Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Lakenhal - foto NNieuws

Zomerfeest wzc Sint-Anna afgelast

Het Zomerfeest van woonzorgcentrum Sint-Anna, dat voorzien was op 5 juli, moet door een uitbraak van COVID-besmetting helaas afgelast worden. De directie van het woonzorgcentrum onderzoekt of het Zomerfeest eventueel op een latere datum kan doorgaan.

Erfpachter gezocht voor pastorie met tuin en gerestaureerde schuur in Noorderwijk

Het stadsbestuur zoekt een gemotiveerde en enthousiaste erfpachter die de pastorie met tuin en bijgebouw in Noorderwijk een nieuwe invulling geeft. De erfpachter renoveert de pastorie op maat van de nieuwe invulling. Het bijgebouw ‘de schuur’ werd in 2023 al gerestaureerd tot multifunctionele ruimte(s).

De invulling kan zowel een privaat als professioneel karakter hebben.

Een uitgebreide infobundel over deze erfpacht is te raadplegen op www.herentals.be/erfpacht-pastorie. Geïnteresseerden kunnen een bod uitbrengen met projectvoorstel onder gesloten omslag tot uiterlijk 5 november 2024 om 10 uur.

Nieuw systeem voor meldingen

Sinds 1 juli werkt de stad met een nieuw systeem voor meldingen van zwerfvuil, kapotte voetpaden en onkruid. Met dit nieuwe systeem wil het stadsbestuur meldingen sneller en beter opvolgen. Ook de melder kan met het systeem zijn eigen melding opvolgen. Het nieuwe systeem is de afgelopen maanden getest door de eigen diensten.   Iets melden, kan eenvoudig op www.herentals.be/contact.

Als u uw eigen melding wil opvolgen, dan moet u inloggen met uw eID of itsme. Daarmee maakt u een account aan. Via deze account kunt u opvolgen hoe het met uw melding staat. Als u geen account wil maken, dan kunt u nog altijd een melding doen, maar dan via het vroegere systeem. U kunt dan uw melding niet zelf opvolgen.

69e Feestmarkt op vrijdag 5 juli

Onze stad maakt zich op voor de 69e editie van haar beroemde feestmarkt, een jaarlijks evenement dat zo’n 120 markthandelaren en 8.000 bezoekers trekt. Op vrijdag 5 juli, van 8 uur tot 12.30 uur, bruist de stad van activiteiten en festiviteiten. De Herentalse Marktvereniging zorgt voor een onvergetelijke marktbeleving. Gratis attracties verwennen de bezoekers. De bekendste figuur op de feestmarkt, de imposante reus Jef van de Markt, zal natuurlijk niet ontbreken. Als kers op de taart worden er voor maar liefst 2.000 euro aan krasloten uitgedeeld. De winnende loten hebben een waarde van 5 en 10 euro, waarmee de winnaars hun favoriete producten kunnen aanschaffen bij de aanwezige marktkramers.

Zet uw fiets deze zomer veilig in een fietsnadar

Komt u deze zomer met de fiets naar het stadscentrum van Herentals? Tot de septemberkermis kunt u uw fiets op verschillende plekken veilig in een fietsnadar zetten:

 • Bovenrij (aan Brasserie Den Engel)
 • Bovenrij (aan Bovenpoort)
 • Grote Markt (aan Café Sportlokaal Druyts)
 • Parkeerterrein Hummeltjeshof
 • Parkeerterrein Stadspark (achter Action en zaal ’t Hof)
 • Zandstraat (aan Zeeman)

De fietsnadars herkent u aan het fietssymbool. Elke nadar biedt plaats aan zeven fietsen en er zijn meerdere nadars per locatie.

 

Aannemer vernieuwt asfaltverharding in aantal straten

Op 12 juli start een aannemer met de vernieuwing van de asfaltverharding van een aantal straten in Herentals.

 • Kerkplein en Herenthoutseweg tot aan Vest
 • Nieuwstraat tussen Zandstraat en Vaartstraat
 • Nonnenstraat (plaatselijke herstellingen)
 • De Zaatweg
 • Wuytsbergen van De Zaatweg tot aan Bakendonk
 • Belgiëlaan tussen rotonde aan Hikstraat en spoorweg
 • Meivuurstraat (plaatselijke herstelling ter hoogte van nummer 21)
 • Klaterteer tussen Klaterteer 13 en Zandkapelweg
 • Noordervaart (compoundvoeg aan kruispunt met Oud-Strijderslaan)
 • Leemputten (bocht)
 • Langendonk (van Zavelbosstraat tot Langendonk 15)
 • De Dijken (plaatselijke herstellingen)
 • Bolwerkstraat tussen Vestingstraat en Vossenberg - inclusief aanleg parking
 • Rietbroek ter hoogte van VDAB

De aannemer heeft 30 werkdagen om de werken uit te voeren. De bewoners ontvangen minstens vijf dagen voor de start van de werkzaamheden een brief met een gedetailleerde planning.

De werkzaamheden starten ’s ochtends om 7 uur. De aannemer tracht de hinder tot een minimum te beperken.

De huisvuilophalingen blijven doorgaan zoals gepland. Als dat toch niet mogelijk zou zijn, worden er verzamelpunten ingericht. De aannemer brengt u daarvan tijdig schriftelijk op de hoogte.

Voor bijkomende inlichtingen of vragen kunt u terecht bij de technische dienst via technische.dienst@herentals.be of op het nummer 014-28 50 50.

Wie helpt mee de nesten van Aziatische Hoornaar op te sporen

Onder voorbehoud van het weer, organiseert Provincie Antwerpen op zaterdag 13 juli, om 13 uur, een opleiding om op een systematische manier de nesten van de Aziatische Hoornaar op te sporen.

De plaats van de opleiding is afhankelijk van waar er effectief een nest kan worden opgespoord en wordt meegedeeld aan wie zich heeft ingeschreven voor de opleiding. De opleiding vindt alleszins plaats in de provincie Antwerpen.

Voor deze opleiding is geen voorkennis vereist. Deze opleiding is toegankelijk voor iedereen die bereid is om actief op zoek te gaan naar de nesten van Aziatische hoornaars in de eigen regio.

Inschrijven kan bij Wenda Van Uffelen: Wenda@postuno.be.

 

Gezocht: sportclublokalen voor gratis energiescreening

In het academiejaar 2024-2025 bieden de studenten Energietechnologie van Thomas More Campus Geel een unieke kans aan sportclubs in de Kempen. Zij voeren gratis energiescans uit in sportclublokalen om het energieverbruik te analyseren. Op basis van deze scans ontvangen de deelnemende clubs waardevolle aanbevelingen om hun energieverbruik te verminderen en kosten te besparen. Inschrijven kan tot 1 november 2024 op www.kempen2030.be/energiescan.

Hou de warmte buiten  met een groendak

Het stadsbestuur geeft een subsidie voor de aanleg van een groendak. Groendaken hebben heel wat voordelen: ze hebben esthetische waarde, ze verminderen de afvoer van hemelwater, ze zorgen voor een langere levensduur van de dakbedekking, ze bieden isolatie, ze zuiveren de lucht, ...

De subsidie voor de aanleg van een groendak bedraagt 31 euro per vierkante meter, met een maximum van 80 procent van de werkelijke kostprijs. Kijk op www.herentals.be/subsidie-groendaken voor meer inlichtingen.

Lakenhal - foto NNieuws

Deel dit artikel