Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nieuwtjes schepencollege Herentals

AC

Gemeenteraad - OCMW-raad

Op dinsdag 25 juni om 20 uur, vinden de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn plaats. U vindt de dagordes via de links hieronder.

Gemeenteraadscommissie van 19 juni 2024 om 20 uur, raadzaal administratief centrum  Agenda

Gemeenteraad van 25 juni 2024 om 20 uur, raadzaal administratief centrum Dagorde

Raad voor maatschappelijk welzijn van 25 juni 2024 om 20 uur, raadzaal administratief centrum Dagorde

De gemeenteraadscommissie van 19 juni heeft plaats in de raadzaal van het administratief centrum. Daarom zal deze commissie niet gestreamd worden. De zitting is openbaar is en iedereen is welkom om de vergadering te volgen.

De gemeenteraadscommissie, de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn zijn live te beluisteren via audiostream.

 

Fietszone in centrum Herentals en uitbreiding zone 30 in Wuytsbergen-Ekelen vanaf 1 juli

Op maandag 1 juli verandert de verkeerssituatie in het stadscentrum. Het stadsbestuur voert dan op heel wat plaatsen een fietszone in. Dat betekent niet alleen dat de snelheid er overal beperkt is tot 30 kilometer per uur, maar ook dat autobestuurders fietsers daar niet mogen inhalen.

Een fietszone heeft heel wat voordelen. Het inhaalverbod van fietsers en de snelheidslimiet van 30 kilometer per uur bevorderen de veiligheid van voetgangers en fietsers. De automobilist hoeft zich niet meer te haasten en kan in alle rust door het centrum rijden. Bovendien zorgt een minder snelle automobilist voor minder lawaai. Zo blijft het centrum bereikbaar en aangenaam voor iedereen, ook voor handelaars en voor mensen die moeilijker te been zijn.

De fietszone is vanaf 1 juli van kracht in grote delen van het stadscentrum en in bepaalde segmenten van de wijk Wuytsbergen-Ekelen. Het begin en einde van de fietszone worden duidelijk aangegeven. Op www.herentals.be/fietszone ziet u de fietszone op een duidelijk plan.

Vanaf 1 juli wordt ook de zone 30 uitgebreid in Wuytsbergen-Ekelen. De uitbreiding zorgt voor een duidelijk aaneengesloten gebied waarin dezelfde maximum snelheid geldt. Ze zorgt ook voor meer verkeersveiligheid in de wijk en voor een betere oversteekbaarheid voor fietsers en voetgangers. 

Ook hier worden het begin en het einde van de zone 30 uiteraard duidelijk aangegeven.

Een plan de zone 30 in Wuytsbergen-Ekelen vindt u eveneens op www.herentals.be/fietszone.

 

Waar mag u fietsen op de openbare weg?

Er blijkt soms onduidelijkheid te bestaan over de plaats van fietsers op de openbare weg. Waar mag u fietsen? Moet uw kind op de rijbaan als er geen fietspad is? Mag u het trottoir gebruiken?

 • Als er een bruikbaar fietspad is, moet u dat gebruiken.
 • Als het fietspad niet in goede staat is of er is er geen, mag u op de rijbaan rijden.
 • Buiten de bebouwde kom mag u ook gebruik maken van parkeerstroken, het trottoir en verhoogde bermen aan de rechterkant als er geen fietspad is.
 • Binnen de bebouwde kom mag u nooit op het trottoir fietsen (behalve kinderen jonger dan 10; zij mogen altijd het trottoir gebruiken).
 • In fietsstraten mogen fietsers de hele weg gebruiken.
 • U mag wel al wandelend naast de fiets het trottoir gebruiken.
 • Met een hoverboard of step mag u alleen op het trottoir als u niet sneller dan 6 km/u gaat.

Vergeet ook niet dat gsm'en op de fiets verboden is.

 

Studie voor restauratie van wandschilderwerken Sint-Bavokerk is klaar

Ter voorbereiding van de restauratie van de geklasseerde neogotische schilderwerken in de Sint-Bavokerk van Noorderwijk heeft het studiebureau Ruben Willaert alle werken geanalyseerd en een proefrestauratie uitgevoerd, daarbij geholpen door de collectie sjablonen van de verschillende wandschilderwerken die de kerkraad door de jaren heen wist te bewaren.

Op 26 juni stelt het studiebureau het resultaat van zijn studie voor tijdens een informatiemoment in de kerk, om 18.30 uur.

 

Stadsmedewerkers genieten van sport- en cultuurdag

Ook voor het stadsbestuur geldt: een gezonde geest in een gezond lichaam. Op donderdag 20 juni nemen 176 medewerkers van het stadsbestuur daarom deel aan een sport- en cultuurdag. Op het programma staan verschillende sportieve en culturele activiteiten, zoals een workshop keramiek, een workshop fotografie, een natuurwandeling en een initiatie karate, 3D-laseren, dansen, spikeball en YOU.FO spelen of crossfitten. Alle stadsdiensten blijven gewoon open volgens de openingsuren.

 

Nieuwe software voor evenementen, parkeerverbod en signalisatievergunning

Vanaf 1 juli werkt de stad met andere software voor het aanvragen van een evenement, een parkeerverbod of een signalisatievergunning. Het nieuwe systeem moet aanvragen eenvoudiger maken voor de burger.

Om de overgang mogelijk te maken, kunnen er van woensdag 26 tot zondag 30 juni geen nieuwe aanvragen gedaan worden voor deze zaken. Vanaf 1 juli om 12 uur is de nieuwe software online.

 

Zomerspaaractie markt Morkhoven

De wekelijkse markt op donderdagvoormiddag in Morkhoven lanceert een zomerspaaractie. Bij iedere aankoop op de markt in juli en augustus verdient de koper een stempel en elke volle spaarkaart die wordt ingeleverd in de urne in het Dorpshuis van Morkhoven dingt op het einde van de zomer mee naar een van de vijf goed gevulde markttrolleys. Die bevatten onder meer voor 50 euro aan waardebonnen, bloemen, een zakje snoep en drankbonnen voor het marktcafé.

 

Extra Terra Nova activiteit gelanceerd
 

Samen met stad Herentals, gemeente Kasterlee en Kempen.be organiseert Terra Nova ook deze zomer een Kempentrek. Geen meerdaagse versie ditmaal, maar een mooie dagtocht in drie varianten. U wandelt op zondag 11 augustus over de Kempense Heuvelrug, langs de beste wandelknooppunten, uw lunchpakket is voorzien en u wordt handig terug naar het startpunt gebracht. Alles is aanwezig om het hoofd leeg te maken en te genieten van een prachtige dagwandeltocht.

Een gezin met jonge kinderen kan kiezen voor Kempentrek Small, een rustige, maar fijne wandeling van 10 kilometer tussen het Netepark in Herentals en Camping Floreal in Lichtaart.
Kempentrek Medium is al een stevigere wandeling van 19 km tussen het Netepark en Keeses Molen in Kasterlee.
Voor de ervaren trekker is er de Kempentrek Large, een dagtocht van 32 km die ook tussen Herentals en Kasterlee loopt, ook over de Kempense Heuvelrug, maar u maakt een lus terug naar de start via de oevers van de Kleine Nete. 
 U kiest zelf waar u start; een bus-shuttle brengt u uiteindelijk terug naar uw startpunt.

Bij een inschrijving hoort een lunchpakket (smos + appel + cake) en een paar bonnetjes voor een drankje of ijsje. Een kinderlunchpakket bestaat uit een sandwich met choco en eentje met kaas, een appel en een stukje cake. De eerste 50 inschrijvers krijgen een handig en duurzaam gadget. 
Meer info op terranova@provincieantwerpen.be.

 

Mobitwin zoekt vrijwilligers

Mobitwin Centrale (de vroegere Minder Mobielen Centrale) zoekt chauffeurs die graag een maatschappelijke meerwaarde willen betekenen voor de Herentalsenaar.

Als chauffeur vervoert u minder mobiele mensen met een beperkt inkomen, die door ouderdom, ziekte of een beperking niet kunnen deelnemen aan activiteiten die voor anderen vanzelfsprekend zijn. U bent onderdeel van een team dat ervoor zorgt dat mensen niet in sociaal isolement zitten of vallen. Het doel van de centrale is mensen voeren naar socio-culturele activiteiten.

Hebt u zin om het team van chauffeurs te versterken? Meld u aan in een van de lokale dienstencentra, via 014-28 20 01 of vervoer.convent@herentals.be.

 

Save the date: Jobbeurs Neteland op 16 september
 

Op 16 september organiseert Neteland, het samenwerkingsverband van Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Olen en Vorselaar, een allereerste jobbeurs. Bent u op zoek naar een nieuwe werknemer? Bent u geïnteresseerd in de verschillende tewerkstellingsmogelijkheden? Heeft u nood aan tips om meer ondersteuning te kunnen bieden op uw werkvloer? Kom dan naar de allereerste jobbeurs van Neteland op maandag 16 september bij DCM, Bannerlaan 79 Grobbendonk. Reserveer deze datum alvast in uw agenda; inschrijven voor deze boeiende dag vol kansen en connecties kan zeer binnenkort.

 

Boek een kringloopkracht aan huis

Composteren, snoeihoutverwerking, grasbeheer, kippen… U kan heel wat afval in uw tuin voorkomen of op een creatieve manier verwerken. 

Heeft u behoefte aan persoonlijk advies? IOK Afvalbeheer leidde, in samenwerking met Vlaco, acht kringloopkrachten aan huis op. Zij staan klaar om u tijdens een bezoek van een tweetal uren gratis uitgebreid advies te geven over composteren, snoeihout- en grasbeheer, water in de tuin, de juiste plant op de juiste plaats, biodiversiteit in de tuin, ontharding, gevelgroen, …

De kringloopkracht aan huis is geen tuinarchitect en zal geen plantplan opmaken, maar geeft wel tips en ideeën om de tuin weerbaar te maken tegen extreme weersomstandigheden en om het groenafval ter plaatse te verwerken om zo de kleine kringloop te sluiten.

Interesse? Boek een kringloopkracht aan huis via www.iok.be/kringloopkrachtaanhuis

 

Verhoog uw zelfconsumptie van elektriciteit met de Premie Sturing Elektrische Warmte

Heeft u én zonnepanelen én een digitale meter? Dan loont het de moeite om even te bekijken of u uw elektrische verwarming of elektrisch opgewekt sanitair warm water slim kunt aansturen. Zo vermijdt u piekmomenten in het elektriciteitsverbruik en stemt u uw verbruik beter af op de eigen energieproductie. Het is aangewezen om uw eigen opgewekte stroom zo veel als mogelijk zelf te gebruiken (en dus zo weinig als mogelijk op het elektriciteitsnet te plaatsen). Een kWh elektriciteit die u van het net afneemt, kost immers zesmaal meer dan de vergoeding die u krijgt wanneer u elektriciteit op het net zet.

Om dit te realiseren heeft u een slim aansturingsapparaat nodig dat de elektrische verwarming, warmtepomp(boiler) of elektrische boiler koppelt aan de digitale meter of zonnepanelen. Het toestel meet of u ruimte heeft om de eigen elektriciteit te gebruiken en kan vervolgens het elektriciteitsverbruik van uw toestellen aanpassen.

Voor het plaatsen van zo’n slim apparaat kan u een premie krijgen, op voorwaarde dat het door een installateur geplaatst wordt. De premie Sturing Elektrische Warmte (SEW) kan u aanvragen bij Fluvius. Met deze premie krijgt u 50 % van de aankoop- en installatiekosten van zo’n sturingsapparaat terugbetaald, met een maximum van 400 euro - info www.duurzaamwonen.be/premies-en-leningen/premie-sturing-elektrische-war…  of tel. 014-53 53 00. Of maak een afspraak met het woon- en energieloket: www.duurzaamwonen.be/loket of 014-28 50 50.

 

Voedsel is goud, verspillen is fout
 

We zijn in Vlaanderen kampioen in voedsel wegwerpen. Dat blijkt uit cijfers van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM. Jaarlijks vindt die meer dan 311.000 ton gft-afval tussen het restafval. Brood, groenten en fruit verspillen we het vaakst, elk goed voor meer dan 35.000 ton. Ook meer dan 30.000 ton bereide gerechten belanden in de vuilnisbak. Ieder Vlaams gezin gooit gemiddeld 88 kg voedsel weg; dat vertegenwoordigt een bedrag van 369 euro.

24 afvalintercommunales in Vlaanderen verenigen zich daarom in een gezamenlijke campagne om voedselverspilling tegen te gaan. Met de steun van OVAM, Vlaco, Interafval en Foodwin lanceren ze de campagne "Voedsel is goud, verspillen is fout". 

Om de campagne kracht bij te zetten, geven echte kampioenen het goede voorbeeld. Hans Van Alphen (vierde plaats tienkamp Olympische Spelen Londen 2012), Jolien Boumkwo (Belgisch kampioene kogelstoten 2023) en Cedric Sorgeloos (zilver Belgisch kampioenschap speerwerpen 2023) vragen aandacht voor bewust kopen, slim bewaren en restjes redden. Laat u door hen inspireren op www.voedselisgoud.be.

 

Aangepaste verkeerssituaties

Op zaterdag 22 juni organiseren de bewoners van de Veldstraat een straatfeest. Hierdoor is er van 12 tot 18 uur geen doorgaand verkeer mogelijk op het laatste doodlopende stuk van de Veldstraat.

Op zaterdag 22 juni organiseren de bewoners van de Oude Dreef een straatfeest. Hierdoor is er van zaterdag 22 juni, 12 uur, tot zondag 23 juni, 1 uur, geen  verkeer mogelijk op het laatste doodlopende stuk van de Oude Dreef.

Van zondag 30 juni, middernacht, tot en met maandag 9 september om 1 uur wordt enkelrichting ingevoerd in de Kerkstraat tussen de Bovenrij en de inrit van het parkeerterrein van de Sint-Waldetrudiskerk, in de richting van de Bovenrij naar de Collegestraat. 

Van 28 juni tot 31 augustus is de Zandstraat op vrijdag en zaterdag opnieuw winkelwandelstraat. De Zandstraat wordt voor gemotoriseerd verkeer telkens op vrijdag om 9 uur afgesloten en op zaterdag om 18 uur weer opengezet. De doorgang Collegestraat-Nieuwstraat blijft altijd open.

Op zaterdag 13 juli is het Zomermarkt. Het einduur van de winkelwandelstraat wordt dan eenmalig verlengd van 18 uur naar 23 uur.

In juli en augustus is er door het afsluiten van het evenementenplein op de zuidkant van de Grote Markt tijdens de wekelijkse vrijdagmarkt geen verkeer mogelijk op de hele Grote Markt. In juli en augustus wordt tijdens de vrijdagmarkt ook de enkelrichting opgeheven in de Kloosterstraat en Koppelandstraat, tussen Grote Markt en Nonnenstraat. Deze straten zijn dan doodlopend ter hoogte van de Grote Markt.

De enkelrichting in de Zandstraat, tussen Grote Markt en Collegestraat, wordt tijdens de vrijdagmarkt in juli en augustus opgeheven vanaf de start van de vrijdagmarkt tot aan de start van Zandstraat winkelwandelstraat.

Ter gelegenheid van Herentals Bruist zal de zuidkant van de Grote Markt, tussen Kloosterstraat en Lantaarnpad, afgesloten zijn voor het verkeer:

 • van zaterdag 15 juni, om 7 uur, tot en met zondag 16 juni, om 23 uur;
 • maandag 17 juni, van 17 tot 22 uur;
 • van zaterdag 22 juni, om 19 uur, tot en met zondag 23 juni, om 1 uur;
 • van woensdag 26 juni, om 8 uur, tot en met zondag 8 september, om 24 uur.

Van zaterdag 22 juni, om 21 uur, tot en met zondag 23 juni, om 3 uur, wordt er een enkelrichting ingevoerd in Duipt, tussen Roetershoek en Doornestraat, voor de Vettige Frikdandellies Foaf.

Van woensdag 26 juni, om 8 uur, tot en met zaterdag 29 juni, middernacht, is er geen verkeer mogelijk op de Grote Markt, in de Zandstraat, Bovenrij, Hofkwartier en Kerkstraat wegens de jaarlijkse braderij. De doorsteek Collegestraat-Nieuwstraat blijft altijd open voor het doorgaande verkeer.

AC

Deel dit artikel