilligerswerking van het stadsarchief toe.

Een absolute aanrader tijdens deze open dag van het stadsarchief is de rondleiding door de nagelnieuwe en moderne archiefdepots met meer dan drie kilometer aan archiefmateriaal. Om veiligheidsredenen zijn er per rondleiding maar 20 mensen toegelaten. Inschrijven kan op www.herentals.be/opening-stadsarchief. Er is een rondleiding om 10.30 uur, 11.30 uur en 12.30 uur.

Infosessies over duurzame energie, renoveren en premies

We worden vandaag geconfronteerd met vele vraagstukken rond de stijgende energieprijzen. Daarom gaan steeds meer Kempenaren op zoek naar manieren om energie te besparen. Dat leidt tot allerlei vragen. Hoe kan ik best mijn woning isoleren? Is een warmtepomp mogelijk in mijn huis? Welke premies kan ik krijgen?

Deze en vele andere vragen worden beantwoord in een reeks gratis webinars van Energiehuis Kempen. De reeks start op 12 oktober en eindigt op 5 december. Een overzicht van de onderwerpen die de webinars behandelen, vindt u op www.duurzaamwonen.be/infosessies. U kan de sessies volledig vrijblijvend volgen, maar vooraf inschrijven is wel nodig.

Premie voor onderhoud verwarmingsketel

Wie zijn huis verwarmt met stookolie is verplicht de verwarmingsketel elk jaar te laten nakijken. Een ketel op aardgas moet om de 2 jaar een controle krijgen. Dit onderhoud zorgt niet alleen voor een veilige werking van de ketel, maar ook voor een lager verbruik.

Als extra aanmoediging voor mensen met een lager inkomen voorziet de Vlaamse Overheid tijdelijk een premie tot 180 euro voor het onderhoud van de verwarmingsketel. Contacteer de sociale dienst (tel. 014-24 66 66, sociale.dienst@herentals.be) om te bekijken of u in aanmerking komt voor deze premie.

Voor hulp bij het laten onderhouden van de ketel of het aanvragen van de premie kan u terecht bij het woon- en energieloket: tel. 014-28 50 50.

Kruispunt Hofkwartier-Fraikinstraat-Belgiëlaan-Augustijnenlaan afgesloten van 9 tot 27 oktober

Vanaf 9 oktober voert een aannemer werkzaamheden uit aan het kruispunt Hofkwartier-Fraikinstraat-Belgiëlaan-Augustijnenlaan. Daardoor is er tijdelijk geen doorgaand verkeer mogelijk in deze straten. Plaatselijk verkeer is toegestaan in beide richtingen tot aan de werkzaamheden.

Als alles vlot verloopt, zijn de straten op vrijdag 27 oktober weer vrij.                                                                            

ac Herentals

Deel dit artikel