Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Lakenhal

Memorandum vrije tijd

Het strategisch atelier vrije tijd en de beheersorganen van cc ’t Schaliken en de bibliotheek hebben de voorbije maanden hard gewerkt aan een memorandum vrije tijd voor de komende jaren.

Met dit memorandum wenst het atelier een kroon op zijn werk te zetten. Aan het eind van de legislatuur 2018-2024 en met de verkiezingen van oktober 2024 voor de deur, legt het atelier een uitgebreide vrijetijdsnota vanuit de Herentalse burger, het verenigingsleven en het middenveld voor aan de huidige en de toekomstige bestuurders, maar vooral aan alle deelnemers aan de lokale verkiezingen van 2024.

Het strategisch atelier vrije tijd wil op deze wijze uiting geven aan zijn bekommernissen voor de Herentalse vrijetijdssector. Het gaat meer bepaald om vragen tot bijsturingen van de huidige werking, tips voor een betere dienstverlening en antwoorden om te kunnen anticiperen op de toekomstige uitdagingen. Het memorandum is te raadplegen op www.herentals.be/memorandum-vrije-tijd.

 

Week van de Valpreventie

Naar aanleiding van de Week van de Valpreventie, van 22 tot 28 april, organiseren de lokale dienstencentra Convent2 in Herentals en Het Pomphuis in Morkhoven twee activiteiten die senioren helpen om een val te voorkomen.

“Vallen zonder zorgen” is een gratis valinitiatie voor actieve senioren. De sessie vergroot de bewustwording over valrisico’s bij 65-plussers. De deelnemers krijgen praktische tips krijgen om het risico op vallen te verminderen.

Deze sessie vindt plaats op dinsdag 23 april, van 10.30 uur tot 11.30 uur, in sportcomplex De Vossenberg (Markgravenstraat 107, Herentals).

De Senpai Fit-o-Meter biedt een reeks oefeningen die speciaal ontworpen zijn voor senioren, met de nadruk op balans, flexibiliteit en mobiliteit. De oefeningen versterken de spieren en vergroten het vertrouwen. De oefeningen worden uitgevoerd in paren, dus nodig gerust een vriend of familielid uit om samen deel te nemen!

Deze gratis activiteit vindt plaats op dinsdag 23 april, van 14 tot 15 uur en start aan lokaal dienstencentrum Het Pomphuis in het Dorpshuis van Morkhoven (Dorp 12, Morkhoven).

Inschrijven voor de activiteiten kan via dienstencentrum@herentals.be of 014-28 20 00 .

 

Gratis digitale hulp in digipunt Het Pomphuis

Wie moeite ondervindt met het aanmelden bij Itsme, het gebruik van de app van De Lijn of het verzenden van e-mails kan terecht in een digipunt voor gratis hulp bij allerlei digitale problemen.

Er is een digipunt in de bibliotheek van Herentals, op donderdag van 14.30 uur tot 16. 30 uur en in ’t Peeseeke in de Campus Spiegelfabriek (Lierseweg 132), van maandag tot donderdag van 13 tot 17 uur en op vrijdag van 10 tot 12 uur.

Op 24 april opent ook een digipunt in lokaal dienstencentrum Het Pomphuis in het Dorpshuis van Morkhoven (Dorp 12). Die dag is iedereen welkom tussen 13 en 19 uur om het digipunt feestelijk te lanceren. Van nostalgische videogames en een workshop foto’s bewerken en beheren tot een wandeltocht met behulp van de smartphone: er is voor elk wat wils! Geduldige digihelpers zijn die dag ook aanwezig zijn om te helpen met allerlei vragen over smartphones, computers of tablets.

Daarna kan u vanaf 8 mei elke woensdagnamiddag, tussen 14 en 16 uur, gratis terecht in lokaal dienstencentrum Het Pomphuis met alle digitale vragen. Een afspraak maken is niet nodig. U mag uw eigen toestel meebrengen of gebruik maken van de openbare computers met internet.

Word een digihelper!

Wij zijn nog op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die gedurende 2 tot 3 uur per week een digipunt willen ondersteunen. U hoeft geen digitale expert te zijn: basiskennis en geduld zijn het belangrijkst. Wij zorgen voor een warme ontvangst, het contact met andere digihelpers en ondersteuning.

Interesse om digihelper te worden of heeft u nog vragen? Contacteer Marie Kennis (marie.kennis@regioneteland.be, 0492-29 10 48) of Anke Liekens (anke.liekens@regioneteland.be, 0493-40 98 78).

 

Veilig fietsen naar het werk in Neteland

Hoe kunnen ondernemers hun fietsende werknemers ondersteunen? Welke maatregelen kunnen ze als bedrijf zelf nemen? Hoe kunnen ze hun medewerkers motiveren om veilig te fietsen? Hoe kunnen ze op industriezones een veiligheidsgevoel creëren voor hun fietsende werknemers? En welke acties onderneemt Neteland, het samenwerkingsverband tussen de gemeenten Olen, Grobbendonk, Herentals, Herenthout en Vorselaar, als het over de fiets gaat?

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) en partners geven de antwoorden op vrijdagvoormiddag 26 april tijdens de netwerkmeeting Safe2work bij GroupDC in Grobbendonk. Naast boeiende presentaties is er ruimte voor bespreking aan thematafels en een praktisch deel, want wie wil, kan deelnemen aan een fietsworkshop van de VSV. De netwerkmeeting wordt afgesloten met een boeiende netwerklunch. Het hele programma staat op safe2workmeeting.be.

 

Bloemenmarkt op 1 mei

Op 1 mei maakt de Bloemenmarkt onze Grote Markt de fleurigste plek van de Kempen. Op de Bloemenmarkt kunt u van 10 tot 17 uur terecht voor kleurrijke bloemen, planten, kruiden en tuingereedschap. En ook onze horeca staat klaar om u te ontvangen voor een hapje en een drankje op een van de vele terrassen.

 

Subsidies van de stad

Het stadsbestuur geeft subsidies voor waterhuishouding, groendaken en de renovatie van een eengezinswoning. Meer inlichtingen zijn te vinden op www.herentals.be/subsidies.

 

Kempen Fietst voor het goede doel

Op 1 mei kan u weer deelnemen aan Kempen Fietst, een fietshappening die geld inzamelt voor Kempense patiënten met kanker in hun strijd tegen deze vreselijke ziekte.

Fietsen kan over een afgepijld traject van 25, 42, 75 of 118 km over prachtige landelijke Kempense wegen tussen Turnhout, Lier en Geel. Voor de offroad liefhebber zijn er dit jaar ook drie mooie graveltochten uitgestippeld rond Turnhout.

Of u kiest voor de familiezoektocht. Dat is een parcours van 12,5 km voor gezinnen met kleine kinderen.

Deelnemers kunnen inschrijven via www.kempenfietst.be. Wie inschrijft voor 28 april ontvangt een mooi cadeau.

Pleisteractie Rode Kruis

Na meer dan 60 jaar stickers verkopen, gooide Rode Kruis-Vlaanderen het in 2023 over een andere boeg. Duizenden vrijwilligers brachten toen voor het eerst pleisters aan de man. Met succes: er werden bijna 400.000 pleisters verkocht, goed voor een opbrengst van zo’n 4 miljoen euro.

Met een nieuwe ambassadeur hoopt Rode Kruis-Vlaanderen het in 2024 minstens even goed te doen. De Rode Kruispleisters zijn van donderdag 18 april tot en met donderdag 2 mei te koop in heel Vlaanderen. Niemand minder dan zangeres Camille Dhont prijkt in de vorm van haar populaire stripfiguur op de verpakking van de pleisters.

Zoals altijd verkopen de Rode Kruisvrijwilligers de pleisters op de traditionele plaatsen, van kruispunten en parkings tot warenhuizen. De pleisters kosten net als vorig jaar 10 euro. 

Lakenhal

Deel dit artikel