Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Lakenhal

Betere verlichting voor Hoevereveld en Sint-Niklaaskerk

Het stadsbestuur laat door Fluvius 31 verlichtingspalen bijplaatsen in Distelhof en Hoevereveld om zo de verbinding tussen de fiets-o-strade Aarschot-Herentals en de Herenthoutseweg en de Kastanjelaan beter te verlichten voor de fietsers. De nieuwe toestellen zijn interactief, waardoor ze gemakkelijk met een specifiek programma aan te sturen, te doven of te dimmen zijn.

En ook de Sint-Niklaaskerk van Morkhoven wordt binnenkort beter uitgelicht. Fluvius plaatst in opdracht van de stad twee grondspots aan de inkom en drie specifieke toestellen voor de ramen aan de kant van de Parochiezaal. Voor het verlichten van de toren worden er twee spots voor het onderste deel, drie aanstralers voor het middendeel en vier aanstralers voor het verlichten van de torenspits geplaatst.

Vrij van spanning

Voelt u zich wel eens gespannen, bezorgd, druk? Met ademhalingsoefeningen, zelfscreening en meditatie kan u daar wat aan doen. De stedelijke sportdienst zet u op weg in een gratis workshop op donderdag 21 maart, van 17 tot 18 uur, in sportcomplex De Vossenberg.

Er zijn maar 10 plaatsen voor deze gratis workshop; schrijf dus snel in met een mail naar sport@herentals.be.

Aanmelden voor het eerste jaar middelbare school

Mag uw kind volgend schooljaar naar het eerste middelbaar en wil u het inschrijven in een school in Herentals, Vorselaar, Kasterlee, Geel, Mol of Westerlo, dan moet u uw kind eerst digitaal aanmelden. Dat kan van 25 maart (9 uur) tot 19 april (middernacht) via www.herentals.be/aanmelden-secundair-onderwijs.

Het digitale aanmeldsysteem van alle scholen van het gewoon onderwijs in de regio Zuiderkempen

garandeert een eerlijke verdeling van plaatsen en voorkomt dat sommige scholen overvol geraken, terwijl andere onderbenut blijven. Dit kan helpen om gelijke onderwijskansen te bevorderen en de druk op bepaalde scholen te verminderen.

Opgelet: de aanmelding is geen inschrijving. Via de aanmelding laat u weten op welke school u uw kind wilt inschrijven. U kunt meerdere keuzes ingeven. Het aanmeldsysteem verdeelt de kinderen over de scholen. Als er voldoende plaatsen zijn, krijgt u automatisch de school van uw eerste voorkeur. Als er te weinig plaatsen zijn in een school, wijst het systeem willekeurig de plaatsen toe. Zo krijgen alle kinderen even veel kans om zich in te schrijven in hun favoriete school. Tussen 20 april en 13 mei verneemt u aan welke school uw kind zich kan inschrijven. Inschrijven zelf kan dan van 14 mei tot 10 juni.

Wil uw kind naar dezelfde school als de broer of zus of naar de school waar één van de ouders werkt? Duid dit dan aan bij de aanmelding; u krijgt dan voorrang.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de school waar u uw kind wenst in te schrijven. 

Het tijdstip van de aanmelding speelt geen rol. Zorg wel dat u uw kind aanmeldt vóór het einde van de aanmeldingsperiode. Heeft u uw kind niet tijdig aangemeld, dan kunt u uw kind vanaf 14 mei alleen inschrijven op een school waar nog vrije plekken zijn.

Op www.herentals.be/aanmelden-secundair-onderwijs legt een filmpje eenvoudig uit wat u moet doen om aan te melden en in te schrijven. U vindt er ook duidelijke antwoorden op veel gestelde vragen. Is er toch nog iets niet duidelijk, contacteer dan zeker onze dienst gelijke kansen en preventie: gelijke.kansen@herentals.be of 014-24 66 98.

Netedag 2024

De provincie Antwerpen organiseert op zaterdag 23 maart - samen met vele partners - de Netedag 2024 in Lier. Deze inspirerende dag start om 9 uur in CC Vredeberg (Vredebergstraat 12-14, Lier) met vier boeiende lezingen over water in en rond Lier. Na de lunch is er een bewegwijzerde fietstocht van 27 km langs tien bemande tussenstops met waterweetjes.

De hele Netedag is gratis. Inschrijven voor de Netedag kan op www.weekvanhetwater.be/netedag.

Bericht aan kandidaat-huurders bij woonmaatschappij LeefGoed

Kandidaat-huurders bij woonmaatschappij LeefGoed hebben vanaf 18 maart hun elektronische identiteitskaart nodig om hun dossier als kandidaat-huurder te bevestigen of aan te passen in het online Centraal Inschrijvingsregister (CIR). Zorg daarom dat u de pincode van uw e-ID kent of installeer de app Itsme op uw smartphone. Kijk op leefgoed.be voor meer inlichtingen.

Bent u de pincode van uw e-ID kwijt of vergeten of is uw kaart geblokkeerd? Maak dan een afspraak met het stadsloket (tel. 014-28 50 50).

Ondervindt u moeilijkheden met het installeren van Itsme op uw smartphone? Vraag dan hulp aan  familie, een buur of vrienden.

Stadsloket voor wonen en energie

Bent u van plan om duurzaam te renoveren, maar weet u niet hoe u hieraan moet beginnen? Maak dan een afspraak met het stadsloket voor wonen en energie. We beantwoorden uw vragen en helpen u op weg om correcte offertes op te vragen. Heeft u al offertes ontvangen, dan kijken we die voor u na, zodat ze voldoen aan alle technische vereisten om in aanmerking te komen voor Mijn VerbouwPremie of Mijn VerbouwLening. Na de uitvoering van de werken, helpen we u met het aanvragen van Mijn VerbouwPremie. Ook kunt u bij ons terecht voor vragen over isoleren, energiefacturen, de V-test of de HUIS-dokter.

Maak een afspraak op www.herentals.be/mijn-verbouwpremie of tel. 014-28 50 50.

Prehistorische akkers tussen Brink en Heiberg voorlopig beschermd als archeologische sites

De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed heeft een zogenaamd celtic field tussen de Brink en de Heiberg voorlopig beschermd als archeologische site. Celtic fields zijn prehistorische akkers uit de ijzertijd, omringd door een wal. De overblijfselen van die prehistorische akkers konden aan de hand van lasers gedetailleerd in kaart gebracht worden. 

De site van het Celtic Field complex van Brink-Heiberg getuigt van een intensieve ontginning van het landschap in de periode van de late bronstijd en ijzertijd. In het gebied zijn er daarom mogelijk archeologische structuren te vinden, zoals woon- en begraafplaatsen, akkers en resten van artisanale activiteiten. De gefossiliseerde staat van dit uitgestrekte prehistorische cultuurlandschap biedt dan ook het potentieel om de leefwijzen, ideeën en riten van deze periode te onderzoeken.

Een belangrijk aspect in dit verband is de uitgestrektheid van dit onder bos gelegen gefossiliseerde cultuurlandschap. Dankzij het Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen zijn op verschillende andere plaatsen in de Kempen nog verschillende andere Celtic Field complexen gedetecteerd, die echter dikwijls van beperktere oppervlakte zijn en in meer versnipperde vorm zijn bewaard. Niet alleen op lokaal niveau, maar zelfs in vergelijking met de complexen gekend op supra-regionaal niveau (noordwest-Europa) zijn deze Celtic Field complexen over uitzonderlijk grote oppervlaktes bewaard gebleven.

Gezien de uitgestrektheid, goede bewaring en associatie met andere gekende archeologische sites en vondsten heeft het Celtic Field complex van Brink-Heiberg een zeldzame hoge representativiteit voor een ontginningslandschap uit de periode van de late brons- en ijzertijd.

De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed beslist over een definitieve bescherming na een openbaar onderzoek dat het stadsbestuur zal organiseren, zodra de voorlopige bescherming in het Belgisch Staatsblad is verschenen. Zo heeft iedereen de kans om opmerkingen of bezwaren tegen de bescherming van het betrokken gebied als archeologische site kenbaar te maken.'

Lakenhal

Deel dit artikel