Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Lakenhal

Nieuwe politiecodex van kracht vanaf 1 juli

Vanaf 1 juli is de vernieuwde politiecodex van kracht. De politiecodex bevat alle politiereglementen in de vijf gemeenten van Neteland. De politiecodex wordt ook gebruikt om kleine overlast tegen te gaan. Dat gebeurt via de GAS-boetes die ook in de politiecodex zijn opgenomen. De eerste versie van de politiecodex stamt uit 2011. Na dertien jaar was het tijd voor een modernisering van de verschillende reglementen. De vernieuwde codex stemt de diverse reglementen van de gemeenten nog meer op elkaar af, zodat de handhaving eenvormiger en beter kan.

Er staan ook verschillende nieuwe zaken in de politiecodex. Zo verhoogt voor volwassenen de maximale GAS-boete van 350  naar 500 euro. De leeftijd waarop iemand een GAS-boete kan krijgen daalt van 16 naar 14 jaar. Verder legt de politiecodex regels vast rond deelvoertuigen en laadkabels op de openbare weg. Ook zijn er bijkomende bepalingen voor nachtwinkels, seksuitbatingen en pop-up bars opgenomen. De Neteland-gemeenten hebben ook een akkoord over de geluidsnormen op openluchtevenementen. De nieuwe politiecodex is te raadplegen op www.herentals.be/politiecodex.

 

Nieuw reglement voor de begraafplaatsen

De gemeenteraad heeft op 3 oktober 2023 het masterplan begraafplaatsen goedgekeurd. Dat masterplan is een kwaliteitsvolle toekomstvisie voor de herinrichting, het beheer en het gebruik van de begraafplaatsen en heeft tot doel om de begraafplaatsen door de jaren heen te laten evolueren naar groene parkbegraafplaatsen.

Om de doelstellingen in het masterplan te kunnen uitvoeren, zijn de algemene bepalingen over hoe de stad in de toekomst met begraven wil omgaan nu verder uitgewerkt en in een nieuw reglement voor de begraafplaatsen gegoten. De nieuwe algemene bepalingen zijn onder andere:

  • de uitbreiding van het aanbod aan begravingen met bijvoorbeeld natuurbegravingen, begraven of uitstrooien op de sterretjesweide (in Noorderwijk en Morkhoven), thuis bewaren van de asurne, uitstrooien van de as op privéterrein, ...;
  • het gebruik van enkel kopstukken voor de grafmonumenten;
  • de herinvoering van concessies;
  • het behouden van de ligtijd voor niet-geconcedeerde begravingen op 20 jaar en voor kindergraven op 40 jaar.
  • het bewaren van graven die in aanmerking komen als funerair erfgoed;
  • de bewaring van de oud-strijdersperken en graven van de zusters en paters als funerair erfgoed.

 

Speurtocht ‘Het Ensor Mysterie’ in Noorderwijk en Morkhoven

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat James Ensor overleed. Als hommage aan deze grootmeester uit Oostende, kunnen kinderen van 1 juli tot 30 september op speurtocht in Noorderwijk en Morkhoven.

Tijdens deze geanimeerde wandeling krijgen ze een speurboekje en gaan ze op zoek naar 8 borden. Op elk bord vinden ze een vervalst schilderij van Ensor. Met behulp van hun speurboekje ontdekken ze wat er aan het schilderij veranderd is en wie de vervalsing maakte. Bij elke stop vertelt niemand minder dan Warre Borgmans interessante weetjes en boeiende informatie over het betrokken schilderij en James Ensor.

De tocht is 3 km lang en vertrekt aan Berkemus (Voortkapelseweg 2, Noorderwijk).

De speurboekjes zijn gratis verkrijgbaar bij Berkemus of bij de dienst cultuur en toerisme (Grote Markt 35, Herentals).

 

Zomerfeest WZC Sint-Anna op vrijdag 5 juli

Op vrijdag 5 juli houdt woonzorgcentrum Sint-Anna vanaf 14 uur weer een Zomerfeest. Lekkerbekken mogen zich verheugen op een barbecue, cocktails en mocktails. Muziekliefhebbers komen aan hun trekken door een optreden van Vocal Force. Voor kinderen is er ook heel wat animatie, zoals een springkasteel en grimeren. Iedereen welkom. Inschrijven is niet nodig.

 

Bestuurders gezocht voor welzijnsvereniging Sint-Anna

De nieuwe welzijnsvereniging Sint-Anna (voorheen woonzorgcentrum Sint-Anna) doet een oproep tot twee onafhankelijke bestuurders voor de raad van bestuur van de welzijnsvereniging.

De raad van bestuur oefent het beheer en het bestuur van de welzijnsvereniging uit. Met hun specifieke kennis over ouderenzorg, personeelsbeleid, algemene wetgeving, financieel beleid, ... versterken en ondersteunen de bestuursleden de organisatie.

Kandidaten kunnen de gedetailleerde functieomschrijving en aanstellingsvoorwaarden raadplegen op www.herentals.be/wzcsintanna en kunnen zich melden tot 31 augustus 2024. Stuur uw cv en motivatiebrief naar tanja.mattheus@herentals.be. Bij algemeen directeur Tanja Mattheus kan u ook terecht voor meer inlichtingen over deze functie: 0473-81 14 76.

 

Hartveilige gemeente

Herentals wil de overlevingskans bij mensen met een hartstilstand zo groot mogelijk maken en is daarom al sinds 2015 een Hartveilige gemeente. Om een Hartveilige gemeente te blijven, organiseert het bestuur samen met de Rode-Kruisafdeling in september opleidingen in reanimatie en AED-gebruik voor de eigen werknemers.

 

Aangepaste verkeerssituaties

Op zaterdag 6 juli organiseren de bewoners van de Sint-Waldetrudisstraat een straatfeest. Hierdoor is er van 12 tot 22 uur geen doorgaand verkeer mogelijk tussen Herenthoutseweg en Noorderwijksebaan.

Op zaterdag 6 juli is er door een straatfeest tussen 12 en 24 uur ook geen verkeer mogelijk in de Goudbloemstraat.

Op zaterdag 6 juli organiseren de bewoners van de Rozenstraat een straatfeest in het kader van Vlaanderen Feest.  Hierdoor is er van 9 tot 23 uur alleen plaatselijk verkeer mogelijk.

Deze zomer zijn weer heel wat straten speelstraten. Dat betekent dat er doorgaans tussen 12 en 21 uur geen doorgaand verkeer mogelijk is in deze straten. Een overzicht van de speelstraten staat op www.herentals.be/speelstraat-zomer-2024.

Lakenhal

Deel dit artikel