Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Lakenhal

Verlucht de verdichting: twee inspirerende stadsdebatten op donderdag 22 februari en 14 maart

De bevolking groeit. En meer mensen hebben meer ruimte nodig. Zoals we vandaag woningen, bedrijven, voorzieningen en verkeersinfrastructuur bouwen, is het resultaat echter niet méér ruimte, maar juist minder. Ruimte is immers eindig.

Hoe raken we hieruit? Hoe zorgen we ervoor dat de noodzakelijke verdichting gepaard gaat met voldoende verluchting? Hoe verdelen we de ruimte eerlijk tussen mensen en tussen mens en natuur? Moet iedereen in de stad gaan wonen of is er nog een toekomst voor onze dorpen?

Op donderdag 22 februari en donderdag 14 maart passen twaalf experten hun antwoorden op deze en nog veel meer vragen toe op de regio Neteland. De bedoeling is een helpende hand te reiken aan iedereen die in het belangrijke verkiezingsjaar 2024 zijn verantwoordelijkheid wil opnemen.

De stadsdebatten vinden plaats in de Kunstencampus (Molenvest 21), telkens om 20 uur. De organisatie is in handen van Gecoro Herentals, in samenwerking met het stadsbestuur. Deelnemen is gratis. Inschrijven is aanbevolen en kan via www.herentals.be/gecoro-avonden. Hier vindt u ook het programma van beide avonden

Fiets de lente in met bike2school

De dagen worden weer wat langer, de zon komt af en toe al eens piepen en de eerste bomen staan al in bloei: hét ideale moment om de fiets of step vanonder het stof te halen! Maar er is meer! In de week na de krokusvakantie trakteren we met extra punten voor wie met de fiets, step of te voet naar school komt. Schakel na de vakantie dus een versnelling hoger en laat de auto staan, want echte helden fietsen, stappen of steppen naar school!

Leerlingen die in de week van 19 tot 23 februari met de fiets, de step of te voet naar school komen, verdienen bijkomende bucks. Op deze manier krijgen ze een extraatje om na de koude winter weer volop te beginnen fietsen, steppen of stappen. Neem zeker een kijkje op www.herentals.be/bike2school om te zien hoeveel extra bucks er te verdienen zijn en waar u deze lente de bucks kan spenderen.

Vormingsreeks verkiezingen 2024: “Ieders stem telt!”

2024 is hét jaar van de verkiezingen: op 9 juni zijn het verkiezingen voor het Vlaamse, het federale en het Europese parlement en op 13 oktober zijn het gemeenteraads- en provinciale verkiezingen.

Voor sommige moeten we, en voor andere mogen we gaan stemmen. Maar hoe zit het nu juist? Wat is stemrecht en stemplicht? Waarom is het belangrijk om te gaan stemmen? Welke partijen zijn er en wat zijn hun programmapunten?

Vzw De Fakkel, de vereniging waar armen het woord nemen, organiseert samen met Ligo, het Centrum voor Basiseducatie Kempen, een informatieve reeks over de verkiezingen. Dat doen ze op een boeiende, laagdrempelige en verstaanbare manier met filmpjes, spel en praktijk, want uw stem uitbrengen is belangrijk'.

 • maandag 26 februari, van 13 tot 16 uur: verkiezingen en het politiek landschap
  • Wat is democratie?
  • Waarom is stemmen zo belangrijk?
  • Stemrecht en stemplicht
    
 • maandag 18 maart, van 13 tot 16 uur: het Vlaams, federaal en Europees parlement
  • Werking en bevoegdheden
    
 • maandag 15 april, van 13 tot 16 uur: politieke taal
  • Propaganda, slogans, (fake)nieuws, drogredenen, haatspraak, sociale media ...
    
 • maandag 13 mei, van 13 tot 16 uur: Europese, Vlaamse en federale verkiezingen
  • Hoe kan je (geldig) stemmen?
  • Overzicht partijen en standpunten
  • Stemtest
    
 • maandag 17 juni, van 13 tot 16 uur: politieke taal
  • Nabespreking resultaten verkiezingen
    
 • maandag 16 september, van 13 tot 16 uur: gemeenteraad en provincie
  • Werking en bevoegdheden
    
 • maandag 7 oktober, van 13 tot 16 uur: gemeenteraads- en provinciale verkiezingen
  • Hoe (geldig) stemmen?
  • Overzicht partijen en standpunten
  • Stemtest
    
 • maandag 21 oktober, van 13 tot 16 uur
  • Afronding traject
  • Nabespreking resultaten verkiezingen

De infonamiddagen hebben plaats in De Fakkel, aan de Boerenkrijglaan 16 in Herentals. Inschrijven kan bij vzw De Fakkel, tel. 0487-99 06 23 of vzwdefakkel@gmail.com.

Kan u niet altijd aanwezig zijn? Laat dat dan zeker weten aan De Fakkel; er komen misschien extra infodagenneem  - informatie: www.vzwdefakkel.be

Netwerkmeeting voor bedrijven: “Veilig fietsen naar het werk in Neteland”

Op 26 april organiseert de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) in samenwerking met Regio Neteland, Provincie Antwerpen en Voka Mechelen – Kempen de Netwerkmeeting voor bedrijven ‘Veilig fietsen naar het werk in Neteland’.

Welke acties onderneemt Neteland als het over de fiets gaat? Hoe kan u uw fietsende werknemers ondersteunen? Welke maatregelen kan uw bedrijf zelf nemen? Hoe motiveert u uw medewerkers om veilig te fietsen? Hoe creëert u een veiligheidsgevoel voor fietsende werknemers op industriezones? Ontdek het antwoord op deze vragen en de vele acties waar Neteland op zal inzetten de komende jaren, op vrijdagvoormiddag 26 april tijdens de netwerkmeeting in DCM in Grobbendonk. Meer inlichtingen en inschrijven op www.safe2workmeeting.be.

 

Deelfietssysteem Blue-bike zit in de lift

Deelfietsaanbieder Blue-bike sloot 2023 af met meer dan 350.000 ritten en ruim 36.000 leden. Nooit eerder werd er zoveel gebruik gemaakt van de blauwe deelfietsen. Ook in Herentals kan Blue-bike mooie cijfers voorleggen. Met 4.517 ritten in 2023 en 494 unieke gebruikers zit deelmobiliteit duidelijk in de lift. Dat is een stijging van 22 %  vergeleken met 2022.

Momenteel zijn er 32 fietsen beschikbaar in Herentals. Blue-bikeleden hebben altijd een fiets op zak en kunnen op meer dan 120 locaties in België een fiets ontlenen. Het netwerkgegeven toont mooi hoe leden uit Herentals ook hun weg naar andere Blue-bikelocaties vinden. Ze ontlenen het vaakst fietsen aan de  stations van Herentals zelf, Antwerpen-Centraal, Antwerpen-Berchem, Lier en Turnhout.

De groeicijfers van Blue-Bike breken opnieuw records, maar het onaangeboorde potentieel blijft immens. Blue-Bike blijft oplossingen zoeken om nieuwe gebruikers in beweging te krijgen en multimodaal reizen een kans te geven.

Premies voor vochtproblemen

De voorbije maanden waren bovengemiddeld nat. Dit is goed nieuws voor het grondwaterniveau, maar mogelijk slecht nieuws voor vochtige kelders en muren. Wist u dat er voor deze problemen premies zijn?

Zo kan u een Mijn VerbouwPremie krijgen wanneer u de buitenmuren behandelt tegen optrekkend vocht door een waterkerende laag te plaatsen of wanneer u de muren injecteert met producten die de muur waterdicht maken. Dit kan onder het thema ‘Buitenmuur’. Let er wel op dat deze werken ook gepaard moeten gaan met het aanbrengen van voldoende isolatie.

Heeft u al voldoende geïsoleerd? Dan zal u dat moeten bewijzen aan de hand van facturen, het bewijs van een voormalige premie-aanvraag of een EPC.

Heeft u water in de kelder en zijn het geen flessen drinkwater? Dan kan u onder het thema ‘Vloer’ een Mijn VerbouwPremie krijgen voor het behandelen van ondergrondse muren tegen insijpelend vocht. Ook dit moet wel gecombineerd worden met het plaatsen van voldoende isolatie.

Kijk voor de specifieke voorwaarden op www.duurzaamwonen.be/mijnverbouwpremie.

Deze werken komen onder dezelfde voorwaarden ook in aanmerking voor een Mijn VerbouwLening tot 60.000 euro. Kijk hiervoor op www.duurzaamwonen.be/mijnverbouwlening.

Wil u hulp bij het aanvragen van deze of andere premies of leningen? Maak een afspraak bij het woon- en energieloket: 014-28 50 50.

Statbel zoekt enquêteurs

Statbel, het Belgische statistiekbureau, zoekt interviewers om Herentalse huishoudens te bevragen in het kader van de SILC-enquête. Dat is dé referentie-enquête om armoede en sociale uitsluiting in België in kaart te brengen. De verzamelde data vormen de hoeksteen van het armoedebeleid in België. Tal van onderzoeks- en overheidsinstellingen gebruiken de data om het beleid te plannen, analyseren en evalueren.

Is dit iets voor u? Grijp dan uw kans en engageer u voor een nuttige bijverdienste met sociale impact!

Meer informatie vindt u op de website statbel.fgov.be/nl/enquete/enquete-naar-inkomsten-en-levensomstandigheden-silc en statbel.fgov.be/nl/over-statbel/wat-doen-we/gegevensinzameling/bijverdienste.

Heeft u geen ervaring als enquêteur? Geen zorgen. Statbel voorziet een aangepaste opleiding, zodat u voorbereid aan de slag kunt gaan als interviewer in uw eigen stad.                                                                                                                                                              

Lakenhal

Deel dit artikel