Nieuwtjes schepencollege Herentals
Projectontwikkelaars dragen voortaan verplicht bij aan een 'mooier Herentals, Noorderwijk en Morkhoven'
In Herentals is een historische stap gezet in de gelijkwaardige behandeling van vergunningsaanvragen. Voortaan worden ontwikkelaars die een project willen realiseren op een uniforme wijze verplicht bij te dragen aan een betere buurt. Wanneer dit niet of slechts in beperkte mate mogelijk is, wordt er een bijdrage gevraagd in een stadsfonds, dat de stad zal gebruiken om te investeren in meer groen, betere wegen, pleinen en andere openbare voorzieningen in het stadscentrum en de centra van Noorderwijk en Morkhoven.
Pilootproject
De nieuwe “Gemeentelijke stedenbouwkundige verordening financiële lasten” die dit regelt werd eind juni bijna unaniem goedgekeurd door de gemeenteraad. Ze werd op 13 augustus 2024 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en ging in voege op 23 augustus 2024. De verordening is volledig geënt op de nieuwe regelgeving over stedenbouwkundige lasten, die sinds 1 januari van dit jaar van kracht is.
De verordening werd de voorbije jaren opgemaakt in nauw overleg met de Vlaamse Overheid en met onze partnergemeenten uit Neteland. Zo werd Herentals in 2020 samen met Vorselaar, Olen en Herenthout geselecteerd voor een thematisch pilootproject van de Vlaamse Overheid. Vanuit Neteland konden we zo input geven voor het Vlaamse beleid en konden we gebruik maken van de ondersteuning van de hogere overheid om de verordening vorm te geven.
Proefperiode
Eind 2022 was het pilootproject klaar, waarna in 2023 zeer bewust een proefperiode werd ingelast. Tijdens dit jaar werd het kader, zonder dat het een officiële goedkeuringsprocedure had gevolgd, uitvoerig getoetst aan de praktijk. Dit bracht enkele tekortkomingen aan het licht en na een bijsturing werd begin dit jaar een herwerkte versie aan de wettelijke procedure onderworpen. Die resulteerde vervolgens in een goedkeuring door de gemeenteraad eind juni.
Van alle 300 gemeenten in Vlaanderen is Herentals bij de eerste 20 steden en gemeenten die momenteel een dergelijke verordening kunnen voorleggen. We zijn met dit nieuwe instrument dan ook een trotse pionier in de Kempen.
Wat betekent dit nu?
Concreet zal vanaf eind augustus elke ontvankelijke vergunningsaanvraag getoetst worden aan de nieuwe verordening. De particulier die een eigen woning wil bouwen, moet zich daarbij voor alle duidelijkheid geen zorgen maken. Maar voor ontwikkelingen vanaf 3 wooneenheden of voor grote handelspanden en kantoren (vanaf 375 m² vloeroppervlakte) zal de nieuwe verordening wel van toepassing zijn. Ook grootschalige nieuwe bedrijfsgebouwen (vanaf 1.000 m² vloeroppervlakte) en zonevreemde woningen vallen onder deze verordening. Al deze projecten zullen vanaf nu dus een verplichte bijdrage moeten leveren aan een betere buurt, dorp of stad.
Hoe doen we dit?
De eerste keuze: zelf investeren in een betere buurt.
De ontwikkelaars krijgen de kans om deze bijdrage zelf te investeren en te integreren in hun vergunningsaanvraag om zo de buurt meteen op te waarderen. Dit noemen we een ‘last in natura’. Met deze last in natura wordt de verplichte bijdrage rechtstreeks geïnvesteerd in de wijk en wordt de meerwaarde in één beweging met het vergunde bouwproject uitgevoerd. Enkel investeringen in of nabij het vergunde project en investeringen die van nut zijn voor de hele buurt komen daarvoor in aanmerking.
De tweede keuze: een bijdrage in het stadsfonds.
Voor projecten die een dergelijke last in natura niet of slechts gedeeltelijk integreren in hun vergunningsaanvraag zal een verplichte forfaitaire bijdrage worden opgelegd, die voor de start van de werken in de stadskas moet worden gestort. Deze bijdrage verdwijnt niet in de globale begroting van de stad, maar zal binnen het jaar na ontvangst bestemd worden in concrete realisaties van het ruimtelijk beleid. Denk hierbij aan investeringen in nieuwe wegen, pleinen, parken, groenruimtes, kinderopvang, openbare gebouwen enz. De mogelijkheden zijn groot, maar de investeringen hebben altijd tot doel om onze stad te verfraaien en onze voorzieningen op te waarderen.
Waarom?
Dit transparant kader moet alle ontwikkelingen op een gelijkwaardige basis behandelen, duidelijkheid die zowel de aanvrager als de vergunningverlener ten goede komt. Ontwikkelaars die momenteel een grond willen aankopen of een vergunning voorbereiden om een project te realiseren, moeten rekening houden met de goedgekeurde verordening.
Daarnaast gaan ontwikkelaars best in een vroeg stadium samen met de stad en de buurt actief screenen hoe hun project een meerwaarde kan vormen voor de ruimere omgeving en hoe deze extra investering kan worden geïntegreerd in de vergunningsaanvraag. Voor alle duidelijkheid staan deze gevraagde extra inspanningen los van de inhoudelijke beoordeling van de vergunning en de voorgeschreven wettelijke procedures.
Met dit kader wil de stad ontwikkelaars in de toekomst mee laten nadenken over hoe ze hun toekomstig project een echte meerwaarde laten betekenen voor de buurt.
Bekendmaking van de kiezerslijsten
U kunt vanaf 26 augustus aan de onthaalbalie in het administratief centrum (Augustijnenlaan 30) navragen of u op de kiezerslijst voor de verkiezingen van 13 oktober staat. U kunt ook nakijken of uw gegevens correct zijn.
De lijst bevat de naam, de geboortedatum en de hoofdverblijfplaats van elke inwoner van Herentals die aan de kiesvoorwaarden voldoet.
Bent u ten onrechte ingeschreven, weggelaten of geschrapt of zijn uw gegevens niet juist, dan kunt u tot 1 oktober 2024 bezwaar indienen bij het college van burgemeester en schepenen.
Veilig naar school
Volgende week start het nieuwe schooljaar en dan leggen weer tal van leerlingen dagelijks de route naar school af, te voet of met de fiets. Gaat uw kind voor de eerste keer te voet naar school? Leg dan het parcours op voorhand al eens af. Toon alle potentiële gevaren zoals opritten en uitritten van parkings en garages. Vertrek ruim op tijd, zodat u zich op geen enkel moment moet haasten. Toon uw kind hoe u correct en rustig moet oversteken en benadruk het belang van oogcontact met bestuurders.
Gaat uw kind met de fiets naar school? Oefen dan op voorhand de veiligste route naar school. Heb vertrouwen in uw kind, maar laat hem/haar pas alleen naar school rijden als hij/zij zich daar comfortabel bij voelt. Kan uw kind goed de snelheden inschatten? Kan hij/zij de arm uitsteken en tegelijk het evenwicht bewaren? Zorg dat uw kind altijd goed zichtbaar is en laat hem/haar een fietshelm dragen.
Veel jongeren gebruiken oortjes om naar muziek te luisteren. Dat zorgt ervoor dat ze omgevingsgeluid niet goed oppikken. Raad hen aan om onderweg geen muziek te luisteren of om extra voorzichtig te zijn wanneer ze de weg oversteken.
Dring erop aan dat ze ‘s ochtends op tijd naar school vertrekken. Door te laat te vertrekken, is het mogelijk dat ze risico’s nemen en zichzelf in gevaar brengen. Haast en spoed zijn zelden goed.
Wil uw kind een brommer? Leg hem/haar uit dat een hogere snelheid een hoger risico betekent. Een helm is dan ook verplicht en moet een CE-markering bevatten.
En autobestuurders: houd er rekening mee dat het stadscentrum van Herentals sinds 1 juli een fietszone is. De maximumsnelheid is er 30 km/u en fietsers voorbij steken is verboden. Fietsers mogen over de hele breedte van de rijstrook in hun rijrichting rijden. Meer info vindt u op www.herentals.be/fietszone.
Centrale naschoolse kinderopvang op woensdagnamiddag
De Herentalse scholen, Ferm Kinderopvang en het jeugdloket van stad Herentals slaan de handen in elkaar om vanaf september 2024 de opvang op woensdagnamiddag te centraliseren op één locatie.
Dit garandeert voldoende aanbod, professionalisering van de begeleiding en consistentie in de kwaliteit.
Ferm Kinderopvang organiseert de woensdagnamiddagopvang tot 18.30 uur in Nonnenstraat 14 voor Basisschool De Vesten, Basisschool (W)Onderwijs, Freinetschool Ibis, kOsh Leertuin, kOsh Wijngaard en VBS Arkades.
Om hun team te versterken tijdens deze namiddagen zoekt Ferm trouwens extra begeleiders:
www.samenferm.be/jobs/jobstudent-buitenschoolse-opvang-herentals-woensdagnamiddag-schooljaar/2930.
Dit project kadert in het nieuwe BOA-decreet. Met dit decreet streeft de Vlaamse Overheid naar een aanbod van buitenschoolse opvang en activiteiten (BOA) voor alle kinderen. De lokale overheid heeft de regie in handen en werkt met allerlei partners (gemeente, verenigingen, externe aanbieders, …) het lokale beleid uit. Het jeugdloket verzamelt allerlei partners om mee na te denken en mee te werken aan de toekomst van het BOA-decreet in Herentals én het Neteland. Ook de inspraak en participatie van ouders is hierbij belangrijk. Wil u ook uw stem laten horen? Geef dan een seintje aan het jeugdloket via jeugd@herentals.be of 014-28 52 54.
Septemberkermis
De Septemberkermis start op vrijdag 30 augustus om 14 uur. Om 18.30 uur is er een rondgang over de kermis voor alle kinderen, samen met een afvaardiging van het schepencollege en onder begeleiding van de Koninklijke Fanfare De Noorderzonen. De rondgang start op het kruispunt Bovenrij–Kerkstraat. Daar worden 1000 ballonnen met krasloten gedropt voor de bezoekers. De winnende krasloten kunnen tijdens de kermis ingeruild worden bij de verschillende kermisattracties.
Op zondag 1 september is er tussen 15 uur en 16.30 uur een meet-and-greet met de Giant Transformer Robots. Op dinsdag 3 september is er tussen 17 en 19 uur een prikkelarm moment: alle kermisattracties dempen dan het geluid, dimmen de felle lichten en doven de flikkerende lichten. Stad Herentals, OPH en Rotary Club Herentals organiseren dan ook de integratiedag voor personen met een beperking.
Op woensdag 4 september, de laatste dag van de kermis, is het traditioneel familiedag. Kermissen is dan gevoelig goedkoper. Tussen 14 en 17 uur kunnen kinderen bovendien een ingekleurde tekening, die ze hebben ontvangen via de basisscholen van Herentals of via de website van de stad, inruilen voor kortingskaartjes, die ze kunnen inruilen aan de verschillende kermisattracties.
1.001 bomen om onze stad groener te maken
Herentals neemt dit najaar deel aan de actie ‘1.001 bomen’ in samenwerking met IOK. Om onze stad groener te maken, kan elk gezin een gratis boom bestellen. Het gaat zowel om loof- als om fruitbomen en ook enkele struiken, zodat voor elke grootte van tuin een aanbod voorzien is.
De deal is eenvoudig: de stad geeft een boom, u steekt hem in de grond. Tegelijkertijd kan u extra plantgoed bestellen via ‘Behaag onze Kempen’. Uw plantgoed en gratis boom kan u van 1 september tot 20 oktober bestellen via www.iok.be/1001bomen. Uw bestelling afhalen kan op zaterdag 23 november.
Mantelzorgers: deel uw mening
Lokaal dienstencentrum Convent2 verspreidt regelmatig een nieuwsbrief voor mantelzorgers. Dat zijn mensen die de zorg op zich nemen voor iemand anders.
Om de communicatie beter te kunnen afstemmen op de wensen en noden van de mantelzorgers, houdt het lokaal dienstencentrum een online bevraging. Uw mening is voor hen van groot belang. Deel daarom uw mening op www.herentals.be/bevraging-mantelzorgers.
Nieuwe vacatures
Het stadsbestuur heeft een vacature voor een meewerkend ploegbaas groen. Kandidaten kunnen solliciteren tot en met 8 september 2024. Welzijnsvereniging Sint-Anna zoekt een directeur en een kinesist. Solliciteren voor deze functies kan tot en met 8 september 2024. Ook verpleeg- en zorgkundigen kunnen aan de slag bij Welzijnsvereniging Sint-Anna. Zij kunnen solliciteren tot en met 22 september 2024.
Meer bijzonderheden over deze jobs vindt u op www.herentals.be/vacatures.
Sport Vlaanderen zoekt visclub voor uitbating visvijvers
Binnenkort stelt Sport Vlaanderen zijn vijvers open voor vissers. Om alles gestructureerd en vlot te laten verlopen moeten de vissers aangesloten zijn bij een visclub. Daarom is Sport Vlaanderen op zoek naar één visclub die de uitbating van de vijvers voor z’n rekening wil nemen.
Op dinsdag 10 september, om 18 uur, organiseert Sport Vlaanderen een infomoment met rondgang op het domein van Sport Vlaanderen Herentals. Dit infomoment start aan het onthaal van het sportverblijf.
Wie vragen heeft voor dit infomoment, kan die tot 5 september laten weten aan an.jespers@sport.vlaanderen. Tijdens het infomoment krijgt u de antwoorden.
Aangepaste verkeerssituaties
Op zaterdag 31 augustus organiseren de bewoners van Wittenberg een buurtfeest. Hierdoor is er op het einde van Wittenberg geen verkeer mogelijk van zaterdag 31 augustus om 15 uur tot zondag 1 september om 12 uur.
Op zaterdag 31 augustus organiseren de bewoners van de Beukenlaan een straatfeest. Hierdoor is er in de Beukenlaan geen verkeer mogelijk van zaterdag 31 augustus om 10 uur tot zondag 1 september om 12 uur.
Op 30 en 31 augustus is het Noorderwijk Alive. Braakveld wordt daarvoor volledig afgesloten voor alle verkeer van donderdag 29 augustus om 8 uur tot zondag 1 september om 3 uur.
De enkelrichting in de Graanstraat wordt opgeheven en doodlopend gemaakt ter hoogte van Braakveld van maandag 26 augustus om 9 uur tot dinsdag 3 september om 12 uur.
Op vrijdag vindt het Berkemus Criterium voor Wielertoeristen plaats. Op het volledige parcours is een enkelrichting ingesteld. Er mag tussen 18 en 22 uur alleen in de rijrichting van de wedstrijd gereden worden. De wedstrijd start op de Morkhovenseweg en rijdt dan richting Noorderwijk om vervolgens via Witbos, Hoogton, Voortkapelseweg, Betteleer, Dijsels, Streepstraat te eindigen op Braakveld.
Door een straatfeest is er van zaterdag 31 augustus om 12 uur tot zondag 1 september om 22 uur geen verkeer mogelijk in de Beemdenlaan.
Op zaterdag 31 augustus is er door een straatfeest tussen 10 en 24 uur geen verkeer mogelijk in de Ekelstraat (stuk tussen Vogelzang en Goorkens).
Van zaterdag 31 augustus om 17 uur tot zondag 1 september om 2 uur is er geen verkeer mogelijk in de Ghellincklaan door de Dreeffeesten.
Op zaterdag 31 augustus organiseren de bewoners van Driesbos, Varendries en de Kijningestraat een straatfeest. Hierdoor is er geen doorgaand verkeer mogelijk op het laatste deel van Driesbos, vanaf zijweg Driesbos tot het einde van de straat, van zaterdag 31 augustus om 12 uur tot zondag 1 september om 11 uur.