Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Lakenhal

Wintersfeer

Het is weer tijd om uw kersttruien uit de kast te halen. Net als vorig jaar is Winterlicht de overkoepelende naam voor de eindejaarsactiviteiten die in december en begin januari plaatsvinden in Herentals, Noorderwijk en Morkhoven. Het programma van Winterlicht is zeer uitgebreid en omvat kerstmarkten, een lichtjeswandeling, koopweekends en kerstwandelingen.

Koopweekends

De gezelligste periode van ‘t jaar is in zicht. En dat betekent ook: fonkelende shoppingdagen met koopweekends op zaterdag 9, zondag 10, zaterdag 16 en zondag 17 december. De ideale momenten voor uw cadeautjesjacht en om uw nieuwe feestoutfit te scoren. Behalve van het winkelen kunt u er genieten van leuke animaties en vuuracts. Tijdens de hele maand december loopt er ook een stempelkaartwedstrijd. Bij elke winkelaankoop in december verdient u een stempel. Hebt u een volle stempelkaart? Dan maakt u kans op een cadeaubon van 50 euro van Handelshart. In totaal deelt Handelshart Herentals 1.500 euro uit aan cadeaubonnen. Benieuwd naar de volledige planning? Neem dan een kijkje op www.handelshart.be.

Kerstmarkt

Op 17 december bent u van 14 tot 21 uur welkom op de Grote Markt voor de kerstmarkt. Geniet van een hapje, drankje en muziek of koop hier uw kerstcadeaus. Er zijn springkastelen en andere kinderanimatie aanwezig in zaal ’t Hof. Het volledige programma ontdekt u op www.winterlicht.be.

Lichtjeswandeling

Tijdens de kerstvakantie, van 22 december tot 7 januari, kunt u dagelijks van 18 tot 22 uur genieten van een verlichte wandeling van 5 kilometer door Morkhoven, met lichtinstallaties van de Noorderwijkse kunstenaar Peter Snijder. U vindt het parcours en info op www.winterlicht.be.

Kerstwandelingen

Op 26 december staan de jaarlijkse kerstwandelingen in samenwerking met Toerisme Herentals vzw op de agenda. Tijdens deze begeleide wandelingen door het centrum van onze stad geniet u op vier stopplaatsen van muziek of andere acts bij een drankje of soep. De wandelingen starten elk half uur tussen 17 en 19 uur aan de foyer van cc ‘t Schaliken en duren zo’n 2,5 uur. U moet er wel voor inschrijven: dat kan vanaf 1 december bij de dienst cultuur en toerisme of op www.winterlicht.be. De wandeling is toegankelijk voor rolwagens, zij het met een kleine omweg. Vergeet geen aangepaste kleding, schoeisel en een zaklamp.

Vier onze Keizer Rik

Op woensdag 20 december wordt Rik Van Looy 90 jaar. Daarom zetten we die dag onze Keizer van Herentals extra in de bloemetjes met een volksfeest en expo’s.

Volksfeest en expo’s

Wielerfans houden het beste 20 december vrij. Tussen 17 en 18 uur wordt er ter ere van de verjaardag van Rik Van Looy een volksfeest gehouden in Moktamee (Bovenrij 30). De stad zorgt voor een traktatie. Wielercafé Welkom is van de partij met het mobiele Café Welkom On Wheels. In de exporuimte van Moktamee opent die dag bovendien de expo rond 90 jaar Rik Van Looy. Deze expo kunt u tot 6 januari bezoeken op donderdag, vrijdag en zaterdag tussen 14 en 17 uur.

Er loopt ook een tweede expo voor wielerfans in cc ‘t Schaliken. Zo kunt u van 21 december tot 5 januari alle portretten bekijken die Anneke Kestelijn nam van binnen- en buitenlandse winnaars van de Ronde van Vlaanderen. De expo is open iedere werkdag van 13.30 tot 16 uur en tijdens activiteiten van het cultuurcentrum, behalve op feest- en sluitingsdagen.

Neem een selfie

Onze Keizer won maar liefst 474 wedstrijden. Maar helaas heeft hij nog maar weinig trofeeën in eigen bezit. Bij zijn afscheidsfeest in Bobbejaanland schonk hij zijn trofeeën weg aan de aanwezige fans.

Was u er destijds bij en hebt u een trofee van onze Keizer in uw bezit? Neem er dan een selfie mee en post die op Facebook of Instagram met de hashtag #90jaarrikvanlooy. Ook kunt u er in de begeleidende tekst bij vermelden over welke trofee het precies gaat.

Op zijn verjaardag krijgt Rik een compilatie van alle foto’s – en dus zijn trofeeën – te zien.

Jan Michielsen legt eed af als waarnemend burgemeester

Op dinsdag 21 november heeft schepen Jan Michielsen de eed als waarnemend burgemeester afgelegd bij gouverneur Cathy Berx. Schepen Jan Michielsen vervangt burgemeester Mien Van Olmen. Omdat de burgemeester langdurig afwezig is, is deze eedaflegging verplicht. De eedaflegging gebeurde in het Provinciehuis in Antwerpen.

Openbare verlichting gaat opnieuw volledig aan

Het stadsbestuur heeft beslist om de openbare verlichting terug te laten branden volgens de oude regeling. Dit gebeurt op vraag van de vele burgers die de afgelopen maanden melding deden over onveilige situaties.

De openbare verlichting stond sinds april van dit jaar op een laag pitje, en dat vooral om de hoge energiekosten te kunnen betalen. Nu de elektriciteitskosten terug stabieler zijn, is de financiële impact beter onder controle. Ook heeft de stad al heel wat verlichtingspalen voorzien van LED-verlichting, wat op zich ook al een hele besparing is. Tegen 2028 zouden alle lampen LED en interactief moeten zijn en kunnen de lampen vanop afstand gedimd worden.

Stad zoekt 36 opvangplaatsen na verplichte sluiting kinderopvang Boekidoe

Kinderopvang Boekidoe vzw kreeg onlangs de melding van het Vlaamse Agentschap Opgroeien dat zij hun nieuwe vestiging in Noorderwijk niet mogen openen. Ook de betrokken ouders en het stadsbestuur ontvingen een bericht. Boekidoe verhuisde ongeveer twee maanden geleden van Herentals naar Noorderwijk. Boekidoe is echter op de nieuwe locatie nog niet open geweest. Ondertussen deed Agentschap Opgroeien een onderzoek naar Boekidoe, waaruit blijkt dat de vzw niet in orde is met een aantal belangrijke documenten. De vergunning van Boekidoe werd daarom ingetrokken en de kinderopvang moet verplicht sluiten.

Het gaat om 36 inkomensgerelateerde opvangplaatsen in onze stad. Voor het stadsbestuur is het belangrijk dat deze opvangplaatsen in Herentals blijven. Het stadsbestuur vraagt daarom aan de bestaande kinderopvanginitiatieven of deze 36 plaatsen op korte termijn bij hen kunnen ingevuld worden. Die tijdelijke opvang mag drie maanden duren, met een eenmalige verlenging van nog eens drie maanden. Daarom heeft de stad ook de procedure voor vervangcapaciteit opgestart bij de Vlaamse overheid. Hiermee wil de stad de 36 inkomensgerelateerde opvangplaatsen in Herentals houden en verdelen onder andere kinderopvanginitiatieven. Dat is een oplossing voor langere termijn, en betekent ook een mogelijkheid voor de huidige kinderopvanglocaties om hun werking uit te breiden.

Als uw kind werd opgevangen in Boekidoe, en u vond ondertussen nog geen nieuwe opvang, dan kunt u contact opnemen met het lokaal loket kinderopvang, huis.van.het.kind@regioneteland.be, gsm 0491-35 79 96.

Bel het juiste noodnummer of gebruik de app

Bevindt u zich in een noodsituatie? Bel dan 112 voor ziekenwagen en brandweer en 101 voor dringende politiehulp. Heel handig voor wie een smartphone heeft, is de app 112 BE. Dan hoeft u de noodnummers niet te onthouden. U klikt gewoon op het icoontje van brandweer, ambulance of politie, afhankelijk van welke hulp u nodig hebt. Bovendien kunnen de noodcentrales direct zien waar u bent. Ook extra informatie die u in de app zet (contactpersoon, medicatiegebruik, allergieën,…) is zichtbaar voor hen. Bent u bewusteloos gevallen en vinden de hulpdiensten u niet, dan kunnen ze uw smartphone zelfs laten rinkelen.

Warmste Week in de Fakkel

De Fakkel organiseert tijdens de Warmste Week welzijnsworkshops voor mensen in armoede. De gratis workshops hebben als doel om de mensen meer energie en veerkracht te geven zodat ze hun zorgen beter aankunnen. De workshops vinden plaats in De Dorpel (Boerenkrijglaan 16).

Op maandag 27 november om 13.30 uur leert u alles over handreflexologie en stoelyoga. Op maandag 4 december om 13.30 uur werkt u aan uw zelfvertrouwen.

Meer informatie en inschrijven: www.vzwdefakkel.be

Wat leeft er in onze straten?

Sinds 2018 houdt Straatvinken de vinger aan de pols voor de leefbaarheid van de straten in Vlaanderen. Aan de jaarlijkse verkeerstelling van Straatvinken is sinds 2019 ook de bevraging straat-O-sfeer gekoppeld. Die levert een leefbaarheidsbarometer op die cijfermateriaal combineert met de verhalen van bewoners.

Op dinsdag 12 december om 20 uur stellen de wetenschappers de resultaten van het onderzoek van dit jaar voor. Iedereen is van harte welkom. Wilt u weten hoe het in onze provincie is gesteld? Schrijf u hier in voor deze webinar.

Lakenhal

Deel dit artikel